UPUTSTVO

O SADRŽINI I NAČINU SASTAVLJANJA ZAPISNIKA O ODUZETOJ IMOVINI

("Sl. glasnik RS", br. 25/2018)

1. Ovim uputstvom bliže se uređuje sadržina i način sastavljanja zapisnika o oduzetoj imovini kojom upravlja Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom (u daljem tekstu: Direkcija).

2. U zapisnik o oduzetoj imovini unose se sledeći podaci:

(1) naziv organa;

(2) radnja koja se preduzima i osnov postupanja Direkcije;

(3) mesto, datum i vreme kada se radnja preduzima;

(4) lična imena ovlašćenih službenih lica, prisutnih stranaka, njihovih zastupnika i drugih lica;

(5) opis toka i sadržina preduzete radnje i datih izjava;

(6) o ispravama koje su korišćene za sastavljanje zapisnika;

(7) o vlasniku imovine, odnosno licu od koga se imovina oduzima (ime i prezime, adresa prebivališta ili boravišta, JMBG, a za pravno lice adresa sedišta, PIB i matični broj);

(8) o imovini;

(9) o stanju u kome je imovina preuzeta;

(10) o vrednosti oduzete imovine;

(11) napomene:

- da li se imovina privremeno ili trajno oduzima,

- da li je oduzeta imovina ostala kod vlasnika,

- da li je poverena na čuvanje drugom fizičkom ili pravnom licu i

- drugi podaci od značaja za identifikaciju i stanje oduzete imovine.

3. U zavisnosti od vrste imovine koja se preuzima ili vraća, zaposleni u Direkciji zadužen za poslove preuzimanja oduzete imovine sačinjava zapisnik na odgovarajućem obrascu, i to:

(1) o preuzimanju/vraćanju nepokretnosti (Prilog 1.);

(2) o preuzimanju/vraćanju vozila (Prilog 2.);

(3) o preuzimanju/vraćanju robe i drugih pokretnih stvari (Prilog 3.);

(4) o preuzimanju/vraćanju privrednih društava (Prilog 4.).

Obrasci iz stava 1. ove tačke odštampani su uz ovo uputstvo i čine njegov sastavni deo.

Zapisnik o imovini pravnog lica sadrži, kao obavezni prilog, poslednje raspoložive popisne liste imovine tog pravnog lica.

Radi potvrde sadržine zapisnika, po mogućstvu je potrebno napraviti fotografije koje potvrđuju svaki uneti opis, vizuelni pregled, nedostatak ili stanje imovine.

4. Zapisnik se sastavlja na sledeći način:

(1) Direkcija po prijemu rešenja o privremeno ili trajnom oduzimanju imovine, bez odlaganja, vrši unos podataka o rešenju i imovini u informacioni sistem Direkcije. U informacionom sistemu Direkcije otvara se predmet, zavodi se primljeno rešenje, evidentira se lice od koga se oduzima imovina i unosi se pojedinačno specificirana imovina koja se oduzima. U slučaju prijema rešenja o vraćanju oduzete imovine, u već otvorenom predmetu konstatuje se i evidentira sadržina tog rešenja;

(2) vrši se preuzimanje, odnosno vraćanje pojedinačne imovine na terenu. Sačinjava se zapisnik o oduzetoj imovini. Zapisnik se sačinjava posebno za svaku lokaciju na kojoj se preuzima, odnosno vraća pokretna ili nepokretna imovina;

(3) zapisnik o preuzetoj, odnosno vraćenoj imovini popunjava se detaljno. U slučaju da ne postoji precizan opis imovine koja se preuzima, odnosno vraća, detaljan opis imovine upisuje se u koloni napomene. Zapisnik sadrži naznaku vremena kada je popis imovine koja se evidentira u zapisnik započeo i kada je završen i potpise prisutnih lica;

(4) preuzeta, odnosno vraćena imovina se po mogućnosti, fotografiše. Svaki predmet, grupu predmeta i zgrade treba fotografisati digitalnom kamerom. Na fotografiji mora da postoji datum i vreme kada je napravljena.

5. Zapisnik, fotografije i druga dokumenta potrebno je uneti u informacioni sistem Direkcije. Po povratku sa terena, treba sačiniti spisak svih preduzetih radnji, kao i spisak lica koja su učestvovala u preuzimanju, odnosno vraćanju imovine (zaposleni u Direkciji, angažovani radnici za istovar-utovar, bravar i dr.).

6. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrasce (Priloge 1-4), koji su sastavni deo ovog uputstva, možete pogledati OVDE