UPUTSTVO

O NAČINU PRODAJE PRIVREMENO ODUZETE POKRETNE IMOVINE

("Sl. glasnik RS", br. 25/2018)

1. Ovim uputstvom uređuje se način prodaje privremeno oduzete pokretne imovine.

2. Privremeno oduzeta pokretna imovina prodaje se putem usmenog javnog nadmetanja.

3. Oglas za prodaju imovine objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije", a na internet stranici Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom (u daljem tekstu: Direkcija) objavljuje se šira verzija oglasa sa fotografijama imovine koja se prodaje.

4. Imovina se prodaje po ceni koja je ista ili viša od početne cene. Početna cena je procenjena vrednost imovine koju je odredila Direkcija.

5. Direktor Direkcije obrazuje Komisiju za sprovođenje prodaje (u daljem tekstu: Komisija) sastavljenu od predsednika i dva člana.

Komisija u roku od 10 dana od dana obrazovanja sastavlja prodajnu dokumentaciju i oglas za prodaju imovine.

6. Za potrebe prodaje, imovina se može podeliti u celine koje određuje Komisija, na osnovu sopstvene procene i procene veštaka o najpovoljnijem načinu prodaje. Svaka celina dobija jedinstven redni broj.

7. Datum javnog nadmetanja je najranije 20 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku Republike Srbije".

8. Oglas sadrži:

(1) listu imovine koja se prodaje;

(2) rok za dostavljanje prijava i uplatu depozita;

(3) datum, mesto i vreme usmenog javnog nadmetanja;

(4) poštansku adresu, telefon, e-mejl adresu i adresu internet stranice preko koje zainteresovani kupci mogu da dobiju informacije o prodaji.

9. Šira verzija oglasa pored podataka iz tačke 8. ovog uputstva sadrži i:

(1) obaveštenje da se prodajna dokumentacija može preuzeti sa internet stranice Direkcije;

(2) informaciju o obaveznom depozitu koji iznosi 10% procenjene vrednosti imovine koja se prodaje i koji se za vrednost imovine veće od 2.000.000 dinara može dati i u vidu bankarske garancije;

(3) obaveštenje o obavezi podnošenja prijave za učešće u javnom nadmetanju i načinu polaganja depozita;

(4) obaveštenje za učesnike u javnom nadmetanju da moraju sa sobom poneti rešenje o registraciji firme sa šiframa delatnosti, ličnu kartu i ovlašćenje za razgledanje, učestvovanje u postupku prodaje i kupovinu;

(5) obaveštenje da se roba prodaje po principu "viđeno − kupljeno" i da se neće primati reklamacije koje se odnose na kvalitet, ispravnost, tehničke i druge karakteristike robe, kao i na materijalne i pravne nedostatke;

(6) obaveštenje o gubitku prava na vraćanje depozita u slučaju neučešća u javnom nadmetanju ili neplaćanja prodajne cene u roku;

(7) listu imovinskih celina koje se prodaju, sa detaljnim opisom, fotografijom i početnom cenom u javnom nadmetanju;

(8) datum, mesto i vreme za razgledanje imovine koja se prodaje.

10. Prodajna dokumentacija obavezno sadrži:

(1) obrazac prijave za učešće;

(2) nacrt kupoprodajnog ugovora;

(3) punu verziju oglasa;

(4) potrebnu prateću dokumentaciju;

(5) obrazac izjave o poreklu novca čija vrednost prelazi iznos od 10.000.000 dinara.

11. Popunjena prijava za učešće, dokaz o uplati depozita, izjava kupca o gubitku prava na vraćanje depozita i kopija izvoda iz privrednog registra predaje se Direkciji najkasnije dva radna dana pre dana održavanja javnog nadmetanja.

12. Učesniku koji je podneo kompletnu dokumentaciju za učešće na konkursu u predviđenom roku, Direkcija dodeljuje šifru za učešće.

13. Direkcija ne sme davati informacije o broju i identitetu zainteresovanih kupaca i informacije o prijavama za učešće.

14. O usmenom javnom nadmetanju vodi se zapisnik u koji se unose podaci o:

(1) datumu, mestu i vremenu održavanja javnog nadmetanja;

(2) učesnicima u javnom nadmetanju sa šiframa;

(3) toku javnog nadmetanja, imovini, odnosno imovinskim celinama za koje su date ponude, učesnicima sa šiframa koji su dali ponude za određenu imovinu, odnosno imovinsku celinu, postignutoj ceni i konačnom kupcu;

(4) primedbe učesnika;

(5) vreme završetka javnog nadmetanja;

(6) imena i potpisi predsednika i članova Komisije;

(7) druge potrebne podatke.

Usmeno javno nadmetanje može da se snima putem audio i video uređaja.

Po jedan primerak zapisnika dobijaju učesnici u postupku javnog nadmetanja.

15. Ako Komisija uoči dogovaranje između učesnika u javnom nadmetanju, može da otkaže ili prekine javno nadmetanje, uz zadržavanje uplaćenog depozita.

16. Javno nadmetanje otvara predsednik Komisije koji čita uslove javnog nadmetanja objavljene u oglasu i otvara javno nadmetanje za svaku određenu imovinu posebno, čitajući naziv predmeta, početnu cenu i učesnike u javnom nadmetanju po dodeljenim šiframa.

17. Učesnik u javnom nadmetanju koji je prvi podneo prijavu može da prvi prihvati početnu cenu. Ako prvi učesnik odbije početnu cenu, mogućnost za prihvatanje početne cene dobijaju sledeći učesnici u javnom nadmetanju. Ako niko ne prihvati početnu cenu svi učesnici u javnom nadmetanju gube depozit.

18. Licitaciona cena uvećava se za 5% od početne cene dok se ne postigne 150% početne cene. Posle toga, licitaciona cena se uvećava za 10% od početne cene dok se ne postigne 200% početne cene, a posle toga licitaciona cena se uvećava za 20% početne cene.

19. Ako posle tri poziva predsednika Komisije, ni jedan učesnik ne prihvati ponuđenu licitacionu cenu, pobednik javnog nadmetanja je učesnik koji je prihvatio prethodnu licitacionu cenu.

20. Ako pobednik javnog nadmetanja ne potpiše kupoprodajni ugovor u roku od tri dana od dana održavanja javnog nadmetanja ili ne uplati kupoprodajnu cenu u roku od sedam dana od dana potpisivanja ugovora, ne može tražiti povraćaj depozita. Obaveza potpisivanja ugovora prelazi na sledećeg učesnika u javnom nadmetanju koji je ponudio najvišu licitacionu cenu. Svim ostalim učesnicima u javnom nadmetanju, Direkcija vraća depozit.

21. U slučaju prodaje pokretne imovine neposrednom pogodbom, prikupljaju se ponude za neposrednu pogodbu, putem oglasa. Posle otvaranja obavezujućih ponuda, utvrđuju se dva najbolja ponuđača, posle čega se drugoplasiranom ponuđaču nudi da unapredi ponudu prvoplasiranog ponuđača. Ako drugoplasirani ponuđač ne unapredi ponudu, prihvata se ponuda prvoplasiranog ponuđača. Ako drugoplasirani ponuđač unapredi ponudu, prvoplasirani ponuđač dobija priliku da predloži novu najbolju ponudu. Ovaj postupak, ponavlja se dok god neki ponuđač odustane od unapređenja ponude.

22. U postupku prodaje imovine neposrednom pogodbom shodno se primenjuju odredbe ovog uputstva koje uređuju prodaju imovine putem usmenog javnog nadmetanja.

23. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".