ODLUKA

O UTVRĐIVANJU MINIMALNE VISINE IZNOSA O TEKUĆEM ODRŽAVANJU ZGRADE NA TERITORIJI GRADA LOZNICE

("Sl. list grada Loznice", br. 3/2018)

Član 1

Odlukom o minimalnoj visini iznosa o tekućem održavanju zgrade na teritoriji grada Loznice (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se kriterijumi i minimalna visina iznosa koje su vlasnici posebnih delova stambenih i stambeno-poslovnih zgrada (u daljem tekstu: zgrada) na teritoriji grada Loznice dužni izdvajati za tekuće održavanje.

Član 2

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje zgrade predstavlja mesečni iznos utvrđen u apsolutnom iznosu za svaki poseban deo zgrade, a troškovi za održavanje zemljišta uključeni su u iznos troškova održavanja zgrade.

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje zgrade utvrđuje se primenom sledećih kriterijuma:

1) Prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku;

2) Namena posebnog ili samostalnog dela zgrade;

3) Troškovi tekućeg održavanja lifta, za zgrade koje imaju lift.

U slučaju da je jedno lice vlasnik više posebnih delova, uključujući i garažu, garažno mesto ili garažni boks, za svaki takav posebni deo se plaćaju troškovi održavanja u skladu sa kriterijumima iz stava 2. ove odluke.

Član 3

Visinu iznosa troškova za tekuće održavanje zgrada za svaki poseban, odnosno za samostalan deo zgrade određuje skupština stambene zajednice i isti ne može biti niži od visine iznosa troškova utvrđenih ovom odlukom.

U troškovima za tekuće održavanje zgrada na teritoriji grada Loznice vlasnici posebnih delova učestvuju srazmerno broju svojih posebnih delova u odnosu na ukupan broj svih posebnih delova zgrade.

Član 4

Koeficijent jedinice lokalne samouprave koji određuje jedinica lokalne samouprave za plaćanje troškova tekućeg održavanje zgrade za grad Loznicu određuje se u visini 6.

Prosečna neto zarada u gradu Loznici za prethodnu godinu (2017. godinu) prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosi 34.930 dinara.

Stan i poslovni prostor

Član 5

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje za stan i poslovni prostor kao posebni deo zgrade, utvrđuje se na sledeći način:

Cto =

Cz x Kjls x Kl

 

1.000

 

gde je:

Cto - minimalni mesečni iznos troškova za tekuće održavanje za stan i poslovni prostor;

Cz - prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku;

Kjls - koeficijent jedinice lokalne samouprave koji ne može biti niži od 6;

Kl - koeficijent za utvrđivanje minimalnog iznosa troškova za tekuće održavanje zgrada sa liftom i bez lifta, gde je za zgrade bez lifta Kl = 1, a za zgrade sa liftom Kl = 1,3.

Član 6

Utvrđuje se minimalan iznos mesečnog izdvajanja u apsolutnom iznosu na ime troškova za tekuće održavanje zgrade na teritoriji grada Loznice koje se plaća za stan i poslovni prostor za tekuću godinu i to:

- za zgrade bez lifta - 210 dinara;

- za zgrade sa liftom - 272 dinara.

Garaža, garažni boks i garažno mesto

Član 7

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje za garažu, garažni boks ili garažno mesto kao posebni deo zgrade, utvrđuje se na sledeći način:

Cto =

Cz x Kjls x Kg

 

1.000

 

gde je:

Cto - minimalni mesečni iznos troškova za tekuće održavanje za garažu, garažni boks ili garažno mesto;

Cz - prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku;

Kjls - koeficijent jedinice lokalne samouprave koji ne može biti niži od 6;

Kg - koeficijent garaže, garažnog boksa i garažnog mesta, gde je za garažu Kg = 0,6, a za garažni boks i garažno mesto u zajedničkoj garaži Kg = 0,4.

Član 8

Utvrđuje se minimalan iznos mesečnog izdvajanja u apsolutnom iznosu na ime troškova za tekuće održavanje zgrade na teritoriji grada Loznice za garažu, garažni boks i garažno mesto za tekuću godinu i to:

- za garažu - 126 dinara;

- za garažni boks i garažno mesto - 84 dinara.

Član 9

Za prostorije sa tehničkim uređajima, prostorije transformatorske stanice i kućna i blokovska skloništa, kao samostalne delove zgrade, minimalna visina iznosa za tekuće održavanje zgrade na teritoriji grada Loznice, plaća se u visini iznosa troškova za tekuće održavanje koji se plaća za garažu iz člana 8. ove odluke.

Usklađivanje visine iznosa

Član 10

Minimalna visina iznosa na ime troškova za tekuće održavanje zgrade na teritoriji grada Loznice usklađuje se godišnje za visinu prosečne neto zarade u gradu Loznici za prethodnu godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Ovlašćuje se Gradsko veće grada Loznice da po objavljivanju i na osnovu prosečne neto zarade u gradu Loznici, za prethodnu godinu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku uskladi minimalne iznose izdvajanja na ime troškova za tekuće održavanje zgrade i usklađene iznose objavi u "Službenom listu grada Loznice" za svaku kalendarsku godinu počev od 2019. godine.

Završne odredbe

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".