ODLUKA

O SIMBOLIMA I UPOTREBI SIMBOLA GRADA LOZNICE

("Sl. list grada Loznice", br. 3/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se simboli, izgled simbola, uređuje se upotreba simbola grada Loznice i nadzor nad sprovođenjem ove odluke.

Član 2

Simboli Grada su grb i zastava (u daljem tekstu: Simboli Grada).

Simbolima Grada se predstavlja Grad.

Simboli Grada se mogu isticati samo uz državne simbole.

U službenim prostorijama organa Grada ističu se samo simboli Grada i državni simboli.

Član 3

Simboli Grada Loznice mogu se upotrebljavati na način kojim se ne narušava ugled Grada Loznice (u daljem tekstu: Grad).

Simboli Grada mogu da se upotrebljavaju samo u obliku i sadržini koji su utvrđeni ovom odlukom.

Simboli Grada ne smeju da se upotrebljavaju neprimereno, nedolično, odnosno na način koji vređa javni moral i ugled građana Loznice.

Član 4

U slučajevima propisanim ovom Odlukom pojedini simboli Grada mogu se upotrebljavati uz saglasnost Skupštine grada (u daljem tekstu: Skupština grada), na način i u slučajevima propisanim ovom Odlukom.

Skupština grada daje saglasnost iz stava 1. ovog člana na osnovu stručnog mišljenja Komisije za davanje stručnog mišljenja o upotrebi simbola Grada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz stava 3. ovog člana obrazuje Gradsko veće grada Loznice (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Komisija ima predsednika i četiri člana koji se biraju na period od četiri godine.

II GRB GRADA

Član 5

Grb Grada koristi se u tri nivoa - kao Osnovni, Srednji i Veliki grb.

Osnovni grb

Osnovni grb Grada je u obliku srcastog štita i sastoji se od: plavog polja u gornjoj polovini štita oivičenog crnom bojom, u kojoj se nalaze: dva ptičija pera bele boje oivičena crnom linijom koja se preklapaju po dijagonali; gusle iz profila sa leve strane pera, bele boje oivičene tankom crnom linijom sa prikazom gudala kobilice i žice. Glava gusala je u obliku glave orla, otvorenog kljuna i izbačenog jezika sa vidljivim okom crne boje. Sa desne strane pera nalaze se gusle iz profila bele boje, oivičene tankom crnom linijom sa prikazom gudala, kobilice i žice. Glava gusala je u obliku konjske glave sa okom crne boje. Ispod ptičijih pera, između gusala je razmotan svitak bele boje oivičen crnom linijom u kome su ispisana slova ćirilice A,B,V,G,D,Đ,E crnom bojom. U donjoj polovini štita oivičenog crnom linijom, su tri krivudava polja; belo, plavo, belo koja se protežu do bočnih ivica štita. Ispod krivudavih polja a u belom delu štita nalazi se stilizovan list grožđa zelene boje.

Srednji grb

Srednji grb se sastoji od Osnovnog grba koji je nadvišen bedemskom krunom bele boje sa četiri vidljiva merlona, obuhvaćena sa bočnih strana kopljima sa vrhovima na čijim krajevima su figure stilizovanih kamenih čuvara u crnoj boji. Koplja su obuhvaćena isprepletanom vinovom lozom zelene boje sa po jednim grozdom ljubičaste boje, sa obe strane Osnovnog grba. U podnožju je stilizovana traka bele boje sa natpisom Grada ćiriličnim slovima iste veličine.

Veliki grb

Veliki grb se sastoji od Osnovnog grba koji je nadvišen bedemskom krunom sivobele boje sa četiri vidljiva merlona.

Držači su dve figure kamenih čuvara sivobele boje, oivičeni crnom bojom, koje stoje na travnatom polju u stavu mirno sa spuštenim rukama na mač čiji vrh je okrenut ka stopalima figura od kojih se pored jednog, levog, uzdiže koplje crne boje koje na vrhu ima kuglu sa koga se u polje vije steg Republike Srbije uokviren zlatnim resama a pored desnog, uzdiže koplje crne boje koje na vrhu ima kuglu sa koga se u polje vije steg Loznice opšiven zlatnim resama. Postament Velikog grba je travnato polje prošarano horizontalnom ornamentikom crnih linija, na čijoj sredini se nalazi polje ljubičaste boje koje gornjim delom obuhvata špic štita, a donjim se naslanja na stilizovan mali štit sa pet horizontalnih polja, tri bela i dva plava. Osnovni grb se utapa u stilizovan prsten sa natpisom imena Grada ćiriličnim slovima iste veličine. Sa obe strane prstena, povezane tankim travnatim zelenim poljem, nalazi se odmotan svitak koji na oba kraja ima tri polja u bojama srpske zastave, crveno, plavo, belo.

Likovna interpretacija opisa kompozicije, odnosno sadržaja Osnovnog, Srednjeg i Velikog grba iz ovog člana je u Prilogu 1 - Likovna interpretacija simbola grada Loznice, uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Obrazloženje likovne interpretacije simbola Grada dato je u Prilogu 2 - Obrazloženje likovne interpretacije odnosno izgleda simbola Grada, uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Član 6

Etalon (izvornik) Osnovnog, Srednjeg i Velikog grba Grada i grafički standardi za njihovo prikazivanje utvrđuju se ovom Odlukom u Prilogu 3 - Etalon i grafički standardi simbola Grada uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Etalon (izvornik) i grafički standardi simbola Grada iz stava 1. ovog člana čuva se u Gradskoj upravi - Odeljenju za društvene delatnosti.

Oblikovanje simbola Grada za upotrebu vrši se u skladu sa etalonom (izvornikom) i grafičkim standardima simbola Grada za njegovo prikazivanje.

III UPOTREBA GRBA GRADA

Član 7

Zavisno od namene, Osnovni, Srednji i Veliki grb Grada mogu se prikazivati samo saglasno etalonu (izvorniku) i datim grafičkim standardima, u propisanim bojama, crno-beloj tehnici ili u reljefu, nezavisno od materijala i dimenzija.

Član 8

Grb Grada ne može da se upotrebljava kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluga.

Grb Grada ne sme da se upotrebljava ako je oštećen ili svojim izgledom nepodoban za upotrebu.

Grb Grada kojem su izmenjeni pojedini elementi, ali svojim izgledom asocira na grb Grada, ne sme da se koristi.

Član 9

Upotreba grba Grada u umetničkom stvaralaštvu i u vaspitno-nastavne svrhe slobodna je, pod uslovom da se ne protivi dobrom ukusu, društvenim i moralnim normama, heraldičkoj praksi, tradiciji i ovoj odluci.

Član 10

Ako se grb Grada koristi kao motiv u drugim oznakama, amblemima ili grbovima, na grbu Grada ili na polju sa grbom Grada ne sme biti:

- nikakvih figura preko osnovne kompozicije čime bi grb Grada bio delimično zaklonjen;

- bilo kakvih znakova koji bi ukazali da grb ne pripada Gradu;

- bordura, natpisa ili promena boja (tinktura, emajla) ili metala.

Korišćenje izdvojenih motiva iz grba Grada ne smatra se korišćenjem grba Grada.

Korišćenje grba istovetne heraldičke kompozicije sa grbom Grada, a izmenjenih boja (tinktura, emajla) i metala; delimično izmenjene kompozicije koja je i pored te izmene zadržala bitne prepoznatljive karakteristike (na primer: promena proporcija kompozicije, promena stilizacije, inverzija boja ili metala i sl.); korišćenje najmanje dva prepoznatljiva motiva (oblik štita i kule motrilje i sl.), smatra se direktnom aluzijom na grb Grada i podleže obavezi pribavljanja saglasnosti Skupštine grada.

Član 11

Osnovni grb Grada mogu da koriste mesne zajednice i mesne kancelarije na teritoriji Grada u službene svrhe i u formi propisanoj etalonom (izvornikom).

Osnovni grb Grada mogu da koriste organi, službe, javna preduzeća, ustanove, organizacije i druga pravna lica čiji je osnivač Grad, u službene svrhe i u formi propisanoj etalonom (izvornikom).

Osnovni grb Grada mogu službeno da koriste i reprezentativni sindikati organa uprave.

Srednji grb Grada koriste odbornici Skupštine grada, Gradska uprava, pomoćnici gradonačelnika grada i članovi Gradskog veća.

Veliki grb Grada koriste predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada, sekretar i zamenik sekretara Skupštine Grada, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika.

Član 12

Osnovni, odnosno Srednji grb Grada utiskuju se, odnosno štampaju na predmetima koji se daju u reprezentativne svrhe, kao i na memorandumu, koverti, zvaničnoj pozivnici i čestitki, vizitkarti i sl.

Zaposlena lica u Gradskoj upravi mogu otiskivati samo Osnovni grb Grada na službenim vizitkartama, odbornici, birana, imenovana i postavljena lica mogu otiskivati Srednji grb Grada na službenim vizitkartama, a Veliki grb Grada može se otiskivati na službenim vizitkartama biranih, imenovanih i postavljenih lica iz člana 11. stav 5. ove odluke.

Član 13

Veliki grb Grada koristi se u najsvečanijim prilikama na javnim mestima, na otvorenim i zatvorenim prostorima za vreme trajanja manifestacija od značaja za Grad kada se ističu značaj i tradicija Grada i obavezno se utiskuje, odnosno štampa na poveljama, diplomama i drugim javnim priznanjima koje dodeljuje Grad.

Član 14

Grb Grada mogu koristiti zvanični predstavnici i delegacije Grada kada učestvuju na manifestacijama koje se održavaju u drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.

Član 15

Veliki grb Grada ističe se na zgradi organa Grada, u službenim prostorijama predsednika Skupštine grada, zamenika predsednika Skupštine grada, gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, sekretara i zamenika sekretara Skupštine grada, u Velikoj i Maloj sali Skupštine grada i Gradskog veća i sali za venčanje u zgradi organa Grada.

Srednji grb Grada je i službeni grb Gradske uprave i može se istaći u službenim prostorijama Gradske uprave, a ističe se u službenim prostorijama načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave Grada Loznice.

Osnovni grb Grada može se istaći na zgradama i u službenim prostorijama javnih preduzeća, ustanova i organizacija čiji osnivač je Grad.

Član 16

Po pravilu, na granicama administrativne teritorije Grada ističe se Veliki grb, a na ulazu u naseljeno mesto Loznica ističe se Srednji grb Grada.

Osnovni grb može se isticati i na tablama sa nazivima naseljenih mesta i ulica u naseljenim mestima na teritoriji Grada.

Član 17

Osnovni grb Grada može se koristiti kao oznaka na službenom odelu zaposlenih u Gradskoj upravi, koji u skladu sa posebnim propisima nose službena odela, kao i na službenim vozilima.

Saglasnost na upotrebu osnovnog grba

Član 18

Pravnom licu, odnosno preduzetniku, izuzetno može se dati saglasnost da Osnovni grb Grada upotrebi kao ukras, kao deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe.

Saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada pravnom licu, odnosno preduzetniku, može se dati ukoliko je delatnost pravnog lica, odnosno preduzetnika, od značaja za Grad.

Saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada daje Skupština grada.

Član 19

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada u svrhe iz člana 18. ove odluke podnosi se Gradskoj upravi - Odeljenju za društvene delatnosti.

Podnosioci zahteva za davanje saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada prilažu:

- zahtev (koji posebno sadrži naziv, adresu, PIB i matični broj pravnog lica odnosno preduzetnika);

- obrazloženje zahteva (namena za koju se traži saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada);

- programske ciljeve;

- vreme za koje se traži upotreba Osnovnog grba Grada;

- grafički prikaz načina i mesta upotrebe, kao i pratećeg sadržaja uz Osnovni grb Grada;

- naslov, podnaslov ili prateći tekst uz koji će se aplicirati Osnovni grb Grada;

- ako je u pitanju komercijalizacija: tiraž proizvoda, mesto i način prodaje.

Odeljenje za društvene delatnosti dužno je da po službenoj dužnosti pribavi i sledeću dokumentaciju neophodnu za odlučivanje:

- izvod iz odgovarajućeg registra za upis pravnog lica, odnosno preduzetnika;

- obaveštenje o izmirenim obavezama prema Gradu po osnovu izvornih javnih prihoda.

Podnosioci zahteva za davanje saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada koji su u postupku osnivanja, prilažu:

- zahtev (koji posebno sadrži ime i prezime, za domaće fizičko lice fotokopija lične karte, a za strano fotokopija pasoša);

- osnivački akt i Statut ukoliko se osniva pravno lice;

- obrazloženje zahteva (namena za koju se traži saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada);

- programske ciljeve;

- vreme za koje se traži upotreba Osnovnog grba Grada;

- grafički prikaz načina i mesta upotrebe, kao i pratećeg sadržaja uz Osnovni grb Grada;

- naslov, podnaslov ili prateći tekst uz koji će se aplicirati Osnovni grb Grada;

- ako je u pitanju komercijalizacija: tiraž proizvoda, mesto i način prodaje.

Subjekti koji traže da Osnovni grb Grada koriste izvan službene interpretacije iz etalona dužni su da prethodno prezentiraju idejno rešenje interpretacije za koju traže saglasnost.

Član 20

Odeljenje za društvene delatnosti u roku od sedam dana od dana prijema zahteva dostavlja isti Komisiji radi stručne obrade.

Član 21

U slučaju da se iz zahteva i dostavljene dokumentacije ne može zaključiti da li je delatnost pravnog lica, odnosno preduzetnika od značaja za Grad, Komisija može od podnosioca zahteva da traži dodatnu dokumentaciju koja može biti od značaja za rešavanje po podnetom zahtevu (overenu kopiju javnih priznanja i nagrada koje su dobili za svoj rad - delovanje i dr.).

Podnosilac zahteva dužan je da traženu dokumentaciju dostavi Komisiji u roku od sedam dana od dana prijema zahteva Komisije.

Član 22

Komisija prilikom stručne obrade zahteva, a u cilju davanja stručnog mišljenja, pored opšteg slobodnog utiska o predlogu (slobodne procene), uzima u obzir i:

- obavljanje delatnosti od značaja za Grad;

- obavljanje delatnosti kojima se unapređuje kulturno stvaralaštvo i očuvanje kulturne baštine Grada ;

- poštovanje utvrđenog etalona (izvornika),

- namenu za koju se traži upotreba Osnovnog grba,

- heraldičku ispravnost interpretacije Osnovnog grba,

- estetsku vrednost predloga,

- način upotrebe Osnovnog grba (pogodnost mesta upotrebe).

Član 23

Komisija na osnovu zahteva, dokumentacije i dodatnih podataka resornih organizacionih jedinica, dostavlja stručno mišljenje Odeljenju za društvene delatnosti u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva.

Na osnovu stručnog mišljenja Komisije, Odeljenje za društvene delatnosti priprema odgovarajući akt i dostavlja ga Gradskom veću odnosno Skupštini grada.

Član 24

Skupština grada, na osnovu stručnog mišljenja Komisije i predloga Gradskog veća grada Loznice, donosi akt o davanju saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada ili akt o odbijanju zahteva iz člana 19. ove odluke.

Aktom o davanju saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada određuju se uslovi i način upotrebe.

Član 25

Odeljenje za društvene delatnosti obaveštava Komisiju o postojanju razloga za uskraćivanje prava na upotrebu Osnovnog grba Grada radi pribavljanja stručnog mišljenje Komisije kada:

- prestanu da postoje razlozi iz člana 18. ove odluke za davanje saglasnosti;

- pravno lice, odnosno preduzetnik, upotrebljava Osnovni grb Grada suprotno utvrđenoj nameni i uslovima ili se ne stara o doličnom izgledu ukrasa, nezaštićenog znaka, odnosno predmeta koji se koriste u komercijalne svrhe;

- pravno lice, odnosno preduzetnik, načinom upotrebe Osnovnog grba Grada nanosi štetu i narušava ugled Grada.

Komisija dostavlja stručno mišljenje Odeljenju za društvene delatnosti u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana.

Član 26

Skupština grada na osnovu stručnog mišljenja Komisije i predloga Gradskog veća grada Loznice, donosi akt kojim ukida rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada pravnom licu, odnosno preduzetniku.

Član 27

Pravno lice, odnosno preduzetnik, kome je aktom Skupštine grada iz člana 26. ove odluke ukinuta saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada, dužno je da, po prijemu rešenja odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema rešenja prestane da upotrebljava Osnovni grb Grada u svrhe za koje mu je data saglasnost.

Član 28

O izdatim saglasnostima za upotrebu Osnovnog grba Grada pravnom licu, odnosno preduzetniku, vodi se posebna evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: naziv i sedište pravnog lica, odnosno preduzetnika kome je data saglasnost za upotrebu Osnovnog grba Grada, broj i datum rešenja.

IV ZASTAVA GRADA

Član 29

Zastava grada je kvadratnog oblika. U gornjoj polovini kvadratnog polja plave boje nalaze se elementi osnovnog grba: dva ptičija pera bele boje oivičena crnim linijama koja se preklapaju po dijagonali; gusle iz profila sa leve strane pera, bele boje oivičene tankom crnom linijom sa prikazom gudala kobilice i žice. Glava gusala je u obliku glave orla, otvorenog kljuna i izbačenog jezika sa vidljivim okom crne boje. Sa desne strane pera nalaze se gusle iz profila bele boje oivičene tankom crnom linijom sa prikazom gudala, kobilice i žice. Glava gusala je u obliku konjske glave sa okom crne boje. Ispod ptičijih pera, između gusala je razmotan svitak bele boje oivičen crnom linijom u kome su ispisana slova ćirilice A,B,V,G,D,Đ,E crnom bojom. Ispod gornje polovine nalazi se sedam krivudavih polja, četiri bela i tri plava koja se horizontalno protežu do bočnih ivica polja. Ispod krivudavih polja je zeleno polje.

Likovna interpretacija sadržaja opisa zastave Grada iz ovog člana je u Prilogu 1 - Likovna interpretacija simbola Grada Loznice, uz ovu Odluku i čini njen sastavni deo.

Član 30

Zavisno od namene, zastava Grada može se izrađivati i prikazivati saglasno etalonu (izvorniku) i datim grafičkim standardima, u propisanim bojama u crno-beloj tehnici, nezavisno od materijala i dimenzija, u Prilogu 3 - Etalon i grafički standardi simbola Grada.

Član 31

Zastavu Grada obavezni su da viju Grad, njegovi organi i mesne kancelarije.

Javne službe i druge organizacije čiji je osnivač Grad dužne su da viju zastavu Grada u dane državnih i gradskih praznika.

Pravna i fizička lica sa sedištem ili prebivalištem na teritoriji Grada mogu da viju zastavu Grada u skladu sa ovom odlukom.

Član 32

Zastava Grada ne sme biti postavljena tako da dodiruje tlo, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa i sl.

Zastava Grada ne sme da se upotrebljava kao aplikacija (aplikacija pojmovno znači primena, upotreba i dodavanje nečemu).

Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Član 33

Kada se zastave Grada koristi kao motiv u drugim oznakama, amblemima ili grbovima primenjuju se odredbe člana 10. ove odluke.

Član 34

Na upotrebu zastave Grada shodno se primenjuju odgovarajuće odredbe ove Odluke koje se odnose na upotrebu grba Grada.

Član 35

Pravnom licu odnosno preduzetniku izuzetno se može dati saglasnost da zastavu Grada upotrebi kao ukras, kao deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe.

Na postupak davanja saglasnosti iz stava 1. ovog člana primenjuju se odredbe Odluke koje se primenjuju na postupak davanja saglasnosti za upotrebu Osnovnog grba Grada.

VI NADZOR

Član 36

Gradska uprava grada Loznice - Odeljenje za društvene delatnosti dužno je da prati sprovođenje ove odluke i preduzima mere, odnosno analizira efekte njene primene.

Član 37

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava grada Loznice - Odeljenje za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije, Odsek za inspekcijske poslove, Komunalna inspekcija.

Komunalni inspektor je ovlašćen da, kada utvrdi da se ime Grada upotrebljava u poslovnom imenu, suprotno odredbama ove odluke, rešenjem naloži pravnom licu, odnosno preduzetniku da, u određenom roku, upotrebu imena Grada uskladi sa odredbama ove odluke, tako što će podneti zahtev nadležnom organu za pribavljanje saglasnosti ili podneti zahtev registru za brisanje imena Grada iz svog poslovnog imena.

Komunalni inspektor je ovlašćen da, kada utvrdi da se grb ili zastava Grada koriste suprotno odredbama ove odluke, rešenjem zabrani upotrebu grba i zastava Grada i, po pravilu, naloži uklanjanje sa objekta i predmeta na kojima su istaknuti i druge mere radi otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Komunalni inspektor je dužan da o preduzetim radnjama iz st. 2. i 3. ovog člana, obavesti Odeljenje za društvene delatnosti.

Član 38

Komunalno-policijske i druge poslove u vezi upotrebe simbola Grada i kontrolu primene ove odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 39

Novčanom kaznom od 80.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. koristi grb i zastavu Grada suprotno članu 4. Odluke;

2. koristi grb Grada suprotno članu 7, članu 8. st. 1. i 3. Odluke

3. koristi grb Grada suprotno članu 9. Odluke;

4. koristi grb Grada bez saglasnosti Skupštine grada (član 24. Odluke);

5. koristi zastavu Grada suprotno članu 30. Odluke;

6. koristi zastavu Grada suprotno odredbi člana 32. Odluke;

7. koristi zastavu Grada suprotno odredbi člana 33. Odluke;

8. koristi zastavu Grada bez saglasnosti Skupštine grada (član 23. i 35. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 40.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 8.000 dinara.

Član 40

Novčanom kaznom od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. upotrebljava grb Grada koji je oštećen ili svojim izgledom nepodoban za upotrebu (član 8. stav 2. Odluke);

3. koristi grb Grada suprotno aktu o davanju saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada (član 26. Odluke);

4. koristi zastavu Grada suprotno aktu o davanju saglasnosti na upotrebu zastave Grada (član 35. Odluke);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 30.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 dinara.

Član 41

Za prekršaje iz čl. 39. i 40. ove Odluke, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 42

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o amblemu opštine Loznice ("Službeni list opštine Loznica", broj 5/97, 1/01 i 4/06).

Član 43

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

Priloge 1-3 koji su sastavni deo ove odluke možete pogledati OVDE