PRAVILNIK

O DODELI SREDSTAVA ZA PODSTICAJ I RAZVOJ MLADIH TALENATA GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 6/2018)

Član 1

Pravilnik o dodeli sredstava za podsticaj i razvoj mladih talenata Grada Kikinde (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuje kategorije mladih talenata, oblasti u kojima se odobrava i dodeljuje finansiranje, precizira uslove neophodne za konkurisanje, ustanovljava i bliže uređuje postupanje po podnetim zahtevima, kao i kontrolu i nadzor utroška dodeljenih finansijskih sredstava.

Član 2

Finansiranje u smislu ovog pravilnika podrazumeva odobravanje i dodeljivanje novčanih sredstava po sprovedenom javnom konkursu Grada Kikinde za mlade talente, koji za tekuću godinu raspisuje Gradsko veće grada Kikinde i objavljuje na internet stranici Grada.

Pod finansiranjem za potrebe ovog pravilnika smatra se i sufinansiranje.

Pod finansiranjem mladih talenata u smislu Pravilnika ne podrazumevaju se novčana sredstva koja su prethodno dodeljena istima na osnovu drugih konkursa i odluka u Gradskoj upravi grada Kikinde, odnosno za koje je na drugi način obezbeđena podrška iz Budžeta grada Kikinde.

Član 3

Prema svim licima obuhvaćenim Pravilnikom grad Kikinda postupa u skladu sa zakonima, drugim pravnim propisima, usvojenim strateškim i planskim dokumentima na nivou Republike Srbije i grada Kikinde u oblastima koje su obuhvaćene ovim pravilnikom, u duhu odredaba ovog pravilnika, posebno poštujući važeća načela u ovim oblastima.

Svi pojmovi upotrebljeni u ovom pravilniku u muškom gramatičkom rodu obuhvataju muški i ženski rod lica na koja se odnose.

II TALENTI

Član 4

Talenti se definišu u odnosu na oblast u kojoj ostvaruju svoju izuzetnost kao talenti u oblasti: obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti, sporta i u drugim srodnim oblastima, u skladu sa zakonima i drugim propisima u konkretnoj oblasti, a prema posebnim uslovima javnog konkursa.

Član 5

Opšti uslovi potrebni za utvrđivanje kategorije talenta u svim oblastima obuhvaćenim članom 4. ovog pravilnika su:

1. Da je podnosilac molbe državljanin Republike Srbije i

2. Da podnosilac molbe ima prijavljeno prebivalište na području grada Kikinde.

Posebni uslovi za podnosioce iz stava 1. ovog pravilnika utvrđuju se u svakoj konkretnoj oblasti obuhvaćenoj Pravilnikom tekstom javnog konkursa u tekućoj godini.

Član 6

U oblasti obrazovanja, talentima se može odobriti finansijska ili sufinansijska podrška u smislu ovog pravilnika na osnovu minimum jednog od posebnih uslova i to:

1. Nagrade osvojene na republičkim, međunarodnim takmičenjima i olimpijadama znanja u vidu prvog, drugog ili trećeg mesta u individualnoj ili ekipnoj kategoriji, ukoliko su republička takmičenja utvrđena kalendarom takmičenja resornog ministarstva, a međunarodna takmičenja i olimpijade odgovaraju nastavnim predmetima;

2. Drugih izuzetnih rezultate postignutih na takmičenjima različitog karaktera;

3. Izuzetnih projekata pojedinaca ili drugih podnosilaca;

4. Drugih izuzetnih rezultata u oblasti nauke različitog karaktera po oceni tela koje postupa po zahtevu.

O posebnim uslovima iz stava 1. ovog člana koji će biti obuhvaćeni javnim konkursom u tekućoj godini, odluku donosi Gradsko veće grada Kikinde (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 7

U oblasti nauke, talentima se može odobriti finansijska ili sufinansijska podrška u smislu ovog pravilnika na osnovu minimum jednog od posebnih uslova i to:

1. Nagrade osvojene na republičkim, međunarodnim i svetskim nadmetanjima u oblasti nauke;

2. Drugih izuzetnih rezultata postignutih na takmičenjima različitog karaktera;

3. Izuzetnih projekata pojedinaca ili drugih podnosilaca;

4. Zvanično priznatih pronalazačkih, autorskih ili inovatorskih radova;

5. Naučno-istraživačkih radova, seminarskih radova i slično;

6. Drugih izuzetnih rezultata u oblasti nauke različitog karaktera po oceni tela koje postupa po zahtevu.

O posebnim uslovima iz stava 1. ovog člana koji će biti obuhvaćeni javnim konkursom u tekućoj godini, odluku donosi Gradsko veće

Član 8

U oblasti kulture i umetnosti, talentima se može odobriti finansijska ili sufinansijska podrška u smislu ovog pravilnika na osnovu jednog od posebnih uslova i:

1. Nagrade osvojene na republičkom, internacionalnom, međunarodnom ili svetskom nivou u vidu laureata, prvog, drugog ili trećeg mesta ili druge nagrade;

2. Drugih izuzetnih rezultata postignutih na takmičenjima različitog karaktera;

3. Izuzetnih projekata pojedinaca ili drugih podnosilaca;

4. Zvanično priznatih pronalazačkih, autorskih ili inovatorskih radova;

5. Naučno-istraživačkih radova, seminarskih radova i slično;

6. Drugih izuzetnih rezultata u oblasti kulture i umetnosti različitog karaktera po oceni tela koje postupa po zahtevu.

O posebnim uslovima iz stava 1. ovog člana koji će biti obuhvaćeni javnim konkursom u tekućoj godini, odluku donosi Gradsko veće.

Član 9

U oblasti sporta, talentima se može odobriti finansijska ili sufinansijska podrška u smislu ovog pravilnika na osnovu minimum jednog od posebnih uslova i to:

Nagrade osvojene na državnim ili međunarodnim takmičenjima i prvenstvima u vidu prvog, drugog ili trećeg mesta u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji, u skladu sa zakonom;

Ostvarenog reprezentativnog statusa, u skladu sa zakonom;

Drugih izuzetnih rezultata u oblasti sporta različitog karaktera po oceni tela koje postupa po zahtevu.

O posebnim uslovima iz stava 1. ovog člana koji će biti obuhvaćeni javnim konkursom u tekućoj godini, odluku donosi Gradsko veće.

Član 10

U drugim srodnim oblastima, neophodno je da je rezultat kojim se konkuriše u vezi sa jednom od navedenih oblasti, obrazovanje, nauka, kultura, umetnost i sport i da bitno doprinosi ostvarivanju ciljeva u ovim oblastima.

O posebnim uslovima iz stava 1. ovog člana koji će biti obuhvaćeni javnim konkursom u tekućoj godini, odluku donosi Gradsko veće.

Član 11

Budući rezultati mladih talenata finansiraju se u skladu s odredbama javnog konkursa, ukoliko su oni neizostavni i izvesni u vidu aktivnosti koje predstoje ostvarivanjima rezultata u oblastima navedenim Pravilnikom kao: finansiranje puta, finansiranje kotizacije za takmičenja i slično.

III ZAHTEV ZA FINANSIRANJE MLADIH TALENATA

Član 12

Zahtev za finansiranje mladih talenata (u daljem tekstu: Zahtev) podnosi se u toku cele godine po raspisanom javnom konkursu Grada Kikinde.

Zahtev podnosi fizičko lice.

Zahtev se podnosi za jedno lice koje može konkurisati za više aktivnosti u više oblasti, od kojih se odobrava finansiranje za jednu aktivnost u jednoj oblasti.

Član 13

Zahtev se podnosi u pisanoj formi, na pisarnici Gradske uprave.

Zahtev obavezno sadrži: oblast, dokaze o ispunjenim opštim i posebnim uslovima, vid i iznos potrebne podrške.

IV KOMISIJA ZA FINANSIRANJE MLADIH TALENATA

Član 14

Načelnik Gradske uprave grada Kikinde (u daljem tekstu: Načelnik) posebnim rešenjem obrazuje Komisiju za podršku talenata (u daljem tekstu: Komisiju), sa mandatom od 3 godine.

Komisija ima 3 člana.

Član 15

Komisija je nadležna da prispele zahteve razmatra, proverava potrebnu dokumentaciju, donosi predloge konačnih rešenja, odluči o visini finansiranja, vrši kontrolu dodeljenih sredstava.

Član 16

Iz redova članova Komisije, Načelnik imenuje predsednika i zamenika predsednika.

Radom Komisije rukovodi predsednik Komisije, a u slučaju njegove sprečenosti da obavlja dužnost i odsutnosti, zamenjuje ga predsednik Komisije.

Član 17

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije koji predsedava sednicom.

Komisija punovažno odlučuje ako sednici prisustvuje više od 1/ 2 članova Komisije.

Zapisnik o radu na sednici Komisije vodi jedan od zaposlenih u Gradskoj upravi, a potpisuju ga svi prisutni članovi.

Član 18

Komisija obaveštava podnosioca zahteva o odobrenom finansiranju.

Član 19

Stručne, finansijske i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja odgovarajuća unutrašnja jedinica u Gradskoj upravi grada Kikinde- Sekretarijat za društvene delatnosti.

Član 20

Sredstva odobrena po osnovu javnog konkursa za mlade talente uplaćuju se na račun podnosioca.

Sredstva iz stava 1. ovog člana uplaćuju se na račun punoletnog podnosioca Zahteva ili njegovog zakonskog zastupnika ili staratelja, ukoliko je podnosilac maloletno lice.

Član 21

Nakon uplate sredstava, podnosilac Zahteva dužan je da do kraja godine opravda dodeljeno finansiranje.

Podnosilac zahteva iz stava 1. ovog člana se poziva na Zahtev koji je podneo i prilaže dokaze koji u potpunosti moraju opravdati odobrena i uplaćena sredstva, dok u suprotnom grad Kikinda stiče pravo potraživanja odobrenih i uplaćenih sredstava.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kikinde".