ODLUKA

O ODREĐIVANJU DELOVA OBALE I VODNOG PROSTORA NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 4/2018 i 14/2018 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom na teritoriji grada Pančeva uređuju se način određivanja delova obale i vodnog prostora reke Tamiš, na kojima se mogu postavljati plutajući objekti, uslovi, način postavljanja i uklanjanje plutajućih objekata, obaveze vlasnika plutajućih objekata, kao i vršenje nadzora nad primenom odredaba ove odluke.

Član 2

Plutajući objekti koji se u skladu sa ovom odlukom mogu postavljati na određenom delu obale i vodnog prostora su ugostiteljski objekti, pontoni, privezišta za čamce i splav kućice za odmor (u daljem tekstu: plutajući objekti).

II USLOVI ZA POSTAVLJANJE PLUTAJUĆIH OBJEKATA

Član 3

Plutajući objekti se mogu postavljati u okviru zona.

Zone se dele po nameni na:

- zone za postavljanje ugostiteljskih objekata;

- zone za postavljanje pontona i privezišta za čamce;

- zone za splav kućice za odmor.

Plutajući objekti se postavljaju na osnovu grafičkog priloga koji je sastavni deo ove odluke.

1. Ugostiteljski objekti

Član 4

Ugostiteljski objekti u smislu ove odluke su plutajući objekti namenjeni za privredne svrhe - ugostiteljske usluge.

Član 5

Ugostiteljski objekti na području naseljenog mesta Pančevo, mogu se postavljati na levoj obali reke Tamiš od km 2+240 (od denivelacije donje kejske staze pa do km 1+830 (silazne rampe iz ulice Milorada Bate Mihailovića), u skladu sa grafičkim prilogom koji je sastavni deo ove Odluke.

Član 6

Ugostiteljski objekti na području naseljenih mesta Jabuka i Glogonj, se mogu postavljati u skladu sa zonama koje su planovima generalne regulacije naseljenih mesta Jabuka i Glogonj određeni za postavljanje navedenih objekata.

Član 7

Na desnoj obali Tamiša nalazi se veslački klub sa restoranom, u skladu sa grafičkim prilogom koji je sastavni deo ove Odluke.

Član 8

Da bi se postavili ugostiteljski objekti moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

- za ugostiteljske objekte postavljene od km 2+240 do km 2+098, označene u grafičkom prilogu od SR1 do SR7, maksimalna veličina osnove ugostiteljskog objekta je 150 m2, širina ugostiteljskog objekta prema osovini plovnog puta ne sme biti veća od 10 m, a razmak između ugostiteljskih objekata je minimum 5 m;

- za ugostiteljske objekte postavljene na km 2+075, na km 1+980 i na km 1+200, označene u grafičkom prilogu kao SR8 i SR9, maksimalna veličina osnove ugostiteljskog objekta je 250 m2, širina ugostiteljskog objekta prema osovini plovnog puta ne sme biti veća od 15 m, a razmak između ugostiteljskih objekata je minimum 5 m;

- za ugostiteljske objekte postavljene od km 1+980 do km 1+830, označene u grafičkom prilogu od SR10 do SR17, maksimalna veličina osnove ugostiteljskog objekta je 100 m2, širina ugostiteljskog objekta prema osovini plovnog puta ne sme biti veća od 10 m, a razmak između ugostiteljskih objekata je minimum 5 m;

- spratnost ugostiteljskih objekata je maksimalno do dve etaže (maks. 6,5 m iznad površine vode);

- dubina vode pri svakom vodostaju, za postavljanje ugostiteljskih objekata mora biti u skladu sa vodoprivrednim uslovima nadležnog vodoprivrednog preduzeća;

- prilaz ugostiteljskim objektima obezbediti preko pristupnog mosta;

- pristupne staze treba da budu potpuno osvetljene;

- ugostiteljski objekti treba da budu infrastrukturno opremljeni (npr. vodovod, rasveta i sl.);

- pristup ugostiteljskim objektima mora biti potpuno uređen;

- ugostiteljski objekti moraju da poseduju uređaj za prečišćavanje otpadnih voda (sanitarnih i fekalnih) ili nepropusni tank koji mora da ispunjava važeće sanitarno-tehničke uslove.

Uz ugostiteljske objekte mogu da se vežu maksimalno 2 čamca upravno na maticu reke.

2. Pontoni i privezišta za čamce

Član 9

Ponton je plutajući objekat koji je namenjen za pristajanje plovila koja vrše prevoz putnika u lokalnoj linijskog plovidbi.

Mesto za ponton određuje se od km 2+075 do km 1+980 (prostor određen za Amfiteatar), leva obala, označeno u grafičkom prilogu kao GP, na km 2+498,9 (u delu kod Gradske plaže), leva obala, označeno u grafičkom prilogu kao PO1, na km 1+940 (prekoputa veslačkog kluba), leva obala, označeno u grafičkom prilogu kao PO2 i na km 1+200 (kod Brodoremonta), leva obala, označen u grafičkom prilogu kao PO3.

Član 10

Privezište za čamce je objekat opremljen za prihvat i čuvanje čamaca, koji se sastoji od bova koje se koriste za privez čamaca ili od pontona uz koje se privezuju čamci.

Privezište za čamce za potrebe sportskog društva određuje se na km 1+895 (kod Veslačkog kluba), desna obala, označeno u grafičkom prilogu kao SP1 i na km 1+715 (kod silazne rampe u ulici Milorada Bate Mihailovića), leva obala, označeno u grafičkom prilogu kao SP2 i na km 2+020 leva obala, označeno u grafičkom prilogu kao SP3 (kod prostora određenog za Amfiteatar).

Član 11

Da bi se postavili ponton i privezišta za čamce, treba da ispunjavaju sledeće uslove:

- okvirne dimenzije pontona i privezišta za čamce su 4,0 m x 12,0 m;

- ponton po potrebi mora biti infrastrukturno opremljen (npr. vodovod, rasveta i sl.);

- pristup pontonu mora biti potpuno uređen.

3. Splav kućice za odmor

Član 12

Splav kućica za odmor je plutajući objekat koji nije predviđen za često premeštanje, a sadrži platformu za sunčanje i kabinu za smeštaj opreme i rekreaciju i odmor ljudi.

Za postavljanje splav kućica za odmor određuju se mesta od km 1+830 (naspram kraja uzvišenog dela obale) do km 1+715 (silazne rampe iz ulice Milorada Bate Mihailovića), uz vezivanje po jednog čamca upravno na maticu reke, desna obala, označeno u grafičkom prilogu od SK1 do SK3.

Član 13

Da bi se postavile splav kućice za odmor moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

- maksimalna veličina osnove splava kućice za odmor je 50 m2, sa razmakom između objekata od minimum 10 m;

- spratnost splav kućice za odmor je jedna etaža (maksimalna visinska kota se platformom iznosi 4,5 m);

- dubina vode pri svakom vodostaju, za postavljanje splav kućice za odmor, mora biti u skladu sa vodoprivrednim uslovima nadležnog vodoprivrednog preduzeća;

- prilaz objektu obezbediti preko pristupnog mosta;

- pristupne staze treba da budu potpuno osvetljene;

- objekti treba da budu infrastrukturno opremljeni (npr. vodovod, rasveta i sl.);

- pristup objektima mora biti potpuno uređen;

- mora da postoji uređaj za prečišćavanje otpadnih voda (sanitarnih i fekalnih) ili nepropusni tank koji mora da ispunjava važeće sanitarno-tehničke uslove.

III ODOBRENJE ZA POSTAVLJANJE PLUTAJUĆIH OBJEKATA

Član 14

Plutajući objekti mogu da se postavljaju u zonama i na mestima određenim u grafičkom prilogu koji je sastavni deo ove odluke.

Postupak davanja u zakup vodnog zemljišta za postavljanje plutajućih objekata sprovodi nadležno vodoprivredno preduzeće u skladu sa zakonom kojim se uređuju vode. Nadležno vodoprivredno preduzeće donosi ugovor o davanju u zakup vodnog zemljišta i isto se dostavlja uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje plutajućih objekata.

Plutajući objekti se postavljaju na osnovu odobrenja koje izdaje Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat).

Za postavljanje plutajućih objekata nadležni sekretarijat pribavlja rešenje o saglasnosti od osnovne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Odeljenje za saobraćaj).

Član 15

Zahtev za postavljanje plutajućih objekata može podneti pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, u roku od 30 dana od dobijanja rešenja nadležnog vodoprivrednog preduzeća o davanju u zakupu vodnog zemljišta.

Uz zahtev se podnosi:

1. rešenje o upisu u registar delatnosti (za pravno lice ili preduzetnika);

2. fotokopija lične karte (za fizičko lice);

3. uverenje osnovne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva za poslove poreske administracije kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva;

4. projekat sa tehničkom kontrolom, sa vodnim uslovima, uslovima nadležnih javnih preduzeća za priključenje objekta na struju i za priključenje na vodovod i kanalizaciju;

5. važeću plutajuću dozvolu;

6. ugovor nadležnog vodoprivrednog preduzeća o davanju u zakupu vodnog zemljišta;

7. overenu izjavu da će ukloniti plutajući objekat po isteku rešenja o odobrenju za postavljanje objekta i da će deo obale i vodni prostor dovesti u prvobitno stanje, odnosno da će isti ukloniti ukoliko prestane da obavlja delatnost;

8. dokaz o uplati depozita u visini od 30.000,00 dinara za uklanjanje objekta;

9. saglasnost Zavoda, ukoliko se plutajući objekat nalazi u zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostorno kulturno-istorijsku celinu, odnosno urbanistički zaokruženu celinu;

10. Dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Član 16

Ukoliko su ispunjeni uslovi iz člana 15. ove odluke nadležni sekretarijat izdaje rešenje o odobrenju za postavljanje plutajućih objekata u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Rešenje o odobrenju za postavljanje objekata izdaje se na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Protiv rešenja o odobrenju može se podneti žalba, preko nadležnog sekretarijata, Gradskom veću grada Pančeva, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Nadležni sekretarijat je dužan da po jedan primerak Rešenja o odobrenju za postavljanje plutajućih objekata dostavi Odeljenju za saobraćaj, osnovnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva nadležnoj za poslove inspekcije (u daljem tekstu: komunalna inspekcija), komunalnoj policiji, nadležnom vodoprivrednom preduzeću i nadležnoj lučkoj kapetaniji.

Član 17

Podnosilac zahteva dužan je da postavi plutajući objekat u roku od 15 dana od dana dobijanja odobrenja za postavljanje plutajućih objekata i da postavljanje objekta prijavi komunalnoj inspekciji, komunalnoj policiji, nadležnom vodoprivrednom preduzeću i nadležnoj lučkoj kapetaniji, najkasnije u roku od 15 dana od dana postavljanja plutajućeg objekta.

Član 18

Najranije 30 dana pre isteka roka važenja Rešenja o odobrenju za postavljanje plutajućih objekata iz člana 16. ove odluke, vlasnik plutajućeg objekta može podneti zahtev za produženje trajanja Rešenja o odobrenju za postavljanje plutajućih objekata na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Uslovi za produženje važenja Rešenja o odobrenju za postavljanje plutajućih objekata je da vlasnik objekta dostavi:

- rešenje o upisu u registar delatnosti (za pravno lice ili preduzetnika);

- fotokopiju lične karte (za fizičko lice);

- uverenje osnovne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva za poslove poreske administracije kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva;

- važeću plutajuću dozvolu;

- ugovor nadležnog vodoprivrednog preduzeća o davanju u zakupu vodnog zemljišta;

- dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Rešenje o produženju važenja Rešenja o odobrenju za postavljanje plutajućih objekata donosi se u skladu sa članom 16. ove Odluke.

IV OBAVEZE VLASNIKA PLUTAJUĆIH OBJEKATA

Član 19

Vlasnik plutajućeg objekta dužan je da plutajući objekat održava u ispravnom i urednom stanju, da ga zaštićuje od vlage i vode, da uklanja otpatke oko plutajućeg objekta i da se stara da izvor svetlosti na plutajućem objektu bude postavljen tako da svojim položajem i jačinom ne ugrožava bezbednost plovidbe plovnim putem.

Član 20

Vlasnik plutajućeg objekta produžava važnost plutajuće dozvole na način i u rokovima propisanim propisima kojima se uređuje unutrašnja plovidba, i plutajuću dozvolu dostavlja nadležnom sekretarijatu u roku od 15 dana od dana produženja dozvole.

Član 21

Vlasnik plutajućeg objekta dužan je da najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka važenja rešenja o odobrenju za postavljanje plutajućih objekata iz člana 16. ove odluke:

1. ukloni plutajući objekat sa mesta na kome je odobreno njegovo postavljanje i

2. deo obale i vodnog prostora dovede u prvobitno stanje.

Ukoliko vlasnik plutajućeg objekta ukloni plutajući objekat u roku iz stava 1. ovog člana, vlasniku plutajućeg objekta biće vraćen depozit.

Ukoliko vlasnik plutajućeg objekta u roku iz stava 1. ovog člana, sam ukloni plutajući objekat, dostavlja dokaz nadležnom sekretarijatu da je uklonio plutajući objekat.

Nadležni sekretarijat dostavlja osnovnoj organizacionoj jedinici za poresku administraciju zahtev za povraćaj depozita sa svom neophodnom dokumentacijom.

Ukoliko vlasnik plutajućeg objekta sam ne ukloni plutajući objekat, plutajući objekat će ukloniti komunalna inspekcija, preko drugih lica, a sredstva depozita će se iskoristiti za troškove uklanjanja.

V PRESTANAK VAŽENJA ODOBRENJA

Član 22

Rešenje o odobrenju za postavljanje plutajućeg objekta prestaje da važi:

- ukoliko se izmenama ili dopunama ove odluke ukine mesto na kome je rešenjem dozvoljeno postavljanje plutajućeg objekta;

- ukoliko vlasnik objekta ne produži plutajuću dozvolu;

- protekom roka na koji je izdato rešenje o odobrenju za postavljanje plutajućeg objekta;

- ukoliko se objekat koristi suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje plutajućeg objekta;

- ukoliko prestane da obavlja delatnost na osnovu koje je izdato rešenje o odobrenju za postavljanje plutajućih objekata;

- ukoliko se utvrdi da ne održava plutajući objekat na način iz člana 19. ove odluke.

Član 23

Rešenje kojim prestaje da važi rešenje o postavljanju plutajućeg objekta donosi nadležni sekretarijat.

Protiv rešenja se može podneti žalba, preko nadležnog sekretarijata, Gradskom veću grada Pančeva, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Nadležni sekretarijat je dužan da po jedan primerak rešenja dostavi Odeljenju za saobraćaj, komunalnoj inspekciji, komunalnoj policiji, nadležnom vodoprivrednom preduzeću i nadležnoj lučkoj kapetaniji.

Vlasnik plutajućeg objekta je dužan da ukloni plutajući objekat u roku od 30 dana od dana donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana.

VI UKLANJANJE OBJEKTA

Član 24

Vlasnik plutajućeg objekta je dužan da ukloni plutajući objekat po nalogu komunalnog inspektora ako:

- plutajući objekat postavi bez odobrenja za postavljanje;

- se donese rešenje kojim prestaje da važi rešenje o postavljanju plutajućeg objekta u skladu sa članom 23. ove odluke,

Ukoliko se privremeno izvode radovi na delu obale i vodnog prostora na kome se nalaze plutajući objekti za koje je izdato Rešenje o odobrenju za postavljanje plutajućeg objekta, komunalni inspektor će doneti rešenje o privremenom uklanjanju plutajućeg objekta.

Po nalogu komunalnog inspektora plutajući objekat će se ukloniti i

- ukoliko je havarisan (oštećen),

- napušten (vlasnik je nepoznat),

- potopljen i

- nasukan

Član 25

Ukoliko vlasnik plutajućeg objekta ne ukloni plutajući objekat u roku iz člana 21. i člana 23. ove odluke, odnosno u skladu sa članom 24. ove odluke, po nalogu komunalne inspekcije drugo lice, sa kojim je Grad Pančevo kroz sprovođenje postupka javne nabavke zaključilo ugovor, ukloniće plutajući objekat i dovesti deo obale i vodnog prostora u prvobitno stanje, a sve o trošku vlasnika objekta, a iz sredstva depozita.

Ukoliko je vlasnik plutajućeg objekta nepoznat, uklanjanje plutajućeg objekta izvršiće se o trošku grada Pančeva.

Ukoliko vlasnik plutajućeg objekta ne preuzme prinudno uklonjeni plutajući objekat u roku od 120 dana od dana uklanjanja plutajućeg objekta, organizuje se prodaja plutajućeg objekta na javnoj licitaciji, koja prodaja se sprovodi po postupku predviđenom odlukom kojom se uređuje postupanje sa prinudno uklonjenim vozilima, stvarima i drugim predmetima.

Iz sredstava dobijenih od prodaje plutajućeg objekta, najpre se namiruju troškovi uklanjanja plutajućeg objekta, ukoliko sredstva iz depozita nisu pokrila troškove, zatim troškovi ležarine (naknade i čuvanja) plutajućeg objekta, a preostala sredstva se uplaćuju na račun vlasnika plutajućeg objekta, odnosno ukoliko je vlasnik nepoznat preostala sredstva se uplaćuju u budžet grada Pančeva.

Član 26

Za određivanje mesta za smeštaj uklonjenih plutajućih objekata iz člana 24. ove odluke određen je prostor na km 0+960 (rukavac na desnoj obali Tamiša pre prevodnice), desna obala.

VII KORIŠĆENJE PONTONA ZA ODRŽAVANJE KULTURNIH, SPORTSKIH, TURISTIČKIH I SLIČNIH MANIFESTACIJA

Član 27

Ukoliko se ponton za pristajanje plovila određen od km 2+075 do km 1+980 (prostor određen za Amfiteatar), leva obala, označen u grafičkom prilogu kao GP, koristi radi održavanja kulturnih, sportskih, turističkih ili sličnih manifestacija (u daljem tekstu: manifestacija), neophodno je da organizator manifestacije, pribavi odobrenje nadležne lučke kapetanije, u skladu sa propisima kojima se uređuje unutrašnja plovidba.

Organizator manifestacije pored odobrenja iz stava 1. ovog člana, pribavlja i odobrenje za održavanje manifestacije od Turističke organizacije grada Pančeva, koja neće izdati odobrenje za održavanje manifestacije ako se manifestacija organizuje radi sticanja dobiti i u drugim slučajevima suprotno zakonu i drugim aktima.

Organizator manifestacije dužan je da u roku od 24 sata posle održavanja manifestacije, dovede vodni prostor u prvobitno stanje. Ukoliko ne postupi u navedenom roku, vodni prostor će biti vraćen u prvobitno stanje, u skladu sa propisima kojima se uređuje unutrašnja plovidba, o trošku organizatora manifestacije.

Organizator manifestacije dužan je da u roku od 24 sata posle održavanja manifestacije, dovede delove obale u prvobitno stanje. Ukoliko ne postupi u navedenom roku, delovi obale biće vraćeni u prvobitno stanje po nalogu komunalne inspekcije, o trošku organizatora manifestacije.

VIII NADZOR

Član 28

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši nadležni sekretarijat.

Inspekcijski nadzor vrši komunalna inspekcija.

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalna policija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 29

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. postavi plutajući objekat suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje objekta (član 16. ove odluke);

2. ne prijavi postavljanje plutajućeg objekta u skladu sa članom 17. ove odluke;

3. najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka važenja Rešenja o odobrenju za postavljanje plutajućih objekata ne ukloni plutajući objekat sa mesta na kome je odobreno njegovo postavljanje i deo obale i vodnog prostora dovede u prvobitno stanje, u skladu sa članom 21. ove odluke;

4. ne ukloni plutajući objekat iz razloga navedenih u članu 22. alineja 1. ove odluke;

5. objekat nema važeću plutajuću dozvolu (član 22. alineja 2);

6. je istekao rok na koji je izdato rešenje o odobrenju za postavljanje plutajućeg objekta (član 22. alineja 3);

7. se objekat koristi suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje plutajućih objekat (član 22. alineja 4);

8. ne održava plutajući objekat na način iz člana 19. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom od 30.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice, novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Vlasnik plutajućeg objekta postavljenog na delu obale i vodnog prostora na teritoriji grada Pančeva, na mestu koje u skladu sa ovom odlukom nije predviđeno za postavljanje plutajućih objekata, odnosno na mestu koje je ovom odlukom predviđeno za postavljanje druge vrste plutajućih objekata, dužan je da ukloni plutajući objekat u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke i da korišćeni deo obale i vodnog prostora vrati u prvobitno stanje o svom trošku.

Član 31

Vlasnik plutajućeg objekta postavljenog na mestu koje je po odredbama ove odluke propisano za takvu vrstu plutajućeg objekta, dužan je da u roku od 30 dana od dobijanja rešenja nadležnog vodoprivrednog preduzeća o davanju u zakupu vodnog zemljišta, podnese zahtev za izdavanje odobrenja iz člana 15. ove odluke.

Ukoliko ne podnese zahtev u roku iz stava 1. ovog člana, vlasnik plutajućeg objekta dužan je da ukloni plutajući objekat u roku od 30 dana od dana isteka roka iz stava 1. ovog člana i da korišćeni deo obale i vodnog prostora vrati u prvobitno stanje o svom trošku.

Član 32

Vlasnik plutajućeg objekta, postavljenog na mestu koje je rešenjem nadležnog vodoprivrednog preduzeća o davanju u zakupu vodnog zemljišta dato drugom licu, dužan je da ukloni plutajući objekat u roku od 30 dana od dana donošenja rešenja nadležnog vodoprivrednog preduzeća i da korišćeni deo obale i vodnog prostora vrati u prvobitno stanje o svom trošku.

Član 33

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o korišćenju delova obale i vodenog prostora reke Tamiš ("Sl. list opštine Pančevo", broj 4/92) i Odluka o postavljanju pontona na delu obale i vodnog prostora grada Pančeva ("Sl. list grada Pančeva", br. 9/16).

Član 34

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".