ODLUKA

O NAČINU, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA IZBOR PROJEKATA UDRUŽENJA GRAĐANA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE KOJI SE SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 2/2017 i 4/2018)

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za izbor projekata kao i projekata-manifestacija u oblasti zaštite životne sredine (u daljem tekstu: projekti) koje realizuju udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine i koji se sufinansiraju iz budžeta grada Pančeva.

Član 2

Sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs) koji za grad Pančevo raspisuje Gradonačelnik grada Pančeva.

Realizacija projekata iz stava 1. ovog člana mora biti predviđena u godini za koju se konkurs raspisuje.

Član 3

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva www.pancevo.rs, kao i u najmanje jednom dnevnom ili nedeljnom štampanom mediju koji izlazi na teritoriji grada Pančeva.

Rok za podnošenje prijava na konkurs iz stava 1. ovog člana ne može biti kraći od 20 dana od dana objavljivanja u štampanom mediju iz stava 1. ovog člana.

Konkurs se raspisuje za svaku budžetsku godinu, najmanje jednom godišnje.

Član 4

Pravo učešća na konkursu imaju registrovana udruženja građana sa teritorije grada Pančeva koja se u okviru aktivnosti definisanim u svom statutu bave pitanjima zaštite životne sredine i koja će svoj projekat ili projekat-manifestaciju realizovati na teritoriji grada Pančeva.

Pravo učešća na konkursu imaju i registrovana udruženja građana van teritorije grada Pančeva koja se u okviru aktivnosti definisanim u svom Statutu bave pitanjima zaštite životne sredine, ukoliko se projekat ili projekat-manifestacija realizuje na teritoriji grada Pančeva.

Udruženja građana mogu da učestvuju sa svojim predlozima na jednom od dva konkursa, na Konkursu za projekte ili na Konkursu za projekte-manifestacije, a ne na oba konkursa istovremeno.

Član 5

O izboru projekata po raspisanom konkursu odlučuje komisija za izbor projekata koju obrazuje Gradonačelnik grada Pančeva posebnim aktom (u daljem tekstu: komisija).

Komisiju iz stava 1. ovog člana, čini pet članova.

Komisija na prvoj sednici bira koordinatora komisije koji koordinira radom komisije i vodi sednice.

Član 6

O radu komisije vodi se zapisnik.

Komisija punovažno radi i odlučuje ako sednici prisustvuje više od polovine ukupnog broja članova.

Komisija donosi odluke većinom glasova od ukupnog broja članova komisije.

Komisija donosi i usvaja Poslovnik o radu.

Član 7

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

1) nova i kreativna rešenja problema u oblasti zaštite životne sredine od značaja za grad Pančevo;

2) dugoročni uticaj i održivost nakon završetka finansijske podrške;

3) broj korisnika projekta sa teritorije grada Pančeva;

4) visina sopstvenog učešća odnosno sredstava iz drugih izvora;

5) medijski publicitet (televizijski i radio-prenosi ili snimci, izveštavanje štampe i drugi načini prezentacije);

Član 8

Komisija vrši ocenu svakog projekta na osnovu vrednovanja kriterijuma utvrđenih u članu 7. ove odluke.

Ocenjivanje projekata na osnovu kriterijuma iz člana 7. ove odluke vrši posebno svaki član komisije, za svaki projekat pojedinačno.

Komisija je obavezna da za svaki projekat koji se razmatra sačini pismeno obrazloženje u kome se navode razlozi za prihvatanje ili neprihvatanje projekta.

Komisija donosi odluku koja sadrži spisak izabranih projekata i iznose finansijskih sredstava.

Član 9

Rezultati konkursa objavljuju se na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva, najkasnije 60 dana od dana završetka podnošenja prijava.

Član 10

Sa udruženjem čiji se projekat sufinansira Gradonačelnik grada Pančeva zaključuje ugovor o sufinansiranju projekta kojim se obavezno utvrđuje: naziv i sedište nosioca projekta; vrsta i obim projekta; vreme realizacije projekta; obim i vrsta dodeljenih sredstava; vremenski plan upotrebe sredstava; način nadzora nad namenskim korišćenjem sredstava i odvijanjem realizacije projekta i rok za dostavu izveštaja o namenskom utrošku sredstava. Neizvršavanje ugovornih obaveza povlači za sobom obavezu vraćanja sredstava u budžet grada Pančeva.

Gradonačelnik grada Pančeva posebnim rešenjem odobrava prenos sredstava, nakon potpisivanja ugovora iz stava 1. ovog člana.

Član 11

Učesnici konkursa koji su dobili sredstva, kao i lica kojima su odobrena sredstva na osnovu pojedinačnog davanja, izveštaj o realizaciji projekta dostavljaju Gradonačelniku grada Pančeva posredstvom sekretarijata Gradske uprave grada Pančeva nadležnog za poslove u oblasti zaštite životne sredine, u skladu sa zaključenim ugovorom o sufinansiranju projekta.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana mora biti potpisan od strane ovlašćenog lica i overen pečatom.

Član 12

Prijave na konkurs podnose se na posebnom prijavnom obrascu koji je sastavni deo konkursne dokumentacije, a koji se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva.

Pod potpunom prijavom podrazumeva se:

1) uredno popunjen i overen obrazac prijave

2) detaljan opis projekta

3) detaljno razrađen budžet projekta

4) podaci o stručnim kapacitetima podnosioca, odnosno realizatora projekta

5) kao i drugi dokumenti navedeni u tekstu konkursa.

Nepotpune i neblagovremene prijave, kao i prijave koje nisu u skladu sa uslovima konkursa ne razmatraju se.

Projekti koji su već podržani na nekom od drugih konkursa grada Pančeva u tekućoj godini, neće biti razmatrani.

Član 13

U slučaju da korisnik sredstava ne dostavi u roku izveštaj o realizaciji projekta, kao i u drugim slučajevima predviđenim ugovorom o sufinansiranju projekta, Gradonačelnik grada Pančeva će jednostrano raskinuti ugovor i uputiti zahtev za povraćaj sredstava.

Povraćaj sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se u roku koji je predviđen zaključenim ugovorom o sufinansiranju projekta.

Informacija o korisnicima sredstava koji nisu dostavili izveštaj o realizaciji projekta, odnosno koji nisu izvršili povraćaj sredstava, objavljuje se na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".