ODLUKA
O RASPOLAGANJU STANOVIMA U SVOJINI GRADA KRALJEVA KOJI SE DODELJUJU KAO STAMBENA PODRŠKA POD USLOVIMA NEPROFITNOG ZAKUPA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 6/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi, kriterijumi i merila za davanje stanova u javnoj svojini grada Kraljeva u zakup pod uslovima neprofitnog zakupa (u daljem tekstu: neprofitni zakup) u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i druga pitanja vezana za raspolaganje stanovima namenjenih za davanje u neprofitni zakup.

Član 2

Skupština grada Kraljeva obrazuje Stambenu komisiju za raspodelu stanova namenjenih za davanje u neprofitni zakup (u daljem tekstu: Stambena komisija).

Stambenu Komisiju čine: predsednik, zamenik predsednika, četiri člana, kao i zamenici članova, koji se imenuju na sledeći način:

• predsednik, 1 član i 1 zamenik člana imenuju se iz redova zaposlenih u Javnom preduzeću Gradsko stambeno" Kraljevo.

• 1 član i 1 zamenik člana imenuju se iz redova zaposlenih u Centru za socijalni rad Kraljevo,

• zamenik predsednika, 2 člana i 2 zamenika člana imenuju se iz redova zaposlenih u Gradskoj upravi grada Kraljeva.

Komisija donosi Poslovnik o svom radu na prvoj sednici.

Član 3

Stručne, tehničke, administrativne, finansijske i sve druge poslove vezane za davanje stanova u javnoj svojini grada Kraljeva u zakup pod uslovima neprofitnog zakupa obavlja Javno preduzeće "Gradsko stambeno", Kraljevo (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

II KORIŠĆENJE SREDSTAVA OD ZAKUPNINA

Član 4

Visinu iznosa neprofitne zakupnine utvrđuje Gradsko veće grada Kraljeva na predlog JP "Gradsko stambeno" Kraljevo, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Sredstva od zakupnina iz stava 1. ovog člana u visini od 60% namenjena su za troškove: održavanja, osiguranja i upravljanja stanovima, kao i za rizik naplate zakupnine, a u sledećim procentualnim iznosima:

1) 20% za održavanje;

2) 7% za osiguranje;

3) 25% za upravljanje;

4) 8% za rizik naplate zakupnine.

Sredstva od naplaćene zakupnine u visini od 40% mesečno se uplaćuju na namenski račun grada Kraljeva radi daljeg razvoja stanovanja na području grada Kraljeva.

III POSTUPAK DAVANJA STANOVA U NEPROFITNI ZAKUP

Član 5

Stanove u javnoj svojini grada Kraljeva koji su namenjeni za davanje u neprofitni zakup koristiće po osnovu ugovora o zakupu lica ili lica sa članovima svog porodičnog domaćinstva, ukoliko:

- je lice i član njegovog porodičnog domaćinstva bez stana u svojini, odnosno bez odgovarajućeg stana prema kriterijumima određenim zakonom;

- ima prebivalište na teritoriji grada Kraljeva u neprekidnom trajanju od najmanje 3 godine zaključno sa danom podnošenja prijave;

- ostvaruje prihode u okviru granica propisanih za neprofitni zakup;

- je podnelo zahtev po javnom pozivu, sa dokazima o činjenicama na osnovu kojih se ocenjuje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na stambenu podršku pod uslovima neprofitnog zakupa i koji su od značaja za utvrđivanje liste reda prvenstva za stambenu podršku pod uslovima neprofitnog zakupa.

Član 6

Odluku o pokretanju postupka raspodele stambene podrške pod uslovima neprofitnog zakupa donosi Stambena komisija.

Javno preduzeće objavljuje javni poziv, kojim poziva zainteresovana lica da u roku od 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva podnesu zahtev za dodelu stambene podrške pod uslovima neprofitnog zakupa i odgovarajuće dokaze.

Javni poziv se objavljuje na oglasnoj tabli i sajtu grada Kraljeva, oglasnoj tabli i sajtu Javnog preduzeća i u lokalnim nedeljenim novinama.

Rok iz stava 2. ovog člana počinje da teče od dana objavljivanja u jednim lokalnim nedeljnim novinama.

Pored podataka o stambenim jedinicama, javni poziv posebno sadrži i napomene o pravima i obavezama korisnika stambene podrške pod uslovima neprofitnog zakupa.

Član 7

Zahtev za dodelu stambene podrške pod uslovima neprofitnog zakupa zainteresovano lice podnosi Stambenoj komisiji na propisanom obrascu i uz prateću dokumentaciju.

Stambena komisija razmatra podnete zahteve i dužna je da u roku od 20 dana od dana isteka roka za podnošenje zahteva sprovede obradu prispelih zahteva, izvrši bodovanje po zahtevima čiji podnosioci ispunjavaju uslove i eventualno zatraži dopunu nepotpunih prijava, uz taksativno nabrajanje nedostataka nepotpunih prijava.

Sve dopunjene zahteve podnosioci moraju da dostave Stambenoj komisiji najkasnije 5 dana od dana prijema obaveštenja o potrebi dopune nepotpunog zahteva.

Stambena komisija je dužna da u roku od 10 dana od krajnjeg roka za podnošenje dopuna zahteva sprovede obradu prispelih dopuna nepotpunih zahteva.

Član 8

Na osnovu sprovedenog bodovanja u skladu sa merilima i kriterijumima iz ove odluke, Stambena komisija sačinjava predlog liste reda prvenstva za dodelu stanova.

Ako dva ili više lica i/ili porodičnih domaćinstava imaju isti broj bodova, prednost na listi reda prvenstva ima lice ili porodično domaćinstvo koje ima veći broj bodova po redosledu utvrđenom u članu 11. ove odluke.

Nakon sačinjavanja predloga liste reda prvenstva za dodelu stanova u neprofitni zakup, ista se objavljuje na oglasnoj tabli i sajtu grada Kraljeva i na oglasnoj tabli i sajtu Javnog preduzeća.

Broj bodova na listi reda prvenstva za dodelu stanova u neprofitni zakup utvrđuje se sa stanjem na dan isteka roka za podnošenje zahteva za dodelu stambene podrške pod uslovima neprofitnog zakupa.

Član 9

Podnosioci zahteva za dodelu stambene podrške pod uslovima neprofitnog zakupa imaju pravo prigovora na predlog liste reda prvenstva za dodelu stanova u neprofitni zakup u roku od 15 dana od dana njenog objavljivanja, a koja se objavljuje na način utvrđen u skladu sa članom 8. stav 3. ove odluke.

Prilikom raspodele stanova namenjenih za neprofitni zakup prigovor iz stava 1. ovog člana se podnosi Gradskom veću grada Kraljeva, preko Javnog preduzeća.

Odluka po prigovoru se donosi u roku od 8 dana od dana prispeća prigovora.

Po donošenju odluke o svim prigovorima izjavljenim na predlog liste reda prvenstva za dodelu stanova u neprofitni zakup Stambena komisija utvrđuje listu reda prvenstva koju dostavlja Skupštini grada Kraljeva, radi donošenja Odluke o dodeli stambene podrške u vidu neprofitnog zakupa.

Član 10

Odluka Skupštine grada Kraljeva o dodeli stanova kao stambene podrške pod uslovima neprofitnog zakupa objavljuje se na način koji je utvrđen u skladu sa članom 8. stav 3. ove odluke.

Protiv odluke iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 15 dana od dana njenog objavljivanja.

Na osnovu pravnosnažne odluke iz stava 1. ovog člana gradonačelnik grada Kraljeva zaključuje ugovor o zakupu.

Stanovi u javnoj svojini grada Kraljeva koji su namenjeni za davanje u neprofitni zakup daju se u zakup na određeno vreme, a najduže na period od 5 godina.

Zakupac može obnoviti ugovor o zakupu podnošenjem odgovarajućeg pismenog zahteva Javnom preduzeću najkasnije 30 dana pre isteka ugovornog roka.

Na zahtev zakupca gradonačelnik grada Kraljeva može produžiti ugovor o zakupu na određeno vreme, sa rokom trajanja najduže do 5 godina, ako su ispunjeni uslovi iz zakona.

IV MERILA I KRITERIJUMI ZA DODELU STANA U ZAKUP PO NEPROFITNIM USLOVIMA

Član 11

Merila za kriterijume za dodelu stana u zakup pod neprofitnim uslovima su:

1) stambeni status,

2) uslovi stanovanja,

3) broj članova porodičnog domaćinstva,

4) zdravstveno stanje,

5) invalidnost i telesno oštećenje.

Određivanje redosleda na listi reda prvenstva za dodelu stanova u neprofitni zakup utvrđuje se brojem bodova.

Merila prema kriterijumu - stambeni status i uslovi stanovanja

Član 12

Za stambeni status utvrđuje se do 190 bodova i to ako podnosilac zahteva za dodelu stambene podrške pod uslovima neprofitnog zakupa i članovi njegovog porodičnog domaćinstva:

1) stanuju kao podstanari - do 3 godine 120 bodova + po 2 boda za svaku sledeću navršenu godinu;

2) stanuju u kolektivnom smeštaju - do 3 godine 130 bodova + po 2 boda za svaku sledeću navršenu godinu;

3) stanuju kao korisnici sobe ili ležaja u samačkom hotelu - do 3 godine 120 bodova + po 2 boda za svaku sledeću navršenu godinu;

4) stanuju u zajedničkom domaćinstvu, ukoliko je površina stambenog prostora manja od 15 m3 po članu zajedničkog domaćinstva - 120 bodova;

5) stanuju kod bliskih srodnika - 115 bodova;

6) stanuju u zajedničkim prostorijama u stambenoj zgradi koje koriste u skladu sa odgovarajućim pravnim osnovom - do 3 godine 115 bodova + po 1 bod za svaku sledeću navršenu godinu;

7) stanuju u zajedničkom domaćinstvu, ukoliko je površina stambenog prostora veća od 15m3 po članu zajedničkog domaćinstva -110 bodova;

8) koriste stan ili zajedničke prostorije bez pravnog osnova-100 bodova;

9) imaju drugi stambeni status - 100 bodova.

Za uslove stanovanja utvrđuje se:

1) neuslovno stanovanje u pogledu konstruktivne bezbednosti - 130 bodova;

2) neodgovarajuća površina i nedostatak najmanje jedne vrste instalacija i nezadovoljavajući higijenski uslovi - 120 bodova;

3) stan koji je neodgovarajući sa stanovišta pristupačnosti-120 bodova;

4) neodgovarajuća površina i nedostatak najmanje jedne vrste instalacija-110 bodova;

5) neodgovarajuća stambena površina-100 bodova.

Za utvrđivanje perioda trajanja određenog stambenog statusa računaju se samo celi godišnji periodi tog statusa od dana njegovog nastanka do dana podnošenja zahteva po javnom pozivu.

Vrednuje se samo stambeni status ostvaren na teritoriji grada Kraljeva.

Vrednuje se stambeni status koji su ostvarila lica, odnosno lice i članovi njegovog porodičnog domaćinstva, a koji su bez stana u svojini ili bez stana odgovarajućeg standarda, samo ako je taj stambeni status ostvaren neprekidno u periodu od najmanje tri godine zaključno sa danom podnošenja zahteva po javnom pozivu.

Merila prema kriterijumu- broj članova porodičnog domaćinstva

Član 13

Red prvenstva za dodelu stambene podrške u vidu neprofitnog zakupa po kriterijumu broja članova porodičnog domaćinstva utvrđuje se tako što svakom članu porodičnog domaćinstva pripada po 5 bodova.

Članom porodičnog domaćinstva smatraju se:

- supružnik ili vanbračni partner;

- deca rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad;

- roditelji lica ili njegovog supružnika ili vanbračnog partnera koji nemaju rešenu stambenu potrebu i

- druga lica koja su lice ili njegov supružnik dužni po zakonu da izdržavaju, a da najmanje 2 godine imaju prijavljeno prebivalište na istoj adresi pre objavljivanja javnog poziva.

Samohranom roditelju, koji vrši roditeljsko pravo, pripada dodatnih 5 bodova.

Merila prema kriterijumu - zdravstveno stanje

Član 14

Red prvenstva prema kriterijumu zdravstvenog stanja utvrđuje se samo za lica sa teškom bolešću koja nemaju status osobe sa invaliditetom.

Nosiocu prava na stambenu podršku pod uslovima neprofitnog zakupa, po osnovu njegovog zdravstvenog stanja ili zdravstvenog stanja člana njegovog porodičnog domaćinstva pripada 10 bodova.

Ukoliko više lica u porodičnom domaćinstvu nosioca prava na stambenu podršku, ispunjava uslove po osnovu kriterijuma zdravstvenog stanja, ukupno je moguće ostvariti najviše do 15 bodova.

Kao dokaz ispunjenosti ovog kriterijuma dostavlja se izveštaj lekarske komisije ili nalaz konzilijuma lekara ili drugi dokaz predviđen uslovima javnog poziva.

Merila prema kriterijumu - invalidnost i telesno oštećenje

Član 15

Red prvenstva prema kriterijumu invalidnosti i telesnog oštećenja utvrđuje se samo za lica sa statusom osobe sa invaliditetom.

Nosiocu prava na stambenu podršku u vidu neprofitnog zakupa, po osnovu njegove invalidnosti ili invalidnosti člana njegovog porodičnog domaćinstva pripada 10 bodova, kada je status invalidnosti utvrđen na osnovu mentalnih, intelektualnih ili oštećenja vida i sluha, kao i na osnovu teške i trajne bolesti.

Nosiocu prava na stambenu podršku pod uslovima neprofitnog zakupa, po osnovu njegovog telesnog oštećenja ili telesnog oštećenja člana njegovog porodičnog domaćinstva pripada broj bodova u zavisnosti od stepena telesnog oštećenja i to:

- za telesno oštećenje 100 % - 10 bodova,

- za telesno oštećenje 90 % - 9 bodova,

- za telesno oštećenje 80 % - 8 bodova,

- za telesno oštećenje 70 % - 7 bodova,

- za telesno oštećenje 60 % - 6 bodova,

- za telesno oštećenje 50 % - 5 bodova,

- za telesno oštećenje 40 % - 4 boda,

- za telesno oštećenje 30 % - 3 boda.

Ukoliko više lica u porodičnom domaćinstvu nosioca prava na stambenu podršku pod uslovima neprofitnog zakupa, ispunjava uslove po osnovu kriterijuma invalidnosti i telesnog oštećenja, ukupno je moguće ostvariti najviše do 15 bodova.

Prema kriterijumu invalidnosti i telesnog oštećenja bodovi se ostvaruju na osnovu dostavljenog pravnosnažnog rešenja nadležnog organa, kao dokaza za ispunjenost ovog kriterijuma od strane nosioca prava ili člana njegovog porodičnog domaćinstva.

Član 16

Na sve što nije uređeno ovom odlukom, primenjuju se odgovarajuće odredbe zakonskih i podzakonskih akata.

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kraljeva".

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o raspolaganju stanovima grada Kraljeva na osnovu programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni list grada Kraljeva", broj 22/2015).