PRAVILNIK

O DODELI SUBVENCIJA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2018. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 17/2018)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom o dodeli subvencija za samozapošljavanje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u 2018. godini (u daljem tekstu: Pravilnik), propisuju se ciljevi, namena i visina sredstava, pravo učešća i uslovi za učešće na javnom pozivu, obavezna dokumentacija, postupak dodele sredstava, kriterijumi i merila za dodelu sredstava, zaključivanje ugovora sa korisnicima sredstava, obaveze korisnika sredstava, praćenje izvršenja ugovornih obaveza i druga pitanja od značaja za realizaciju Javnog poziva za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2018. godini (u daljem tekstu: Javni poziv), koji se sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (u daljem tekstu: NSZ) i Edukativnim centrom za obuke u profesionalnim i radnim veštinama (u daljem tekstu: Edukativni centar).

Sredstva za ovu namenu obezbeđena su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine za 2018. godinu, u okviru Programa 0803 - Aktivna politika zapošljavanja, programska aktivnost 1001 - Aktivna politika zapošljavanja u AP Vojvodini, ekonomska klasifikacija 4541 - Tekuće subvencije privatnim preduzećima, izvor finansiranja 01 00 Prihodi iz budžeta.

Cilj

Član 2

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam (u daljem tekstu: Sekretarijat), u skladu sa Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u 2018. godini (u daljem tekstu: PAPZ) dodeljuje subvenciju za samozapošljavanje radi osnivanja radnje ili drugog oblika preduzetništva od strane nezaposlenog ili udruživanjem više nezaposlenih, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos, a u cilju zapošljavanja lica iz teže zapošljivih kategorija i smanjivanja nezaposlenosti.

Namena sredstava

Član 3

Sredstva su namenjena za subvencionisanje troškova poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period ugovorne obaveze u trajanju od 12 meseci.

Visina sredstava

Član 4

Subvencija za samozapošljavanje (u daljem tekstu: Subvencija) dodeljuje se licima prijavljenim na evidenciju NSZ, i to:

• 300.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom i nezaposlene žene i

• 250.000,00 dinara za sve ostale kategorije nezaposlenih lica.

Javni poziv za dodelu subvencija

Član 5

Subvencija se dodeljuju na osnovu Javnog poziva za dodelu subvencije za samozapošljavanje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u 2018. godini (u daljem tekstu: Javni poziv), koji raspisuje Sekretarijat.

Javni poziv se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine", u jednom od dnevnih javnih glasila na srpskom jeziku koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine, u oglasnim novinama NSZ "Poslovi" i na internet stranicama Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs i NSZ www.nsz.gov.rs.

Član 6

Obavezni elementi teksta Javnog poziva su:

- naziv akta na osnovu kog se raspisuje;

- visina ukupnih sredstava koja se dodeljuju;

- namena sredstava;

- subjekti koji mogu da učestvuju;

- uslovi za učešće;

- dokumentacija koja se podnosi uz prijavu/zahtev;

- uslovi učešća;

- rok za podnošenje prijava;

- kriterijumi za ocenu prijava i

- drugi podaci od značaja.

Pravo učešća na javnom pozivu

Član 7

Pravo da konkurišu ima nezaposleno lice prijavljeno na evidenciju NSZ na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Filijala NSZ), koje je završilo obuku iz preduzetništva po planu i programu obuka u Edukativnom centru, NSZ ili drugoj odgovarajućoj organizaciji.

Pravo na Subvenciju ne može se ostvariti u sledećim slučajevima:

• za obavljanje delatnosti individualnog poljoprivrednog gazdinstva, zadruge i udruženja;

• za obavljanje delatnosti u oblasti eksploatacije uglja, taksi prevoza, menjačnica, kockanja i klađenja - šifre 02.0, 01.1, 01.2, 01.3, 01.4, 01.5, 01.6, 35.14, 35.23, 49.32, 92.0 i 96.09;

• ukoliko je lice ranije ostvarilo pravo na isplatu novčane naknade u jednokratnom iznosu za samozapošljavanje;

• ukoliko je lice već koristilo subvenciju za samozapošljavanje.

Uslovi za učešće na javnom pozivu

Član 8

Učesnik na Javnom pozivu podnosi zahtev sa biznis planom ukoliko:

1) se nalazi na evidenciji Filijala NSZ;

2) ima završenu obuku iz preduzetništva po planu i programu obuka u Edukativnom centru, NSZ ili drugoj odgovarajućoj organizaciji.

Učesnik na Javnom pozivu može podneti samo jedan Zahtev sa biznis planom.

Dokumentacija koja se podnosi na javni poziv

Član 9

Učesnik na Javnom pozivu podnosi:

• zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu;

• dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji NSZ;

• pisanu izjavu o svim drugim de minimis državnim pomoćima koje je dobio u prethodnom trogodišnjem fiskalnom periodu i da li mu je i po kom osnovu već dodeljena državna pomoć za iste opravdane troškove ili izjava podnosioca zahteva da nije koristio državnu pomoć.

Dokumentacija podneta na Javni poziv se ne vraća.

Sekretarijat zadržava pravo da od učesnika, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Postupanje sa zahtevima

Član 10

Zahtev sa biznis planom se podnosi isključivo na obrascu koji se može preuzeti sa internet prezentacije Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs i NSZ www.nsz.gov.rs i sa pripadajućom dokumentacijom dostavlja na adresu nadležne organizacione jedinice NSZ prema mestu prebivališta, odnosno boravišta, lično ili putem pošte.

Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objavljivanja Javnog poziva.

Zahtevi koji nisu podneti u skladu sa članom 10. stav 1. i 2. ovog pravilnika biće odbačeni.

Nakon podnošenja zahteva, a pre donošenja odluke, učesnik može registrovati delatnost, što ne predstavlja garanciju za dobijanje Subvencije.

Postupak dodele sredstava

Član 11

Filijala NSZ proverava ispunjenost opštih uslova Javnog poziva, boduje zahteve i sačinjava listu podnetih zahteva, koju uz po jedan primerak zahteva prosleđuje Pokrajinskoj službi za zapošljavanje (u daljem tekstu: PSZ) na saglasnost. PSZ Sekretarijatu dostavlja saglasnost i po jedan primerak zahteva sa biznis planom.

Član 12

Pokrajinski sekretar rešenjem obrazuje Komisiju za pregled zahteva, ocenjivanje i izradu predloga odluke za dodelu subvencija (u daljem tekstu: Komisija).

Članovi Komisije se imenuju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu, a mogu biti angažovani i stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Javni poziv.

Članovi Komisije dužni su da potpišu izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem komisije, odnosno sprovođenjem Javnog poziva (Izjava o nepostojanju sukoba interesa).

Po potrebi, na predlog Komisije, pokrajinski sekretar može naložiti da se izvrši dodatna kontrola usaglašenosti podataka iz biznis plana sa činjeničnim stanjem na licu mesta kod podnosioca zahteva, o čemu će se sačiniti zapisnik.

Pokrajinski sekretar razmatra predloge Komisije i donosi Odluku o dodeli subvencije za samozapošljavanje (u daljem tekstu: Odluku), koja je konačna i protiv nje se ne može uložiti pravni lek.

Odluka se objavljuje se na internet stranicama Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs i NSZ www.nsz.gov.rs.

Kriterijumi za dodelu sredstava

Član 13

Komisija daje predlog Odluke na osnovu:

• zahteva sa biznis planom,

• liste podnetih zahteva NSZ i

• dodatnim bodovanim bodovima.

Dodatni bodovi

2a)

IT usluge

15 bodova

2b)

Proizvodnja i zanatstvo u funkciji turizma

10 bodova

2v)

Ugostiteljski objekti u ruralnoj sredini

10 bodova

Ugostiteljski objekti za ishranu i piće

5 bodova

2g)

Trgovina

10 bodova

2d)

Delatnosti za koje je neophodno odobrenje ili licenca odgovarajuće strukovne komore (advokati, inžinjeri, lekari, stomatolozi..)

20 bodova

4v)

Poreklo proizvodne ili uslužne opreme

Domaće poreklo opreme i sirovina

15 bodova

Inostrano poreklo opreme i sirovina sa izvozno orijentisanim poslovanjem

10 bodova

Inostrano poreklo opreme i sirovina

5 bodova

 

Doprinos lokalnoj zajednici

Veoma značajno

10 bodova

Značajno

5 bodova

 

Potvrda o uspešno završenoj obuci u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama i drugim relevantnim institucijama

Da

15 bodova

Ne

0 bodova

 

Stepen održivosti delatnosti

Visok - preko 5 godina

20 bodova

Srednji - od 2 do 5 godina

10 bodova

Nizak - do 24 meseca

5 bodova

Član 14

Komisija će odbaciti podnete zahteve koji su:

• neblagovremeni;

• nedopušteni (zahtevi podneti od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni Javnim konkursom i koji su suprotni odredbama Pravilnika i Javnog konkursa) i

• nepotpuni i nerazumljivi (zahtevi uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi, koji su nepotpisane, bez odgovarajućih obaveznih popunjenih podataka, popunjeni grafitnom olovkom, poslati faksom ili elektronskom poštom (e-mail), koji nisu podneti na odgovarajućem obrascu, koji sadrže nerazumljive i nečitke podatke i slično.

Ugovor o dodeli subvencije

Član 15

Na osnovu Odluke, Sekretarijat, Filijala NSZ i učesnik kojem je odobrena subvencija (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke, zaključiće ugovor o korišćenju subvencije za samozapošljavanje, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Korisnik sredstava pre zaključenja ugovora, Filijali NSZ dostavlja:

• fotokopiju rešenja nadležnog organa o upisu u registar (ukoliko nije naveden datum otpočinjanja delatnosti u rešenju o upisu u registar, potrebno je dostaviti i rešenje o otpočinjanju delatnosti);

• fotokopiju rešenja o PIB-u;

• fotokopija kartona deponovanih potpisa lica ovlašćenih za zastupanje;

• dve fotokopije kartona deponovanih potpisa za poseban namenski račun otvoren kod Uprave za trezor;

• fotokopija lične karte korisnika sredstava;

• fotokopija lične karte žiranta i drugi dokazi u zavisnosti od statusa žiranta i

• pisani pristanak podnosioca zahteva i žiranta za prikupljanje i obradu podataka o ličnosti.

• sredstvo obezbeđenja:

1. dve istovetne blanko trasirane menice korisnika sredstava sa jednim žirantom, sa meničnim ovlašćenjem

ili

2. ugovor o jemstvu.

Žirant može biti svako poslovno sposobno fizičko lice, ne starije od 65 godina, koje ima redovna mesečna primanja na ime zarade ili penzije, nezavisno od visine primanja, kao i fizičko lice koje samostalno obavlja svoju delatnost (preduzetnik).

Ugovor o jemstvu - ugovorno jemstvo privrednog društva, kategorisanog kao malo ili srednje, koje je prethodnih godina pokazalo pozitivno poslovanje i u prethodnih 12 meseci nije bilo u blokadi.

Obaveze korisnika sredstava

Član 16

Korisnik sredstava u obavezi je da:

1. otpočne obavljanje registrovane delatnosti najkasnije do datuma potpisivanja ugovora;

2. obavlja delatnost za koju mu je odobrena Subvencija u skladu sa podnetim zahtevom sa biznis planom;

3. registrovanu delatnost obavlja na teritoriji AP Vojvodine, u ugovorenom periodu od 12 meseci počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti;

4. redovno izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i dostavi dokaze o uplati istih i

5. obavesti Filijalu NSZ o svakoj promeni koja je od uticaja na realizaciju ugovora.

Obaveze sekretarijata

Član 17

Sekretarijat se obavezuje da, u skladu sa prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine, Korisniku sredstava izvrši uplatu sredstava u dve rate, na namenski račun otvoren kod Uprave za trezor, i to:

• 50% iznosa nakon potpisivanja ugovora i

• 50% iznosa nakon dostavljanja dokaza o ispunjenju ugovorne obaveze za prva 3 meseca, a najkasnije do 10.12.2018. godine.

Praćenje izvršenja ugovora

Član 18

Korisnik sredstava je dužan da dodeljena sredstva iskoristi namenski i zakonito i dokaze o tome dostavi Filijali NSZ, koja periodično kontroliše sprovođenje ugovorne obaveze.

Sredstva iz budžeta AP Vojvodine koja su predmet ugovora, podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja služba budžetske inspekcije AP Vojvodine.

Završne odredbe

Član 19

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine", a njegove odredbe primenjivaće se nakon raspisivanja Javnog poziva.

Danom donošenja ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o dodeli sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam za realizaciju Pokrajinskog akcionog plana zapošljavanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u 2017. godini broj 144-401-1989/2017 od 27.04.2017. godine.