ODLUKA
O DOSTAVLJANJU NARODNOJ BANCI SRBIJE PODATAKA O POZAJMICAMA NA MEĐUBANKARSKOM NOVČANOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 28/2018)

Osnovne odredbe

1. Ovom odlukom utvrđuje se obaveza banaka da Narodnoj banci Srbije dostavljaju podatke o pozajmicama na međubankarskom novčanom tržištu, kao i način na koji se ti podaci dostavljaju - radi izračunavanja i objavljivanja kamatnih stopa po osnovu tih pozajmica.

2. Pojedini pojmovi, u smislu ove odluke, imaju sledeće značenje:

- pozajmica na međubankarskom novčanom tržištu je neobezbeđeno pozajmljivanje dinarskih sredstava jedne banke drugoj banci na novčanom tržištu u Republici Srbiji;

- prekonoćna pozajmica je pozajmica na međubankarskom novčanom tržištu s rokom vraćanja do kraja narednog radnog dana od dana njenog davanja;

- pozajmica duže ročnosti je pozajmica na međubankarskom novčanom tržištu s rokom vraćanja dužim od roka vraćanja prekonoćne pozajmice;

- kamatna stopa BEONIA (Belgrade OverNight Index Average) je prosečna ponderisana kamatna stopa po osnovu prekonoćnih pozajmica;

- banka je banka sa sedištem u Republici Srbiji koja ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije, u skladu sa zakonom kojim se uređuju banke;

- radni dan je dan u kome se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se uređuje rad RTGS platnog sistema i kliring platnog sistema Narodne banke Srbije.

3. Banke su dužne da svakog radnog dana za tekući radni dan - najkasnije 30 minuta posle isteka roka za izvršavanje naloga za prenos predviđenog pravilima rada kojima se uređuje izvršavanje naloga za prenos u realnom vremenu po bruto principu - Narodnoj banci Srbije dostave Izveštaj o prekonoćnim pozajmicama između banaka (Prilog 1 - Obrazac BEONIA) - za prekonoćne pozajmice i Izveštaj o pozajmicama duže ročnosti između banaka (Prilog 2 - Obrazac MNT) - za pozajmice duže ročnosti.

Izveštaji na obrascima iz stava 1. ove tačke (koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo) naročito sadrže podatke o svim pojedinačnim prekonoćnim pozajmicama, odnosno pozajmicama duže ročnosti koje je banka dala drugoj banci i koje je uzela od druge banke, i to: poslovno ime banke zajmoprimca, odnosno banke zajmodavca, iznos pozajmice i visinu kamatne stope po osnovu pozajmice, a za pozajmice duže ročnosti i datum saldiranja i datum dospeća pozajmice.

4. Minimalni iznos pozajmice na međubankarskom novčanom tržištu za koju su banke dužne da dostave podatke iz tačke 3. ove odluke jeste milion dinara.

5. Banke su dužne da u izveštajima iz tačke 3. ove odluke iskažu kamatnu stopu na godišnjem nivou, u procentima, s dva decimalna mesta.

Ako su banke, po osnovu prekonoćne pozajmice, odnosno pozajmice duže ročnosti, ugovorile obračun kamate primenom prostog interesnog računa, uzimajući pritom u obzir stvarni broj dana u obračunskom periodu i godinu od 360 dana (aktuelno/360 dana), a kamatna stopa je utvrđena na godišnjem nivou - dostaviće podatak o ugovorenoj kamatnoj stopi, a ako su ugovorile obračun kamate na drugi način ili je ugovorena mesečna kamatna stopa - dužne su da kamatnu stopu koja se primenjuje kod tog obračuna preračunaju i iskažu kao kamatnu stopu koja bi se primenjivala kod prostog interesnog računa, tako da iznos kamate dobijen primenom te stope po odgovarajućem obračunu bude ekvivalentan iznosu kamate dobijenom primenom prostog interesnog računa.

6. Banke su dužne da podatke iz tačke 3. ove odluke dostavljaju Narodnoj banci Srbije u vidu elektronske poruke, u formatu i na način koji su propisani posebnim uputstvom kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

7. Ako banka ne dostavi podatke iz tačke 3. ove odluke ili ne dostavi tačne podatke - Narodna banka Srbije preduzeće prema njoj mere predviđene zakonom i propisima Narodne banke Srbije.

Obrada i objavljivanje podataka o pozajmicama na međubankarskom novčanom tržištu

Izračunavanje i objavljivanje kamatne stope BEONIA

8. Na osnovu podataka iz Izveštaja o prekonoćnim pozajmicama između banaka, Narodna banka Srbije kamatnu stopu BEONIA izračunava kao ponderisani prosek kamatnih stopa po osnovu prekonoćnih pozajmica, i ta se stopa iskazuje s dva decimalna mesta.

9. Podatak o visini kamatne stope BEONIA Narodna banka Srbije objavljuje na svojoj internet prezentaciji svakog radnog dana, najkasnije 45 minuta posle isteka roka iz tačke 3. stav 1. ove odluke, a može ga objaviti i na elektronskim servisima Rojters i Blumberg.

10. Ako na određeni radni dan za koji se dostavlja Izveštaj o prekonoćnim pozajmicama između banaka nema prekonoćnih pozajmica - Narodna banka Srbije objaviće podatak o visini kamatne stope BEONIA za poslednji radni dan u kome je bilo tih pozajmica.

Ako u periodu od šest ili više radnih dana neprekidno nema prekonoćnih pozajmica - Narodna banka Srbije, počev od šestog takvog radnog dana, objaviće podatak o visini kamatne stope BEONIA izračunate na osnovu kotacija najmanje sedam banaka, dobijenih na upit Narodne banke Srbije.

Pod kotacijama iz stava 2. ove tačke podrazumevaju se podaci o kamatnim stopama po kojima su banke spremne da uzmu, odnosno daju prekonoćne pozajmice.

Narodna banka Srbije će upit iz stava 2. ove tačke slati bankama svakog radnog dana u periodu od 15.00 do 16.00 časova.

U slučaju iz stava 2. ove tačke, visina kamatne stope BEONIA izračunava se kao aritmetička sredina (MID) prosečne kamatne stope po kojoj su banke spremne da uzmu prekonoćne pozajmice (BID) i prosečne kamatne stope po kojoj su banke spremne da daju prekonoćne pozajmice (ASK), i ta se stopa iskazuje s dva decimalna mesta.

Prosečna kamatna stopa po kojoj su banke spremne da uzmu prekonoćne pozajmice (BID) izračunava se kao aritmetička sredina svih dostavljenih kamatnih stopa po ovom osnovu, posle isključenja najniže i najviše dostavljene kamatne stope.

Prosečna kamatna stopa po kojoj su banke spremne da daju prekonoćne pozajmice (ASK) izračunava se kao aritmetička sredina svih dostavljenih kamatnih stopa po ovom osnovu, posle isključenja najniže i najviše dostavljene kamatne stope.

Ako u periodu od šest ili više radnih dana neprekidno nema prekonoćnih pozajmica a Narodna banka Srbije ne dobije kotacije najmanje sedam banaka - ona će objaviti podatak o visini kamatne stope BEONIA koji je u skladu sa ovom odlukom objavljen prethodnog radnog dana.

Izračunavanje i objavljivanje kamatne stope za pozajmice dužih ročnosti

11. Narodna banka Srbije dostavljene podatke banaka iz Izveštaja o pozajmicama duže ročnosti između banaka svrstava prema tipskim ročnostima koje su date u Prilogu 3 (koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo) i za svaku od tih ročnosti izračunava kamatnu stopu - kao ponderisani prosek kamatnih stopa po osnovu pozajmica te ročnosti između banaka - i ta se stopa iskazuje s dva decimalna mesta.

12. Zbirne podatke o obimu pozajmica duže ročnosti i prosečnoj kamatnoj stopi, Narodna banka Srbije može objaviti na svojoj internet prezentaciji i/ili elektronskim servisima Rojters i Blumberg, a može ih učiniti dostupnim bankama i putem odgovarajuće aplikacije.

Obrada i objavljivanje drugih podataka u vezi s pozajmicama na međubankarskom novčanom tržištu

13. Narodna banka Srbije može obrađivati i objavljivati i druge podatke u vezi s pozajmicama na međubankarskom novčanom tržištu.

Završne odredbe

14. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o dostavljanju Narodnoj banci Srbije podataka o prekonoćnim pozajmicama na međubankarskom novčanom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 125/07 i 62/13).

15. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. juna 2018. godine.

 

 

Prilog 1

Obrazac BEONIA

 

______________________________________

 

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ O PREKONOĆNIM POZAJMICAMA IZMEĐU BANAKA

na dan __________________________

Date pozajmice

Uzete pozajmice

Poslovno ime banke zajmoprimca

Iznos

Kam. stopa

Poslovno ime banke zajmodavca

Iznos

Kam. stopa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U _______________ 20 ____. godine

 

Izveštaj izradio-la

Telefon za kontakt:

 

______________________

 

 

(potpis)

 

 

Prilog 2

Obrazac MNT

 

______________________________________

 

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

 

 

IZVEŠTAJ O POZAJMICAMA DUŽE ROČNOSTI IZMEĐU BANAKA

na dan _______________________

Date pozajmice

Uzete pozajmice

Poslovno ime banke zajmoprimca

Iznos

Kam. stopa

Datum saldiranja

Datum dospeća

Poslovno ime banke zajmodavca

Iznos

Kam. stopa

Datum saldiranja

Datum dospeća

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U _______________ 20 ____. godine

 

Izveštaj izradio-la

Telefon za kontakt:

 

______________________

 

 

(potpis)

 

 

Prilog 3

TIPSKE ROČNOSTI ZA POZAJMICE DUŽE ROČNOSTI

 

Tipska ročnost

Broj dana od datuma saldiranja
do datuma dospeća transakcije

tomorrow-next (T/N)*

1

spot-next (S/N)**

1

do 5 dana

2-4

1 nedelja (1\W)

5-9

2 nedelje (2\W)

12-16

1 mesec (1M)

27-33

2 meseca (2M)

57-65

3 meseca (3M)

86-96

6 meseci (6M)

176-186

9 meseci (9M)

268-278

12 meseci (12M)

356-366

* Datum saldiranja je naredni radni dan u odnosu na datum izveštavanja.
** Datum saldiranja je drugi radni dan u odnosu na datum izveštavanja.