UREDBA
O KRITERIJUMIMA ZA UTVRĐIVANJE POVRŠINE POLJOPRIVREDNOG I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPKU VRAĆANJA ODUZETE IMOVINE

("Sl. glasnik RS", br. 29/2018)

Član 1

Ovom uredbom bliže se uređuju kriterijumi za vraćanje poljoprivrednog, odnosno šumskog zemljišta u svojini Republike Srbije na području katastarskih opština u kojima je nakon oduzimanja sproveden postupak komasacije, odnosno arondacije zemljišta, kao i kriterijumi za utvrđivanje površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta koje se ne vraća u postupku vraćanja oduzete imovine.

Član 2

Pojam "komasaciona masa" iz člana 24. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", br. 72/11, 108/13, 42/14 i 88/15 - US), podrazumeva komasirano poljoprivredno, odnosno šumsko zemljište na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se nalazilo oduzeto zemljište ili komasirano područje susedne jedinice lokalne samouprave.

Pojam "za to zemljište" iz člana 24. stav 2. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju (u daljem tekstu: Zakon), znači da će se na vraćanje poljoprivrednog, odnosno šumskog zemljišta koje je bilo predmet komasacije, odnosno arondacije, u smislu ovog člana Zakona, shodno primenjivati kriterijumi utvrđeni tačkom 1. (računanje obračunskog faktora "f" za prelazak sa jedne na drugu katastarsku klasu kod vraćanja zemljišta) i tačkom 3. (svođenje površina parcela različitih katastarskih klasa na površinu prve katastarske klase njiva sa rekapitulacijom stanja u iskazu identifikacije) u okviru glave II (obrada podataka i računanje elemenata za prenos vraćenih parcela na teren) Tehničkog uputstva za izvođenje geodetsko-tehničkih radova u postupku vraćanja zemljišta koje je sastavni deo Uredbe za sprovođenje Zakona o načinu i uslovima priznavanja prava i vraćanju zemljišta koje je prešlo u društvenu svojinu po osnovu poljoprivrednog zemljišnog fonda i konfiskacijom zbog obaveznog otkupa poljoprivrednih proizvoda ("Službeni glasnik RS", br. 41/91, 44/91, 4/92, 8/97 i 103/03).

Uprava za poljoprivredno zemljište (u daljem tekstu: Uprava) će, u roku od 15 dana od stupanja na snagu ove uredbe, a nakon što joj Agencija za restituciju (u daljem tekstu: Agencija) dostavi podatke o površinama poljoprivrednog zemljišta koje se potražuju u katastarskim opštinama u kojima je nakon oduzimanja sproveden postupak komasacije, utvrditi katastarske parcele u državnoj svojini u površini koja će biti dovoljna da se do kraja sprovede postupak vraćanja imovine, a koje mogu biti predmet vraćanja u smislu Zakona i ove uredbe i te podatke dostaviti Agenciji.

Uprava će voditi računa da se među parcelama iz stava 3. ovog člana ne nađu katastarske parcele koje su, u trenutku stupanja na snagu ove uredbe:

1) date u zakup po osnovu saglasnosti na investicioni plan koju je dala nadležna komisija u skladu sa propisima kojima je uređeno pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta;

2) date u zakup po osnovu vlasništva nad infrastrukturom;

3) date u zakup do čijeg je isteka ostalo više od deset godina.

Zemljište utvrđeno u skladu sa st. 3. i 4. ovog člana, vraća se sledećim redosledom, dok se ne iscrpi utvrđena površina:

1) vraća se zemljište iz katastarske opštine na kojoj je oduzeto;

2) vraća se zemljište iz bilo koje susedne katastarske opštine na teritoriji iste jedinice lokalne samouprave;

3) vraća se zemljište sa ostalih katastarskih opština na teritoriji jedinice lokalne samouprave;

4) vraća se zemljište iz bilo koje susedne jedinice lokalne samouprave.

Ako površina zemljišta iz stava 3. ovog člana ne bude dovoljna za rešavanje svih zahteva za vraćanje imovine ili Uprava ne utvrdi katastarske parcele za vraćanje u skladu sa st. 3. i 4. ovog člana, poljoprivredno zemljište će se vratiti u skladu sa odredbama st. 1, 2. i 5. ovog člana.

Član 3

Ako je na katastarskoj parceli izgrađen objekat koji je u funkciji na dan stupanja na snagu Zakona, ne vraća se pravo svojine na onoj površini katastarske parcele koja se nalazi ispod objekta i koja služi za redovnu upotrebu objekta.

Ako je na kompleksu zemljišta izgrađeno više objekata koji su u funkciji na dan stupanja na snagu Zakona, ne vraća se pravo svojine na onoj površini katastarske parcele koja se nalazi ispod objekata i koja služi za redovnu upotrebu objekata.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, ako tržišna vrednost objekata prelazi vrednost katastarske parcele na kojoj su izgrađeni, ne vraća se cela katastarska parcela.

Izuzetno od st. 2. i 3. ovog člana, ako je na kompleksu zemljišta izgrađen veći broj objekata koji su na dan stupanja na snagu Zakona bili u funkciji navodnjavanja, ne vraćaju se katastarske parcele na kojima se nalaze ti objekti.

Zemljište za redovnu upotrebu iz st. 1. i 2. ovog člana, kao i vrednost objekata i zemljišta iz stava 3. ovog člana, određuje se na osnovu nalaza i mišljenja sudskog veštaka odgovarajuće struke.

Član 4

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".