PRAVILNIK

O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 18/2011 i 8/2018)

Član 1

Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete, koju građani pretrpe usled ujeda napuštenih životinja (u daljem tekstu: događaj) na teritoriji grada Zrenjanina.

Napuštena životinja, u smislu ovog Pravilnika jeste životinja koja nema dom ili koja se nalazi izvan njega i lišena je brige i nege vlasnika, odnosno držaoca i koju je on svesno napustio.

Član 2

Oštećeno lice je obavezno da podnese pisanu prijavu o nastalom događaju JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin, odmah nakon ujeda napuštene životinje, a najkasnije u roku od 3 dana od dana događaja.

JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin je obavezno da izda potvrdu oštećenom licu o prijavljenom događaju, kao i da preduzme neophodne aktivnosti na pronalaženju i zbrinjavanju napuštene životinje.

JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin je obavezno da: ustroji i uredno vodi evidenciju Službe zoohigijene o poslovima zaštite i zbrinjavanja napuštenih životinja, u skladu sa Zakonom, o podnetim prijavama i izdatim potvrdama oštećenim licima, kao i da nadležnom Odelenju dostavlja mesečne izveštaje o prijavljenim događajima, izdatim potvrdama i preduzetim aktivnostima na pronalaženju i zbrinjavanju napuštenih životinja.

Izveštaji iz stava 3. ovog člana moraju se dostaviti nadležnom Odelenju najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Član 3

Oštećeno lice, Gradskom javnom pravobranilaštvu, može da podnese Zahtev za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja (Obrazac 1, koji je sastavni deo ovog Pravilnika).

Zahtev iz stava 1. ovog člana oštećeno lice je dužno da podnese najkasnije u roku od 30 dana od dana događaja.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, mora da bude u pisanoj formi, jasne sadržine sa naznakom adrese, kontakt telefona i brojem tekućeg ili žiro računa.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, mora da sadrži veran opis i lokaciju događaja, opis pretrpljenih povreda, sa iznosom naknade koju potražuje.

Član 4

Uz zahtev iz člana 3. ovog Pravilnika, oštećeno lice je u obavezi da dostavi original ili overene fotokopije dokumentacije, i to:

1. ličnu kartu,

2. dokaz (potvrdu) da je događaj prijavljen u roku JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin,

3. kompletnu medicinsku dokumentaciju, koja se odnosi na dijagnozu i lečenje (izveštaj nadležne zdravstvene ustanove primarne zaštite, izveštaj lekara specijaliste sa detaljnim opisom povrede, i sl.),

4. druge dokaze koji su od značaja za rešavanje zahteva.

Član 5

Gradsko javno pravobranilaštvo, primljene zahteve iz člana 3. ovog Pravilnika, dostavlja Komisiji za utvrđivanje osnovanosti zahteva i visine naknade štete nastale usled ujeda napuštenih životinja (u daljem tekstu: Komisija) u roku od 3 dana od dana prijema.

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Gradsko veće, posebnim aktom u roku od 7 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Članovi Komisije iz stava 1. ovoga člana imaju pravo na naknadu u visini neoporezivog iznosa dnevnice po održanoj sednici.

Aktom o obrazovanju Komisije utvrđuje se broj i sastav, poslovi i zadaci koje će Komisija obavljati, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 6

Komisija po razmatranju primljenog zahteva, upućuje predlog Gradskom javnom pravobranilaštvu, da zahtev:

1. prihvati i sa oštećenim licem zaključi vansudsko poravnanje o naknadi štete na visinu novčanog iznosa koji je Komisija predložila,

2. odbije zahtev ili

3. odbaci zahtev.

Predlog Komisije iz stava 1. ovog člana mora biti obrazložen.

Član 7

Komisija je dužna da primljene zahteve razmotri i uputi predlog Gradskom javnom pravobranilaštvu, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Član 8

Gradsko javno pravobranilaštvo je obavezno da u roku od 10 dana od dana prijema predloga Komisije donese akt po zahtevu oštećenog lica.

Član 9

Oštećeno lice je dužno da se pre pokretanja postupka za ostvarivanje prava na naknadu štete pred nadležnim Sudom, obrati Gradskom javnom pravobranilaštvu zahtevom iz člana 3. ovog Pravilnika.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

 

Obrazac 1.

 

ZAHTEV ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE

 

Prijemni broj:

 

 

 

(popunjava nadležni organ)

 

GRADSKOM JAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU
GRADA ZRENJANINA

PREDMET: Zahtev za naknadu štete nastale usled ujeda napuštene životinje

Dana _______________, u Zrenjaninu, odnosno u naseljenom mestu _______________ u ulici _______________, pretrpeo-la sam, odnosno moje maloletno dete _______________ pretrpelo je štetu nastalu usled ujeda napuštenih životinja:

- Nepoznatog vlasnika

 

 

(opis psa)

- Poznatog vlasnika _______________ iz _______________, ulica i broj _________________________________________

Opis događaja:

 

 

 

 

 

 

 

Opis povrede:

 

 

 

 

 

 

 

 

Navedeni događaj dana _______________ mi se desio/dešava, odnosno mom maloletnom detetu (zaokružiti broj):

 

1) prvi put

2) već nekoliko puta

 

 

 

 

 

(upisati koliko)

Na ime naknade nastale štete potražujem novčani iznos u visini od: ___________________ dinara, koji treba uplatiti na račun broj:
_______________________________________________________________________________________
koji se vodi kod: __________________________________________________________________________

Uz zahtev prilažem:

1. original ili overenu fotokopiju lične karte (i izvod iz MKR za maloletno dete),
2. potvrdu od JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin,
3. originalnu lekarsku dokumentaciju,
4. drugu dokumentaciju: _________________________________

U Zrenjaninu,

 

PODNOSILAC ZAHTEVA:

Dana ____________________

 

 

 

 

(Ime i prezime - štampana slova)

Kontakt podaci:
Adresa: __________________________
Br.l.k ____________________________
Izdata od OUP ____________________
Telefon __________________________

 

 

 

(Svojeručni potpis podnosioca)