PRAVILNIK
O PRUŽANJU JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI LICIMA SA TERITORIJE GRADA JAGODINE

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 3/2018)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuje se postupak planiranja sredstava u budžetu grada Jagodine, pravo nosioca jednokratne novčane pomoći, visina finansijskih sredstava za lica ili porodice tražioce pomoći, način dodele novčane pomoći i nadležne službe za pružanje finansijske pomoći.

Član 2

Gradski centar za socijalni rad grada Jagodine, planira i potražuje finansijska sredstva koja se odobravaju iz budžeta grada Jagodine za tekuću budžetsku godinu.

Član 3

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju lica ili porodice koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno u stanju teže materijalne situacije koju ne mogu samostalno prevazići.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju lica ili porodice iz sledećih kategorija:

1. bolesna lica bez zdravstvene zaštite,

2. lica kojima su potrebna medicinska pomagala, lekovi i pomoć u lečenju,

3. stara lica (preko 65 godina života), koja ne mogu samostalno da brinu o sebi,

4. nezaposleni mladi bračni parovi sa decom,

5. roditelj koji se stara o invalidnom detetu, a nije radno angažovan,

6. lica sa statusom samohranog roditelja,

7. materijalno ugrožene porodice (korisnici socijalne pomoći), a čija su deca na školovanju.

Član 4

Jednokratna novčana pomoć utvrđuje se:

1. za pojedinca, odnosno nosioca prava, novčana pomoć do 1.500,00 dinara,

2. za svako naredno odraslo lice u porodici, iznos se povećava do 1.000,00 dinara,

3. za svako dete u porodici koje je na školovanju, do 2.000,00 dinara,

4. samohranom roditelju sa više maloletne dece, po detetu do 2.000,00 dinara.

Član 5

Način na koji se bliže uređuje protokol i organizovanost rada koji je bitan za dodelu jednokratne finansijske pomoći licima ili porodicama, sadržani su u sledećem:

- planira se i obezbeđuje iz budžeta grada ukupan iznos finansijskih sredstava potreban za realizaciju projekta, određuje se vreme i mesto održavanja prijema građana (prijem lica i porodica), obaveštavaju se građani o prijemu putem medija, zadužuju se zaposleni u gradskim upravama oko organizacije prijema i Gradski centar za socijalni rad za realizaciju,

- građani lično, usmeno podnose zahteve i molbe predsedniku Skupštine, gradonačelniku, direktorima javnih preduzeća i ustanova, koji trenutno razmatraju zahteve i donose odluke o visini finansijske pomoći licima i porodicama. Zaposleni u gradskim upravama vode evidenciju i istu dostavljaju Gradskom centru za socijalni rad na dalju nadležnost, a koji donosi pojedinačna rešenja i vrši isplatu jednokratne finansijske pomoći,

- potpisivanjem rešenja za primljenu finansijsku pomoć, lice je saglasno, ako se utvrdi da je dalo netačne podatke, da vrati primljenu finansijsku pomoć.

Član 6

Zadužuje se Gradski centar za socijalni rad i Gradska uprava za budžet, finansije, privredu, poljoprivredu i investicije za stručne, administrativne i druge poslove.

Član 7

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".