PROGRAM

KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2018. GODINU

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 4/2018)

Član 1

Ovim programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond) planiranih Odlukom o budžetu grada Jagodine za 2018. godinu.

Član 2

Sredstva Fonda iz člana 1. ovog programa, u ukupnom iznosu od 68.800.000,00 dinara, ostvariće se od naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji grada Jagodine i u 2017. godini su naplaćena u iznosu od 57.500.000,00 dinara.

Sredstva iz člana 2. ovog programa mogu da se uvećaju za iznos preostalog neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina i za iznos donacija i prihoda iz drugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim programom.

Član 3

Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine; za planiranje i realizaciju programa i projekata; za programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring); za programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; za naučnoistraživačke programe i projekte; za programe edukacije i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; za informisanje i objavljivanje podataka o stanju životne sredine i podataka o troškovima realizacije programa, kao i za finansiranje drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u gradu, i to:

I. Planiranje i realizacija podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata

1.500.000,00 dinara

Planira se realizacija projekata i programa koji se odnose na:

- usvajanje izrađenog Programa zaštite životne sredine grada Jagodine,

- usvajanje izrađenog Lokalnog akcionog plana zaštite od buke u životnoj sredini grada Jagodine

- izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana grada Jagodina (LEAP),

- mere zaštite životne sredine u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine, u skladu sa zakonom,

- ekološke projekte po predlogu i zahtevu ustanova obrazovanja,

- ekološke projekte po predlogu i zahtevu udruženja građana i

- druge programe i projekte za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz zakona i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

II. Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji grada Jagodine

5.800.000,00 dinara

Planira se realizacija zakonom utvrđenih obaveza Grada u oblasti monitoringa, kao i drugih programa i projekata praćenja stanja životne sredine:

- praćenje kvaliteta vazduha,

- praćenje nivoa buke u životnoj sredini,

- praćenje kvaliteta površinskih voda,

- praćenje kvaliteta podzemnih voda,

- praćenje elektromagnetskog zračenja,

- praćenje kvaliteta zemljišta,

- merenja u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine,

- dezinsekcija,

- eradikacija komaraca.

Za realizaciju navedenih programa i projekata zaključiće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, a u skladu sa propisima.

III Programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada Jagodine

60.500.000.00 dinara

Aktima Skupštine grada Jagodina stavljeni su pod zaštitu spomenik prirode "Gradski park Đurđevo brdo" i spomenik prirode: "Park Učiteljskog fakulteta", kao i zaštićeno pojedinačno stablo hrasta u Kočinom Selu.

Aktivnosti na zaštiti, uređenju i unapređenju ovih zaštićenih prirodnih dobara realizovaće se na osnovu godišnjih programa upravljanja donetih od strane upravljača u skladu sa zakonom. U 2018. godini finansiraće se ili sufinansirati realizacija konkretnih projekata ponuđenih od strane upravljača, kao i projekti koji obezbeđuju naučnu i stručnu osnovu za preduzimanje mera zaštite i unapređenja određenih prirodnih dobra.

IV Obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

500.000,00 dinara

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Gradska uprava za zaštitu životne sredine i komunalne poslove grada Jagodine će samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama, akcijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i događaja, kao što su:

- sajmovi zaštite životne sredine,

- Svetski dan zaštite životne sredine,

- Dan planete zemlje,

- drugi značajni datumi, događaji, manifestacije i akcije.

V Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

500.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine, javnosti rada Gradske uprave za zaštitu životne sredine i komunalne poslove, u cilju jačanja svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se kontinuirano inoviranje Internet prezentacije. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja, publikacija i drugog štampanog materijala.

- Ukoliko se prihodi i primanja Fonda u toku budžetske godine ne ostvaruju u planiranom iznosu rashodi će se ostvarivati po prioritetima koje utvrdi gradonačelnik grada Jagodine i to: obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorne obaveze.

Član 4

Ovaj Program stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine", a po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine broj 401-00-00204/2018-02 od 20.02.2018. godine.