ODLUKA

O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICAMA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 24/2017 i 1/2018)

Član 1

Ovom Odlukom u skladu sa Zakonom, a u cilju povećanja nataliteta, utvrđuju se prava na finansijsku podršku:

- nezaposlenim trudnicama i porodiljama,

- novorođenoj deci.

Pravo na finansijsku podršku iz stava 1. ovog člana imaju lica odnosno roditelji koji imaju prebivalište na teritoriji grada Jagodine najmanje 2 godine pre podnošenja zahteva, odnosno pre rođenja deteta.

I PODRŠKA NEZAPOSLENIM TRUDNICAMA I PORODILJAMA

Član 2

Nezaposlene trudnice i porodilje koje ispunjavaju utvrđene kriterijume ostvaruju pravo na finansijsku podršku u iznosu od 12.000,00 (slovima: dvanaesthiljadadinara), mesečno.

Član 3

Pravo iz člana 2. ove Odluke ostvaruju trudnice do termina porođaja, a porodilje do navršene jedne godine života deteta.

Član 4

Pravo na finansijsku podršku za 2018. godinu, ostvaruju nezaposlene trudnice i porodilje na osnovu sledećih kriterijuma:

- da je trudnoća konstatovana odgovarajućom potvrdom nadležne zdravstvene institucije, nakon trećeg meseca trudnoće,

- da je izvršen porođaj (što se konstatuje odgovarajućom dokumentacijom),

- da se otac deteta nalazi na evidenciji nezaposlenih lica.

Član 5

Da se nezaposlena lica (roditelji) vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva.

Član 6

Trudnice i porodilje mogu pravo na finansijsku pomoć koristiti po oba osnova, do isteka porodiljskog odsustva.

II PODRŠKA NOVOROĐENOJ DECI

Član 7

Nezaposleni roditelji novorođene dece iz člana 1. ove Odluke, ostvaruju pravo na novčani iznos od 200 evra, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan stupanja na snagu ove Odluke, pod uslovom da se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva.

Član 8

Pravo na finansijsku podršku, ostvaruju roditelji novorođene dece od 01.01.2018. godine, do 31.12.2018. godine

Član 9

Zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku podršku novorođene dece u 2018. godini, podnose nezaposleni roditelji Gradskoj upravi za društvene delatnosti, a uz zahtev prilažu: izvod iz matične knjige rođenih za novorođenče, dokaz o prebivalištu za oba roditelja, lične karte za oba roditelja i dokaz o nezaposlenosti za oba roditelja (uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje ili PIO).

Član 10

Zahtev se podnosi u toku godine, a najkasnije 30 dana po isteku kalendarske godine.

III PODRŠKA PORODICI ZA POGREBNE TROŠKOVE

Član 11

Zahtev se podnosi Gradskoj upravi za društvene delatnosti a uz zahtev se prilaže: izvod iz matične knjige umrlih, izjava svedoka o izvršenoj sahrani, fotokopija lične karte umrlog lica kao i podnosioca zahteva, prijava prebivališta za umrlo lice, dokaz da nije ostvareno pravo na troškove sahrane po drugom osnovu.

Član 12

Zahtev se podnosi u toku godine a najkasnije 30 dana po isteku kalendarske godine.

Član 13

Sredstva za isplatu finansijske podrške na osnovu ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Jagodine.

O sprovođenju ove Odluke staraće se Gradska uprava za društvene delatnosti i Gradska uprava za budžet, finansije, privredu i poljoprivredu.

Član 14

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o finansijskoj podršci porodicama ("Službeni glasnik grada Jagodine", br. 4/17).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine" a primenjivaće se od 01.01.2018. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o finansijskoj podršci porodicama za 2018. godinu

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 1/2018)

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine" a primenjivaće se od 01.01.2018. godine.