REŠENJE
O OBRAZOVANJU SAVETA ZA SPORT GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 18/2014 i 8/2018)

I

Obrazuje se Savet za sport grada Pančeva (u daljem tekstu: Savet), kao savetodavno telo, u cilju pružanja stalne stručne podrške Gradskom veću grada Pančeva, u unapređenju sporta u gradu Pančevu, u sledećem sastavu:

1. Nađa Higl Boharević, Svetska prvakinja u plivanju

2. Predrag Stojadinov, Svetski prvak u karateu

3. Milenko Topić, Svetski prvak u košarci

4. Dušan Borković, Evropski prvak u automobilizmu

5. Žikica Milosavljević, osvajač bronzanih medalja na Svetskim prvenstvima

Za sekretara Saveta određuje se Biljana Mioč, šef Odeljenja za kulturu, informisanje, mlade, civilni sektor i sport u Sekretarijatu za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva.

II

Savet na konstitutivnoj sednici većinom glasova od ukupnog broja članova, bira koordinatora i zamenika koordinatora Saveta.

Sednice Saveta saziva koordinator Saveta.

Za punovažan rad Saveta potrebno je da sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova.

Savet odlučuje na sednicama većinom glasova od ukupnog broja članova.

III

Zadaci Saveta su da:

- učestvuje u podsticanju i stvaranju uslova za unapređenje sporta za sve, odnosno bavljenje građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom;

- učestvuje u izradi nacrta akata u oblasti sporta;

- daje sugestije u kreiranju politike sporta:

- radi na osnaživanju i povezivanju grada Pančeva i sportskih organizacija, sportskih društava, udruženja i granskih saveza i Sportskog saveza Pančeva;

- podstiče razvoj međunarodne saradnje u oblasti sporta;

- podstiče povezivanje organizatora gradskih sportskih manifestacija sa sličnima iz regiona i sveta;

- sprovodi pripremne aktivnosti za izradu nove Strategije razvoja sporta u gradu Pančevu

- učestvuje u kreiranju godišnjih planova i izveštaja u skladu sa važećom Strategijom razvoja sporta u gradu Pančevu

- učestvuje u unapređenju zaštite zdravlja sportista i obezbeđivanju adekvatnog sportskog zdravstvenog obrazovanja sportista, posebno mladih, uključujući i antidoping obrazovanje;

- učestvuje u sprečavanju negativnih pojava u sportu;

- učestvuje u edukaciji, informisanju i savetovanju građana, sportista i ostalih učesnika u sistemu sporta o pitanjima bitnim za odgovarajuće bavljenje sportskim aktivnostima i delatnostima;

- učestvuje u izradi planova za racionalno i namensko korišćenje sportskih sala i sportskih objekata kroz odobravanje njihovog korišćenja i dodelu termina za treniranje učesnicima u sistemu sporta:

- učestvuje u sistemu dodele nagrada i priznanja za postignute sportske rezultate i doprinos razvoju sporta;

- pruža stručnu podršku Komisiji za sport grada Pančeva koju obrazuje Gradonačelnik grada Pančeva u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima, načinu i postupku finansiranja potreba u oblasti sporta na teritoriji grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva" broj 1/17).

IV

Za obavljanje pojedinih zadataka iz tačke III ovog rešenja, Savet može angažovati i druga lica sa potrebnim znanjem i iskustvom.

Savet može formirati radne grupe za pojedine oblasti rada.

V

Lica iz tačke I ovog rešenja imenuju se na vremenski period od četiri godine.

VI

Savet donosi godišnji Plan rada u skladu sa prioritetima u oblasti sporta i važećom Strategijom razvoja sporta u gradu Pančevu.

VII

Zapisnici sa sednica Saveta dostavljaju se Sekretarijatu za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva, dok godišnje izveštaje o radu Savet dostavlja Gradskom veću grada Pančeva posredstvom Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja, najkasnije do 30. juna tekuće godine za prethodnu godinu.

VIII

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta obavljaju Sekretarijat za skupštinske poslove, poslove Gradonačelnika i Gradskog veća i Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja, u saradnji sa ostalim osnovnim organizacionim jedinicama Gradske uprave grada Pančeva.

IX

Ovo rešenje stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu grada Pančeva".