PRAVILNIK

ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA PUTEM KONKURSA ZA REALIZACIJU RADOVA NA UREĐENJU KANALSKE MREŽE U FUNKCIJI ODVODNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2018)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom za dodelu podsticajnih sredstava putem konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2018. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje se visina, namena i način dodele sredstava, pravo učešća na konkursu i dokumentacija koja se podnosi na konkurs, postupak s neblagovremenim i nekompletnim prijavama, razmatranje prijava i odlučivanje o dodeli sredstava, kriterijumi i bodovanje za dodelu sredstva, ugovor o realizaciji aktivnosti, realizacija ugovorenih obaveza, avansna uplata sredstava i plaćanje izvedenih radova, praćenje realizacije ugovora, završne odredbe i druga pitanja značajna za realizaciju tačke II podtačka 2.7. Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2018. godini (u daljem tekstu: Program), koji je sastavni deo Pokrajinske skupštinske odluke o programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2018. godini ("Službeni list APV", broj 57/17 i 3/18 - ispr).

Program iz stava 1. ovog člana donela je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat), zadužen je za njegovu realizaciju.

Namene za koje se mogu koristiti sredstva

Član 2

Putem konkursa, sredstva se dodeljuju za realizaciju radova na uređenju otvorene kanalske mreže (kanali, propusti, ustave, crpne stanice sa pratećim elektro-mašinskom opremom i drugi objekti sa potrebnim elementima na kanalskoj mreži) u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Konkurs je otvoren zaključno sa 30.04.2018. godine.

Visina i način dodele sredstava

Član 3

Ukupan iznos bespovratnih sredstava, koji se dodeljuje po ovom konkursu, jeste 105.000.000,00 dinara.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuju po jednoj prijavi jeste do 10.000.000,00 dinara.

Sredstva se kao bespovratna dodeljuju korisnicima do 30% od ukupno prihvatljivih troškova bez PDV-a, a preostali iznos obezbeđuju jedinice lokalne samouprave.

Sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa koji se objavljuje u dnevnom listu "Dnevnik", na internet stranici sekretarijata i u "Službenom listu AP Vojvodine".

Korisnik sredstava

Član 4

Korisnik sredstava je JVP "Vode Vojvodine".

Podnosioci prijava po konkursu su jedinice lokalnih samouprava (gradovi i opštine) s teritorije AP Vojvodine.

Uslovi za učešće na konkursu

Član 5

Uslovi za učešće na konkursu su:

• U celosti izvršena avansna uplata na račun JVP "Vode Vojvodine" po ugovoru zaključenom na bazi konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2017. godini

• Saglasnost JVP "Vode Vojvodine", na predlog radova.

Potrebna dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova za učešće na konkursu

Član 6

1. prijava na konkurs (obrazac prijave dostupan je u elektronskom obliku na veb-sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs);

2. akt - koji je potpisao gradonačelnik, odnosno predsednik opštine - o pristupanju uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, donet u toku 2018. godine, u kome je opredeljen iznos sopstvenih sredstava koja će jedinica lokalne samouprave obezbediti za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta;

3. saglasnost JVP "Vode Vojvodine" na predlog radova koji je dostavila jedinica lokalne samouprave;

4. elaborat za učešće na konkursu za uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta sa svim potrebnim elementima. Elaborat treba da sadrži : ukupnu dužinu kanalske mreže kojom upravlja JVP "Vode Vojvodine" na teritoriji lokalne samouprave, situacioni plan s kanalima koje uređuju, tabelarni pregled katastarskih opština za koje se planiraju radovi s dužinama kanala koji se uređuju po katastarskim opštinama i vrednostima radova s PDV-om i bez PDV-a po katastarskim opštinama, predmer i predračun radova sa uračunatim PDV-om i bez PDV-a. Elaborat izrađuje JVP "Vode Vojvodine" na osnovu predloga radova za sufinansiranje koji je dostavila jedinica lokalne samouprave;

5. izvodi stanja na računu jedinice lokalne samouprave, kao dokaz da je u celosti izvršena avansna uplata na račun JVP "Vode Vojvodine" po ugovoru zaključenom na bazi Konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2017. godini.

Postupanje sa prijavama

Član 7

Podnete prijave razmatra komisija koja je obrazovana u skladu s Poslovnikom o radu komisija za izradu konkursa i pravilnika i postupanje po konkursima raspisanim u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo donetim 20.02.2018. godine i izmenama i dopunama Poslovnika o radu donetim 21.03.2018. godine (u daljem tekstu: Komisija).

Razmatranje prijava, bodovanje i kriterijumi

Član 8

Podnete prijave, Komisija evidentira po redosledu pristizanja.

Ukoliko neka od podnetih prijava ima nedostatke, odnosno nije razumljiva ili nije potpuna, podnosilac će biti pozvan da dopuni dokumentaciju u roku od pet (5) dana od dana prijema zahteva za dopunu dokumentacije, s tim što zadržava redni broj po osnovu pristizanja do dostavljanja tražene dokumentacije.

Ukoliko u predviđenom roku podnosilac ne dopuni domentaciju, prijava će biti odbačena.

Komisija neće razmatrati prijave podnete od lica koja nemaju pravo da učestvuju na konkursu, prijave podnete nakon isteka roka propisanog Konkursom, niti prijave podnete za investicije koje nisu predmet konkursa.

Kriterijumi za ocenu prijava

Član 9

Red.Br.

Kriterijumi

Maksimum bodova

1.

Stepen obezbeđenosti vlastitih sredstava

 

70%

5

71-75%

10

76-80%

15

Preko 80%

20

2.

Procenat realizacije ugovorenih obaveza na dan objavljivanja ovog konkursa po ugovorima o realizaciji radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja polj. zemljišta zaključenim u 2017. godini

 

0-24,99%

0

25,00-49,99%

5

50,00-74,99%

10

75,00-100,00%

15

3.

Broj naseljenih mesta na teritoriji lokalne samouprave

 

≤3

5

4-5

10

≥6

15

4.

Zahtevi koji se odnose samo na sedište grada ili opštine

5

Zahtevi koji se odnose na opštine koje nemaju naseljena mesta

10

Zahtevi koji se odnose na naselje koje se pretežno bavi poljoprivredom

15

5.

Stepen razvijenosti opštine po Uredbi o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", broj 104/2014)

 

˃ 100%

5

81-100%

10

61-80%

15

˂ 60%

20

Ugovori se neće zaključivati sa podnosiocima prijave koji su ostvarili manje od 23 boda.

Zapisnik, predlog odluke i odluka

Član 10

Komisija o svom radu vodi zapisnik u koji se unose svi relevantni podaci o radu Komisije (ko je prisutan, razlog odsutnosti, različita mišljenja povodom ispunjenosti uslova iz prijava), a obavezno se navode ukupan broj podnetih prijava s prikazom traženih sredstava, prihvatljive prijave s prikazom bodova i iznosa, neprihvatljive prijave razvrstane po razlozima neprihvatljivosti (npr. prijave koje su nepotpune ili nerazumljive, manjak bodova, manjak sredstava s prikazom traženih iznosa i bodova u slučaju kada ih je moguće izbodovati),i prijave poslate na dopunu.

Sastavni deo zapisnika jeste i predlog odluke u kojoj se utvrđuju pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva i način bodovanja, a podnosiocima prijave kojima sredstva nisu odobrena navode se razlozi odbijanja/odbacivanja (npr. prijave koje nisu razumljive ili su nepotpune, nedostatak bodova, nedostatak sredstava s prikazom traženih iznosa i bodova u slučaju kada ih je moguće izbodovati).

Zapisnik o radu s predlogom odluke potpisuju svi prisutni članovi Komisije.

Zapisnik s predlogom odluke i odluka donose se najkasnije u roku od sedam dana od dana prijema poslednje blagovremene prijave i proteka roka za podnošenje dopuna.

U slučaju da član neće da potpiše zapisnik, u njega se unosi beleška o tome i potpisuje je član Komisije koji neće da potpiše zapisnik.

Odluka se objavljuje na sajtu Sekretarijata.

Odluku donosi pokrajinski sekretar. Odluku parafiraju članovi Komisije koji su bili prisutni prilikom odlučivanja.

Pojedinačna rešenja

Član 11

Na osnovu odluke, Komisija sačinjava rešenje sa obrazloženjem i poukom o pravnom sredstvu za podnosioce prijava kojima su prijave odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene prijave na osnovu predloga odluke iz člana 10. stav 2. ovog pravilnika, a sekretar to rešenje donosi.

Pravo prigovora

Član 12

Pored navedenih lica iz člana 11. ovog pravilnika, pravo prigovora ima i svaki nezadovoljni podnosilac prijave kojem su odobrena sredstava na osnovu odluke objavljene na sajtu Sekretarijata.

Prigovor se ulaže pokrajinskom sekretaru u roku od tri (3) dana od dostavljanja pojedinačnog rešenja, odnosno najkasnije u roku od sedam (7) dana od dana objavljivanja odluke na sajtu Sekretarijata.

Pokrajinski sekretar odlučuje o prigovoru u roku od sedam (7) radnih dana od dana prijema prigovora.

Prigovor sekretar može da odbaci kao neblagovremen, nedozvoljen, kao prigovor koji je podnelo neovlašćeno lice, može da ga usvoji u potpunosti ili delimično ili da ga odbije kao neosnovan.

O prigovoru odlučuje se rešenjem.

Konačna odluka

Član 13

Konačnu odluku donosi pokrajinski sekretar, na osnovu donetih rešenja po osnovu eventualnih prigovora, koja se objavljuje na sajtu Sekretarijata.

Ugovor o dodeli sredstava

Član 14

Prava i obaveze između Sekretarijata, jedinica lokalne samouprave i JVP "Vode Vojvodine" regulišu se Trojnim ugovorom.

Vreme zaključenja ugovora jeste najkasnije deset (10) dana od dana donošenja konačne odluke o dodeli sredstava.

Obavezni elementi Trojnog ugovora jesu:

- iznos opredeljenih sredstava;

- namena za koju se opredeljuju sredstva;

- rok za realizaciju ugovorenih radova po Trojnom ugovoru je 31.10.2018. godine, a JVP "Vode Vojvodine" su dužne da odmah po zaključenju Trojnog ugovora a najkasnije u roku od 10 dana pokrenu postupak javne nabavke za izbor izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da nakon sprovedenog postupka sa izvođačem radova zaključe ugovor;

- obaveznost primene zakona o javnim nabavkama / isključenje obaveznosti sprovođenja postupka javnih nabavki;

- prava i obaveze sekretarijata, jedinica lokalne samouprave i JVP "Vode Vojvodine";

- način isplate sredstava;

- pravdanje obezbeđenih sredstava;

- nadležnost praćenja realizacije ugovora;

- ostali elementi značajni za realizaciju ugovorenih aktivnosti.

Član 15

Ugovorne strane saglasne su da JVP "Vode Vojvodine", u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, odaberu izvođače radova i sa njim zaključe ugovor za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže koja je u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Odluku o pokretanju javne nabavke JVP "Vode Vojvodine" dostaviće svim ugovornim stranama.

Odmah nakon zaključenja ugovora sa izvođačem radova, JVP "Vode Vojvodine" dostaviće i svim ugovornim stranama:

- ugovor sa izvođačem radova;

- akt kojim je određen nadzorni organ za realizaciju ugovorenih radova.

Član 16

Zapisnikom potpisanim i overenim od strane JVP "Vode Vojvodine" i angažovanog izvođača radova konstatovaće se uvođenje izvođača radova u posao.

Datum uvođenja izvođača u posao zapisnički će konstatovati JVP "Vode Vojvodine" i angažovani izvođač radova nakon uplate celokupnog ili delimičnog avansa izvođaču radova.

Plaćanja na ime izvršenih radova, izvođačima radova obavlja JVP "Vode Vojvodine", u skladu s rokovima definisanim ugovorom. Plaćanje se vrši prvo iz sredstava koja, kao svoje učešće, obezbeđuju jedinice lokalne samouprave, a nakon toga - iz sredstava koja, kao učešće, obezbeđuje Sekretarijat.

Član 17

Radove koje obavlja izvođač radova nadziraće JVP "Vode Vojvodine" i o tome će dostavljati izveštaje nadležnoj službi sekretarijata za potrebe praćenja i kontrole ugovornih obaveza.

Član 18

Ugovor potpisuje pokrajinski sekretar ili lice koje on ovlasti za potpisivanje, a parafiraju ga vršilac dužnosti podsekretara u Sekretarijatu, vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za pravne i opšte poslove i planiranje i izvršenje budžeta i agroekonomiku, načelnik odeljenja za normativno-pravne, upravno-pravne i opšte poslove, načelnik odeljenja za planiranje i izvršenje budžeta i agroekonomiku, izvršilac i vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za oblast za koju je raspisan konkurs.

Praćenje realizacije ugovora

Član 19

Kontrolu realizacije ugovorenih obaveza sprovodi Sektor za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta i Sektor za pravne i ekonomske poslove.

U slučaju neizvršavanja ugovorene obaveze ugovor će se raskinuti, a Korisnik sredstava u obavezi je da izvrši povraćaj sredstava.

Završne odredbe

Član 20

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".