MEMORANDUM
O SARADNJI U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA IZMEĐU MINISTARSTVA ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA ZA NACIONALNU EKONOMIJU MAĐARSKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/2018)

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstvo za nacionalnu ekonomiju Mađarske (u daljem tekstu "ugovorne strane"),

u nameri da uspostave i razviju dalju saradnju između dva ministarstva u oblasti zapošljavanja dogovorile su se sledeće:

Član 1

Ugovorne strane će nastojati da njihova saradnja doprinese unapređenju oblasti zapošljavanja i produbljivanju uzajamnog razumevanja.

Ovim memorandumom o saradnji (u daljem tekstu: Memorandum), uspostavlja se okvir za razmenu iskustava i znanja između ugovornih strana u oblasti zapošljavanja.

Član 2

Ugovorne strane će razvijati međusobnu saradnju u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa svojim zakonskim propisima i to razmenom iskustva najboljih praksi u oblasti politika zapošljavanja i tržišta rada.

Član 3

Ugovorne strane će razvijati međusobnu saradnju u oblasti zapošljavanja:

1. razmenom iskustva o implementaciji pravnih propisa EU u nacionalno zakonodavstvo, analitičkih materijala i nalaza koji su rezultat istraživanja, koje preduzimaju ugovorne strane u oblasti zapošljavanja;

2. konsultacijama eksperata ugovornih strana;

3. organizovanjem studijskih putovanja u cilju unapređenja ekspertskih kvalifikacija u cilju razmene iskustava u oblasti politike zapošljavanja i tržišta rada;

4. uzajamnom saradnjom i pružanjem pomoći u pitanjima koja se tiču zapošljavanja i to na međunarodnim tribinama;

5. realizovanjem programa i projekata u oblasti zapošljavanja sa međunarodnim organizacijama.

Ugovorne strane su se dogovorile da će kod razmene iskustava eksperata radni jezici biti srpski i mađarski.

Član 4

Ugovorne strane su se dogovorile da će se sastajati najmanje jednom u toku godine, naizmenično, u jednoj od država, u cilju razmene informacija i ocene tema, koje su predmet ovog memoranduma.

Finansijska sredstva neophodna za izvršenje ovog memoranduma se obezbeđuju u budžetu svake od ugovornih strana ili iz drugih izvora u skladu sa relevantnim zakonom.

Ugovorne strane same snose svoje troškove u vezi sa izvršenjem ovog memoranduma, kao i troškove poseta svojih delegacija.

Član 5

Organizacione jedinice Ugovornih strana nadležne za koordinaciju i nadzor nad izvršenjem ovog memoranduma su:

a) u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije: Sektor za rad i zapošljavanje;

b) u ime Ministarstva za nacionalnu ekonomiju Mađarske: Sektor nadležan za koordinaciju pitanja u vezi sa svetom rada.

Član 6

Odredbe ovog memoranduma ne utiču na prava i obaveze ugovornih strana koje proističu iz međunarodnih ugovora, koji su ugovorne strane potpisnice.

Član 7

Ugovorne strane se obavezuju da će nastojati da putem pregovora i dogovora reše nesporazume, koji mogu nastati u tumačenju i primeni ovog memoranduma.

Član 8

Donošenjem posebnih protokola Ugovorne strane mogu vršiti izmene ovog memoranduma po davanju uzajamne saglasnosti. Protokoli postaju sastavni deo ovog memoranduma i stupaju na snagu u skladu sa postupkom predviđenim u članu 9. ovog memoranduma.

Član 9

Ovaj memorandum stupa na snagu danom njegovog potpisivanja.

Ovaj memorandum se zaključuje na period od pet (5) godina. Automatski se produžava za periode od narednih pet (5) godina osim ako šest (6) meseci pre isteka roka primene memoranduma ugovorna strana obavesti drugu u pisanoj formi o svojoj nameri da raskine Memorandum.

Član 10

Memorandum o saradnji je potpisan u Budimpešti dana 9. februara 2018. godine u dva originalna primerka, svaki na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, pri čemu su oba teksta podjednako verodostojna. U slučaju bilo kakvog pitanja u vezi sa njegovim tumačenjem, ili u slučaju razlike između verzija ili spora u vezi sa tekstovima, verzija na engleskom jeziku ima prednost.

___________________________
Za Ministarstvo za rad,
zapošljavanje, boračka i
socijalna pitanja
Republike Srbije

 

___________________________
Za Ministarstvo
za nacionalnu ekonomiju
Mađarske