MEMORANDUM
O SARADNJI IZMEĐU DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MAROKANSKE AKADEMIJE ZA DIPLOMATSKE STUDIJE MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVA I MEĐUNARODNE SARADNJE KRALJEVINE MAROKO

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/2018)

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Marokanska akademija za diplomatske studije Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Maroko, u daljem tekstu "strane",

Imajući u vidu istorijske veze prijateljstva i saradnje između Republike Srbije i Kraljevine Maroka,

Imajući u vidu obostrani interes koji su pokazale dve diplomatske institucije dveju zemalja,

U želji da podstaknu ostvarivanje redovnih kontakata, radi unapređenja i razvoja uzajamne saradnje u domenu diplomatskog istraživanja i obrazovanja,

Sporazumele su se sledeće:

Član 1

Ovaj memorandum o saradnji ima za cilj utvrđivanje i jačanje međusobne saradnje u oblasti obrazovanja mladih diplomata, razmenu iskustva, informacija i dokumentacije.

Član 2

U okviru ovog memoranduma o saradnji, strane su se dogovorile da sarađuju u sledećim oblastima:

1. utvrđivanje programa aktivne razmene informacija i nastavi, programima studija u svakoj od zemalja i seminarima dveju akademija;

2. razmenjivanje informacija o razvoju i primeni novih nastavnih metoda na obe Akademije;

3. unapređivanje razmene diplomata pripravnika, profesora, predavača, istraživača i eksperata, radi njihovog učešća u nastavi i seminarima koje organizuju dve akademije.

Član 3

Strane će poboljšati razmenu informacija u oblastima međunarodnog prava, međunarodnih odnosa, diplomatskog i konzularnog prava, političke istorije i drugih akademskih disciplina svojstvenih diplomatiji.

Član 4

Strane će razmenjivati časopise, publikacije, članke, studije, istraživačke radove, pedagoške i didaktičke materijale.

Član 5

Strane će zajedno ispitati mogućnost organizovanja predavanja, specijalističkih kurseva i seminara o obrazovanju diplomata i državnih službenika u oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa, koji će se naizmenično odvijati u Beogradu i u Rabatu.

Član 6

Stranke će doprineti primeni zajedničkih istraživanja i naučnih projekata, kao i izdavanju publikacija o temama od zajedničkog interesa, posebno onih koje doprinose proširivanju i produbljivanju znanja iz bilateralnih odnosa dve države.

Član 7

Eksperti jedne strane mogu da učestvuju na konferencijama, seminarima i okruglim stolovima koje organizuje druga strana. Strane će blagovremeno obaveštavati jedna drugu o organizaciji ovakvih skupova.

Član 8

Strane će zajednički tražiti odgovarajuća finansijska sredstva za realizaciju aktivnosti koje su dve Akademije zajedno planirale.

Član 9

Ovaj memorandum o saradnji stupa na snagu danom potpisivanja. Zaključuje se na period od tri (tri) godine, sa prećutnim produžavanjem za isti period, osim ako jedna od strana izrazi želju da ga raskine, pisanim obaveštenjem, tri (tri) meseca pre njegovog isteka.

Prestanak važenja ovog memoranduma o saradnji neće uticati na završetak aktivnosti koje su započete tokom njegovog važenja.

Sačinjeno u Rabatu, 14. marta 2018. godine, u dva originalna primerka, na srpskom, arapskom i francuskom jeziku, od kojih su sva tri teksta podjednako verodostojna. U slučaju neslaganja u tumačenju važi tekst na francuskom jeziku.

Za
Ministarstvo spoljnih
poslova Republike Srbije
Ivica Dačić
Prvi potpredsednik Vlade
i ministar

 

Za
Ministarstvo inostranih
poslova i saradnje
Kraljevine Maroko
Naser Burita (Nasser Bourita)
ministar