ODLUKA
O USLOVIMA I MERAMA ZA UKLANJANJE OBJEKATA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2018)

Član 1

Odlukom o uslovima i merama za uklanjanje objekta (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se uslovi i mere koje je potrebno sprovesti i obezbediti u toku uklanjanja objekta, odnosno njegovog dela, koji predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja.

Član 2

Gradska uprava za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata (u daljem tekstu: nadležna uprava) odobriće rešenjem, po službenoj dužnosti ili na zahtev zainteresovanog lica, uklanjanje objekta, odnosno njegovog dela, za koji utvrdi da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost i da predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana može se izdati:

- ako je nadležni građevinski inspektor prethodno doneo rešenje o zabrani korišćenja, odnosno upotrebe objekta;

- ako gradska uprava nadležna za poslove zaštite i unapređenja gradske infrastrukture i imovine, odnosno ovlašćeni sudski veštak, utvrdi da je objekat, odnosno deo objekta dotrajao ili da na istom postoje takva oštećenja koja ugrožavaju njegovu stabilnost i da se mora ukloniti.

Rešenje iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži rok u kome se uklanjanje mora sprovesti i upozorenje da će se, u slučaju nepoštovanja određenog roka, uklanjanje sprovesti na teret vlasnika objekta, prinudnim putem.

U slučaju kada se rešenje iz stava 1. ovog člana donosi po službenoj dužnosti, nadležna uprava će, na teret vlasnika objekta, obezbediti izradu projekta rušenja objekta i šemu regulisanja saobraćaja.

Član 3

Ako gradska uprava nadležna za poslove zaštite i unapređenje gradske infrastrukture i imovine utvrdi da se neposredna opasnost za život i zdravlje ljudi, susedne objekte i za bezbednost saobraćaja može otkloniti i rekonstrukcijom objekta, odnosno njegovog dela, o tome obaveštava vlasnika objekta, radi preduzimanja potrebnih mera u skladu sa zakonom.

Rešenje kojim se odobrava rekonstrukcija objekta iz stava 1. ovog člana mora sadržati i rok u kome se radovi na rekonstrukciji moraju završiti, kao i upozorenje da će, u slučaju da rekonstrukcija objekta, odnosno njegovog dela ne bude završena u utvrđenom roku, nadležni organ naložiti, odnosno odobriće rešenjem, po službenoj dužnosti ili na zahtev zainteresovanog lica, uklanjanje objekta odnosno njegovog dela.

Član 4

Uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, osim u slučaju izvršenja inspekcijskog rešenja, može se pristupiti samo na osnovu dozvole o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela.

Uz zahtev za uklanjanje objekta, vlasnik objekta, odnosno njegovog dela prilaže:

1) projekat rušenja sa tehničkom kontrolom - u tri primerka;

2) dokaz o svojini na objektu;

3) dokaz da je rešeno pitanje smeštaja korisnika objekta, osim u slučaju kada se uklanjanje objekta odobrava na zahtev vlasnika koji taj objekat koristi;

4) šemu regulisanja saobraćaja u neposrednom okruženju objekta koji se ruši, overenu od strane lica saobraćajne struke sa odgovarajućom licencom;

Projekat iz stava 2. tačka 1. ovog člana mora sadržati svu dokumentaciju propisanu pravilnikom kojim je regulisana sadržina, način i postupak izrade i način vršenja kontrole tehničke dokumentacije prema klasi i nameni objekta.

Saglasnost na šemu regulisanja saobraćaja iz stava 2. tačka 4. ovog člana daje gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, a u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita lokalnih puteva i ulica i propisima iz oblasti saobraćaja.

Član 5

U toku uklanjanja objekta, vlasnik objekta, odnosno dela objekta koji se ruši i izvođač radova na rušenju objekta, dužni su da obezbede:

1) ograđivanje i vidno obeležavanje prostora na kome se sprovodi uklanjanje objekta, odnosno dela objekta;

2) preduzimanje mera na smanjenju zagađenja u toku uklanjanja objekta, odnosno dela objekta;

3) sprovođenje mera zaštite susednih objekata;

4) svakodnevno odvoženje šuta i

5) obezbeđenje urednog odvijanja pešačkog i drugog saobraćaja i postavljanje propisane signalizacije i znakova upozorenja u skladu u skladu sa šemom regulisanja saobraćaja i posebnim propisima.

Po završenom uklanjanju objekta, odnosno dela objekta, vlasnik objekta koji je uklonjen, dužan je da izravna teren i okolinu dovede u uredno stanje, a sva oštećenja koja su nastala na javnoj površini ili komunalnoj infrastrukturi otkloni.

U slučaju da vlasnik objekta koji je uklonjen ne izvrši obavezu iz stava 2. ovog člana, obaveza će biti izvršena prinudnim putem o trošku vlasnika.

Član 6

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši gradska uprava nadležna za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

Inspekcijski nadzor nad izvršenjem odredaba ove Odluke vrše građevinski inspektor, komunalni inspektor i saobraćajni inspektor.

Član 7

Kontrolu i održavanje reda u sladu sa ovom Odlukom obavlja Komunalna policija.

Član 8

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice - vlasnik objekta i izvođač radova na uklanjanju objekta, odnosno dela objekta ako pristupi uklanjanju bez dozvole o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela (član 2. ove Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu iz stava 1. ovog člana i fizičko lice vlasnik objekta, odnosno dela objekta koji se uklanja.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000 dinara, kazniće se preduzetnik - izvođač radova na uklanjanju objekta, odnosno dela objekta koji se uklanja.

Član 9

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice - vlasnik objekta i izvođač radova na uklanjanju objekta, odnosno dela objekta, ako:

1) ne izvrše ograđivanje i vidno obeležavanje prostora na kome se sprovodi uklanjanje objekta, odnosno dela objekta (član 5. stav 1. tačka 1. ove Odluke);

2) ne preduzimaju mere na smanjenju zagađenja u toku uklanjanja objekta, odnosno dela objekta (član 5. stav 1. tačka 2. ove Odluke);

3) ne sprovode mere zaštite susednih objekata (član 5. stav 1. tačka 3. ove Odluke);

4) svakodnevno ne odvoze šut (član 5. stav 1. tačka 4. ove Odluke);

5) ne obezbeđuju uredno odvijanje pešačkog i drugog saobraćaja i postavljanje propisane signalizacije i znakova upozorenja u skladu sa šemom regulisanja saobraćaja i posebnim propisima (član 5. stav 1. tačka 5. ove Odluke);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu iz stava 1. ovog člana i fizičko lice vlasnik objekta, odnosno dela objekta koji se uklanja.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000 dinara, kazniće se preduzetnik - izvođač radova na uklanjanju objekta, odnosno dela objekta.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i merama za uklanjanje objekata ("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br.14-II/2016).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".