ODLUKA
O ODREĐIVANJU PEŠAČKIH ZONA U NASELJENOM MESTU SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o određivanju Pešačkih zona u naseljenom mestu Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Odluka) određuju se područja Pešačke zone, pravo pristupa motornim vozilima u Pešačku zonu, izdavanje posebne dozvole za ulazak, kao i vremenski period ulaska motornih vozila u Pešačku zonu.

Član 2

Pešačku zonu u naseljenom mestu Sremska Mitrovica čini:

1) prostor koji obuhvata Trg Ćire Milekića, deo Trga Svetog Stefana i Gradski park, (u daljem tekstu: Centralna pešačka zona);

2) Trg Vojvođanskih brigada (u daljem tekstu: Pešačka zona);

2) plato ispred Sportskog centra "PINKI" (u daljem tekstu: Pešačka zona).

Član 3

U Pešačkoj zoni iz člana 2. je dozvoljeno kretanje pešaka.

U Pešačkoj zoni, saglasno odredbama propisa kojima se reguliše bezbednost saobraćaja na putevima, zabranjen je saobraćaj svim motornim vozilima, izuzev motornim vozilima čiji su sopstvenici, odnosno korisnici, određeni ovom Odlukom i koji poseduju posebnu dozvolu.

Posebnu dozvolu iz stava 1. ovog člana, na osnovu podnetog zahteva, ako su ispunjeni uslovi utvrđeni ovom Odlukom, izdaje upravljač puta, Preduzeće za održavanje ulica i puteva "Sirmijum put" doo (u daljem tekstu: upravljač puta).

II USLOVI ZA KRETANJE MOTORNIH VOZILA PEŠAČKOM ZONOM

Član 4

Posebna dozvola iz člana 3. ove Odluke izdavaće se, za kretanje Pešačkom zonom, sopstvenicima, odnosno korisnicima motornih vozila i to kako sledi:

1) Stanari - vlasnici putničkog vozila sa prijavljenim mestom prebivališta u području Pešačke zone koji ista vozila koriste za sopstvene potrebe, pod uslovom da imaju obezbeđeno mesto za parkiranje na sopstvenoj parceli, odnosno, na parceli na kojoj imaju pravo korišćenja.

2) Vlasnik stambenog objekta - koji nema prijavljeno mesto prebivališta u području Pešačke zone za vozilo koje koristi za sopstvene potrebe, pod uslovom da ima obezbeđeno mesto za parkiranje na sopstvenoj parceli, odnosno na parceli na kojoj ima pravo korišćenja, a ukoliko nema mesto za parkiranje, dozvoljeno vreme za zadržavanje je 30 minuta.

3) Poslovanje - motorna vozila koja koriste vlasnici ili zakupci poslovnog prostora u Pešačkoj zoni se mogu kretati u funkciji obavljanja poslovne delatnosti, maksimalne dozvoljene težine do 3,5 tone.

4) Vanredni prevoz - motorna vozila za vanredni prevoz - korišćenje ovih vozila podrazumeva posebne situacije kao što su selidbe, izgradnja i rekonstrukcija objekata, vozila za specijalne namene i slično.

Izuzetno od odredbe stava 1. tačka 1. ovog člana, posebna dozvola za kretanje Pešačkom zonom izdavaće se i stanarima - vlasnicima putničkog vozila sa prijavljenim mestom prebivališta u području Pešačke zone koji nemaju obezbeđeno mesto za parkiranje na sopstvenoj parceli, odnosno na parceli na kojoj imaju pravo korišćenja uz maksimalno vreme zadržavanja do 30 minuta.

Član 5

Posebna dozvola iz člana 3. ove odluke izdavaće se stanarima i vlasnicima stambenih objekata sa neograničenim rokom trajanja a za poslovanje na period od godinu dana.

Dozvola za poslovanje iz stava 1. ovog člana izdavaće se na ime vlasnika, odnosno zakupca poslovnog prostora.

Član 6

Pešačkom zonom, bez posebne dozvole iz člana 3. ove Odluke, mogu se kretati motorna vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne službe, specijalna vozila javnih preduzeća i javnih komunalnih službi, a u funkciji obavljanja svoje delatnosti, kao i motorna vozila angažovana od strane grada.

Član 7

Ulaz za motorna vozila u Centralnu pešačku zonu je na istočnoj strani - Trg Ćire Milekića, a izlaz na trgu Svetog Stefana.

Kretanje motornim vozilima dozvoljeno je isključivo u jednom smeru, od ulaza ka izlazu.

Član 8

Ulazak motornim vozilima u Centralnu pešačku zonu sopstvenicima, odnosno korisnicima iz člana 4. stav 1. tačka 3. (poslovanje) ove odluke je dozvoljen:

a) u vremenskom periodu od 01. aprila do 30. septembra, od 23,00 časa do 09,00 časova;

b) u vremenskom periodu od 01. oktobra do 31. marta, od 21,00 čas do 09,00 časova.

U Pešačkoj zoni motorna vozila iz stava 1. ovog člana se mogu neprekidno zadržati maksimalno 30 minuta.

Član 9

Vanredni prevoz iz člana 4. stav 1. tačka 4. ove Odluke obavljaće se na način i u vreme kako je to utvrđeno Rešenjem o režimu saobraćaja teretnih vozila kroz grad Sremska Mitrovica kojim su propisani uslovi pod kojim se vozila kojima se obavlja vanredni prevoz mogu zaustaviti i parkirati u centralnoj gradskoj zoni.

Centralna gradska zona predstavlja zonu oivičenu ulicama Stari šor, Svetog Dimitrija, Zmaj Jovina, Promenada i Ribarska obala.

Član 10

Tehničko regulisanje saobraćaja u Pešačkoj zoni biće urađeno u okviru Projekta tehničkog regulisanja saobraćaja za teritoriju grada Sremska Mitrovica i prigradskog naselja Laćarak.

III NADZOR

Član 11

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna policija.

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno policijskih poslova, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje komunalnog reda propisanog ovom odlukom;

- uspostavlja narušeni red primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom;

- izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, u skladu sa odredbama ove odluke i Zakona o prekršajima;

- preduzima druge mere u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 12

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj sopstvenik, odnosno korisnik motornog vozila iz člana 4. stav 1. tačka 2. ove odluke, ako:

1) ulazi u Centralnu pešačku zonu, odnosno izlazi iz iste suprotno odredbi člana 7. ove Odluke;

2) ako se u Centralnoj pešačkoj zoni zadrži duže od 30 minuta (član 4. stav 1. tačka 2. ove Odluke);

Za prekršaj iz stava 1. tačka 1. ovog člana, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se sopstvenik, odnosno korisnik motornog vozila iz člana 4. stav 1. tačka 1. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 1. ovog člana, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se sopstvenik, odnosno korisnik motornog vozila iz člana 4. stav 1. tačka 4. ove Odluke.

Član 13

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od10.000 dinara kazniće se za prekršaj sopstvenik, odnosno korisnik motornog vozila iz člana 4. stav 1. tačka 3. ove odluke, ako:

1) ulazi u Centralnu pešačku zonu, odnosno izlazi iz iste suprotno odredbi člana 7. ove Odluke.

2) ulazi u Centralnu pešačku zonu van vremenskog perioda utvrđenog odredbom člana 8. ove Odluke;

3) ako se u Centralnoj pešačkoj zoni zadrži duže od 30 minuta (član 8. stav 2. ove Odluke).

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".