PROGRAM

KONTROLE KVALITETA VAZDUHA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA ZA 2018. GODINU

("Sl. list grada Zaječara", br. 20/2018)

 

I OSNOV PROGRAMA

Ovim Programom utvrđuje se kontrola kvaliteta vazduha (u daljem tekstu: monitoring) na teritoriji grada Zaječara za 2018. godinu, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine ("Sl. glasnik RS", br. 135/04, 36/09 i 36/09 - dr. zakon i 72/09 - dr. zakon, 43/11 - odluka US i 14/16), Zakonom o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 36/09 i 10/13), Programom zaštite životne sredine na teritoriji grada Zaječara za period od 2012. do 2019. godine ("Sl. list grada Zaječara", br.15/12), kao i interesima i specifičnostima Grada Zaječara, a u cilju sagledavanja stanja životne sredine i preduzimanja mera zaštite i unapređivanja životne sredine.

Programom kontrole kvaliteta vazduha, u Lokalnoj mreži na teritoriji grada Zaječara utvrđuju se parametri ispitivanja, merna mesta i dinamika ispitivanja u 2018. godini.

Program kontrole obuhvata:

A) Merenje zagađujućih materija u vazduhu

B) Merenja koncentracija polena u vazduhu

Sistematsko merenje aerozagađenja obavlja se u skladu sa Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 11/10, 75/10 i 63/13). Kontrola zagađujućih materija u vazduhu vrši se tokom cele godine na dnevnom i mesečnom nivou, izuzev aeropolena čije se praćenje odvija od februara do novembra meseca.

II PARAMETRI ISPITIVANJA

Ovim programom uspostavlja se praćenje sledećih parametara:

A) Koncentracija zagađujućih materija u vazduhu

- koncentracija sumpor dioksida - SO2

- koncentracija azot dioksida - NO2

- koncentracija čađi

- ukupne taložne materije - UTM - sa analizom teških metala - olovo (Pb), kadmijum (Cd) i cink (Zn)

- ukupne suspendovane čestice - TSP

B) Koncentracija polena u vazduhu

- broj zrna po m³ vazduha identifikovane vrste polena

III LOKACIJE MERNIH MESTA I DINAMIKA ISPITIVANJA PO PARAMETRIMA

Ovim programom, utvrđuju se merna mesta i dinamika monitoringa kvaliteta vazduha u Lokalnoj mreži Grada Zaječara u periodu trajanja realizacije programa, na sledećim lokacijama i sledećom dinamikom:

Merna mesta za kvalitet vazduha na teritoriji grada Zaječara

 

Merno mesto

Geografska širina

Geografska dužina

1

Zaječar - ul. Sremska

43°54'00.2"N

22°17'07.7"E

2

Zaječar - "Selište", ul. Veselina Masleše 1

43°54'44.5"N

22°16'48.6"E

3

Zaječar - "Jugopetrolovo skladište", ul. Železnička bb

43°54'19.2"N

22°16'00.0"E

4

Zaječar - krov zgrade Elektrotimoka, ul. Nikole Pašića 37

43°54'11.2"N

22°16'33.4"E

 

Naziv i adresa mernog mesta

Tip mernog mesta

Vrsta zagađujućih materija /
dinamika merenja

Zaječar - ul. Sremska

G

2, NO2 i čađ / 24 časovno tokom cele godine - 365 dana

Zaječar - "Selište", ul. Veselina Masleše 1

G

UTM - sa analizom teških metala Pb, Cd, Zn - 12 puta (jednom mesečno u toku godine)

Zaječar - "Jugopetrolovo skladište", ul. Železnička bb

G

TSP - 56 dana (osam nedelja ravnomerno raspoređenih u toku jedne godine)

Zaječar - krov zgrade Elektrotimoka, ul.Nikole Pašića 37

G

Aeropolen - 24 časovno raspoređeno tokom sezone cvetanja i to: od 1. februara 2018. god. do 1. novembra 2018. god.
Sezona cvetanja drveća
(od februara do kraja maja)
Sezona cvetanja trava
(od maja do druge dekade jula)
Sezona cvetanja korova
(od juna do novembra)

 

Legenda:

SO2 - sumpordioksid

NO2 - azotdioksid

UTM - ukupne taložne materije, Pb (olovo), Cd (kadmijum), Zn (cink)

TSP - ukupne suspendovane čestice

G - gradska sredina

- Merenje polena

Na osnovu člana 3. stav 1. tačka 9. Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 36/09 i 10/13), polen je okarakterisan kao prirodni zagađivač vazduha.

Polen biljaka je za čoveka jedan od najznačajnijih prirodnih alergena koji se mogu naći u vazduhu. Polenova zrna kod više od 20% ljudske populacije (svaki peti čovek) izazivaju alergijske reakcije (bronhitis, konjuktivitis, dermatitis, polenska kijavica i dr.).

U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije, određeno je merno mesto za merenje aeropolena, na krovu zgrade Elektrotimoka u ulici Nikole Pašića 37, u cilju uspostavljanja Državne mreže za praćenje alergenog polena.

Monitoring, praćenje stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Zaječara u 2018. godini obuhvata sledeće aktivnosti:

◦ merenje dnevnih koncentracija alergenog polena - svakodnevno tokom sezone cvetanja biljaka, u okviru godišnjeg intervala (od februara do novembra meseca);

◦ obradu uzoraka i analizu rezultata dnevnih koncentracija polena;

◦ informisanje javnosti u cilju prevencije alergijskih bolesti što podrazumeva izradu i postavljanje sedmodnevnog izveštaja sa prognozom za naredni period, na internet stranici Grada Zaječara - Ekološki kutak;

◦ izradu i dostavljanje sedmodnevnih numeričkih izveštaja o stanju aeropolena Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije i alergologu Doma zdravlja u Zaječaru;

◦ izradu mesečnih izveštaja o stanju aeropolena;

◦ izradu godišnjeg izveštaja stanja i godišnjeg kalendara aeroalergenog polena na teritoriji grada Zaječara sa predlogom mera, u okviru Godišnjeg izveštaja o kvalitetu vazduha na teritoriji Zaječara.

Identifikacija polena vrši se za 24 biljne vrste - leska, jova, tise i čempresi, brest, topola, javor, vrba, jasen, breza, grab, platan, orah, hrast, bor, konoplja, trave, lipa, bokvica, kiselica, koprive, štirovi, pelin, dud i ambrozija.

Merenja obuhvataju tri sezone cvetanja koje se međusobno preklapaju:

- Sezona cvetanja drveća (od februara do kraja maja)

- Sezona cvetanja trava (od maja do druge dekade jula)

- Sezona cvetanja korova (od juna do novembra)

Grad Zaječar je deo sistema Aeropalinološke nacionalne mreže Republike

Srbije, koju uspostavlja Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

IV OBRADA I ANALIZA PODATAKA

Merenja kvaliteta vazduha, obradu i analizu podataka, proveru validnosti rezultata dobijenih merenjem i/ili uzimanjem uzoraka i interpretaciju rezultata vrši ovlašćena stručna organizacija koja je akreditovana kao laboratorija za ispitivanje, odnosno koja ispunjava propisane uslove.

V IZVEŠTAVANJE O REZULTATIMA KONTROLE KVALITETA VAZDUHA

Izveštaje o izvršenim merenjima, odnosno o rezultatima kontrole kvaliteta vazduha u okviru Lokalne mreže mernih mesta, ovlašćena stručna organizacija dostavlja Gradskoj upravi Grada Zaječara - Odeljenju za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove, Kancelariji za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: nadležnom organu), po pravilu, jednom mesečno za prethodni mesec u roku od 15 dana od isteka prethodnog meseca, a završni izveštaj u roku od 30 dana od isteka izveštajnog perioda. U dostavljenim izveštajima biće opisana metodologija rada praćenja kvaliteta vazduha, a rezultati prikazani tabelarno i tekstualno objašnjeni, sa zaključkom o kvalitetu vazduha na predviđenim mernim mestima u Gradu.

U skladu sa članom 17. Zakona o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS" br.36/09 i 10/13), nadležni organ dobijene podatke o kvalitetu vazduha, dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine, do 15. u mesecu za prethodni mesec, a godišnji izveštaj najkasnije 60 dana od dana isteka kalendarske godine za prethodnu godinu.

U sladu sa članom 76. Zakona o zaštiti životne sredine ("Sl. glasnik RS", br. 135/04, 36/09 i 36/09 - dr. zakon i 72/09 - dr. zakon, 43/11 - odluka US i 14/16), izveštaj o kvalitetu vazduha na teritoriji grada Zaječara, nadležni organ je dužan da izradi i uputi Skupštini grada na razmatranje i usvajanje, najkasnije do 31. maja tekuće godine, za prethodnu godinu.

VI REALIZACIJA PROGRAMA

Obaveza nadležnog organa je da na ovaj Program, kojim se uspostavlja Lokalna mreža mernih mesta i mernih stanica, pribavi saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, u skladu sa članom 15. stav 4. Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 36/09 i 10/13).

VII IZVOR FINANSIRANJA

Monitoring vazduha na mernim mestima određenim Programom jedinice lokalne samouprave finansiraće se iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu i unapređivanje životne sredine grada Zaječara za 2018. godinu.

Program objaviti u "Službenom listu grada Zaječara".