PIJAČNI RED

("Sl. list grada Kikinde", br. 8/2018)

 

I OPŠTI DEO

Član 1

Ovim Pijačnim redom reguliše se:

- promet robe i vršenje usluga u prometu robe na pijaci;

- pijačni poslovni prostor, objekti i oprema, uslovi i način korišćenja;

- higijensko sanitarni i tehnički uslovi, održavanje higijene;

- prava i obaveze učesnika u prometu roba na pijacama;

- radno vreme na pijacama;

- prelazne i završne odredbe.

Član 2

Pijačni red se odnosi na postojeće pijace (u daljem tekstu: "pijace"), na osnovu usvojenih planova i programa razvoja JP "Kikinda" /u daljem tekstu: Preduzeće/, a koje se nalaze na području naseljenog mesta Kikinda (Grada Kikinda).

Član 3

Pijacama iz člana 2. upravlja Javno preduzeće za komunalnu infrastrukturu i usluge " Kikinda", kome je obavljanje ove komunalne delatnosti, poverio Grad Kikinda.

Pijaca može biti zelena, robna, ili neka druga specijalizovana pijaca.

Član 4

U zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava, Preduzeće će nastojati da obezbedi uslove za obavljanje prometa robe i vršenje usluga u prometu roba na pijacama.

II PROMET ROBE I VRŠENJE USLUGA U PROMETU ROBE NA PIJACI

Član 5

U skladu sa odredbama Odluke o pijacama i ovog Pijačnog reda na pijacama se vrši promet na malo svežih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti i industrijsko neprehrambenih proizvoda i druge robe široke potrošnje.

Član 6

Na pijacama se, prvenstveno, prodaju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi koji su važni za ishranu građana.

Član 7

Na zelenim pijacama obavlja se promet na malo:

- poljoprivredno prehrambenih proizvoda, /svežeg i sušenog voća, povrća, šumskih plodova, meda, jaja, mlečnih proizvoda, testenine i kore za pitu i gibanicu, živine, mesa i mesnih prerađevina;

- cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, ukrasnih jelki, omota za pakovanje namirnica;

- neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti;

- industrijsko neprehrambeni proizvodi (tekstil, odeća, obuća, finalni proizvodi za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu od porcelana, stakla, keramike, kože, tekstila, guma i plastike, metalna elektrotehnička roba za čiji promet i upotrebu nije propisano obezbeđenje garantnih listova i tehničkog uputstva, sportske opreme, hemijski proizvodi, knjige i kancelarijski pribor polovna roba).

Član 8

Na robnoj pijaci obavlja se promet na malo proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti i industijsko-neprehrambenih proizvoda, /tekstil, odeća, obuća, finalni proizvodi za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu od porcelana, stakla, keramike, kože, tekstila, guma i plastike, metalna elektrotehnička roba za čiji promet i upotrebu nije propisano obezbeđenje garatnih lista i tehničkog uputstva, sportske opreme, hemijski proizvodi, knjige i kancelarijski pribor polovna roba/.

Član 9

Hleb i pecivo, meso i prerađevine od mesa, mleko i mlečni proizvodi i drugi slični proizvodi se mogu prodavati samo u objektima, čiji uređaji, oprema i osoblje ispunjavaju uslove predviđene sanitarnim i veterinarskim propisima.

Član 10

Na pijacama je zabranjeno izlaganje proizvoda na zemlji, radi prodaje, osim u slučaju prometa polovnih i upotrebljavanih stvari na za to određenoj pijaci.

Član 11

Na zelenoj pijaci mlečne proizvode (sir i kajmak), zaklanu prasad, jagnjad, živinu i suvo meso individualni poljoprivrednici mogu prodavati samo na određenim prodajnim mestima (mlečne hale ili specijalne vitrine sa rashladnim uređajima na otvorenom prostoru).

Živa živina se može prodavati na pijacama pod uslovom da se drži u zatvorenim kavezima i izlaže prodaji na posebno određenim mestima na pijaci.

III PIJAČNI PROSTOR, OBJEKTI I OPREMA - USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA

Član 12

Pod pijačnim poslovnim prostorom, objektima i opremom, u smislu Odluke o pijacama i ovog Pijačnog reda, smatraju se: stalni objekti i pijačni prostor na kojem su raspoređeni pijačni objekti i oprema.

Stalni objekat je objekat koji se gradi u skladu sa planskim aktom i propisima o izgradnji objekata.

Pijačni objekat je manji montažni objekat, kiosk i drugi privremeni objekat.

Pijačna oprema je tezga, vitrina, ram, boks i drugi sličan pokretni objekat.

Član 13

Preduzeće je dužno da pijačne objekte i opremu postavi i rasporedi na način kojim se obezbeđuje funkcionalnost i estetski izgled pijace i omogućuje kupcima nesmetana kupovina.

Rasporedom pijačnih objekata i opreme na zelenoj pijaci mora se obezbediti odvojen prostor za prodaju poljoprivredno prehrambenih proizvoda i prostor za prodaju industrijsko neprehrambenih proizvoda i vršenje zanatskih usluga.

Član 14

Prepravka, preuređenje, proširenje ili premeštaj pijačne opreme i objekata mogu se vršiti samo po odobrenju Preduzeća saglasno važećim propisima i opštim aktima.

Objekti i oprema koja ne ispunjava uslove za promet robe zbog zastarelosti, dotrajalosti ili oštećenja moraju se ukloniti ili zameniti novim po nalogu i u roku koje odredi Preduzeće.

Korisnici pijačnog poslovnog prostora, objekata i opreme ne mogu postavljati i raspoređivati objekte i opremu koju koriste bez pismene saglasnosti Preduzeća.

Postavljanje pijačnih objekata u skladu sa Odlukom o pijacama može se vršiti na pijaci pod određenim uslovima, uz postojanje tehničkih mogućnosti za priključenje na vodovodnu, kanalizacionu, elektro mrežu a u skladu sa važećim propisima i opštim aktima a uz prethodno pismeno odobrenje Preduzeća.

Član 15

Pijačni poslovni prostor, objekte, opremu i usluge mogu koristiti: preduzeća i preduzetnici, zemljoradničke zadruge, koji se bave proizvodnjom ili prometom proizvoda koji se mogu prodavati na pijacama, individualni poljoprivrednici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva, pod sledećim uslovima:

1. Preduzeće, koje je kod nadležnog suda registrovano za proizvodnju i promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i drugih proizvoda koji se mogu prodavati na pijacama.

2. Preduzetnici koji su osnovali radnju za promet na malo poljoprivrednih proizvoda na tezgi ili sličnom objektu.

3. Individualni poljoprivrednici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva, koji imaju registrovano gazdinstvo.

4. Preduzetnici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva koji izrađuju proizvode zanatskih radnji i domaće radinosti i imaju rešenje o upisu radnji u registar.

5. Preduzetnici koji imaju rešenje o upisu radnje u registar za promet na malo industrijsko neprehrambenih proizvoda na tezgi ili sličnom objektu.

Bez dokaza navedenih u prethodnim stavovima ne mogu se izdati na korišćenje pijačni poslovni prostor, objekti i oprema, osim fizičkim licima koja se prvi put pojavljuju sa zahtevom za obavljanje prometa roba i pružanja usluga na pijačnoj opremi i objektima.

Fizička lica iz stava 2. ovog člana dužna su da u roku od 30 dana od dana dobijanja odluke o korišćenju pijačnog poslovnog prostora, objekta ili opreme, registruju radnju ili preduzeće kod nadležnog organa za obavljanje registrovane delatnosti.

Član 16

Obim i namena korišćenja pijačnog poslovnog prostora, objekta i opreme usklađuje se u sa potrebama organizovanog snabdevanja grada poljoprivredno-prehrambenim proizvodima stanovnika naseljenog mesta Kikinda.

Član 17

Na zelenim pijacama poljoprivredne proizvode i proizvode zanatskih radnji i domaće radinosti, industrijsko neprehrambene proizvode, na pijačnoj opremi, mogu prodavati:

- Individualni poljoprivrednici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva.

- Preduzetnici koji su osnovali radnju za promet na malo poljoprivrednih proizvoda na tezgi ili sličnom objektu.

- Preduzetnici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva koji izrađuju proizvode zanatskih radnji i domaće radinosti i imaju rešenje o upisu radnji u registar.

- Preduzetnici koji imaju rešenje o upisu radnje u registar za promet na malo industrijsko neprehrambenih proizvoda na tezgi ili sličnom objektu.

Član 18

Na robnim pijacama industrijsko-neprehrambene proizvode i proizvode zanatskih radnji i domaće radinosti, na tezgama i u kioscima, mogu prodavati:

• Preduzetnici koji su osnovali radnju na tezgi ili sličnom objektu za promet na malo industrijsko neprehrambenih proizvoda.

• Preduzetnici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva koji izrađuju proizvode zanatskih radnji i domaće radinosti i imaju rešenje o upisu radnji u registar.

Korisnicima na robnim pijacama dozvoljeno je izlaganje robe i van gabarita tezge, a najviše do jedan metar.

Na robnim pijacama korisnicima je zabranjeno postavljanje tendi između tezgi.

Član 19

Korisnik pijačnog poslovnog prostora, objekta, opreme je dužan da taj objekat odnosno prodavnicu redovno koristi i da korisnike usluga - potrošače snabdeva dovoljnim količinama i asortimanom poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i drugim proizvodima kao i da redovno vrši usluge.

Korisnik pijačnog poslovnog prostora, objekta i opreme ne može taj prostor odnosno objekat ili opremu ustupiti drugom korisniku u celini ili njegov deo bez prethodne pismene saglasnosti Preduzeća.

Prilikom predaje na korišćenje novoizgrađenog objekta ili ispražnjenog objekta korisniku sačinjava se zapisnik o primopredaji sa konstatacijom stanja u kome se objekat nalazi. Prestankom daljeg korišćenja pijačnog poslovnog prostora, objekta i opreme, korisnik je dužan da isti dovede u ispravno stanje i e izvrši primopredaju zapisnikom.

Član 20

Korisnik pijačnog poslovnog prostora, objekta i opreme je dužan da ovaj prostor, objekat i opremu održava u ispravnom stanju i da snosi troškove tekućeg održavanja.

Član 21

Korisnik pijačnog poslovnog prostora, objekta, opreme i usluga na pijaci, dužan je da plaća naknadu saglasno odredbama Odluke o cenama pijačnih usluga.

Član 22

Međusobna prava i obaveze u korišćenju pijačnog prostora, objekata i opreme, između korisnika i preduzeća, regulišu se ugovorom ili računima za dnevnu naknadu, rezervaciju i podrezervaciju, u skladu sa važećim zakonskim propisima i opštim aktima preduzeća.

Za korišćenje pijačne opreme ne mora da se zaključuje ugovor u pismenoj formi osim za samostalne trgovinske radnje i samostalne zanatske radnje i individualna poljoprivredna gazdinstva.

Korišćenje pijačne opreme reguliše se rezervacijom ili podrezervacijom.

Rezervacija tezge je preče pravo korišćenja tezge (površinski sa magacinskim delom tezge) za utvrđeni vremenski period, odnosno najkraće 1 mesec, najduže do godinu dana. U utvrđenom vremenskom periodu, rezervaciju tezge može imati samo jedan korisnik.

Zabranjeno je magacinski deo tezge ustupati drugom licu na korišćenje.

Korisnik rezervacije ne ulazi u posed stvari i ne zasniva ugovorni odnos o zakupu stvari - opreme.

Podrezervacija je preče pravo korišćenja samo površinskog dela tezge, pod uslovom da korisnik rezervacije određenog dana ne koristi tezgu. Na jednoj tezgi može biti više upisanih podrezervanata, po redosledu upisa, za utvrđeni vremenski period, odnosno najkraće 1 mesec, najduže do godinu dana.

Podrezervacija obezbeđuje korisniku podrezervacije prvenstvo u sticanju rezervacije na određenoj tezgi, pod uslovom da koristi podrezervaciju te tezge najmanje 1 godinu neprekidno, i da ne koristi drugu tezgu na istoj pijaci, pod uslovima rezervacije, a ukoliko koristi, da se iste odrekne.

Za korišćenje pijačne opreme (pijačne tezge, vitrine, rama, boksa, parking mesta i sl.) korisnik posebno plaća dnevnu naknadu, a posebno mesečnu naknadu za rezervaciju ili podrezervaciju navedene pijačne opreme.

Član 23

Posebni uslovi korišćenja tezge i druge pijačne opreme na zelenim pijacama od strane korisnika su:

1. Korisnik je dužan da se u svemu pridržava odredaba Odluke o pijacama i ovog Pijačnog reda.

2. Korisnik je dužan da tezgu namenski koristi i materijalno je odgovoran prema Preduzeću, ukoliko, zbog nepravilne upotrebe, tezgu ošteti.

3. Korisnik ne može drugim licima davati na korišćenje tezgu. U protivnom će mu se uskratiti dalje korišćenje tezge, bez povraćaja naknade za rezervaciju ili podrezervaciju.

4. Prava po osnovu rezervacije - podrezervacije, korisnik može ostvariti samo ukoliko do 7 časova u letnjem periodu, a u zimskom do 8 časova izjutra započne sa prodajom na tezgi, a u suprotnom Preduzeće zadržava pravo izdavanja tezge na dnevno korišćenje drugom licu.

5. Korisnik je obavezan da održava propisanu čistoću u tezgi i oko nje, jer mu se u suprotnom od strane Preduzeća može uskratiti korišćenje tezge bez povraćaja naknade za rezervaciju - podrezervaciju.

6. Obaveza je korisnika da Preduzeću posebno plaća odgovarajući iznos novčane naknade za svaki dan korišćenja pijačne tezge.

7. Preduzeće je ovlašćeno da tezgu pod rezervacijom, prema svojoj potrebi, može pomerati ili premeštati i na druge lokacije iste pijace, bez posebne saglasnosti korisnika.

8. Zbog nekorišćenja tezge, korisnik nema pravo da od Preduzeća zahteva povraćaj naknade za rezervaciju - podrezervaciju.

9. Preduzeće je ovlašćeno da prinudno otvori i isprazni magacin rezervisane tezge u slučaju višednevne odsutnosti korisnika koji uskladišti kvarljivu robu i u drugim opravdanim slučajevima pri čemu korisnik sam snosi rizik za eventualnu štetu.

10. U slučaju uništenja ili krađe ostavljene robe i drugih predmeta u magacinu rezervisane tezge i druge opreme, korisnik nema prava da zahteva naknadu štete od Preduzeća.

Član 24

Korisniku pijačnog poslovnog prostora, objekata i opreme se može uskratiti dalje korišćenje, ukoliko se ne pridržava odredaba Odluke o pijacama i Pijačnog reda, a posebno u slučajevima:

1. Ako korisnik neprekidno 30 kalendarskih dana ne obezbeđuje dovoljne količine robe i asortimana radi snabdevanja građana.

2. Ako korisnik u objektu ne vrši prodaju duže od 30 kalendarskih dana neprekidno.

3. Ako korisnik bez saglasnosti Preduzeća vrši promenu namene korišćenja poslovnog prostora, objekta i opreme.

4. Ako korisnik ustupa na korišćenje poslovni prostor, objekte i opremu trećem licu.

5. Ako korisnik ne izvršava u roku svoje novčane obaveze prema Preduzeću po osnovu korišćenja poslovnog prostora, objekata i opreme duže od dva meseca.

6. Ako korisnik u ostavljenom roku ne dostavi Preduzeću dokaze nadležnih organa u smislu člana 18. ovog Pijačnog reda.

7. Ako Preduzeće priprema objekat za adaptaciju ili rekonstrukciju.

Korisnik ima pravo da odustane od daljeg korišćenja poslovnog prostora, objekata i opreme, uz obavezu da to saopšti Preduzeću blagovremeno, pismenim putem sa otkaznim rokom od 30 dana.

Preduzeće može odustati od ugovora ili uskratiti korisniku dalje korišćenje pijačnog poslovnog prostora, objekata i opreme, kada se odlukom Preduzeća ili Skupštine grada zabrani obavljanje delatnosti na pijaci kao i u drugim slučajevima predviđenim Zakonom.

IV HIGIJENSKO-SANITARNO-TEHNIČKI I DRUGI USLOVI I ODRŽAVANJE HIGIJENE

Član 25

Pijaca mora ispunjavati osnovne higijensko-sanitarno-tehničke uslove za rad.

Pijaci se moraju obezbediti priključci za vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu. Pijaca mora ispunjavati i druge uslove propisane Zakonom.

Član 26

Pijačni objekat u kome se vrši prodaja poljoprivredno prehrambenih i drugih proizvoda mora ispunjavati higijensko tehničke uslove propisane za objekat u kome se vrši prodaja tih proizvoda i mora biti uredan i u ispravnom stanju.

Pijačni objekat koji ne ispunjava uslove iz stava 1 ovog člana, Preduzeće je dužno da ga po nalogu nadležnog organa popravi ili ukloni.

Član 27

Prostor određen za prodaju namirnica životinjskog porekla i tezge moraju se redovno čistiti i prati.

Član 28

Preduzeće je dužno da na svakoj pijaci postavi potreban broj korpi za otpatke i kontejnera za deponovanje smeća.

Član 29

Po isteku radnog vremena, prodavci su dužni da uklone robu sa pijačnih tezgi i ramova i obezbede nesmetano čišćenje, pranje i uređenje pijačnog prostora. Prodavac po završetku poslovnog vremena dužan je da počisti pijačni prostor koji je koristio, a otpatke i drugo smeće smesti u sudove postavljene za ovu svrhu.

Član 30

Preduzeće se stara o održavanju i čišćenju pijačnog poslovnog prostora, objekata i opreme, uklanja sneg sa pijačnih komunikacija i potrebnog broja prodajnih mesta (tezgi).

Za vreme snežnih padavina i drugih vremenskih nepogoda, i korisnici pijačnog poslovnog prostora, objekata i opreme su dužni da očiste sneg sa pultova pijačnih tezgi i neposredno oko tezgi, a prodavci da izvrše čišćenje snega sa prilaza i prolaza neposredno ispred i oko svojih objekata.

V PRAVA I OBAVEZE UČESNIKA U PROMETU ROBA

Član 31

U skladu sa odredbama Odluke o pijacama, korisnici pijačnog prostora i građani dužni su da se pridržavaju Pijačnog reda.

Član 32

Na pijacama nije dozvoljeno:

- nuđenje, prodaja, kupovina ili preuzimanje proizvoda van za to određenih mesta na pijaci,

- izlaganje prodaji zaklane prasadi, jagnjadi i živine na mestima koja ne ispunjavaju propisane uslove,

- izlaganje prodaji hleba i peciva, mesa i mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda van za to određenih mesta za prodaju na pijaci,

- izlaganje proizvoda na zemlji,

- odlaganje otpadaka, pokvarene robe, ambalaže i drugog smeća van sudova postavljenih za sakupljanje smeća,

- pranje prodajnog prostora i opreme vodom koja nije upotrebljiva za piće ili osveženje poljoprivredno prehrambenih proizvoda takvom vodom,

- dodirivanje namirnica koje se upotrebljavaju za ishranu u neprerađenom stanju,

- zagađivanje pijačnog poslovnog prostora na bilo koji način,

- neovlašćeno sakupljanje kostiju i drugih otpadaka,

- loženje vatre na otvorenom pijačnom prostoru,

- držanje ambalaže ispred i oko prodajnih mesta kao i na krovovima pijačnih tezgi,

- sedenje i spavanje na tezgama i drugim objektima za izlaganje proizvoda,

- zadržavanje na pijaci bez potrebe po završetku radnog vremena,

- kretanje vozila u pijačnom prostoru u poslovno vreme pijaca,

- uvođenje pasa na pijačni prostor,

- preskakanje pijačne ograde ili oštećenja iste,

- konzumiranje alkoholnih pića i narkotičnih sredstava, kao i kuvanje i prodaja kafe i drugih toplih napitaka kao i hrane (sendviča, peciva, kolača i slično),

- vršenje svake druge radnje kojom se narušava red, rad i higijena na pijaci.

Član 33

Učesnici u prometu na pijaci (prodavac i druga lica) biće, u skladu sa odredbama Odluke o pijacama, udaljena sa pijace ako:

1. Izlažu i prodaju robu koja se ne može na pijaci prodavati.

2. Ako odbiju da plate naknadu za korišćenje pijačnog prodajnog prostora i usluga na pijaci.

3. Ako stvaraju nered i izazivaju tuču ili učestvuju u tuči i remete normalan rad i red na pijaci.

4. Ako se bez potrebe na pijaci zadržavaju van poslovnog radnog vremena pijace.

5. Ako su pod dejstvom alkohola ili drugih narkotika, i

6. Ako vrše bilo koju drugu radnju kojom se narušava normalan rad, red i higijena na pijaci.

Ovlašćeni radnik Preduzeća upozoriće korisnika pijačnog poslovnog prostora, objekta odnosno opreme, kao i građanina na obavezu poštovanja Pijačnog reda i, po potrebi, obavestiti nadležnu inspekciju i odeljenje MUP-a radi preduzimanja odgovarajućih mera.

VI RADNO VREME

Član 34

U skladu sa odredbama gradske odluke o pijacama, radno vreme pijace je svakog dana u periodu od 05, 00 do 20, 00 časova. Pijace i radnje moraju biti otvorene svakog dana osim ponedeljkom. Radno vreme mora biti istaknuto na vidnom mestu.

Nadzorni odbor Preduzeća može odlučiti da pijace rade i duže od radnog vremena predviđenog gradskom odlukom o pijacama, kao i na dane državnih praznika.

Pijace i radnje na pijacama mogu biti otvorene i ponedeljkom.

Član 35

Korisnici pijačnih objekata su dužni da se pridržavaju propisanog radnog vremena koriste na pijacama. Raspored radnog vremena radnje mora biti istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu poslovne prostorije ili ili drugog objekta koji koriste na pijaci. Radno vreme mora biti vidno istaknuto na samouslugama, prodavnicama i drugim objektima koje

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36

Ovaj Pijačni red stupa na snagu i primenjivaće se danom objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".