ODLUKA

O PRAVOBRANILAŠTVU GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 25/2014 i 10/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o Pravobranilaštvu grada Vranja (u daljem tekstu: Odluka) obrazuje se Pravobranilaštvo grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko pravobranilaštvo) i uređuje delokrug i položaj Gradskog pravobranilaštva, uređenje Gradskog pravobranilaštva, postavljenje i prestanak mandata gradskog pravobranioca i zamenika gradskog pravobranioca, položaj gradskog pravobranioca, zamenika gradskog pravobranioca i zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, kao i druga pitanja od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva.

Član 2

Gradsko pravobranilaštvo je zakonski zastupnik Grada Vranja (u daljem tekstu: Grad), radi zaštite njegovih imovinskih prava i interesa.

Gradsko pravobranilaštvo svoju dužnost obavlja u skladu sa Ustavom, zakonom, ovom odlukom i drugim opštim aktima.

Gradsko pravobranilaštvo je samostalan organ Grada.

Član 3

Sedište Gradskog pravobranilaštva je u Vranju, ulica Kralja Milana 1.

Sredstva za rad Gradskog pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu Grada.

U Gradskom pravobranilaštvu je u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo.

Član 4

Gradsko pravobranilaštvo ima pečat koji sadrži grb Republike Srbije u sredini, oko kojeg je ispisan tekst: "Republika Srbija - Grad Vranje - Gradsko pravobranilaštvo - Vranje".

II DELOKRUG I POLOŽAJ GRADSKOG PRAVOBRANILAŠTVA

Član 5

Gradsko pravobranilaštvo preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva radi zaštite imovinskih prava i interesa Grada, njegovih organa i organizacija i drugih pravnih lica čije se finansiranje obezbeđuje u budžetu Grada i obavlja druge poslove određene zakonom i ovom odlukom.

Gradsko pravobranilaštvo u postupcima pred sudovima, upravnim i drugim nadležnim organima zastupa Grad, njegove organe i organizacije, kao i druga pravna lica iz stava 1. ovog člana, radi zaštite njihovih imovinskih prava i interesa i ima položaj zakonskog zastupnika.

Gradsko pravobranilaštvo može zastupati pred sudovima i drugim nadležnim organima i druga pravna lica. u skladu sa zakonom.

Član 6

Gradsko pravobranilaštvo prati i proučava pravna pitanja od značaja za rad organa Grada i drugog pravnog lica koje zastupa, posebno iz oblasti njihove nadležnosti, kao i pitanja u vezi sa primenom zakona i podzakonskih akata koji su, ili mogu biti, od značaja za preduzimanje bilo koje pravne radnje organa i pravnog lica koje zastupa, posebno za sprečavanje štetnih imovinsko-pravnih i društveno negativnih posledica po pravno lice koje zastupa.

Gradsko pravobranilaštvo daje mišljenja prilikom zaključenja ugovora, posebno ugovora iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa i privredno pravnih ugovora pravnih lica i daje pravne savete svim organima Grada i drugim pravnim licima koje zastupa.

Član 7

Organi Grada i druga pravna lica koje zastupa dužni su da obaveste Gradsko pravobranilaštvo o pravnoj stvari u kojima je Gradsko pravobranilaštvo ovlašćeno da preduzima pravne radnje i pravna sredstva radi ostvarivanja njihovih imovinskih prava i interesa.

Organi Grada i druga pravna lica iz stava 1. ovog člana dužna su da Gradskom pravobranilaštvu, na njegov zahtev, dostave spisa i obaveštenja, odnosno pruže podatke i obaveštenja potrebna za preduzimanje radnji iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva.

Član 8

Sudovi i drugi nadležni organi dužni su da u stvarima u kojima je predviđeno zastupanje od strane Gradskog pravobranilaštva dostavljaju sva pismena neposredno Gradskom pravobranilaštvu.

Dostavljanje izvršeno suprotno odredbi stava 1. ovog člana ne proizvodi pravno dejstvo.

III UREĐENJE GRADSKOG PRAVOBRANILAŠTVA

Član 9

Poslove iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva obavljaju gradski pravobranilac i zamenici gradskog pravobranioca.

Broj zamenika gradskog pravobranioca uređuje se aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu.

Član 10

Gradski pravobranilac može preduzeti svaku radnju iz nadležnosti Pravobranilaštva.

Gradski pravobranilac je isključivo nadležan za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti opštih akata. podnošenje izveštaja i obaveštenja Skupštini Grada i obavljanje drugih poslova utvrđenih zakonom kao nadležnost pravobranioca.

Zamenik gradskog pravobranioca može preduzeti svaku radnju iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva koja nije u isključivoj nadležnosti gradskog pravobranioca.

Član 11

Gradski pravobranilac može preduzeti sve radnje u predmetu kojim je zadužen zamenik gradskog pravobranioca.

Gradski pravobranilac može pisanim putem ovlastiti zamenika gradskog pravobranioca da postupa u pojedinom predmetu kojim je zadužen drugi zamenik gradskog pravobranioca, kada je taj zamenik sprečen iz pravnih ili stvarnih razloga da postupa u tom predmetu.

Član 12

Gradski pravobranilac izdaje u pisanoj formi obavezna uputstva za rad i postupanje zamenika gradskog pravobranioca i zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, radi postizanja zakonitosti, delotvornosti i jednoobraznosti u postupanju.

Gradski pravobranilac može izdati uputstvo za obavezno postupanje zamenika gradskog pravobranioca u pojedinim predmetima, u skladu sa zakonom.

IV POSTAVLJENJE I PRESTANAK MANDATA GRADSKOG PRAVOBRANIOCA I ZAMENIKA GRADSKOG PRAVOBRANIOCA

Član 13

Gradskog pravobranioca i zamenike gradskog pravobranioca, na predlog Komisije za mandatno-imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanje Skupštine Grada (u daljem tekstu: Komisija), postavlja Skupština Grada, na period od pet godina i mogu biti ponovo postavljeni.

Član 14

Za gradskog pravobranioca i zamenika gradskog pravobranioca može biti postavljen državljanin Republike Srbije koji ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, koji je završio pravni fakultet i položio pravosudni ispit i ima najmanje tri godine radnog iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita.

Član 15

Položaj gradskog pravobranioca i zamenika gradskog pravobranioca prestaje navršetkom radnog veka, trajnim gubitkom radne sposobnosti za obavljanje pravobranilačke funkcije, istekom perioda na koji su postavljeni ili razrešenjem.

Skupština Grada, na obrazložen predlog Komisije, razrešiće gradskog pravobranioca i zamenika gradskog pravobranioca pre isteka vremena na koje su postavljeni:

1) na lični zahtev;

2) ako bude osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci, ili ako bude osuđen za krivično delo koje ga čini nepodobnim za vršenje funkcije;

3) ako se utvrdi da nestručno i nesavesno obavlja funkciju;

4) ako obavlja funkciju suprotnu zakonu i ovoj Odluci.

Inicijativu za razrešenje gradskog pravobranioca može podneti u pisanoj formi jedna trećina odbornika.

Inicijativu za razrešenje zamenika gradskog pravobranioca može podneti u pisanoj formi gradski pravobranilac ili jedna trećina odbornika.

Inicijativa za razrešenje gradskog pravobranioca, odnosno zamenika gradskog pravobranioca mora biti obrazložena.

Član 16

Skupština Grada će razrešiti gradskog pravobranioca, odnosno zamenika gradskog pravobranioca pre isteka vremena na koje su postavljeni, ako je prethodno sproveden postupak za utvrđivanje razloga za razrešenje, izuzev u slučaju ličnog zahteva, iako je u tom postupku gradskom pravobraniocu, odnosno zameniku gradskog pravobranioca omogućeno da se pisanim putem izjasni o razlozima za razrešenje.

Postupak za utvrđivanje razloga za razrešenje, u smislu stava 1. ovog člana, sprovodi Komisija.

Član 17

Kada gradski pravobranilac po isteku mandata ne bude ponovo postavljen, ili ako mu položaj prestane na lični zahtev, postavlja se za zamenika gradskog pravobranioca, pod uslovom da je postavljen za gradskog pravobranioca iz reda zamenika gradskog pravobranioca.

Zamenik gradskog pravobranioca koji ne bude ponovo postavljen, ili ako mu položaj prestane na lični zahtev, ima pravo da bude raspoređen na mesto pravobranilačkog pomoćnika.

Član 18

Kada gradskom pravobraniocu prestane položaj, Skupština Grada, na predlog Komisije, može postaviti vršioca dužnosti gradskog pravobranioca iz reda zamenika gradskog pravobranioca, na period od šest meseci.

V POLOŽAJ GRADSKOG PRAVOBRANIOCA I ZAMENIKA GRADSKOG PRAVOBRANIOCA

Član 19

Gradski pravobranilac rukovodi radom i predstavlja Gradsko pravobranilaštvo.

Gradski pravobranilac uređuje organizaciju i rad Gradskog pravobranilaštva, odlučuje o pravima po osnovu rada zamenika gradskog pravobranioca i o radnim odnosima zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, otklanja nepravilnosti i odugovlačenja u radu i vrši druge poslove na koje je ovlašćen zakonom, drugim propisima i ovom Odlukom.

Ako je gradski pravobranilac odsutan ili sprečen da rukovodi Gradskim pravobranilaštvom, zamenjuje ga zamenik gradskog pravobranioca određen aktom gradskog pravobranioca.

Član 20

Gradski pravobranilac i zamenici gradskog pravobranioca ostvaruju prava iz radnog odnosa u skladu sa propisima kojima se uređuje položaj službenika Gradske uprave, ako zakonom nije drukčije određeno.

Koeficijent za obračun i isplatu plata gradskog pravobranioca i zamenika gradskog pravobranioca utvrđuje se aktom Komisije, u skladu sa propisima kojima se uređuje plata izabranih, imenovanih i postavljenih lica u organima jedinica lokalne samouprave.

Član 21

Za svoj rad, gradski pravobranilac je odgovoran Skupštini Grada.

Zamenik gradskog pravobranioca za svoj rad odgovoran je gradskom pravobraniocu i Skupštini Grada.

VI ZAPOSLENI U GRADSKOM PRAVOBRANILAŠTVU

Član 22

U Gradskom pravobranilaštvu mogu da rade pravobranilački pomoćnici, pravobranilački pripravnici i drugi zaposleni na administrativnim, informacionim i drugim pratećim poslovima značajnim za rad Gradskog pravobranilaštva.

Broj zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu određuje gradski pravobranilac aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Na zasnivanje radnog odnosa, prava, obaveze, stručno usavršavanje, ocenjivanje i odgovornost zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu primenjuju se propisi koji uređuju radne odnose službenika Gradske uprave, ako zakonom nije drukčije određeno.

Član 23

Akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu, kao i o drugim pitanjima od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva, donosi gradski pravobranilac, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća.

VII SREDSTVA ZA RAD

Član 24

Sredstva za rad Gradskog pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu Grada.

Prihodi koje Gradsko pravobranilaštvo ostvari u poslovima zastupanja predstavljaju prihod budžeta Grada.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Stupanjem na snagu ove Odluke Javno pravobranilaštvo grada Vranja nastavlja sa radom kao Gradsko pravobranilaštvo.

Javni pravobranilac i zamenici javnog pravobranioca imenovani na osnovu Odluke o osnivanju Gradskog javnog pravobranilaštva u Vranju ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 29/08) nastavljaju sa radom do postavljenja gradskog pravobranioca i zamenika gradskog pravobranioca u skladu sa ovom Odlukom.

Službenici u Javnom pravobranilaštvu nastavljaju sa radom do raspoređivanja zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, u skladu sa zakonom, ovom Odlukom i aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu.

Član 26

Skupština Grada postavlja gradskog pravobranioca i zamenike gradskog pravobranioca u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Postavljenjem gradskog pravobranioca u skladu sa ovom Odlukom prestaje položaj javnom pravobraniocu.

Postavljenjem zamenika gradskog pravobranioca u skladu sa ovom Odlukom prestaje položaj zamenika javnog pravobranioca.

Javni pravobranilac i zamenik javnog pravobranioca koji ne bude postavljen za gradskog pravobranioca, odnosno zamenika gradskog pravobranioca u skladu sa ovom Odlukom, ili ne bude raspoređen na drugo radno mesto u smislu propisa o službenicima Gradske uprave, imaju prava utvrđena propisima za službenike Gradske uprave.

Član 27

Odluke o uređenju i organizaciji, kao i o drugim pitanjima od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva doneće se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 28

Na pitanja koja nisu uređena ovom Odlukom shodno se primenjuju odredbe o Zakonu o pravobranilaštvu koje se odnose na Državno pravobranilaštvo.

Član 29

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju gradskog Javnog pravobranilaštva u Vranju ("Službeni glasnik Grada Vranja", broj 29/08).

Član 30

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".