AMANDMAN SPORAZUMA

O DONACIJI IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE FRANCUSKE ZA FINANSIRANJE PRETHODNIH STUDIJA IZVODLJIVOSTI PROJEKTA BEOGRADSKOG METROA POTPISANOG 20. APRILA 2012. GODINE U BEOGRADU

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 4/2018)

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Francuske saglasili su se da izmene Sporazum o donaciji, potpisan 20. aprila 2012. godine u Beogradu, u daljem tekstu "Sporazum o donaciji" i da zaključe ovaj amandman Sporazuma o donaciji, u daljem tekstu "Amandman", u cilju doprinosa ekonomskom razvoju Republike Srbije, a posebno u cilju sprovođenja Sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnji, zaključenog 8. aprila 2011. godine, između Vlade Republike Francuske i Vlade Republike Srbije, kojim su dve vlade uspostavile strateško partnerstvo za razvoj projekta beogradskog metroa, a čije su opšte karakteristike opisane u Izjavi o namerama potpisanoj 18. novembra 2011. godine od strane Vlade Republike Srbije, grada Beograda i Vlade Republike Francuske.

Cilj ovog amandmana, koji sledi Izjavu o namerama potpisanu 22. decembra 2017. godine, odnosi se na izmenu predmeta finansijske pomoći koju je Vlada Republike Francuske odobrila Vladi Republike Srbije. Takođe, ovim amandmanom se, zbog razmene dopisa čiji je cilj primena ugovora koji se odnose na ovu finansijsku pomoć, menja i naziv partnera sa srpske strane, te Ministarstvo za evropske integracije zamenjuje Kancelariju za evropske integracije. Konačno, ovim amandmanom se uvode nove klauzule o borbi protiv korupcije u međunarodnim transakcijama.

Član 1

Odredbe člana 1 "IZNOS I PREDMET FINANSIJSKE POMOĆI", zamenjuju se sledećim odredbama:

"Vlada Republike Francuske odobrava Vladi Republike Srbije finansijsku podršku namenjenu izradi projekta koji se svrstava u prioritete ekonomskog razvoja Republike Srbije.

Navedena finansijska podrška, u obliku donacije francuskog Trezora (u daljem tekstu: Donacija), u maksimalnom iznosu od 3.752.713 (tri miliona sedamsto pedeset dve hiljade sedamsto trinaest) evra, biće namenjena za finansiranje studija projekta beogradskog metroa. Dve Vlade saglasile su se da od ukupnog iznosa inicijalno obezbeđene donacije, iznos od 1.803.151 (milion osamsto tri hiljade stotinu pedeset jedan) evra bude izdvojen za izradu Prethodne studije izvodljivosti i generalnog projekta, čija je izrada dodeljena u nadležnost francuskoj projektantskoj firmi (u daljem tekstu: "francuski dobavljač").

Sredstva će biti upotrebljena za finansiranje nabavke dobara i usluga u Francuskoj i izuzetno, imajući u vidu visoko strateški karakter projekta, za finansiranje kupovine srpskih i stranih dobara i usluga do 25% vrednosti Donacije, pri čemu je izvršenje ovih ugovora u nadležnosti francuskog dobavljača."

Član 2

Odredbe člana 4. Sporazuma o donaciji zamenjuju se sledećim odredbama:

"Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Francuske podsećaju na njihovu posvećenost borbi protiv korupcije u međunarodnim trgovačkim transakcijama. Potpisnici onih ugovora koji budu zaključeni u okviru primene Sporazuma o donaciji, odnosno koji su obuhvaćeni Sporazumom o donaciji, ne mogu ponuditi ili dati trećem licu, tražiti, primiti ili obećati, direktno ili indirektno, da bi omogućili korist za sebe ili drugu stranu, bilo kakvu nepripadajuću korist, novčanu ili druge vrste, koja dovodi ili može da dovede do ilegalnog ponašanja i korupcije.

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Francuske se obavezuju da projekat ne dovodi do korupcije. One se obavezuju da će se međusobno informisati čim dobiju informacije o osnovanoj sumnji i da će preduzeti neophodne mere kako bi se osiguralo da se ona otkloni u roku i na zadovoljstvo Vlade Republike Francuske.

U slučaju nepoštovanja preuzetih gore navedenih obaveza, Vlada Republike Francuske zadržava pravo, prema onome što smatra da je najvažnije, da odbije zaključenje ugovora i/ili suspenduje isplatu finansijske pomoći Vladi Republike Srbije.

Primena svakog ugovora koji se odnosi na finansijsku pomoć iz člana 1, kao što je navedeno u tekstu ispod, uslovljena je:

(i) potvrdom da je Projekat usklađen sa pravilima koja su ustanovljena od strane učesnika u Aranžmanu OECD-a koji se odnosi na izvozne kredite koji imaju javnu podršku;

(ii) odsustvom dugova koji se odnose na dospele, a neizmirene obaveze Vlade Republike Srbije na ime sporazuma o konsolidaciji duga u okviru Pariskog kluba, zajmovima Vlade Republike Francuske i Francuske agencije za razvoj;

(iii) zaključkom da je utvrđeno stanje dugova koji su dospeli a nisu izmireni, na ime bankarskih kredita garantovanih od strane Republike Francuske koji su odobreni Vladi Republike Srbije, ili njenom javnom sektoru, ili su pod garancijom Vlade Republike Srbije ili njenog javnog sektora.

Svaki ugovor koji se odnosi na Projekat naznačen u članu 1, nakon potvrđivanja od strane nadležnih organa Republike Francuske da su napred navedeni uslovi ispunjeni, biće doveden u vezu sa ovim sporazumom o donaciji razmenom pisama između Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije, ili njegovog pravnog sledbenika, i šefa Ekonomskog odeljenja pri Ambasadi Republike Francuske u Republici Srbiji, koji je za to ovlašćen od strane nadležnih organa Republike Francuske."

Član 3

Odredbe člana 5. Sporazuma o donaciji zamenjuju se sledećim odredbama:

"Da bi bili finansirani iz sredstava donacije iz člana 1, potpisani ugovori između francuskog dobavljača i grada Beograda moraju biti primenjeni najkasnije do 30. juna 2018. godine.

Sredstva iz donacije moraju biti povučena najkasnije do 30. juna 2019. godine.

Ovi datumi mogu se produžiti samo u izuzetnim okolnostima međusobnim sporazumom putem razmene pisama između dveju vlada."

Član 4

Amandman Sporazuma o primeni donacije, potpisanog 20. aprila 2012. godine, za primenu odredbi iz člana 2. Sporazuma o donaciji, potpisuje se između Ministarstva za evropske integracije, koje deluje u ime i za račun račun Vlade Republike Srbije, i grada Beograda, sa jedne, Natikcisa (Odsek za institucionalne aktivnosti), koji deluje u ime i za račun Vlade Republike Francuske, sa druge strane, kako bi se uzele u obzir izmene koje su proizvedene ovim amandmanom.

Član 5

Ovaj amandman stupa na snagu danom potpisivanja.

U POTVRDU ČEGA, predstavnici dveju vlada, koji su propisno ovlašćeni za to, potpisali su ovaj amandman Sporazumu o donaciji od 20. aprila 2012. godine.

Sačinjeno u Beogradu, 12. aprila 2018. godine

U dva originalna primerka, svaki na srpskom i francuskom jeziku, pri čemu su obe verzije podjednako verodostojne.

Za Vladu
Republike Srbije
Gospođa Jadranka Joksimović, s.r.
ministar za evropske integracije

 

Za Vladu
Republike Francuske
Gospodin Žan-Iv Le Drian, s.r.
ministar za Evropu i inostrane poslove