PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE TREBA DA ISPUNJAVAJU PROSTORIJE ZA ZADRŽAVANJE LICA

("Sl. glasnik RS", br. 34/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje treba da ispunjavaju prostorije namenjene za zadržavanje lica (u daljem tekstu: prostorije za zadržavanje).

Član 2

Prostorije za zadržavanje moraju biti toliko prostrane da:

1) ukoliko se u njima zadržava jedno lice, one moraju imati najmanje 7 m2 prostora sa sanitarnim prostorom;

2) ukoliko se u njima zadržava više lica, svako zadržano lice mora imati najmanje 4 m2 prostora.

Po pravilu, visina prostorija za zadržavanje od poda do plafona mora biti 2,5 m, izuzetno 2,25 m u slučaju adaptacije postojećih prostorija, a širina najmanje 2 m.

Član 3

Prostorije za zadržavanje koje su namenjene za zadržavanje lica duže od 12 časova, moraju biti opremljene posebnim ležajem sa posteljinom, koja se sastoji od: dušeka, jastuka, jastučnice, čaršava, ćebadi i navlake za ćebe, za svako zadržano lice.

Zadržano lice može, u prostoriji za zadržavanje da koristi svoju posteljinu, a to pravo mu se može uskratiti iz razloga bezbednosti.

Prostorije za zadržavanje koje su namenjene za zadržavanje lica do 12 časova, moraju biti opremljene dovoljnim brojem stolica ili klupa za sedanje za svako zadržano lice.

Izuzetno, za zadržavanje lice do 12 časova mogu se koristiti i radne službene prostorije organizacione jedinice koja vrši zadržavanje uz neposredan nadzor policijskog službenika za vreme trajanja zadržavanja lica.

Član 4

Prostorije za zadržavanje moraju biti čiste, suve, zagrejane u skladu sa klimatskim prilikama i dovoljno osvetljene prirodnim i veštačkim svetlom koje omogućava čitanje bez smetnji za vid.

Član 5

Prostorije za zadržavanje moraju imati dotok svežeg vazduha, koji se obezbeđuje prirodnim provetravanjem ili adekvatnim uređajem za ventilaciju.

Član 6

Prostorije za zadržavanje moraju imati sanitarne uređaje namenjene za održavanje higijene zadržanog lica, sa dotokom čiste pijaće vode.

Sanitarni uređaji, moraju se fizički odvojiti postavljanjem paravana ili na drugi način, tako da se tokom njihovog korišćenja ne narušava privatnost zadržanog lica.

Ako prostorija za zadržavanje nema sanitarne uređaje iz stava 1. ovog člana, korišćenje pijaće vode i održavanje higijene zadržanog lica se mora omogućiti korišćenjem za to namenjenih prostorija organizacione jedinice koja vrši zadržavanje lica, pod nadzorom policijskog službenika, na način da se ne narušava privatnost zadržanog lica.

Prostorije za zadržavanje moraju biti čiste, a dezinfekcija sanitarnih uređaja i instalacija u tim prostorijama, po pravilu se obavlja tromesečno.

Član 7

U prostoriji za zadržavanje, postavljeni električni uređaji za osvetljenje, video nadzor, pozivanje policijskih službenika i grejanje se moraju mehanički zaštiti, tako da se zadržano lice ne može samopovrediti delovanjem električne struje.

Prostorije za zadržavanje koje se neposredno fizički ne nadziru od strane policijskog službenika, moraju imati uređaje za video nadzor i pozivanje policijskih službenika.

Upotreba uređaja za video nadzor, mora biti vidno označena u prostoriji za zadržavanje.

Uređajima iz stava 3. ovog člana, ne mogu se nadzirati prostori namenjeni za higijenske potrebe zadržanog lica.

Član 8

Staklene površine prozora i eventualno druge staklene površine u prostoriji za zadržavanje moraju biti zaštićene metalnom zaštitom, koja sprečava njihovo lomljenje i eventualno samopovređivanje zadržanog lica.

Član 9

Plafon i zidovi prostorije za zadržavanje moraju biti glatkih površina, okrečeni neutralnim bojama, bez postavljenih zidnih pločica, vešalica ili drugih predmeta koji mogu poslužiti za samopovređivanje zadržanog lica, osim polica pričvršćenih za zid za odlaganje odeće zadržanog lica.

Član 10

Adaptacija postojećih i izrada novih prostorija za zadržavanje, u skladu sa uslovima propisanim ovim pravilnikom, izvršiće se u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".