PRAVILNIK

ZA DODELU SREDSTAVA ZA ODRŽAVANJE TRADICIONALNIH MANIFESTACIJA U 2018. GODINI NA TERITORIJI AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 22/2018)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2018. godini na teritoriji AP Vojvodine (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje se pravo učešća na konkursu, uslovi za učešće na konkursu, visina i način dodele sredstava, namena bespovratnih sredstava, potrebna dokumentacija koja se podnosi na konkurs, postupanje s nepotpunim prijavama, odlučivanje o dodeli bespovratnih sredstava, kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstva, postupanje s prijavama koje su odbijene/ odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene, pravo prigovora i postupanje s prigovorima, konačna odluka, zaključivanje ugovora s korisnicima bespovratnih sredstava, isplata bespovratnih sredstava, obaveze korisnika sredstava i druga pitanja značajna za realizaciju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2018. godini: Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju (u daljem tekstu: Program), koji je sastavni deo Pokrajinske skupštinske odluke o programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2018. godini ("Službeni list APV", broj 57/17).

Program iz stava 1. ovog člana usvojila je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat) zadužen je za njegovu realizaciju.

Visina i način dodele bespovratnih sredstava

Član 2

Tačkom 2.6 Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2018. godini: Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju opredeljeno je 20.000.000,00 dinara za finansijsku podršku organizatorima naučno - stručnih manifestacija, manifestacija tipa sajmova i izložbi vezanih za poljoprivrednu proizvodnju i lokalno tradicionalnih manifestacija.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem konkursa koji će biti objavljen u "Službenom listu AP Vojvodine" i dnevnom listu "Dnevnik" sa kojima Pokrajinski sekretarijat ima zaključen ugovor o objavljivanju akata, kao i na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata (u daljem tekstu: Konkurs).

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, zaključno sa 15.05.2018. godine.

Dokumentacija podneta na Konkurs se ne vraća.

Sredstva se dodeljuju bespovratno.

Minimalni iznos sredstava koji se dodeljuje po jednoj prijavi je 40.000,00 dinara, a maksimalni iznos je do 1.200.000,00 dinara.

Sredstva su namenjena za:

a) podršku za organizovanje naučno stručnih skupova, studijskih putovanja, seminara, radionica, tribina i predavanja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (zakup prostora, angažovanje konsultanata, prevodioca i tehničkog osoblja, putne i troškove boravka, izrada dizajna i štampanja promotivnog i stručnog materijala);

b) podršku za organizovanje sajmova i izložbi u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (zakup izlagačkog prostora sa osnovnim tehničkim uslugama, izgradnje, odnosno zakupa štanda, zakupa bine, ozvučenja i osvetljenja, izrada dizajna i štampanje promotivnog materijala, oglašavanje u štampanim i elektronskim medijima, troškovi putovanja, troškovi kupovine materijala za izradu tradicionalnih rukotvorina i kupovine pehara i medalja za nagrade);

v) podršku lokalnim manifestacijama sa svrhom očuvanja tradicionalnih zanata i proizvodnje lokalnih proizvoda (zakup izlagačkog prostora sa osnovnim tehničkim uslugama, izgradnja, odnosno zakup štanda, izrada dizajna i štampanje promotivnog materijala, zakup bine, ozvučenja i osvetljenja, troškovi putovanja, troškovi kupovine materijala za izradu tradicionalnih rukotvorina i kupovine pehara i medalja za nagrade).

Sredstva koja se dodeljuju ne mogu se koristiti za:

• plaćanja poreza i carina,

• naknada za zarade,

• organizovanje igara na sreću.

Pravo na učešće na Konkursu

Član 3

Pravo na podsticaje ostvaruju:

1. Obrazovne ustanove i naučno - istraživačke ustanove sa teritorije AP Vojvodine korisnici budžetskih sredstava osnovani od strane Republike Srbije ili AP Vojvodine za Naučno-stručne manifestacije, vezane za oblast: poljoprivrede i ruralnog razvoja.

2. lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine, udruženja građana sa teritorije AP Vojvodine, u čijem su delokrugu poljoprivredne aktivnosti i ruralni razvoj, osim udruženja građana koja se bave stočarskom proizvodnjom u smislu člana 37. stav 2. Zakona o udruženjima ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 99/2011 - dr. zakoni) za Manifestacije tipa sajmova i izložbi, koje su vezane za poljoprivredu i ruralni razvoj

3. lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine, udruženja građana sa teritorije AP Vojvodine koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, neguju tradicionalne vrednosti i bave se očuvanjem starih zanata na selu, osim kulturno umetničkih društava za Lokalno-tradicionalne manifestacije sa svrhom očuvanja tradicionalnih zanata i očuvanja proizvodnje lokalnih proizvoda.

Za manifestacije pod rednim brojem 2. i 3. mogu konkurisati udruženja građana koja su upisana u APR pre 01.01.2018. godine.

Uslovi za učešće na Konkursu

Član 4

USLOVI KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA UDRUŽENJA I OBRAZOVNE I NAUČNO STUČNE USTANOVE:

✓ Udruženja moraju biti registrovana u Agenciji za privredne registre;

✓ Da poseduju Program manifestacije;

✓ Da je podnosilac prijave regulisao poreske i druge dospele obaveze iz javnih prihoda za 2017. godinu;

✓ Podnosilac prijave mora imati sedište na teritoriji jedinice lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine i mesto realizacije mora biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine;

✓ Podnosilac prijave ne sme imati neispunjenih ugovornih obaveza prema Pokrajinskom sekretarijatu, kao ni prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na osnovu ranije potpisanih ugovora;

✓ Da se plaćanje vrši na tekući račun dobavljača ili gotovinski, a plaćanja putem kompenzacije i cesije neće biti priznata.

USLOVI KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA LOKALNE SAMOUPRAVE:

✓ Poseduje Program manifestacije,

✓ Podnosilac prijave ne sme imati neispunjenih ugovornih obaveza prema Pokrajinskom sekretarijatu, kao ni prema Ministarstvu poljoprivrede i zaštitu životne sredine, na osnovu ranije potpisanih ugovora;

✓ Odluka o održavanju manifestacije, sajma ili izložbe sa iskazanim budžetom i sredstvima za sufinansiranje.

Potrebna dokumentacija

Član 5

Prilikom podnošenja Prijave za dodelu podrške za održavanje manifestacije, organizator, u zavisnosti od vrste manifestacije, podnosi sledeća dokumenta:

Red br.

Obavezna dokumentacija

Korisnici

Obrazovne i naučno-stručne ustanove

Udruženja građana

Lokalne samouprave

1.

Fotokopija rešenja o upisu u Registar u Agenciji za privredne registre

ne

da

ne

2.

Upis u registar Privrednog suda za Obrazovne naučno stručne ustanove

da

ne

ne

3.

Fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju

da

da

da

4.

Popis članova udruženja koji overava udruženje ako je udruženje organizator manifestacije na Obrascu 1. Sekretarijata

ne

da

ne

5.

Program manifestacije sa satnicom dešavanja (potpisan i pečatiran)

da

da

da

6.

Odluku lokalne samouprave o održavanju manifestacije, sajma ili izložbe sa iskazanim budžetom i sredstvima sufinansiranja

ne

ne

da

7.

Izvod iz zapisnika ili odluke naučno stručnog veća, odnosno naučnog veća ili odgovarajućeg organa naučnostručne organizacije o prihvatanju organizovanja skupa i finansijskog plana

da

ne

ne

8.

Program skupa sa učesnicima, sastavom programskog i organizacionog odbora

da

da

da

9.

Potvrda nadležne Poreske uprave o nepostojanju obaveza iz javnih prihoda za 2017. godinu

da

da

ne

10.

Fotokopija potvrde banke o žiro računu

ne

da

da

11.

Fotokopija lične karte odgovorne osobe podnosioca prijave

da

da

da

12.

Fotokopija kartona deponovanih potpisa od Uprave za trezor

da

da

da

13.

Fotokopija Statuta udruženja građana na kojoj je vidljiva overa od strane APR-a, ako je udruženje organizator manifestacije

ne

da

ne

14.

Finansijski plan organizovanja manifestacije - budžet (potpisan i pečatiran - Obrazac 2. i 3.)

da

da

da

Podnosilac prijave - na obrascu koji je sastavni deo prijave na Konkurs - treba da se izjasni o tome da li će dokumentaciju navedenu pod tačkama 1, 2, 3 i 9 pribaviti sam ili je saglasan s tim da je pribavi Sekretarijat, po službenoj dužnosti.

Obrasci su u elektronskom obliku dostupni na internet stranici Sekretarijata www.psp.vojvodina.gov.rs.

Postupanje sa prijavama

Član 6

Podnete prijave razmatra komisija obrazovana u skladu s Poslovnikom o radu komisija za izradu konkursa i pravilnika i postupanje po konkursima raspisanim u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Komisija).

Razmatranje prijava, bodovanje i kriterijumi

Član 7

Podnete prijave, Komisija evidentira po redosledu pristizanja.

Ukoliko neka od podnetih prijava ima nedostatke koje Komisiju sprečavaju da postupa po njoj, ako nije razumljiva ili nije potpuna, Komisija u roku od 5 dana od prijema takve prijave obaveštava podnosioca da prijavu upodobi u roku od 5 dana, s tim da zadržava redni broj po osnovu pristizanja do dostavljanja tražene dokumentacije.

Ukoliko u predviđenom roku, podnosilac ne dopuni dokumentaciju, prijava će biti odbačena.

Ukoliko se podnosilac prijave izjasni da Pokrajinski sekretarijat po službenoj dužnosti pribavlja dokumentaciju, takođe zadržava redni broj po osnovu pristizanja.

Komisija neće uzimati u razmatranja prijave podnete od lica koja nemaju pravo da učestvuju na konkursu, podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom i podnete za investicije koje nisu predmet konkursa za koji je podneta prijava.

Član 8

Komisija daje predlog za dodelu bespovratnih sredstava na osnovu podnete dokumentacije, kriterijuma i bodova propisanih ovim članom i to prema tabeli:

KRITERIJUMI ZA DODELU FINANSIJSKE PODRŠKE ORGANIZATORIMA NAUČNO-STRUČNIH MANIFESTACIJA U 2018. GODINI

1. Da je organizator obezbedio operativno-tehničke uslove za organizovanje manifestacije (prostor, informaciono - tehničku podršku).

10

2. Da se zaključci naučno-stručnog skupa saopštavaju putem sredstava javnog informisanja.

10

3. Da su rezultati naučnog rada primenljivi i od pomoći poljoprivrednim domaćinstvima.

10

4. Da je manifestacija međunarodnog karaktera.

10

5. Da se manifestacija koja je predmet finansiranja tradicionalno održava više od 3 godine unazad.

10

6. Da održavanje manifestacije podržavaju i drugi suorganizatori i donatori.

10

7. Da je organizator pripremio osnovni materijal za skup (zbornik radova ili apstrakt).

10

Ukupno bodova (od 0 do 70)

 

KRITERIJUMI ZA DODELU SREDSTAVA ORGANIZATORIMA SAJMOVA I IZLOŽBI VEZANIH ZA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU I LOKALNO - TRADICIONALNIH MANIFESTACIJA U 2018. GODINI

1. Stepen razvijenosti opština:

 

- Stepen razvijenosti iznad republičnog proseka

0

- Stepen razvijenost od 100% do 80% republičkog proseka

5

- Stepen razvijenosti od 80% do 60% republičkog proseka

10

- Stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka

15

2. Da je manifestacija ubeležena u kalendar manifestacija i festivala Turističke organizacije Vojvodine.

10

3. Da je organizator dobio preporuku za održavanje manifestacije od opštine ili mesne zajednice.

10

4. Da je organizator obezbedio operativno-tehničke uslove za organizovanje manifestacije (prostor, informaciono tehničku podršku).

10

5. Da je manifestacija regionalnog ili međunarodnog značaja.

10

6. Da postoji kontinuitet održavanja manifestacije više godina:

 

- Do 2 godine

5

- Od 3 do 4 godine

10

- Od 5 i više godina.

15

7. Da održavanje manifestacije podržavaju i drugi suorganizatori i donatori.

10

8. Da je osmišljen kvalitetan program manifestacije koji ima prepoznatljiv efekat za ruralnu sredinu.

0 - 30

9. Broj članova udruženja koje organizuje manifestaciju veći od 20.

10

Ukupno bodova (od 0 do 120)

 

Sredstva opredeljena za ove namene mogu biti dodeljena za sve manifestacije predviđene za 2018. godinu. S tim da će se za manifestacije održane do momenta podnošenja prijave na konkurs, refundacija vršiti sredstvima koje dodeljuje davalac pod uslovom da se uz prijavu na konkurs dostave odmah sva pravdanja u skladu sa Konkursom za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2018. godini na teritoriji AP Vojvodine i Pravilnikom za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2018. godini na teritoriji AP Vojvodine - ugovori i izvodi iz banke, računi i narativni izveštaj sa održane manifestacije.

U skladu s kriterijumima, koji su definisani Pravilnikom, formira se bodovna lista na osnovu koje se dodeljuju bespovratna sredstva do utroška opredeljenih Konkursom. Prijave na Konkurs koje ostvare broj bodova manji od 50% od ukupnog broja bodova - ne ulaze u dalje razmatranje Komisije.

Zapisnik, predlog odluke i odluka

Član 9

Komisija o svom radu vodi zapisnik u koji se unose svi relevantni podaci o radu Komisije (ko je prisutan, razlog odsutnosti, različita mišljenja povodom ispunjenosti uslova iz prijava), a obavezno se navode ukupan broj podnetih prijava sa prikazom traženih sredstava, prihvatljive prijave sa prikazom bodova i iznosa, neprihvatljive prijave razvrstane po razlozima neprihvatljivosti (npr. nepotpune, manjak bodova, manjak sredstava sa prikazom traženih iznosa i bodova u slučaju kada ih je moguće izbodovati) i prijave poslate na dopunu, kako one koje se dopunjuju od strane podnosioca prijave, tako i one koje organ dopunjuje tj. pribavlja dokumentaciju po službenoj dužnosti.

Sastavni deo zapisnika je i predlog odluke u kojoj se utvrđuju pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva i način bodovanja, a podnosiocima prijave kojima sredstva nisu odobrena navode se razlozi odbijanja/odbacivanja (npr. nepotpune, nedostatak bodova, nedostatak sredstava sa prikazom traženih iznosa i bodova u slučaju kada ih je moguće izbodovati).

Zapisnik o radu sa predlogom odluke potpisuju svi prisutni članovi Komisije.

Komisija ima obavezu da, do utroška sredstava, najmanje jednom mesečno razmatra prijave i o tome sačini zapisnik.

Odluka se objavljuje na sajtu Sekretarijata.

Odluku donosi Pokrajinski sekretar. Odluku parafiraju članovi Komisije, koji su bili prisutni prilikom odlučivanja.

Pojedinačna rešenja

Član 10

Na osnovu odluke Komisija sačinjava, a Sekretar donosi rešenje sa obrazloženjem i poukom o pravnom sredstvu za podnosioce prijava kojima su prijave odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene prijave na osnovu predloga odluke iz člana 9. stav 2.

Pravo prigovora

Član 11

Pored navedenih lica iz člana 10. Pravilnika, pravo prigovora ima i svaki nezadovoljni podnosilac prijave, kojem su odobrena sredstva na osnovu odluke o dodeli sredstava koja je objavljena na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Prigovor se ulaže pokrajinskom sekretaru u roku od tri (3) dana od dostavljanja pojedinačnog rešenja, odnosno najkasnije u roku od 7 dana od dana objavljivanja odluke na sajtu Pokrajinskog sekretarijata.

Pokrajinski sekretar odlučuje o prigovoru u roku od sedam (7) radnih dana od dana od prijema prigovora.

Pokrajinski sekretar može da odbaci prigovor kao neblagovremen, nedozvoljen, podnet od strane neovlašćenog lica, da ga usvoji u potpunosti ili delimično ili da odbije prigovor kao neosnovan.

O prigovoru se odlučuje rešenjem.

Konačna odluka

Član 12

Konačnu odluku donosi Pokrajinski sekretar, nakon donetih rešenja po osnovu eventualnih prigovora, a koja se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Ugovor o dodeli sredstava

Član 13

Nakon donošenja odluke o dodeli bespovratnih sredstava, pokrajinski sekretar u ime Pokrajinskog sekretarijata zaključuje ugovor o dodeli sredstava s korisnikom, kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana.

Vreme zaključenja ugovora jeste najkasnije 15 dana od dana donošenja odluke o dodeli sredstava.

Ugovor potpisuje pokrajinski sekretar ili lice koje on ovlasti za potpisivanje, a parafiraju ga vršilac dužnosti podsekretara u Sekretarijatu, vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za pravne i opšte poslove i planiranje i izvršenje budžeta i agroekonomiku, izvršilac i vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za oblast za koju je raspisan konkurs.

Isplata sredstava

Član 14

Sredstva podsticaja za podršku organizovanja tradicionalnih manifestacija po ovom konkursu dodeljuju se bespovratno.

Sredstava će se isplaćivati na osnovu ugovora između Pokrajinskog sekretarijata i korisnika sredstava.

Bespovratna sredstva će se isplaćivati u skladu s prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine.

Organizator kome su odobrena sredstva za održavanje manifestacije ima obavezu da - tokom trajanja manifestacije - uočljivo oglasi da je dobio finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 15

Realizaciju, praćenje i kontrolu ugovornih obaveza sprovodi Sektor za sprovođenje poljoprivredne politike, praćenje evropskih integracija u oblasti ruralnog razvoja i savetodavne službe.

Korisnik sredstava je dužan da Sekretarijatu dostavi narativni i finansijski konačni izveštaj, račune, izvode iz banke o izvršenom plaćanju kao i ugovore sklopljene sa učesnicima manifestacije.

Obrazac narativnog i finansijskog izveštaja je sastavni deo ovog Pravilnika.

Završne odredbe

Član 16

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu APV".