ZAKON
O PROIZVODNJI I PROMETU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

("Sl. list SRJ", br. 41/96, "Sl. list SCG", br. 7/2005 - dr. zakon i "Sl. glasnik RS", br. 85/2005 - dr. zakon i 36/2018 - dr. zakon)

Čl. 1-7*

(Prestalo da važi)

II PROIZVODNJA NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

Član 8

Proizvodnjom naoružanja i vojne opreme mogu se baviti preduzeća, koja za to prethodno pribave dozvolu.

Član 9

Dozvolu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme izdaje savezni organ nadležan za poslove odbrane. Uz zahtev za izdavanje dozvole za proizvodnju naoružanja i vojne opreme preduzeće prilaže:

1) osnivački akt preduzeća;

2) statut preduzeća;

3) izvod iz sudskog registra;

4) elaborat o tehničkoj i tehnološkoj opremljenosti, korišćenju raspoloživih kapaciteta, obezbeđenju sirovina i reprodukcionog materijala;

5) podatke o kadrovskoj popunjenosti;

6) dokaz o obezbeđenju kontrole kvaliteta;

7) plan iz člana 7. ovog zakona;

8) podatke o ostvarenim poslovnim rezultatima u prethodne tri godine, odnosno podatke o projektovanim poslovnim rezultatima za preduzeća u osnivanju i preduzeća koja su osnovana u periodu kraćem od tri godine pre podnošenja zahteva.

Član 10

Savezni organ nadležan za poslove odbrane dužan je da u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva, donese rešenje o izdavanju dozvole za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, odnosno rešenje o odbijanju zahteva.

Pri donošenju rešenja iz stava 1. ovog člana vodi se računa o potrebama odbrane i bezbednosti zemlje, tehničko-ekonomskoj opravdanosti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, prostornom razmeštaju proizvodnih kapaciteta, ekološkim i bezbednosnim uslovima za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Uz prijavu za upis u sudski registar, odnosno uz prijavu za proširenje delatnosti preduzeće podnosi i dozvolu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.

Čl. 11-38*

(Prestalo da važi)

Napomene

* Danom stupanja na snagu Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme ("Sl. glasnik RS", br. 36/2018), odnosno 18. maja 2018. godine, prestaje da važi Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme ("Sl. list SRJ", br. 41/96, "Sl. list SCG", br. 7/2005 - dr. zakon i "Sl. glasnik RS", br. 85/2005 - dr. zakon), osim odredaba čl. 8. do 10. koje ostaju na snazi do donošenja podzakonskih akata za izvršenje ovog zakona.