PRAVILNIKO MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE SALMONELOZE PERNATE ŽIVINE("Sl. list SFRJ", br. 6/88 i "Sl. glasnik RS", br. 7/2010 - dr. pravilnik i 36/2018 - dr. pravilnik) |
Radi suzbijanja iskorenjivanja salmoneloze pernate živine u jatu, primenjuju se mere predviđene ovim pravilnikom.
Pod jatom pernate živine koja se gaji u farmama podrazumeva se, u smislu ovog pravilnika, grupa pernate živine iste starosti i istog izvora, ako se nalazi u jednom objektu i ako taj objekt ispunjava uslove stroge izolacije.
Ako objekt ne raspolaže dezinfekcionim punktom i posebnom obućom i odećom za rad radnika u njemu i ne ispunjava uslove za vršenje tekuće dezinfekcije, pod jatom pernate živine podrazumeva se grupa životinja iste starosti i iz istog izvora ako se izolovano drži.
Pod jatom pernate živine u ekstenzivnim uslovima gajenja podrazumeva se, u smislu ovog pravilnika, sva pernata živina koja se nalazi u jednom dvorištu. Ako to dvorište nije izolovano, pod jatom se podrazumeva sva pernata živina većeg broja objekata ili celog naselja.
Obolelom od salmoneloze smatra se pernata živina kod koje je bakteriološkim pregledom (mikroskopskim i kulturelnim) i serološkim i biohemijskim pregledom utvrđena infekcija bakterijama iz roda Salmonella.
Dijagnostičkom ispitivanju na salmonelozu podleže:
1) sve sirovine životinjskog porekla za pripremanje hrane za ishranu pernate živine (riblje brašno, mesno brašno, mesno-koštano brašno, koštano brašno, brašno pripremljeno od otpadaka zaklane pernate živine, krvno brašno i uljane pogače) - pre njihovog korišćenja za pripremanje hrane;
2) ostaci hrane koja je korišćena za ishranu pernate živine obolele od salmoneloze;
3) uređaji i prostorije za inkubiranje jaja pernate živine, ambalaža (osim papirne) i oprema koja se koristi prilikom inkubiranja - najmanje četiri puta godišnje;
4) oplođena jaja iz kojih se, prilikom inkubiranja, nisu izlegli pilići, uginuli i kržljavi pilići i njihov feces. Pregledu se podvrgava najmanje 100 neizleženih oplođenih jaja i kržljavi i uginuli pilići. Iz inkubatora (kapaciteta do 3.600 jaja), pregledu se podvrgava najmanje 10 uzoraka;
5) jednodnevni pilići koji uginu u toku transporta i pilići koji uginu u toku tri dana od dana završenog transporta;
6) objekti za proizvodnju jaja i mesa pernate živine i objekti za gajenje pernate živine - u toku proizvodnje, putem briseva;
7) skupni uzorak fecesa podmlatka i nosilja - dva puta godišnje (u odgoju i eksploataciji);
8) leševi uginule pernate živine iz matičnih farmi i farmi nosilja koje se koriste za proizvodnju konzumnih jaja - jedanput mesečno, a iz farmi dedovskih centara - jedanput sedmično, s tim da se uzorkom smatra jednodnevno uginuće najviše 20 životinja;
9) koža, meso i parenhimski organi (jetra, srce, Fabricijeva burza i slezina) zaklane pernate živine - na jednom zbirnom uzorku od najmanje 10 životinja koji se uzima na klanici, na početku i kraju dnevnog klanja.
Ako se dijagnostičkim ispitivanjem na salmonelozu utvrdi uzročnik salmoneloze, narediće se sledeće mere, i to:
1) sirovine za pripremanje hrane za ishranu pernate živine moraju se dekontaminirati odgovarajućim postupkom;
2) prostorije, aparati i pribor na mestima proizvodnje i uskladištenja hrane za pernate živine, moraju se sanitarno obraditi odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom;
3) prostorije, uređaji, ambalaža i oprema u inkubatorskim stanicama i vozila za transport pernate živine i jaja moraju se obraditi odgovarajućim postupkom i dezinfekcionim sredstvom;
4) jaja za nasad, odmah po sakupljanju, i aparati za inkubiranje moraju se dezinfikovati baktericidnim gasom;
5) jaja uložena u inkubator istog dana podvrgavaju se u toku inkubiranja sanitarnoj obradi baktericidnim gasom 18. do 19. dana;
6) pilići koji su se izlegli, dok su još vlažni i dok su u inkubatoru, moraju se sanitarno obraditi baktericidnim gasom;
7) neizležena jaja, izleženi kržljavi pilići i drugi otpaci u inkubatoru moraju se neškodljivo ukloniti;
8) dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija zaraženih objekata za gajenje pernate živine i za proizvodnju jaja i mesa pernate živine i sprovođenje bakteriološke kontrole njene efikasnosti najdocnije drugog dana od dana izvršenja dezinfekcije;
9) uklanjanje stajnjaka van ekonomskog dvorišta i njegovo pakovanje i zabrana upotrebe stajnjaka do isteka roka od tri meseca od dana pakovanja;
10) lečenje bolesne pernate živine odgovarajućim antibiotikom, na osnovu antibiograma.
Salmoneloza pernate živine smatra se prestalom u jatu za priplod ako je dijagnostičkim ispitivanjem izvršenim petog i desetog dana od dana sprovođenja svih naređenih mera i završenog lečenja, utvrđen negativan rezultat na uzorcima organa uginule pernate živine, kloakalnim brisevima i prostirci iz zaraženog objekta.
Salmoneloza pernate živine smatra se prestalom u jatu koje se koristi za tov ako je dijagnostičkim ispitivanjem izvršenim 5. i 15. dana od dana sprovođenja svih naređenih mera i završenog lečenja, utvrđen negativan rezultat na uzorcima organa uginule ili prinudno zaklane pernate živine, odnosno jata.
Pernata živina koja se koristi za bilo koju fazu reprodukcije mora se hraniti isključivo hranom pripremljenom od sirovina koje su ispitane na salmonelozu, a rezultati dobijeni takvim ispitivanjem su negativni.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o merama za suzbijanje i iskorenjivanje salmoneloze pernate živine ("Službeni list SFRJ", br. 49/82).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".
Odredbe Pravilnika o merama za suzbijanje i iskorenjivanje
salmoneloze pernate živine ("Sl. list SFRJ", br. 6/88), koje se odnose
na domaću kokoš Gallus-gallus, prestale su da važe 1. marta 2010. godine, danom
početka primene Pravilnika o utvrđivanju mera za rano otkrivanje, dijagnostiku,
sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje infekcija živine određenim
serotipovima salmonela ("Sl. glasnik RS", br. 7/2010).
Odredbe Pravilnika o merama za suzbijanje i iskorenjivanje salmoneloze pernate
živine ("Sl. list SFRJ", br. 6/88 i "Sl. glasnik RS", br.
7/2010 - dr. pravilnik), koje se odnose na živinu iz roda Meleagris (ćurke),
prestale su da važe 11. maja 2018. godine, danom stupanja na snagu Pravilnika
o utvrđivanju mera za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje
i iskorenjivanje infekcija živine određenim serotipovima salmonela ("Sl.
glasnik RS",
br. 36/2018).