PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI INSPEKTORA NAPLATE, INSPEKTORA KONTROLE I PORESKOG INSPEKTORA - IZVRŠITELJA U ODELJENJU LOKALNE PORESKE ADMINISTRACIJE

("Sl. list Grada Sombora", br. 8/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina i obrazac službene legitimacije koja se izdaje inspektorima naplate, inspektorima kontrole i poreskim inspektorima - izvršiteljima Odeljenja lokalne poreske administracije Gradske uprave grada Sombora (u daljem tekstu: službena legitimacija).

Član 2

Službena legitimacija je javna isprava koja služi za identifikaciju, i kojom se dokazuje ovlašćenje inspektora naplate, inspektora kontrole i poreskog inspektora - izvršitelja za obavljanje poslova poreske kontrole, odnosno poslova prinudne naplate izvornih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Službena legitimacija se može koristiti samo u svrhu obavljanja poslova iz stava 1. ovog člana.

Inspektor naplate, inspektor kontrole i poreski inspektor - izvršitelj, dužan je da pokaže službenu legitimaciju pre početka preduzimanja radnji iz svoje zakonom propisane nadležnosti.

Član 3

Službena legitimacija je četvorostrana, pravougaonog oblika, dimenzija 70 x 95 mm, smeštena u dvodelne korice dimenzija 80 x 105 mm.

Službena legitimacija je obložena providnim plastificiranim zaštitnim materijalom.

Tekst službene legitimacije ispisuje se na srpskom jeziku ćiriličkim i latiničkim pismom, i na mađarskom jeziku i pismu.

Službena legitimacija izdaje se na obrascu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Korice službene legitimacije izrađene su u tvrdom povezu tamnoplave boje.

Korice službene legitimacije na prednjoj spoljnoj strani sadrže:

1) na sredini grb grada Sombora;

2) ispod grba, na sredini jedno ispod drugog, tekst:

"GRAD SOMBOR", "SLUŽBENA LEGITIMACIJA".

Na desnoj unutrašnjoj strani korica je prostor u obliku džepa za smeštaj službene legitimacije iz člana 3. ovog pravilnika.

Član 5

Prednja spoljna strana obrasca službene legitimacije, sadrži:

1) u gornjem delu, na sredini, tekst:

"SLUŽBENA LEGITIMACIJA INSPEKTORA NAPLATE", "SLUŽBENA LEGITIMACIJA INSPEKTORA KONTROLE" odnosno "SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG INSPEKTORA - IZVRŠITELJA";

2) ispod, na sredini - mesto za fotografiju dimenzija 25 mm x 35 mm, preko koje se u levom gornjem uglu postavlja zaštitna markica;

3) ispod, kod donjeg desnog ugla mesta za fotografiju, mesto za pečat sa oznakom: "M.P.";

4) ispod mesta za fotografiju i pečata, na sredini, liniju za svojeručan potpis imaoca službene legitimacije, i, ispod toga, na sredini, reči: "(svojeručan potpis)".

Leva unutrašnja strana službene legitimacije sadrži:

1) na vrhu, u sredini, jedno ispod drugog, natpis:

"REPUBLIKA SRBIJA", "AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA", "GRAD SOMBOR - GRADSKA UPRAVA", "ODELJENJE LOKALNE PORESKE ADMINISTRACIJE";

2) ispod toga, na sredini, liniju za upisivanje imena i prezimena imaoca službene legitimacije, i, ispod toga, na sredini, reči: "(ime i prezime)";

3) ispod toga, na sredini, liniju za upisivanje položaja, odnosno radnog mesta imaoca službene legitimacije, i, ispod toga, na sredini, reči: "(položaj - radno mesto)";

4) ispod toga, na levoj strani, reči: "Reg. broj", a u produžetku liniju za upisivanje broja službene legitimacije.

Desna unutrašnja strana obrasca službene legitimacije sadrži:

1) na vrhu, u sredini, tekst:

"OVLAŠĆENJA IMAOCA SLUŽBENE LEGITIMACIJE";

2) ispod toga, tekst:

"Inspektor naplate u obavljanju poslova poreske kontrole izvornih lokalnih javnih prihoda, koje obavlja kao izvorne poslove, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o inspekcijskom nadzoru"

tekst:

"Inspektor kontrole u obavljanju poslova poreske kontrole izvornih lokalnih javnih prihoda, koje obavlja kao izvorne poslove, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o inspekcijskom nadzoru"

ili tekst:

"Poreski inspektor - izvršitelj u obavljanju poslova prinudne naplate poreske obaveze po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda, koje obavlja kao izvorne poslove, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine radnje i mere u postupku prinudne naplate poreske obaveze";

3) ispod toga, na levoj strani, liniju za upisivanje datuma i, ispod toga, reči: "(datum izdavanja)", a u produžetku, na sredini, mesto za pečat i oznaku "M.P.";

4) ispod, na desnoj strani, liniju za potpis načelnika Gradske uprave i, ispod toga, reči: "Načelnik Gradske uprave".

Zadnja spoljna strana obrasca službene legitimacije je prazna.

Član 6

Inspektor naplate, inspektor kontrole i poreski inspektor - izvršitelj kome prestane radni odnos u Odeljenju lokalne poreske administracije, koji bude raspoređen na drugo radno mesto u Odeljenju lokalne poreske administracije, koji bude raspoređen u drugu organizacionu jedinicu Gradske uprave, kome miruju prava i obaveze iz radnog odnosa u skladu sa zakonom, ili koji bude udaljen s posla u skladu sa zakonom, dužan je da vrati svoju službenu legitimaciju načelniku Odeljenja lokalne poreske administracije.

O izdatim službenim legitimacijama Odeljenje lokalne poreske administracije vodi posebnu evidenciju u koju se unosi: ime i prezime inspektora naplate, inspektora kontrole, odnosno poreskog inspektora - izvršitelja, njihov JMBG, broj službene legitimacije, datum prijema i datum vraćanja službene legitimacije, broj rešenja o oglašavanju službene legitimacije nevažećom.

Evidencija iz stava 2. ovog člana čuva se na sigurnom mestu radi sprečavanja njenog uništavanja i mogućnosti da dođe u posed neovlašćenim licima.

Član 7

Ako inspektor naplate, inspektor kontrole, odnosno poreski inspektor - izvršitelj ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez svoje službene legitimacije, dužan je da o tome istog dana pismeno obavesti načelnika Odeljenja lokalne poreske administracije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana službena legitimacija se narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja, rešenjem načelnika Gradske uprave oglašava nevažećom.

Rešenje iz stava 2. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu Grada Sombora".

U slučaju iz stava 1. ovog člana inspektoru naplate, inspektoru kontrole, odnosno poreskom inspektoru - izvršitelju se izdaje nova službena legitimacija sa novim registarskim brojem, osim ako gubitak službene legitimacije nije posledica teške povrede radne dužnosti ili drugog kažnjivog dela.

Član 8

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o službenoj legitimaciji inspektora naplate i poreskog izvršitelja u Odeljenju lokalne poreske administracije ("Sl. list Grada Sombora", br. 7/2017).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".

Priloge, koji su sastavni deo ovog pravilnika, možete pogledati OVDE