ODLUKA

O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA ISTRAGU POSLEDICA NATO BOMBARDOVANJA 1999. GODINE PO ZDRAVLJE GRAĐANA SRBIJE, KAO I UTICAJ NA ŽIVOTNU SREDINU, SA POSEBNIM OSVRTOM NA POSLEDICE KOJE JE OSTAVILA UPOTREBA PROJEKTILA SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM

("Sl. glasnik RS", br. 38/2018)

1. Obrazuje se Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom (u daljem tekstu: Komisija).

2. Komisija se obrazuje iz reda narodnih poslanika.

3. Za predsednika Komisije predlažem narodnog poslanika dr Darka Laketića, predsednika Odbora za zdravlje i porodicu, koji će predložiti sastav Komisije.

4. Zadatak Komisije je da sagleda činjenice i okolnosti vezane za posledice NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

Na prvoj konstitutivnoj sednici Komisija je dužna da utvrdi metodologiju rada.

5. Predsednik Narodne skupštine na predlog Komisije može da angažuje naučne ili stručne institucije, kao i naučnike i stručnjake radi pomoći u radu Komisije, radi proučavanja pojedinih pitanja iz nadležnosti rada Komisije.

6. Komisija ima obavezu da informiše Narodnu skupštinu periodično na šest meseci o svojim aktivnostima.

Komisija je dužna da podnese Narodnoj skupštini prvi preliminaran izveštaj sa predlogom mera do kraja 2020. godine.

7. Ova odluka stupa na snagu objavljivanjem u "Službenom glasniku Republike Srbije".