PRAVILNIK

O IZDAVANJU KARTOGRAFSKIH PUBLIKACIJA

("Sl. glasnik RS", br. 38/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se postupak izdavanja kartografskih publikacija.

Član 2

Kartografske publikacije, u smislu ovog pravilnika, su: osnovna državna karta, digitalni ortofoto, digitalni model terena, snimci iz vazduha, geografske, topografske, pregledne, tematske, neme i druge karte, planovi teritorije Republike Srbije ili njenog dela, topografski planovi i skice, atlasi, globusi, vežbanke, albumi i katalozi karata svih vrsta i izdanja, pregledni listovi karata i planova, digitalni podaci i baze podataka o prostoru i druge publikacije sa kartografskim sadržajem izrađene na način i pod uslovima iz ovog pravilnika koje su umnožene radi izdavanja u smislu zakona kojim se uređuje oblast izdavanja publikacija.

Kartografske publikacije koje ne sadrže matematičke elemente (razmeru, projekciju, koordinate, rezoluciju i sl.), izuzev kartografskih publikacija koje sadrže prikaz granice država, ne smatraju se kartografskim publikacijama u smislu ovog pravilnika i na njih se ne odnose odredbe ovog pravilnika.

II IZRADA KARTOGRAFSKE PUBLIKACIJE

Član 3

Kartografska publikacija se izrađuje na osnovu glavnog projekta u skladu sa odredbama Zakona o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 18/10, 65/13, 15/15 - US, 96/15, 47/17 - autentično tumačenje, 113/17 - dr. zakon i 27/18 - dr. zakon) i na osnovu kartografskog elaborata.

Kartografske publikacije koje se izrađuju na osnovu glavnog projekta su: osnovna državna karta, digitalni ortofoto, digitalni model terena i snimci iz vazduha.

Kartografske publikacije koje se izrađuju na osnovu kartografskog elaborata su: geografske, topografske, pregledne, tematske, neme i druge karte, planovi teritorije Republike Srbije ili njenog dela, topografski planovi i skice, atlasi, globusi, vežbanke, albumi i katalozi karata svih vrsta i izdanja, pregledni listovi karata i planova, digitalni podaci i baze podataka o prostoru i druge publikacije sa kartografskim sadržajem izrađene na način i pod uslovima iz ovog pravilnika.

Član 4

Osnovna državna karta, digitalni ortofoto, digitalni model terena i snimci iz vazduha, koji nisu umnoženi radi izdavanja, ne predstavljaju kartografsku publikaciju i na iste se ne odnose odredbe ovog pravilnika.

Član 5

Kartografski elaborat iz člana 3. ovog pravilnika, na osnovu kojeg se izrađuje kartografska publikacija obavezno sadrži:

1) teritoriju predstavljanja;

2) razmeru, odnosno nivo geoinformacija;

3) projekciju i druge matematičke elemente;

4) kartografske izvore i način sticanja istih;

5) sadržaj kartografske publikacije;

6) kategorizaciju kartografskih elemenata;

7) likovne elemente;

8) kriterijume kartografskog generalisanja;

9) kartografski ključ uslovnih znakova;

10) način ispisivanja geografskih imena, skraćenica i dr.;

11) adekvatan prikaz područja od posebnog značaja za odbranu zemlje;

12) okvirni, međuokvirni i vanokvirni sadržaj i način označavanja listova;

13) namenu i svrhu kartografske publikacije;

14) model kartografske publikacije.

Glavni projekat iz člana 3. ovog pravilnika, na osnovu kojeg se izrađuje kartografska publikacija obavezno sadrži i elemente propisane u stavu jedan ovog člana.

Član 6

Kartografska publikacija, u skladu sa zakonom, mora imati urednika, odnosno urednika karata u publikaciji sa kartografskim sadržajem.

Urednik, pored ostalog, daje ili pribavlja stručno mišljenje o kartografskoj publikaciji, odnosno kartama u publikaciji sa kartografskim sadržajem.

Urednik, kao i lice koje daje stručno mišljenje može biti fizičko lice geodetske ili geografske struke sa diplomskim akademskim studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, odnosno sa osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine.

Član 7

Na kartografskoj publikaciji se moraju označiti:

1) ime autora, odnosno ime autora karata u publikaciji sa kartografskim sadržajem;

2) ime, odnosno naziv nosioca autorskih prava;

3) ime urednika publikacije, odnosno ime urednika karata u publikaciji sa kartografskim sadržajem;

4) ime lica koje je dalo stručno mišljenje;

5) imena drugih saradnika;

6) naslov i koje izdanje je po redu;

7) naziv i sedište izdavača, mesto i godina izdavanja;

8) mesto i godina izdavanja prvog izdanja kada je reč o novom izdanju;

9) broj primeraka publikacije (tiraž);

10) međunarodni standardni broj;

11) oznaka C (copyright) sa imenom nosioca autorskog prava i godinom prvog izdanja;

12) kartografski izvor sa nosiocem prava;

13) broj i datum rešenja o izdavanju saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografske publikacije i naziv organa koji je to rešenje doneo.

III IZDAVANJE SAGLASNOSTI ZA IZDAVANJE KARTOGRAFSKIH PUBLIKACIJA

Član 8

Kartografska publikacija izdaje se i može se staviti u promet uz prethodno pribavljenu saglasnost Republičkog geodetskog zavoda (u daljem tekstu: Zavod).

Saglasnost iz stava 1. ovog člana pribavlja se za svako novo izdanje kartografske publikacije.

Član 9

Zahtev za davanje saglasnosti za izdavanje/stavljanje u promet kartografske publikacije podnosi se na Obrascu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Ako je kartografska publikacija izdata u inostranstvu, Zavodu se podnosi zahtev za davanje saglasnosti za stavljanje u promet kartografske publikacije na Obrascu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Zahtev za stavljanje u promet iz stava 1. ovog člana, podnosi se i za kartografske publikacije izdate od 25. novembra 1992. godine do dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 10

Uz zahtev iz člana 9. stav 1. ovog pravilnika prilaže se:

1) kartografska publikacija;

2) glavni projekat, odnosno kartografski elaborat;

3) dokaz o stručnoj spremi urednika, kao i lica koje je dalo stručno mišljenje;

4) dokaz o načinu sticanja kartografskih izvora.

Uz zahtev iz člana 9. stav 2. ovog pravilnika prilaže se:

1) kartografska publikacija;

2) dokaz o uvezenom broju primeraka kartografske publikacije.

Ako izdavač podnese zahtev za davanje saglasnosti za izdavanje/stavljanje u promet kartografske publikacije, odnosno reprinta izdanja publikacije, uz zahtev prilaže samo kartografsku publikaciju.

Član 11

Zavod je dužan da o zahtevima iz člana 9. ovog pravilnika odluči rešenjem, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Ako Zavod na osnovu zahteva i dostavljenih dokumenata utvrdi da su ispunjeni propisani uslovi za izdavanje i stavljanje u promet kartografske publikacije, odnosno za stavljanje u promet kartografske publikacije izdate u inostranstvu, doneće rešenje o davanju saglasnosti.

Kada je zahtev za davanje saglasnosti nepotpun, nije u skladu sa sadržajem podnesene isprave, ne sadrži sve potrebne podatke za ocenu ispunjenosti uslova za davanje saglasnosti, sadržaj publikacije nije u skladu sa ratifikovanim međunarodnim sporazumima i propisima kojim se uređuje teritorijalna organizacija, izdavanje publikacija i topografsko kartografska delatnost, Zavod će o tome pismeno obavestiti podnosioca zahteva i odrediti mu rok za kompletiranje dokumentacije, odnosno otklanjanje nedostataka u podnetoj dokumentaciji i sadržaju publikacije.

Ako nisu ispunjeni propisani uslovi za davanje saglasnosti zahtev se odbija rešenjem.

Član 12

Protiv rešenja iz člana 11. ovog pravilnika može se izjaviti žalba ministarstvu nadležnom za poslove građevinarstva, preko Zavoda, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 13

Lice kome je data saglasnost iz člana 11. stav 2. ovog pravilnika, dužno je da Zavodu dostavi tri primerka kartografske publikacije pre stavljanja iste u promet, osim kod reprint izdanja i kartografskih publikacija izdatih u inostranstvu.

Kartografska publikacija koja se stavlja u promet mora biti identična kartografskoj publikaciji za koju je data saglasnost Zavoda.

Član 14

O datim saglasnostima iz člana 11. stav 2. ovog pravilnika, Zavod vodi registar koji je javno dostupan na internet stranici Zavoda.

Registar iz stava 1. ovog člana naročito sadrži:

1) naziv kartografske publikacije;

2) međunarodni standardni broj;

3) ime, prezime i adresu, odnosno naziv i sedište nosioca autorskog prava;

4) ime, prezime i adresu, odnosno naziv i sedište lica kome je data saglasnost;

5) broj i datum donošenja rešenja o datoj saglasnosti.

Izuzetno, kad publikacija ne sadrži međunarodni standardni broj (za publikacije koje su uvezene iz inostranstva, odnosno kartografske publikacije sa digitalnim sadržajem) u registar se neće upisivati međunarodni standardni broj.

Član 15

Nadzor nad primenom odredaba ovog pravilnika vrši se u skladu sa podzakonskim aktom kojim se uređuje stručni nadzor u topografsko-kartografskoj delatnosti.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o izdavanju kartografskih publikacija ("Službeni glasnik RS", broj 36/11).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Obrazac 1

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

BEOGRAD
Bulevar vojvode Mišića 39

ZAHTEV
ZA DAVANJE SAGLASNOSTI ZA IZDAVANJE/STAVLJANJE U PROMET KARTOGRAFSKE PUBLIKACIJE

 

Molim da se

 

,

 

(ime, prezime i adresa, odnosno naziv i sedište podnosioca zahteva)

 

 

na osnovu priložene dokumentacije, da saglasnost za izdavanje/stavljanje u promet

kartografske publikacije:

 

 

(naziv, koje je izdanje po redu, godina izdanja i tiraž)

 

Naziv kartografske publikacije i međunarodni standardni broj -

 

 

Ime i prezime, odnosno naziv i sedište nosioca autorskog prava -

 

 

Naziv i sedište lica koje će izdati kartografsku publikaciju -

 

 

Uz zahte se dostavlja sledeća dokumentacija:

model kartografske publikacije

kartografski elaborat

dokaz o stručnoj spremi urednika, kao i lica koje je dalo stručno mišljenje

dokaz o načinu sticanja kartografskih izvora

(označiti znakom ✓ u odgovarajućem polju dokument koji se prilaže)

Uz zahtev prilažem dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi na zahtev u iznosu od _________ dinara, na tekući račun broj 840-742221843-57 model 97/7801640600 shodno odredbama tarifnog broja 1 Zakona o republičkim administrativnim taksama ("Službeni glasnik RS", br. 43/03, 51/03-ispr., 61/05, 101/05-dr.zakon, 5/09, 54/09, 50/11, 93/12, 47/13, 65/13-dr.zakon, 83/2015, 112/2015, 113/17, 3/18-ispr) i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi za davanje saglasnosti za kartografske publikacije u iznosu od ____________ dinara na tekući račun broj 840-742221843-57 model 97/7801640600, shodno odredbama tarifnog broja 215z Zakona o republičkim administrativnim taksama.

 

 

Podnosilac zahteva:

________________________
(mesto i datum)

______________________________________
(ime i prezime)

m.p. _________________________

 

(potpis)

 

 

Obrazac 2

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

BEOGRAD
Bulevar vojvode Mišića 39

ZAHTEV
ZA DAVANJE SAGLASNOSTI ZA STAVLJANJE U PROMET KARTOGRAFSKE PUBLIKACIJE IZDATE U INOSTRANSTVU

 

 

Molim da se

 

,

 

(naziv i sedište podnosioca zahteva)

 

na osnovu priložene dokumentacije, da saglasnost za stavljanje u promet kartografske publikacije izdate u inostranstvu.

Naziv kartografske publikacije i međunarodni standardni broj

 

 

Ime i prezime, odnosno naziv i sedište nosioca autorskog prava

 

 

Naziv i sedište izdavača kartografske publikacije

 

 

Uz zahtev se dostavlja sledeća dokumentacija:

kartografska publikacija

dokaz o uvezenom broju primeraka

(označiti znakom ✓ u odgovarajućem polju dokument koji se prilaže)

Uz zahtev prilažem dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi na zahtev u iznosu od __________ dinara, na tekući račun broj 840-742221843-57 model 97/7801640600 shodno odredbama tarifnog broja 1 Zakona o republičkim administrativnim taksama ("Službeni glasnik RS", br. 43/03, 51/03-ispr., 61/05, 101/05-dr.zakon, 5/09, 54/09, 50/11, 93/12, 47/13, 65/13-dr.zakon, 83/2015, 112/2015, 113/17, 3/18-ispr.) i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi za davanje saglasnosti za kartografske publikacije u iznosu od ___________ dinara na tekući račun broj 840-742221843-57 model 97/7801640600, shodno odredbama tarifnog broja 215z Zakona o republičkim administrativnim taksama.

 

 

Podnosilac zahteva:

________________________
(mesto i datum)

______________________________________
(ime i prezime ovlašćenog lica)

m.p. _________________________