PRAVILNIK
O UGOVARANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA 2018. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 119/2017 i 38/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2018. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) i davalaca zdravstvenih usluga (zdravstvene ustanove, privatna praksa i druga pravna lica), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna sa davaocima zdravstvenih usluga, rokovi u kojim se zaključuju ugovori i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2

Ugovor iz člana 1. ovog pravilnika zaključuje filijala Republičkog fonda na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga (u daljem tekstu: filijala), osim ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Član 3

Ugovorom koji se zaključuje na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima.

Osigurana lica, u smislu odredbi ovog pravilnika, su osigurana lica Republičkog fonda, osigurana lica Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika) koja koriste zdravstvenu zaštitu pod uslovima koji su utvrđeni ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika, kao i lica koja zdravstvenu zaštitu koriste na osnovu međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju.

Član 4

Iznos sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2018. godinu utvrđuje se Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2018. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored dela sredstava iz stava 1. ovog člana, iskazanih u okviru programa 1821-1823, na ekonomskim klasifikacijama 471211, 471213, 471214, 471215, 471292, 471299, 471212, 471217, 471219 za zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite iz Plana mreže u obliku planirane naknade za rad za pružanje zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2018. godinu, koji se smatraju sastavnim delom ovog pravilnika, i to:

1) Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2018. godinu (Prilog 1.),

2) Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2018. godinu (Prilog 2.),

3) Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2018. godinu (Prilog 3.),

4) Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2018. godinu (Prilog 4.),

5) Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2018. godinu (Prilog 5.),

6) Predračun sredstava ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže za 2018. godinu (Prilog 6.).

Za određene vrste zdravstvenih usluga, utvrđene ovim pravilnikom, davaocu zdravstvenih usluga obezbeđuju se sredstva za lekove i medicinska sredstva pored naknade utvrđene predračunom sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocima zdravstvenih usluga, određenim ovim pravilnikom, utvrđuje se godišnji iznos naknada za usluge, lekove i medicinska sredstva.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 5

Davalac zdravstvenih usluga može zaključiti ugovor sa Republičkim fondom ako ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga organizuje radno vreme prema potrebama osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Član 6

Davalac zdravstvenih usluga, radi zaključenja ugovora, dostavlja Republičkom fondu, odnosno filijali ponudu ili plan rada za 2018. godinu u elektronskom i papirnom obliku.

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u ponudi, odnosno planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2018. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada na osnovu metodologije za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije (u daljem tekstu: Institut za javno zdravlje), u skladu sa opštim aktima kojim su utvrđene nomenklature zdravstvenih usluga, koju donosi ministar nadležan za poslove zdravlja.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti u skladu sa zakonom kojim su uređene javne nabavke ili upućivanjem javnog poziva za zaključivanje ugovora sa svim davaocima zdravstvenih usluga koji ispunjavaju propisane uslove za pružanje zdravstvenih usluga koje su predmet ugovora ili na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje u skladu sa ovim pravilnikom (davaoci zdravstvenih usluga u javnoj svojini).

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže), mora biti sačinjen na osnovu elemenata iz Plana zdravstvene zaštite.

Apoteke iz Plana mreže zdravstvenih ustanova zaključuju ugovor na osnovu dostavljene ponude.

Planirani obim zdravstvenih usluga zasniva se na obimu izvršenih usluga na godišnjem nivou, raspoloživim kapacitetima (kadrovskim i tehničkim) i Planu zdravstvene zaštite, o čemu mišljenje daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja i dostavlja ga filijali i zdravstvenoj ustanovi.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut za javno zdravlje.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa Planom zdravstvene zaštite Instituta za virusologiju, vakcine i serume osnovanog za teritoriju Republike Srbije, zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost antirabične zaštite (u daljem tekstu: Pasterov zavod), u delu koji se odnosi na vakcine i serume i Instituta za transfuziju krvi na koji je osnovan za teritoriju Republike Srbije, daje Institut za javno zdravlje.

Član 8

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove u delu koji se odnosi na lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal i lekove za dijalizu, krv i labilne produkte od krvi sa naknadama za ove namene iz predračuna iz člana 4. ovog pravilnika (Prilog 1. i 5.), utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove, koja se finansira plaćanjem zdravstvenih usluga po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, sa naknadom iz predračuna iz člana 4. ovog pravilnika (Prilog 2, 3, 5. i 6.), utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada Instituta za javno zdravlje i plana rada Pasterovog zavoda, u delu koji se odnosi na vakcine i serume, sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, utvrđuje Republički fond.

Član 9

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja.

Republički fond, odnosno filijala sa zdravstvenom ustanovom ugovara zaposlene za čije se plate sredstva obezbeđuju iz organizacije obaveznog zdravstvenog osiguranja, najviše do broja i po strukturi koji su utvrđeni kadrovskim planom iz stava 1. ovog člana.

Spisak zaposlenih za čije se plate sredstva obezbeđuju iz organizacije obaveznog zdravstvenog osiguranja, usaglašen i potpisan sa zdravstvenom ustanovom, sa stanjem na dan 1. januar 2018. godine, sastavni je deo ugovora (u daljem tekstu: zaposleni).

U slučaju izmene u broju i strukturi zaposlenih, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene. Filijala je u obavezi da evidentira dostavljene promene.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za zakonito sprovođenje postupka koji za posledicu ima izmenu u broju i strukturi zaposlenih i za tačnost podataka iz stava 4. ovog člana, kao i za obračun i isplatu plata za broj i strukturu zaposlenih.

Član 10

Republički fond sprovodi centralizovane javne nabavke za potrebe zdravstvenih ustanova iz Plana mreže sa kojima ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom kojim je uređeno zdravstveno osiguranje.

Predmet centralizovanih javnih nabavki iz stava 1. ovog člana su robe i usluge utvrđene opštim aktom Vlade Republike Srbije kojim je uređeno planiranje i vrsta roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke, kao i druge robe i usluge po ovlašćenju zdravstvenih ustanova.

Član 11

Zdravstvena ustanova je u obavezi da sačini listu čekanja pod uslovima, na način i po postupku koji su utvrđeni opštim aktom Republičkog fonda i da ih izvršava u skladu sa planom rada.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje liste čekanja i da vrši ažuriranje podataka.

Član 12

Zdravstvena ustanova je u obavezi da, u skladu sa zakonom, prioritetno zaključi ugovor sa Republičkim fondom za raspoložive kapacitete u pogledu prostora, opreme i kadrova, odnosno da prioritetno izvršava ugovorne obaveze prema Republičkom fondu u odnosu na druga pravna i fizička lica sa kojima ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje finansijski plan, informator o radu, plan rada, završni račun i finansijske izveštaje, kao i osnovne podatke o organizaciji, rukovodstvu, izabranim lekarima, podatke o medicinskoj i dijagnostičkoj opremi, zalihama lekova, medicinskog i potrošnog materijala, u skladu sa zakonom.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENOJ USTANOVI IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 13

Naknada za plate i naknade plata zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou zdravstvene zaštite utvrđuje se u visini obračunatih i isplaćenih sredstava za zaposlene za oktobar 2017. godine projektovanih na godišnji nivo uvećanih za 10%, sa pripadajućim porezima i doprinosima.

Naknada iz stava 1. ovog člana sadrži i sredstva koja se prema važećim propisima isplaćuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i to:

1) dodatke na plate, u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva;

2) druge dodatke koji su utvrđeni propisima kojima se uređuje obračun i isplata plata zaposlenih kod korisnika javnih sredstava.

Izuzetno vojnomedicinskoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pored uvećanja naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za plate i naknade plata se uvećava za 3% za decembar 2015. godine i za 10% za decembar 2017. godine, u skladu sa važećim propisima.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda u skladu sa propisima kojima su uređeni obračun i isplata plata zaposlenih kod korisnika javnih sredstava, u visini potrebnih sredstava, do broja i za strukturu kadra koji su utvrđeni kadrovskim planom.

Član 14

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada, za zaposlene koji koriste prevoz, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2017. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava za 2017. godinu).

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ovu namenu u toku 2018. godine.

Član 15

Naknada za lekove utvrđuje se prema fakturisanoj vrednosti projektovanoj na godišnji nivo, utvrđenoj Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Pored naknade iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi u kojoj se, u skladu sa uslovima za propisivanje i izdavanje lekova utvrđenim opštim aktom Republičkog fonda (u daljem tekstu: Lista lekova), sprovodi terapija lekovima oktreotid i lanreotid, priznaju se i sredstva po osiguranom licu za te lekove.

Usklađivanje naknade iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti lekova, osim lekova iz stava 2. ovog člana.

Član 16

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se prema stvarnom utrošku iskazanom u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove projektovanom na godišnji nivo, utvrđenom Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize vrednosti utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 17

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2017. godinu.

Usklađivanje sredstava za materijalne i ostale troškove vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se mogu finansirati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u toku 2018. godine.

Pored naknade iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se sredstva na osnovu zahteva zdravstvene ustanove za:

1) otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja za zaposlene, po posebnom kolektivnom ugovoru za oblast zdravstva;

2) učešće u finansiranju zarade koja proističe iz zakonske obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom prema broju i strukturi zaposlenih, osim ako obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom nije izvršena zapošljavanjem ovih lica u okviru broja i strukture zaposlenih.

Spisak materijalnih i ostalih troškova koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja nalaze se u prilogu ovog pravilnika (Prilog 7.).

Izuzetno od stava 4. ovog člana zdravstvena ustanova može sredstva u visini do 5% od vrednosti sredstava za materijalne i ostale troškove, utvrđene na način iz stava 1. ovog člana (od ugovorene naknade srazmerno broju meseci), koristiti za materijalne i ostale troškove koji nisu obuhvaćeni u Prilogu 7. ovog pravilnika i ne mogu se koristiti za troškove u okviru društvene brige za zdravlje na nivou autonomne pokrajine, opštine, odnosno grada i troškove radi ostvarivanja opšteg interesa u zdravstvenoj zaštiti koje obezbeđuje Republika Srbija, u skladu sa zakonom kojim je uređena zdravstvena zaštita.

Sredstva iz stava 5. ovog člana posebno se iskazuju u okviru naknade za materijalne i ostale troškove i ne usklađuju se u toku ugovornog perioda.

Član 18

Naknada za energente utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Usklađivanje naknade za energente vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite u toku 2018. godine.

Član 19

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za period januar-septembar 2017. godine, uvećanoj za projektovanu fakturisanu vrednost za period oktobar-decembar 2017. godine koja je utvrđena na osnovu trostrukog iznosa vrednosti participacije iskazane u fakturi za septembar 2017. godine.

Usklađivanje sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu participacije zdravstvene ustanove iskazane u fakturi u toku 2018. godine.

Član 20

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini sredstava koja su za ove namene utvrđena Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Usklađivanje naknade za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku ugovornog perioda prema stvarnom utrošku iskazanom u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite, kojoj su u toku 2017. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove zdravstvene tehnologije, odnosno proširenja kapaciteta ili od 1. januara 2018. godine uvodi novu zdravstvenu tehnologiju, odnosno proširuje kapacitete, u naknadu za 2018. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Ako zdravstvena ustanova u toku 2018. godine uvede novu zdravstvenu tehnologiju u lečenju, zahtev za finansiranje pružanja usluga primenom nove zdravstvene tehnologije na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja dostavlja filijali po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog zavoda za javno zdravlje o potrebama osiguranih lica za zdravstvenom uslugom koja se obezbeđuje primenom nove zdravstvene tehnologije.

Zahtev iz stava 2. ovog člana sadrži vrstu i obim zdravstvenih usluga na mesečnom nivou, kao i specifikaciju troškova lekova i medicinskih sredstava po usluzi.

Filijala dostavlja zahtev iz stava 2. ovog člana stručnoj službi Republičkog fonda koja je nadležna za medicinske poslove i procenu novih zdravstvenih tehnologija, radi davanja mišljenja o opravdanosti podnetog zahteva.

Ukoliko su ugovorena sredstva, po mišljenju filijale, dovoljna za pokrivanje troškova zbog uvođenja nove zdravstvene tehnologije, vrši se samo izmena Plana rada, a ne i uvećanje ugovorene naknade. Sektor za ugovaranje zdravstvene zaštite dostavlja obaveštenje filijali o opravdanosti podnetog zahteva, na osnovu koga zdravstvena ustanova vrši izmenu plana rada. Izmenjen plan rada i mišljenje područnog zavoda za javno zdravlje na izmenjen plan rada su osnov za zaključivanje aneksa ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, u delu koji se odnosi na usluge.

Ako se u postupku utvrdi da je zahtev opravdan, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali nakon izmene predračuna sredstava dostavi dopunu plana rada na osnovu koje se zaključuje aneks ugovora.

Zdravstvena ustanova može da pruža zdravstvene usluge koje se obezbeđuju primenom nove zdravstvene tehnologije na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja od dana zaključenja aneksa ugovora.

Naknade za lekove i medicinska sredstva zbog uvođenja nove zdravstvene tehnologije uvećavaju se do procenjenih troškova, odnosno do visine troškova za te namene koji se ne mogu izmiriti iz ugovorenih naknada.

Član 22

Zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou zdravstvene zaštite utvrđuje se okvirna vrednost sredstava do koje lekari zdravstvene ustanove mogu upućivati osigurana lica u zavode za javno zdravlje radi pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije.

Okvirnu vrednost sredstava iz stava 1. ovog člana filijala utvrđuje na osnovu jednog od sledećih kriterijuma ili njihovom kombinacijom:

1) prema broju opredeljenih lica kod izabranog lekara;

2) broj i/ili vrednost fakturisanih analiza iz stava 1. ovog člana za osigurana lica po zdravstvenim ustanovama u prethodnoj godini.

Filijala opredeljeni kriterijum jednoobrazno primenjuje na sve zdravstvene ustanove na svom području koje imaju izabrane lekare.

Ukoliko zdravstvena ustanova upućivanjem osiguranih lica u zavode za javno zdravlje ostvari veću vrednost od okvirne vrednosti sredstava za usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi obrazloženje koje sadrži analizu razloga povećanog broja uputa.

Institut/zavod za javno zdravlje je u obavezi da mesečno dostavlja filijali podatke po zdravstvenim ustanovama o vrsti usluga i o broju uputa.

Član 23

Ako zdravstvena ustanova u svom sastavu ima apoteku, ugovaranje farmaceutske zdravstvene delatnosti obezbeđuje se u skladu sa odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - 1.2. Apoteka.

Zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima stacionar, naknade po namenama utvrđuju se po kriterijumima koji su za iste namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Zdravstvena ustanova koja u svom sastavu nema stacionar, a pruža usluge dijalize, naknada za dijalizni materijal utvrđuje se prema kriterijumima za ove namene primenjene na zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Zdravstvenoj ustanovi iz st. 2. i 3. ovog člana, naknada za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuje se u visini ugovorene naknade za ishranu za 2017. godinu.

Usklađivanje naknada iz st. 2-4. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

1.1. Naknada za stomatološke zdravstvene usluge

Član 24

Domu zdravlja utvrđuje se naknada za stomatološke zdravstvene usluge za 2018. godinu na osnovu sledećih kriterijuma:

1) naknade za plate za zaposlene - shodno članu 13. ovog pravilnika;

2) naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada za zaposlene, koji koriste prevoz, shodno članu 14. ovog pravilnika;

3) naknade za ostale direktne i indirektne troškove koja obuhvata:

(1) sredstva za lekove i za sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2017. godinu;

(2) sredstva za materijalne i ostale troškove - u visini sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2017. godinu, koje mogu da se koriste za namene utvrđene u članu 17. ovog pravilnika.

Usklađivanje naknade iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana vrši se na način utvrđen čl. 13. i 14. ovog pravilnika, naknade iz stava 1. tačka 3) podtačka (1) na osnovu utrošaka iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, a naknade iz stava 1. tačka 3) podtačka (2) ovog člana na način utvrđen članom 17. ovog pravilnika.

Član 25

Zavodu za stomatologiju utvrđuje se naknada po namenama u skladu sa članom 24. ovog pravilnika, kao i sredstva za energente u visini planirane ugovorene naknade za ovu namenu za 2017. godinu.

Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, koji pružaju stomatološke usluge na primarnom nivou zdravstvene zaštite, koji su u 2017. godini imali utvrđenu okvirnu naknadu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, sredstva za 2018. godinu utvrđuju se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija, koja pruža stomatološke zdravstvene usluge, okvirna sredstva za 2017. godinu utvrđuju se shodno članu 24. ovog pravilnika.

Ostalim zdravstvenim ustanovama, koje pružaju stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou zdravstvene zaštite, utvrđuje se naknada shodno članu 24. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. i člana 25. st. 1, 3. i 4. ovog pravilnika, naknada za materijalne troškove obuhvata ostale naknade i primanja za zaposlenih, u skladu sa zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a usklađuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Cene stomatoloških usluga utvrđuju se opštim aktom Republičkog fonda.

1.2. Apoteka

Član 26

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže zaključuje se radi snabdevanja osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim vrstama pomagala koji se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2018. godini.

Ugovor sa apotekom iz stava 1. ovog člana zaključuje se na osnovu:

1) Liste lekova koju utvrđuje Republički fond;

2) cene leka koja je postignuta u postupku centralizovane javne nabavke koju sprovodi Republički fond;

3) troškova prometa na malo za izdate lekove na recept u iznosu od 12%;

4) nabavne cene pomagala koja ne može biti viša od najvišeg iznosa naknade za pomagalo iz Spiska najviših iznosa naknada za određena pomagala koja se izdaju preko apoteke (Prilog 8);

5) troškova prometa na malo za izdata pomagala u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije i hepatitisa B Republički fond priznaje troškove prometa na malo od 6%.

Ako je u sprovedenom postupku centralizovane javne nabavke postignuta niža cena leka u odnosu na cenu leka postignutu u prethodnom postupku centralizovane javne nabavke, cena leka koji je nabavljen u prethodnom postupku javne nabavke i nalazi se na zalihama apoteke u trenutku zaključenja okvirnog sporazuma, može se primenjivati najduže u roku od 10 dana računajući od dana objavljivanja, na internet stranici Republičkog fonda, okvirnog sporazuma koji se zaključuje između Republičkog fonda i dobavljača.

Ako je u sprovedenom postupku centralizovane javne nabavke postignuta viša cena leka u odnosu na cenu leka postignutu u prethodnom postupku centralizovane javne nabavke, apoteka je u obavezi da lek koji je nabavljen u prethodnom postupku javne nabavke i nalazi se na zalihama apoteke u trenutku zaključenja okvirnog sporazuma fakturiše po ceni iz prethodnog postupka javne nabavke do utroška tih zaliha.

Izuzetno, za lekove sa Liste lekova za koje cena nije utvrđena u postupcima centralizovanih javnih nabavki, u smislu stava 2. tačka 2) ovog člana, ugovor sa apotekom zaključuje se na osnovu nabavne cene leka, umanjene za popuste iskazane u fakturi dobavljača, koja ne može biti viša od cene leka utvrđene Listom lekova.

Pored cena za izdate lekove i pomagala apoteci se priznaje i porez na dodatu vrednost u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Apoteci sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za plate i naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada utvrđuje se shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove shodno članu 17. ovog pravilnika.

Na apoteke sa područja AP Kosovo i Metohija shodno se primenjuje stav 2. tač. 1), 2) i 4) ovog člana.

Član 27

Apoteka je u obavezi da izda lek i pomagalo koji su propisani na lekarskom receptu, odnosno nalogu.

Apoteka je u obavezi da obezbedi asortiman lekova sa Liste lekova i pomagala radi redovnog i kontinuiranog snabdevanja osiguranih lica.

Član 28

Ugovor sa apotekom za snabdevanje osiguranih lica lekovima i određenim vrstama pomagala zaključuje filijala na čijem području je sedište apoteke.

Apoteka dostavlja filijali iz stava 1. ovog člana ponudu za zaključenje ugovora koja pored osnovnih podataka o apoteci (sedište, matični broj, PIB, broj računa) obavezno sadrži podatke o adresi ogranaka sa brojevima telefona, e-mail adresi, radnom vremenu, diplomiranom farmaceutu, odnosno magistru farmacije rukovodiocu apoteke, odnosno ogranka koji je odgovoran za stručni rad, kao i druge podatke od značaja za sprovođenje ugovora.

Ako apoteka u svom sastavu ima ogranke, odnosno jedinice za izdavanje gotovih lekova, ugovor se zaključuje za pružanje usluga u svim ograncima, odnosno jedinicima za izdavanje gotovih lekova.

U apoteci, ogranku apoteke, odnosno jedinici za izdavanje gotovih lekova, obavezno je prisustvo diplomiranog farmaceuta, odnosno magistra farmacije u vreme izdavanja leka osiguranom licu.

Član 29

Apoteka koja zaključuje ugovor sa Republičkim fondom u obavezi je da obezbedi tehničke i organizacione pretpostavke za elektronsku komunikaciju i razmenu podataka sa informacionim sistemom Republičkog fonda.

Apoteka je u obavezi da u periodu važenja ugovora prati promene u tehničkom uputstvu Republičkog fonda i da ih u predviđenom roku implementira u svoj informacioni sistem.

Detaljni tehnički uslovi koji podrazumevaju opise formata elektronskih faktura i šifarnika, logiku kontrola i svih drugih vidova elektronske komunikacije objavljuju se na internet stranici Republičkog fonda.

Član 30

Apoteka je u obavezi da posebno vodi materijalno knjigovodstvo za lekove i medicinska sredstva koje izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

2. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 31

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, naknada kojom se obezbeđuju sredstva za plate i naknade plata za broj i strukturu zaposlenih, utvrđuju se shodno članu 13. ovog pravilnika.

Član 32

Naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih utvrđuje se shodno članu 14. ovog pravilnika.

Član 33

Naknada za lekove utvrđuje se prema fakturisanoj vrednosti projektovanoj na godišnji nivo, utvrđenoj Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Usklađivanje naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti.

Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, koja u lečenju osiguranih lica koristi antituberkulotike druge linije, pored naknade iz stava 1. ovog člana priznaju se sredstva u visini vrednosti obaveze zdravstvene ustanove prema dobavljaču na osnovu ugovora o javnoj nabavci antituberkulotika druge linije koji je zdravstvena ustanova zaključila sa dobavljačem u postupku centralizovane javne nabavke koju sprovodi Republički fond.

Član 34

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se prema fakturisanoj vrednosti, projektovanoj na godišnji nivo, utvrđenoj Predračunom sredstava za 2017. godinu.

U okviru naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal posebno se iskazuju sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavlja u postupku centralizovane javne nabavke.

Usklađivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, a najviše do stvarnog utroška iskazanog u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove.

Član 35

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Član 36

Naknada za energente utvrđuje se shodno članu 18. ovog pravilnika.

Član 37

Sredstva za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuju se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Sredstva iz stava 1. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda sa obračunskim rashodom za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi.

Član 38

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se shodno članu 19. ovog pravilnika.

Član 39

Naknada za krv i labilne produkte od krv utvrđuje se prema fakturisanoj vrednosti projektovanoj na godišnji nivo, utvrđenoj Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Usklađivanje naknade iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti.

Član 40

Naknade za implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, implantate u kardiohirurgiji, kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i za ostali ugradni materijal utvrđuje se prema fakturisanoj vrednosti projektovanoj na godišnji nivo, utvrđenoj Predračunom sredstava za 2017. godinu.

U okviru naknade za ostali ugradni materijal posebno se iskazuju sredstva za kohlearne implantate i intraokularna sočiva.

Naknade iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti.

Član 41

Naknada, za dijalizni materijal i lekove za dijalizu iz opšteg akta Republičkog fonda kojim su utvrđeni standardi materijala za dijalizu i za parenteralne lekove gvožđa koji se koriste za dijalizu, utvrđuje se prema fakturisanoj vrednosti projektovanoj na godišnji nivo, utvrđenoj Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti.

Član 42

Naknada za citostatike sa Liste lekova utvrđuje se prema fakturisanoj vrednosti projektovanoj na godišnji nivo, utvrđenoj Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Naknada za lekove sa C liste i naknada za lekove za lečenje hemofilije utvrđuje se prema fakturisanoj vrednosti projektovanoj na godišnji nivo, utvrđenoj Predračunom sredstava za 2017. godinu.

Usklađivanje naknada iz st. 1. i 2. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti.

Član 43

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, kojoj su u toku 2017. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove zdravstvene tehnologije, odnosno proširenja kapaciteta ili od 1. januara 2018. godine uvodi novu zdravstvenu tehnologiju, odnosno proširuje kapacitete, u naknadu za 2018. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Kod uvođenja novih zdravstvenih tehnologija u lečenju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, shodno se primenjuju odredbe člana 21. ovog pravilnika.

2.1. Izveštavanje zdravstvenih ustanova koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite koje su obuhvaćene pilot projektom plaćanja zdravstvenih usluga po sistemu dijagnostički srodnih grupa (DSG)

Član 44

Zdravstvena ustanova na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite je u obavezi da za usluge akutnog bolničko-stacionarnog lečenja, koje pruži u toku 2018. godine, popunjava Izveštaj o hospitalizaciji, kao individualni statistički izveštaj za svako osigurano lice koje primi na lečenje, čiji se skup podataka koristi za potrebe elektronskog fakturisanja u skladu sa pravilima šifriranja po sistemu dijagnostički srodnih grupa (DSG).

Za tačnost i ispravnost podataka iz elektronske fakture sačinjene na osnovu Izveštaja o hospitalizaciji odgovorna je zdravstvena ustanova.

Zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, koja je uključena u pilot fazu reforme plaćanja bolničkog lečenja primenom dijagnostički srodnih grupa, obezbeđuju se sredstva za učinak na osnovu opšteg akta, koji donosi Vlada Republike Srbije, kojim se uređuje korektivni koeficijent, najviše procentualno uvećanje osnovne plate, kriterijumi i merila za deo plate koji se ostvaruje po osnovu radnog učinka, kao i način obračuna plate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

2.2. Obezbeđivanje naknade, pored naknade utvrđene predračunom, za određene vrste zdravstvenih usluga

Član 45

Za određene vrste zdravstvenih usluga, u skladu sa ovim pravilnikom, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2018. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava za 2018. godinu).

Član 46

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, za pružene dijagnostičke usluge pozitronske emisione tomografije - PET, obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, u visini stvarnih troškova nabavke radiofarmaka.

Član 47

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva u visini stvarnih utrošaka zdravstvene ustanove za lekove i medicinska sredstva za:

1) transplantaciju srca, bubrega, jetre, pluća i koštane srži;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) perkutanu vertebroplastiku;

4) mehaničku ekstrakciju tromba.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža zdravstvene usluge lečenja osiguranih lica obolelih od fenilketonurije, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, priznaju se sredstva u visini stvarnih troškova za dijetetske proizvode neophodne u lečenju ove bolesti.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, priznaju se sredstva u visini stvarnih troškova za implantat - sistem mehaničke stimulacije rada leve komore.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, priznaju se sredstva u visini stvarnih troškova za implantate:

1) neurostimulator za duboku moždanu stimulaciju;

2) neurostimulator za stimulaciju kičmene moždine;

3) programabilnu implantibilnu pumpu.

Član 48

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža usluge transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, obezbeđuje se na osnovu dostavljene dokumentacije naknada stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva, izvršene u skladu sa zakonom.

Član 49

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i kojoj Predračunom sredstava za 2018. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, kojoj Predračunom sredstava za 2018. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu, kod pružanja usluga dijalize osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega.

Član 50

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža uslugu hirurške intervencije osiguranom licu obolelom od hemofilije, kojoj Predračunom sredstava za 2018. godinu nisu utvrđena sredstva za lekove namenjene lečenju hemofilije, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, za lekove namenjene lečenju hemofilije.

Član 51

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, obezbeđuje se naknada za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2018. godinu.

Član 52

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja onkološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2018. godinu, obezbeđuje se naknada za pokriće troškova upućivanja zaposlenih u drugu zdravstvenu ustanovu zbog pružanja usluga zračne terapije, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji je zaključen između zdravstvenih ustanova.

Troškovi iz stava 1. ovog člana obuhvataju troškove smeštaja, prevoza i terenski dodatak, u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva, odnosno ugovorom o radu.

Član 53

Za zdravstvene usluge iz čl. 46-52. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture, u skladu sa aktom o fakturisanju koji donosi Republički fond.

3. Zdravstvena ustanova specijalizovana za produženu rehabilitaciju

Član 54

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije i bolničkog lečenja sa onom zdravstvenom ustanovom za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala za sva osigurana lica.

Filijala može sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju ugovoriti i pružanje ambulantno-polikliničkih usluga iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Pored usluga iz stava 3. ovog člana zdravstvenoj ustanovi koja nema ugovorenu naknadu za bolničko lečenje, naknada za ambulantno-polikliničke usluge može obuhvatiti i usluge iz oblasti funkcionalne procene kardiovaskularnog sistema i usluge hiperbarične oksigenacije koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Član 55

Naknada za stacionarnu rehabilitaciju zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2017. godinu, koja obuhvataju sredstva za realizovani broj bolesničkih dana pratilaca osiguranih lica.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu analize fakturisane vrednosti za realizovani broj bolesničkih dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge, zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena predračunom sredstava iz stava 1. ovog člana.

U okviru naknade za ambulantno-polikliničke usluge obuhvaćena su sredstva, projektovana na godišnji nivo, za nove zdravstvene tehnologije koje su uvedene u toku 2017. godine i od 1. januara 2018. godine.

Naknade za bolničko lečenje obezbeđuju se na način i iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvataju sredstva za usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja i ambulantno-polikliničke usluge po uputu izabranog lekara.

Naknada za plate i troškove prevoza na rad i sa rada zaposlenih obezbeđuje se isključivo za pružanje usluga iz stava 5. ovog člana.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za obračun i isplatu plata i naknadu troškova prevoza zaposlenih.

Usklađivanje naknade iz stava 3. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, a naknade iz stava 5. ovog člana na isti način kao i za ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za period januar-septembar 2017. godine, uvećane za projektovanu fakturisanu vrednost za period oktobar-decembar 2017. godine, koja je utvrđena na osnovu trostrukog iznosa fakturisane vrednosti za septembar 2017. godine.

Usklađivanje naknade za participaciju vrši se u toku ugovornog perioda na način iz člana 19. stav 2. ovog pravilnika.

4. Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja

Član 56

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja utvrđuje se naknada za:

1) usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije (po uputu izabranog lekara i/ili internom uputu zdravstvene ustanove);

2) usluge epidemiologije i poslove u vezi sa sprovođenjem obavezne imunizacije;

3) poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine.

Naknada za usluge, poslove i zadatke iz stava 1. ovog člana utvrđuju se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva institutima/zavodima za javno zdravlje za 2017. godinu.

U okviru naknade iz stava 2. ovog člana obuhvaćena su sredstva za nove tehnologije koje su uvedene u toku 2017. godine i od 1. januara 2018. godine.

Usklađivanje naknade iz stava 2. ovog člana vrši se na osnovu analize fakturisane vrednosti.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, kojoj je u 2017. godini utvrđena naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, naknada za ovu namenu utvrđuje se u visini naknade utvrđene predračunom sredstava iz stava 2. ovog člana.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove, energente i troškove laboratorijskog materijala, na nivou sredstava utvrđenih za ove namene za 2017. godinu i usklađuje se u toku 2018. godine.

Naknada iz stava 6. ovog člana obuhvata i uvećanje plate i naknade plata za 10% za decembar 2017. godine, u skladu sa važećim propisima.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja vrši u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar nadležan za poslove zdravlja.

5. Ostale zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 57

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključuje filijala za sva osigurana lica, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 58

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 57. ovog pravilnika utvrđuje se, za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, u visini ugovorenih sredstava za 2017. godinu, a zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost transfuzije krvi utvrđuje se i naknada za krv za ambulantnu transfuziju.

Naknada iz stava 1. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi obezbeđuju se sredstva u visini stvarnih troškova za "pretragu registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze sa proširenim HLA testiranjem (1. faza)" i "dodatna potvrdna testiranja kod odabranih davalaca matičnih ćelija hematopoeze (2. faza)."

Član 59

Filijala nadležna za Južnobački okrug zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenja poslova i zadataka iz delokruga rada antirabične stanice, na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Član 60

Vojnomedicinskoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, koja je delom kapaciteta uključena u Plan mreže, naknada se utvrđuje otkupom plana rada, samo za vrednost lekova i medicinskih sredstava, po kriterijumima iz ovog pravilnika koji se primenjuju na zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Vojnomedinskoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja je delom kapaciteta uključena u Plan mreže, naknada se utvrđuje na način koji je utvrđen ovim pravilnikom za ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Usklađivanje naknada iz st. 1. i 2. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

IV UGOVARANJE SA USTANOVOM SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 61

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurana lica koja su smeštena u ustanovu socijalne zaštite.

Član 62

Ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se naknada u ukupnom iznosu, na godišnjem nivou, koja sadrži sredstva za plate za normirani medicinski kadar, sredstva za naknadu po osnovu ugovora o radnom angažovanju u slučajevima kada nedostatak normiranog medicinskog kadra nije moguće obezbediti zasnivanjem radnog odnosa i sredstva za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za plate utvrđuju se na način iz člana 13. ovog pravilnika, za broj i strukturu zdravstvenih radnika koji pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, sa stanjem na dan 1. decembra 2017. godine, najviše za broj i strukturu utvrđene normativom kadra, a sredstva po osnovu ugovora o radnom angažovanju iz stava 1. ovog člana, u visini cene rada odgovarajućeg profila zdravstvenog radnika u skladu sa važećim propisima.

Sredstva za plate iz stava 2. ovog člana, u okviru ukupne naknade, obuhvataju i uvećanje plate i naknade plata za 10% za decembar 2017. godine, u skladu sa važećim propisima.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuju se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2017. godinu.

Ustanova socijalne zaštite je odgovorna za obračun i isplatu sredstava iz stava 2. ovog člana zdravstvenim radnicima koji pružaju zdravstvene usluge na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

V UGOVARANJE SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NIJE U PLANU MREŽE

Član 63

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti pod uslovom da se radi o zdravstvenim uslugama koje po obimu i/ili vrsti nije moguće obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

U postupku ocene opravdanosti zaključivanja ugovora, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana, Republički fond pribavlja mišljenje Instituta za javno zdravlje.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond, plaćanjem paušalne naknade ili otkupom plana rada davaoca zdravstvenih usluga.

Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, ugovor sa apotekom koja nije u Planu mreže zaključuje se shodno odredbama čl. 26, 27. i 29. ovog pravilnika.

Ugovor sa apotekom koja nije u Planu mreže zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Apoteka dostavlja filijali iz stava 5. ovog člana ponudu za zaključenje ugovora koja pored osnovnih podataka o apoteci (sedište, matični broj, PIB, broj računa) obavezno sadrži podatke o adresi ogranaka sa brojevima telefona, e-mail adresi, radnom vremenu, diplomiranom farmaceutu, odnosno magistru farmacije rukovodiocu apoteke, odnosno ogranka koji je odgovoran za stručni rad, kao i druge podatke od značaja za sprovođenje ugovora.

Ako apoteka, koja je osnovana kao ustanova u svom sastavu ima više ogranaka, ugovor se zaključuje samo za ogranke koji su u sastavu apoteke u vreme zaključenja ugovora, odnosno koji su obuhvaćeni ponudom za zaključenje ugovora.

Apoteka osnovana kao ustanova nema pravo da posle roka za zaključenje ugovora izdaje lekove na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja u ogranku koji nije bio obuhvaćen ponudom za zaključenje ugovora, kao i u ogranku koji je bio obuhvaćen ponudom za zaključenje ugovora, a koji promeni adresu koja je navedena u ponudi i za čiji je početak rada na novoj adresi, u skladu sa zakonom, neophodno donošenje rešenja o ispunjenosti uslova za obavljanje farmaceutske delatnosti od strane nadležnog zdravstvenog inspektora.

Novim ogrankom u kome apoteka osnovana kao ustanova nema pravo da izdaje lekove na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, smatra se i nova organizaciona jedinica u kojoj se izdaju lekovi na recept i koja je registrovana kao novo sedište apoteke.

Ako u toku ugovornog perioda dođe do promene forme apoteke (nastavak rada preduzetnika u formi ustanove) ili statusne promene, na osnovu kojih se obezbeđuje, u skladu sa zakonom, kontinuitet prava i obaveza iz ugovornog odnosa sa Republičkim fondom, lekovi na recept i određena vrsta pomagala mogu se izdavati osiguranim licima samo u ograncima koji su bili obuhvaćeni obavezom izdavanja lekova u vreme zaključenja ugovora.

U apoteci, odnosno ogranku apoteke za koje je zaključen ugovor, obavezno je prisustvo diplomiranog farmaceuta, odnosno magistra farmacije u vreme izdavanja leka osiguranom licu.

Član 64

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 65

Zavodu za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) naknada za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite osiguranim licima utvrđuje se prema kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom za zdravstvene ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

ZZZR naknada za plate i naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada utvrđuje se za broj i strukturu zaposlenih.

Za pružanje dijagnostičkih usluga i usluga iz oblasti stomatološke zdravstvene zaštite, ugovor sa ZZZR zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 23. i čl. 26-30. ovog pravilnika.

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Ocenu o usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad vrši filijala uz prethodno mišljenje Instituta za javno zdravlje.

Član 66

Davaocu zdravstvenih usluga - obrazovnoj ustanovi kojoj je ministarstvo nadležno za poslove zdravlja utvrdilo ispunjenost uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenoj stanici utvrđuje se ukupna naknada za primarnu i stomatološku zdravstvenu zaštitu.

VI OBEZBEĐIVANJE CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 67

Radi sprovođenja objedinjenog plana imunizacije, Republički fond zaključuje ugovor sa Institutom za javno zdravlje o centralizovanom snabdevanju vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

Član 68

Republički fond zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama - antirabičnim stanicama na području Republike Srbije.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VII SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 69

Republički fond obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje pravo na medicinsko-tehnička pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviši iznosi naknada za medicinsko-tehnička pomagala (koje ne izdaje apoteka) koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u Pregledu najviših iznosa naknada za medicinsko-tehnička pomagala koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (Prilog 9.).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala i najvišeg iznosa naknade koja uključuje kompletnu uslugu (rad, materijal i deo) nalazi se u prilogu ovog pravilnika (Prilog 10.).

VIII KONTROLA IZVRŠAVANJA ZAKLJUČENIH UGOVORA

Član 70

Republički fond, u skladu sa zakonom kojim je uređeno obavezno zdravstveno osiguranje i opštim aktom kojim se uređuje postupak kontrole izvršavanja ugovornih obaveza, vrši kontrolu izvršavanja obaveza iz zaključenog ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga, kao i zakonitog i namenskog korišćenja finansijskih sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja prenetih davaocu zdravstvenih usluga za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

IX FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA, IZVRŠENJE PLANOVA RADA ZDRAVSTVENE USTANOVE I I KONAČAN OBRAČUN NAKNADE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 71

Ugovorom sa davaocem zdravstvenih usluga, utvrđuje se plaćanje naknada po namenama, u paušalnom iznosu, po cenama zdravstvenih usluga, otkupom plana rada ili na drugi način određen ugovorom.

Član 72

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge u formi koju je utvrdio Republički fond, na način i po dinamici u skladu sa uputstvom o fakturisanju koje izrađuje Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga, kome se Predračunom sredstava za 2018. utvrđuje naknada za lekove, fakturisanje lekova nabavljenih u postupku centralizovane javne nabavke vrši na način utvrđen u članu 26. ovog pravilnika.

Član 73

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da filijali dostavi elektronsku fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i drugim slučajevima koji su predviđeni zakonom kao osnov za pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom fondu.

Član 74

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite, u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje participacija.

Sredstva ostvarena na način iz stava 1. ovog člana mogu se koristiti za materijalne i ostale troškove.

Član 75

U toku ugovornog perioda Republički fond može davaocu zdravstvenih usluga, u zavisnosti od dinamike ostvarivanja prihoda, obezbediti sredstva putem avansa, najviše do iznosa 1/12 ugovorene naknade za namenu za koju se zahteva avans.

Opravdanost zahteva iz stava 1. ovog člana prethodno ceni filijala sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

Član 76

Republički fond može u toku ugovornog perioda davaocu zdravstvenih usluga, u zavisnosti od dinamike ostvarivanja prihoda, obezbediti sredstva putem avansa za namene iz člana 48. ovog pravilnika, po zahtevu davaoca zdravstvenih usluga.

Za tačnost podataka sadržanih u zahtevu iz stava 1. ovog člana odgovorna je zdravstvena ustanova.

Pravdanje odobrenih sredstava avansom vrši se dostavljanjem fakture po osiguranom licu, u skladu sa aktom o fakturisanju koji donosi Republički fond.

U slučaju da se po ispostavljanju fakture ne izvrši pravdanje sredstava prenetih avansom, u celini, zdravstvena ustanova je u obavezi da odmah izvrši povraćaj sredstava Republičkom fondu.

2. Izvršenje plana rada zdravstvene ustanove

Član 77

Mišljenje o izvršenju plana rada zdravstvene ustanove za period januar-jun i za period januar-decembar 2018. godine daje nadležna zdravstvena ustanova za poslove javnog zdravlja i dostavlja filijali i zdravstvenoj ustanovi.

Ocenu izvršenja plana rada zdravstvene ustanove za period januar-decembar 2018. godine daje filijala na osnovu mišljenja iz stava 1. ovog člana.

3. Obračun pripadajuće naknade zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže

Član 78

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši organizaciona jedinica Republičkog fonda koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom.

Obračun pripadajuće naknade iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, pomagala i ostalih preuzetih obaveza;

2) ostvarivanja Finansijskog plana za godinu za koju su zaključeni ugovori;

3) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Za period januar-mart i januar-septembar vrši se zapisničko usaglašavanje knjigovodstvenih evidencija.

Usklađivanje naknada zdravstvenim ustanovama po namenama može se vršiti najviše do iznosa u okviru sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 79

Zdravstvenoj ustanovi umanjuje se ugovorena naknada za iznos participacije, odnosno za učešće osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite iskazane u fakturi zdravstvene ustanove.

Ugovorena i priznata naknada za materijalne troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su izvršene zbog neosnovane naplate zdravstvenih usluga, lekova i medicinskih sredstava od strane zdravstvene ustanove.

Izuzetno, vojnomedicinskoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, u slučajevima iz stava 2. ovog člana, umanjenje se vrši iz naknade za lekove, ako je osiguranom licu neosnovano naplaćen lek, iz naknade za medicinska sredstva, ako je neosnovano naplaćeno medicinsko sredstvo i iz ukupno ugovorene naknade, ako je neosnovano naplaćena zdravstvena usluga.

U slučaju neophodne nabavke deficitarnog leka od strane osiguranog lica u toku stacionarnog ili ambulantnog lečenja, refundaciju sredstava osiguranom licu vrši matična filijala bez umanjivanja naknade zdravstvenoj ustanovi.

Ugovorena i priznata naknada za materijalne troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale zbog neizvršavanja ugovorenih usluga od strane zdravstvene ustanove u roku koji je utvrđen opštim aktom Republičkog fonda, što je imalo za posledicu plaćanje zdravstvene usluge drugom davaocu zdravstvenih usluga od strane osiguranog lica.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje se plaćanje vrši po ceni zdravstvene usluge, u slučajevima postupanja zdravstvene ustanove na način iz st. 2. i 5. ovog člana, koja za posledicu imaju refundaciju sredstava osiguranim licima od strane filijale, ukupna ugovorena i priznata naknada umanjuje se u visini refundiranih sredstava.

Na osnovu sprovedene kontrole izvršavanja ugovornih obaveza za 2018. godinu, u skladu sa zakonom i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak vršenja kontrole i izvršavanja zaključenih ugovora, ugovorena, odnosno priznata naknada zdravstvenoj ustanovi umanjuje se iz namenskih sredstava opredeljenih za istu namenu kod koje je u postupku kontrole utvrđena nepravilnost za tekuću godinu.

4. Konačan obračun troškova za 2018. godinu

Član 80

Ukupna naknada zdravstvenoj ustanovi obuhvata naknadu utvrđenu Predračunom sredstava za 2018. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi kojoj je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2018. godinu, konačnim obračunom, osim za stomatološku delatnost, priznaje se ukupna naknada i to za:

1) plate i naknade plata - u visini obračunatih sredstava za ovu namenu za zaposlene u skladu sa članom 13. ovog pravilnika, sa pripadajućim porezima i doprinosima, a koja uključuju uvećanje plate za 3% za decembar 2015. godine, u skladu sa važećim propisima;

2) troškove prevoza za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih - u visini obračunatih sredstava za prevoz sa obračunatim porezima za broj i strukturu zaposlenih, koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada;

3) ishranu bolesnika - u visini vrednosti obračunskih rashoda iskazanih u primljenim fakturama za 2018. godinu u zdravstvenoj ustanovi za osigurana lica, najviše u visini ugovorenih sredstava za ovu namenu, a kod zdravstvenih ustanova kod kojih obračunski rashod prelazi visinu ugovorene naknade, uz zahtev zdravstvene ustanove i detaljno obrazloženje filijale, priznavanje naknade po konačnom obračunu vrši se u visini obračunskog rashoda;

4) troškove energenata - u visini kontrolisanih vrednosti koje se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite, a iskazanih u primljenim fakturama za 2018. godinu u zdravstvenoj ustanovi i umanjenih za naplaćene refakcije, najviše u visini ugovorenih sredstava za ove namene;

5) naknada za materijalne troškove - u visini vrednosti obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za 2018. godinu za osigurana lica, bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih primanja iz člana 17. ovog pravilnika, umanjenih za participaciju iskazanu u fakturi i za iznos refundacija, najviše do visine ugovorenih sredstava bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih primanja iz člana 17. ovog pravilnika, umanjenih za ugovoreni iznos participacije, a otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja iz člana 17. ovog pravilnika priznaju se u visini obračunatih sredstava zdravstvene ustanove;

6) lekove u zdravstvenoj ustanovi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, a najviše u visini ugovorenih sredstava. Izuzetno, specijalnoj bolnici za plućne bolesti koja u lečenju osiguranih lica koristi antituberkulotike druge linije, naknada za antituberkulotike priznaje se u visini vrednosti iskazanih u fakturama za isporučene antituberkulotike druge linije zdravstvenoj ustanovi, prema dokumentovanim isporukama u prilogu fakture;

7) sanitetski i medicinski potrošni materijal:

(1) zdravstvenoj ustanovi primarnog nivoa zdravstvene zaštite - u visini vrednosti stvarnih utrošaka iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, najviše u visini ugovorenih sredstava,

(2) zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove, ne većih od visine vrednosti stvarnih utrošaka iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, a najviše do visine ugovorene naknade i to za:

- sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavlja u postupku centralizovane javne nabavke, priznaje se u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove, ne većih od visine vrednosti stvarnih utrošaka iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove,

- sanitetski i medicinski potrošni materijal koji nabavljaju zdravstvene ustanove, priznaje se u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove, ne većih od visine vrednosti stvarnih utrošaka iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, a najviše do visine ugovorene naknade, tako da ti utrošci u zbiru sa utrošcima sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala nabavljenog u postupku centralizovane javne nabavke ne prelaze iznos sredstava koja su ukupno opredeljena na poziciji sanitetski i medicinski potrošni materijal;

8) krv i labilne produkte od krvi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

9) implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, ugradni materijal u kardiohirurgiji, stentove, pacemaker i elektrode, graftove, ostali ugradni materijal - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

10) citostatike sa Liste lekova i lekove za hemofiliju, lekove sa Liste C za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, u visini utrošaka iskazanih fakturama zdravstvenih ustanova;

11) dijalizni materijal i lekove za dijalizu, iz opšteg akta Republičkog fonda kojim su utvrđeni standardi materijala za dijalizu, i za parenteralne lekove gvožđa koji se koriste za dijalizu, priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi;

12) sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena pored naknade određene Predračunom sredstava za 2018. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu.

Podatke iz tač. 1)-5) i tačke 7) podtačka (1) ovog stava zdravstvena ustanova dostavlja na propisanim obrascima potpisanim i overenim od strane odgovornih lica u zdravstvenoj ustanovi.

Član 81

Apoteci se konačnim obračunom priznaje ukupna naknada u visini fakturisane vrednosti.

Nabavna vrednost lekova i pomagala umanjuje se za iznose svih popusta, iskazanih u fakturi dobavljača.

Član 82

Domu zdravlja se konačnim obračunom priznaje ukupna naknada za stomatološke usluge za 2018. godinu i to:

1) plate i naknade plata za zaposlene - shodno članu 80. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika;

2) troškovi prevoza za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih - shodno članu 80. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika;

3) ostali direktni i indirektni troškovi - lekovi u zdravstvenoj ustanovi i sanitetski i medicinski potrošni materijal u visini utrošaka za osigurana lica za ove namene iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove i materijalni i ostali troškovi naknada za materijalne troškove - u visini vrednosti obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za 2018. godinu za osigurana lica, bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih primanja iz člana 17. ovog pravilnika, umanjenih za participaciju iskazanu u fakturi i za iznos refundacija, najviše do visine ugovorenih sredstava bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih primanja iz člana 17. ovog pravilnika, umanjenih za ugovoreni iznos participacije, a otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja iz člana 17. ovog pravilnika priznaju se u visini obračunatih sredstava zdravstvene ustanove.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. st. 1. i 4. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2018. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 2. ovog pravilnika, sredstva za stomatološke usluge priznaju se u visini fakturisane vrednosti za 2018. godinu.

Na zdravstvene ustanove iz ovog člana shodno se primenjuje član 80. stav 3. ovog pravilnika.

Član 83

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 57. ovog pravilnika ugovorena naknada za 2018. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi naknada za krv za ambulantnu transfuziju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi zdravstvene usluge "pretraga registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze sa proširenim HLA testiranjem (1. faza)" i "dodatna potvrdna testiranja kod odabranih davalaca matičnih ćelija hematopoeze (2. faza)" priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura.

Član 84

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za stacionarnu rehabilitaciju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu za ove namene za realizovani broj bolesničkih dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Pored naknade iz stava 1. ovog člana zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju priznaje se i naknada u visini ispostavljenih faktura za realizovani broj bolesničkih dana pratilaca osiguranih lica.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, najviše do ugovorenog iznosa sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za bolničko lečenje priznaje se u skladu sa članom 80. ovog pravilnika.

Član 85

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja usluge mikrobiologije priznaju se u visini fakturisane vrednosti.

Za usluge epidemiologije priznaje se fakturisana vrednost pruženih usluga do visine ugovorene naknade za ove namene.

Za usluge socijalne medicine priznaje se vrednost izvršenih poslova i zadataka na osnovu ocene o ispunjenosti plana rada zdravstvene ustanove po vrsti poslova i zadataka, najviše do visine ugovorene naknada.

Naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, priznaje se u visini iskazanih stvarnih troškova za tu namenu od strane zdravstvene ustanove, najviše do visine ugovorene naknade za troškove upravljanje medicinskim otpadom.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 56. stav 6. naknade iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, naknada za materijalne i ostale troškove i naknada za energente priznaju se u visini obračunskih rashoda, a naknada za laboratorijski materijal u visini utroška za osigurana lica, najviše do visine ugovorene naknade.

Član 86

Institutu za javno zdravlje i Pasterovom zavodu priznaje se naknada za vakcine u visini vrednosti iskazanih u fakturama za isporučene vakcine zdravstvenim ustanovama, prema dokumentovanim isporukama u prilogu fakture, u skladu sa ugovorom zaključenim sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 87

Vojnomedicinskim ustanovama naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i labilne produkte od krvi, ugradni materijal i materijal za dijalizu priznaje se na način utvrđen u članu 80. stav 2. tačka 5), tačka 7) podtačka (2) i tač. 8)-12), ovog pravilnika.

Vojnomedicinskoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite priznaje se i naknada:

1) za plate i naknade plata i naknada troškova prevoza na posao i sa posla - najviše do visine ugovorenih sredstava;

2) energente, ishranu i materijalne troškove - u skladu sa članom 80. ovog pravilnika.

Vojnomedicinskoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite umanjuje se ukupno ugovorena naknada utvrđena ugovorom za iznos participacije, kao učešće osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite iskazane u fakturi zdravstvene ustanove.

Član 88

Ustanovama socijalne zaštite priznaje se naknada u visini ispostavljenih faktura, najviše do nivoa ugovorenih sredstava za 2018. godinu.

Član 89

Konačan obračun naknade sa zdravstvenom ustanovom sprovodi filijala u okviru roka za izradu završnog računa zdravstvene ustanove.

Zdravstvena ustanova može da izjavi prigovor filijali narednog dana od dana dostavljanja konačnog obračuna, ako konačan obračun nije sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Filijala i zdravstvena ustanova su u obavezi da potpišu konačan obračun o priznatoj naknadi, ako je konačan obračun sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Po prigovoru iz stava 2. ovog člana odlučuje Republički fond po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Obostrano potpisan konačan obračun koji je sastavila filijala sa zdravstvenom ustanovom, u skladu sa aktima Republičkog fonda i zaključenim ugovorom, je konačni obračun za filijalu i za zdravstvenu ustanovu.

Konačnim obračunom utvrđuje se konačna naknada zdravstvenoj ustanovi po zaključenom ugovoru koja je osnov za sprovođenje knjigovodstvene evidencije u filijali i zdravstvenoj ustanovi.

Član 90

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć naknada za plate i naknade plata, naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada, naknada za indirektne troškove (energente, materijalne i ostale troškove), priznaju se na način utvrđen članom 80. stav 2. tač. 1), 2), 4) i 5) ovog pravilnika.

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć naknada za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini utrošaka iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove.

Na zdravstvenu ustanovu iz stava 1. ovog člana shodno se primenjuje član 80. stav 3. ovog pravilnika.

5. Obračun pripadajuće naknade davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže

Član 91

Davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine ugovora.

Izuzetno, davaocu zdravstvenih usluga iz čl. 64. i 65. ovog pravilnika, pripadajuća ugovorena naknada priznaje se u skladu sa članom 80. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

Davaocu zdravstvenih usluga iz člana 66. ovog pravilnika priznaje se naknada posebno za primarnu zdravstvenu zaštitu, a posebno za stomatološku zdravstvenu zaštitu, u visini ispostavljenih faktura, najviše do nivoa ugovorenih sredstava za 2018. godinu.

Sa isporučiocima dobara i drugim davaocima zdravstvenih usluga sprovodi se periodično zapisničko usaglašavanje evidencija.

X IZMENE UGOVORA

Član 92

Pored slučajeva iz čl. 21. i 43. ovog pravilnika, ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Inicijativu za izmenu ugovorene naknade davalac zdravstvenih usluga može da pokrene najranije nakon ispostavljanja faktura za prva tri meseca ugovornog perioda.

Davalac zdravstvenih usluga inicijativu za izmenu ugovorene naknade nakon perioda iz stava 2. ovog člana može podneti uz uvažavanje budžetskog kalendara i rokova za donošenje opštih akata kojim se utvrđuju elementi za ugovaranje zdravstvene zaštite za narednu godinu.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja filijali sa kojom je zaključio ugovor.

Davalac zdravstvenih usluga, podnosilac inicijative za izmenu ugovora, zahtev zasniva na kriterijumima definisanim ovim pravilnikom, stvarnim potrebama i realnim planovima, koje pravda fakturama, proknjiženim obračunskim rashodima i utrošcima iskazanim u verodostojnoj dokumentaciji.

Filijala je u obavezi da izvrši detaljnu analizu i kontrolu dostavljene dokumentacije neposrednim uvidom, izvrši upoređivanje dostavljenih podataka sa istim podacima iz prethodnih godina, odnosno u zavisnosti od zahteva same analize, sa podacima iz odgovarajućih meseci i/ili perioda, izvrši adekvatne uporedne analize i zahteva, po potrebi, dostavu i drugih relevantnih podataka od davaoca zdravstvenih usluga podnosioca inicijative.

Filijala inicijativu davaoca zdravstvenih usluga za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog fonda sa obrazloženim mišljenjem i analizom.

Republički fond, odnosno filijala može pokrenuti inicijativu za izmenu ugovora koja je zasnovana na kriterijumima iz ovog pravilnika, analizama i relevantnoj dokumentaciji.

U slučaju prihvatanja inicijative za izmenu ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se aneks ugovora i po potrebi vrši odgovarajuća izmena u planu rada, odnosno ponudi koja sadrži vrstu i obim zdravstvenih usluga.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 93

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova koje u toku 2018. godine promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u registar kod nadležnog organa, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena predračunom sredstava po namenama.

Filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 94

Sa davaocem zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, sa kojim je u 2017. godini zaključen ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja (u daljem tekstu: BMPO), a koji ne zaključi ugovor za 2018. godinu, Republički fond može da zaključi aneks ugovora o produženju važenja ugovora iz 2017. godine do završetka lečenja osiguranih lica čije je lečenje započelo u 2017. godini.

Aneks ugovora o produženju važenja ugovora zaključuje se po istim cenama koje su za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana ugovorene za 2017. godinu.

Član 95

Radi obezbeđivanja kontinuiteta u snabdevanju osiguranih lica lekovima, medicinsko-tehničkim pomagalima i pružanja usluga BMPO, apoteka, isporučilac medicinsko-tehničkih pomagala i davalac zdravstvenih usluga BMPO, koji nisu u Planu mreže, mogu od 1. januara 2018. godine da izdaju lekove, medicinsko-tehnička pomagala i pružaju usluge BMPO pod uslovima utvrđenim ugovorom za 2017. godinu, do zaključenja ugovora za 2018. godinu, ako kumulativno ispunjavaju sledeće uslove:

1) da su bili u ugovornom odnosu sa Republičkim fondom u 2017. godini;

2) da je ugovor iz tačke 1) ovog stava bio važeći na dan 31. decembra 2017. godine;

3) da nameravaju da zaključe ugovor sa Republičkim fondom za 2018. godinu.

Član 96

Na osnovu odredbi ovog pravilnika ugovori se zaključuju do 31. januara 2018. godine, osim za zdravstvene usluge iz člana 63. stav 1. ovog pravilnika koje se mogu ugovarati i posle ovog roka prema potrebama osigurnih lica za određenom vrstom zdravstvenih usluga.

Član 97

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2018. godine.

 

Samostalni član Pravilnikа o izmenama i dopunama
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2018. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 38/2018)

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA PRIMARNOG, SEKUNDARNOG I TERCIJARNOG NIVOA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA 2018. GODINU

(u 000 dinara)

Red. br.

Naziv ustanove

Plate
i naknade plata
sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Dom zdravlja Bačka Topola

176.836

5.735

45.700

5.784

 

9.921

10.667

472

 

2.095

253.020

2

Dom zdravlja Mali Iđoš

52.157

1.831

12.280

1.970

 

3.060

     

732

70.566

3

Dom zdravlja Subotica

454.818

14.729

84.229

14.814

 

10.558

     

9.178

569.970

4

Opšta bolnica Subotica

1.167.833

60.360

194.834

219.312

13.728

276.704

38.605

27.191

 

7.020

1.991.547

5

Apoteka Subotica

               

434.234

73.843

360.391

I

Subotica

1.851.644

82.655

337.043

241.880

13.728

300.243

49.272

27.663

434.234

92.868

3.245.494

6

Dom zdravlja Žitište

68.270

5.180

13.593

2.055

 

3.602

   

54.039

11.919

134.820

7

Dom zdravlja Novi Bečej

121.555

3.556

22.085

2.776

 

3.633

     

2.165

151.440

8

Dom zdravlja Sečanj

58.922

3.237

16.463

1.420

 

2.581

   

50.090

11.356

121.357

9

Dom zdravlja Srpska Crnja

47.168

2.996

11.955

2.308

 

3.098

   

27.736

5.133

90.128

10

Dom zdravlja Zrenjanin

413.177

17.654

83.593

12.660

 

30.514

     

12.495

545.103

11

Opšta bolnica Zrenjanin

1.088.873

42.374

208.821

182.523

10.768

152.942

61.471

25.156

 

3.990

1.768.938

12

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

102.860

9.055

19.235

11.967

 

4.343

 

3.186

 

421

150.225

13

Apoteka Zrenjanin

               

412.902

65.146

347.756

II

Zrenjanin

1.900.825

84.052

375.745

215.709

10.768

200.713

61.471

28.342

544.767

112.625

3.309.767

14

Dom zdravlja Ada

79.262

3.285

15.780

2.307

 

3.100

     

1.058

102.676

15

Dom zdravlja Kanjiža

121.197

4.949

27.797

2.526

 

7.142

     

1.540

162.071

16

Dom zdravlja Novi Kneževac

71.193

1.766

15.639

1.431

 

3.144

 

1.067

16.102

2.505

107.837

17

Dom zdravlja Čoka

45.044

1.210

10.793

750

 

1.600

   

31.566

4.690

86.273

18

Dom zdravlja Senta

86.608

908

20.209

3.258

 

6.228

     

703

116.508

19

Apoteka Senta

               

76.164

11.149

65.015

20

Opšta bolnica Senta

398.730

10.267

64.478

32.609

2.938

49.738

6.595

12.956

 

995

577.316

21

Opšta bolnica Kikinda

532.775

25.846

87.076

53.491

6.574

62.165

47.500

9.478

 

1.389

823.516

22

Dom zdravlja Kikinda

188.515

6.217

29.272

5.866

 

2.800

     

3.444

229.226

23

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

170.840

2.906

31.370

29.550

 

2.036

 

20.381

   

257.083

24

Apoteka Kikinda

                     

III

Kikinda

1.694.164

57.354

302.414

131.788

9.512

137.953

54.095

43.882

123.832

27.473

2.527.521

25

Dom zdravlja Alibunar

89.895

4.191

19.229

2.872

 

4.633

   

5.663

2.629

123.854

26

Dom zdravlja Bela Crkva

75.348

5.068

20.183

2.801

 

5.456

   

44.859

9.946

143.769

27

Dom zdravlja Kovačica

109.501

4.398

23.353

3.771

 

10.000

   

21.064

4.351

167.736

28

Dom zdravlja Kovin

156.463

7.614

24.892

5.562

 

7.424

   

25.723

7.140

220.538

29

Dom zdravlja Opovo

58.031

3.641

13.981

1.086

 

2.595

   

32.543

7.096

104.781

30

Dom zdravlja Plandište

50.170

3.080

14.087

1.436

 

2.819

   

652

1.273

70.971

31

Opšta bolnica Vršac

490.799

22.288

75.165

98.669

3.350

74.534

32.130

14.851

 

787

810.999

32

Dom zdravlja Vršac

171.019

6.715

29.395

4.528

 

3.923

     

1.622

213.958

33

Dom zdravlja Pančevo

432.648

15.028

80.834

16.245

 

38.022

     

10.758

572.019

34

Opšta bolnica Pančevo

1.137.025

40.841

139.061

204.189

12.672

207.049

82.210

33.229

 

7.049

1.849.227

35

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

115.100

5.763

18.931

7.466

 

3.272

 

10.608

 

178

160.962

36

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

431.361

15.175

85.854

32.540

 

9.848

 

54.503

 

84

629.197

37

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

402.486

22.977

97.012

41.522

 

8.540

 

54.353

 

14

626.876

38

Apoteka Pančevo

                     

39

Apoteka Vršac

               

169.104

24.995

144.109

IV

Pančevo

3.719.846

156.779

641.977

422.687

16.022

378.115

114.340

167.544

299.608

77.922

5.838.996

40

Dom zdravlja Apatin

114.750

5.250

29.539

3.062

 

8.914

     

1.900

159.615

41

Dom zdravlja Kula

175.266

4.795

37.220

5.700

 

9.375

   

34.957

7.486

259.827

42

Dom zdravlja Odžaci

148.036

7.162

40.182

4.481

 

15.888

 

1.835

81.079

14.352

284.311

43

Dom zdravlja Sombor

313.004

17.110

49.535

4.978

 

17.063

     

5.844

395.846

44

Opšta bolnica Sombor

1.130.592

68.744

214.750

191.030

10.844

214.541

61.159

52.188

 

4.230

1.939.618

45

Apoteka Sombor

               

56.475

8.021

48.454

V

Sombor

1.881.648

103.061

371.226

209.251

10.844

265.781

61.159

54.023

172.511

41.833

3.087.671

46

Dom zdravlja Bač

57.998

2.533

19.592

1.766

 

3.161

   

14.554

2.939

96.665

47

Dom zdravlja Bačka Palanka

244.078

7.957

48.887

12.767

240

26.500

35.000

503

162.934

40.076

498.790

48

Dom zdravlja Bački Petrovac

51.500

2.811

9.493

1.331

 

3.171

   

36.650

8.071

96.885

49

Dom zdravlja Beočin

67.790

2.363

13.933

1.515

 

2.936

   

50.954

13.088

126.403

50

Dom zdravlja Bečej

167.790

4.661

36.497

5.713

 

19.058

   

99.285

20.080

312.924

51

Dom zdravlja Žabalj

111.531

5.091

18.029

2.921

 

4.470

   

80.394

16.261

206.175

52

Dom zdravlja Srbobran

67.115

2.773

12.588

1.973

 

3.240

   

45.697

9.744

123.642

53

Dom zdravlja Temerin

110.418

3.597

16.035

3.905

 

6.399

   

82.478

21.304

201.528

54

Dom zdravlja Titel

62.124

3.520

13.442

1.103

 

5.719

   

685

1.022

85.571

55

Dom zdravlja Novi Sad

1.209.681

39.775

147.753

26.336

 

62.003

     

42.003

1.443.545

56

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

279.360

9.310

47.606

2.144

 

1.666

       

340.086

57

Dom zdravlja Vrbas

181.989

6.749

29.730

6.478

 

8.692

     

1.844

231.794

58

Opšta bolnica Vrbas

580.480

26.515

104.020

76.780

7.804

106.579

41.616

20.344

 

1.327

962.811

59

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

100.507

3.819

17.784

145.655

 

3.660

 

7.768

 

3.204

275.989

60

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

553.493

23.736

233.818

1.333.777

12.778

158.743

 

30.889

 

1.448

2.345.786

61

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

596.679

29.756

213.402

196.722

7.682

145.110

 

38.454

 

864

1.226.941

62

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

637.886

27.543

295.034

127.898

17.534

924.477

 

29.125

 

11.190

2.048.307

63

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

763.584

38.052

138.868

353.254

6.963

143.741

 

21.880

   

1.466.342

64

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

78.058

1.054

10.004

298

 

2.600

     

204

91.810

65

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

3.039.936

120.934

843.288

1.416.581

126.054

1.091.564

108.000

110.925

 

10.961

6.846.321

66

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

20.116

1.021

4.299

   

1.500

     

28

26.908

67

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

64.568

1.652

6.924

343

 

3.587

       

77.074

68

Apoteka Novi Sad

               

812.469

100.806

711.663

69

Apoteka Vrbas

               

177.675

34.049

143.626

VI

Novi Sad

9.046.681

365.222

2.281.026

3.719.260

179.055

2.728.576

184.616

259.888

1.563.775

340.513

19.987.586

70

Dom zdravlja Inđija

215.724

10.120

38.875

6.000

 

19.000

   

76.675

18.785

347.609

71

Dom zdravlja Pećinci

95.778

4.773

25.079

3.110

 

6.283

   

55.050

13.155

176.918

72

Dom zdravlja Ruma

250.243

12.935

43.834

8.112

 

14.000

   

153.943

34.805

448.262

73

Dom zdravlja Irig

47.671

1.842

8.486

903

 

2.358

   

1.900

1.636

61.524

74

Dom zdravlja Stara Pazova

293.937

8.565

51.146

14.708

 

23.000

27.000

451

233.912

49.410

603.309

75

Dom zdravlja Šid

167.080

4.766

31.190

4.928

 

7.500

   

116.048

22.803

308.709

76

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

300.040

13.244

49.352

9.799

 

8.800

     

4.366

376.869

77

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

906.424

34.726

140.368

181.474

6.372

174.857

98.059

24.431

 

3.740

1.562.971

78

Apoteka Sremska Mitrovica

               

8.460

1.316

7.144

VII

Sr. Mitrovica

2.276.897

90.971

388.330

229.034

6.372

255.798

125.059

24.882

645.988

150.016

3.893.315

79

Dom zdravlja Bogatić

133.618

3.996

21.707

3.773

 

5.605

     

822

167.877

80

Dom zdravlja Ljubovija

97.405

1.210

17.163

5.158

 

3.072

10.448

3.152

 

1.307

136.301

81

Dom zdravlja Loznica

266.365

7.663

50.068

17.941

 

16.882

     

3.300

355.619

82

Dom zdravlja Krupanj

68.505

1.202

8.614

4.228

 

2.709

     

513

84.745

83

Dom zdravlja Mali Zvornik

52.672

1.472

12.453

2.489

 

3.228

     

456

71.858

84

Opšta bolnica Loznica

763.775

16.525

127.152

130.030

10.242

91.711

71.523

19.815

 

3.172

1.227.601

85

Dom zdravlja Vladimirci

69.547

3.570

11.817

4.532

 

2.220

     

1.121

90.565

86

Dom zdravlja Koceljeva

56.306

1.971

11.062

2.270

 

1.138

     

776

71.971

87

Dom zdravlja Šabac

415.259

8.869

67.987

19.326

 

11.931

     

5.621

517.751

88

Opšta bolnica Šabac

1.035.099

23.373

176.010

197.111

5.674

180.990

90.000

36.636

 

3.371

1.741.522

89

Apoteka Loznica

               

363.819

54.119

309.700

90

Apoteka Šabac

                     

VIII

Šabac

2.958.551

69.851

504.033

386.858

15.916

319.486

171.971

59.603

363.819

74.578

4.775.510

91

Dom zdravlja Ub

109.446

3.229

16.239

4.807

 

5.685

     

1.209

138.197

92

Dom zdravlja Valjevo

303.020

8.373

56.860

12.000

 

5.400

     

4.671

380.982

93

Dom zdravlja Osečina

49.227

814

12.062

1.912

 

1.920

     

579

65.356

94

Dom zdravlja Ljig

49.639

1.046

12.303

2.699

 

3.872

     

822

68.737

95

Dom zdravlja Mionica

56.823

1.573

10.683

1.689

 

2.761

     

690

72.839

96

Opšta bolnica Valjevo

1.239.611

31.739

181.518

236.076

13.674

287.795

67.000

29.785

 

6.220

2.080.978

97

Apoteka Valjevo

               

490.776

74.860

415.916

98

Dom zdravlja Lajkovac

67.524

4.018

11.571

3.515

 

2.573

     

1.198

88.003

IX

Valjevo

1.875.290

50.792

301.236

262.698

13.674

310.006

67.000

29.785

490.776

90.249

3.311.008

99

Dom zdravlja Smederevo

348.618

13.907

59.865

16.516

 

5.980

     

6.942

437.944

100

Opšta bolnica Smederevo

780.255

22.380

113.087

143.207

3.971

106.924

41.014

11.457

 

7.993

1.214.302

101

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

560.615

17.497

76.962

122.260

5.912

75.179

26.975

9.314

 

1.285

893.429

102

Apoteka Smederevska Palanka

               

112.870

14.501

98.369

103

Apoteka Smederevo

               

412.861

57.211

355.650

104

Apoteka Velika Plana

               

114.149

16.511

97.638

105

Dom zdravlja Velika Plana

171.003

3.525

25.841

5.436

 

9.352

     

2.080

213.077

106

Dom zdravlja Smederevska Palanka

218.728

8.205

30.143

5.475

 

5.467

     

3.613

264.405

X

Smederevo

2.079.219

65.514

305.898

292.894

9.883

202.902

67.989

20.771

639.880

110.136

3.574.814

107

Dom zdravlja Veliko Gradište

93.805

2.870

12.434

4.237

 

4.965

     

1.046

117.265

108

Dom zdravlja Žagubica

89.597

3.135

12.126

3.065

 

3.494

4.329

43

 

741

115.048

109

Dom zdravlja Golubac

58.062

3.233

9.961

1.608

 

1.892

     

802

73.954

110

Dom zdravlja Kučevo

80.998

3.725

13.517

4.498

 

3.948

6.759

200

 

668

112.977

111

Dom zdravlja Malo Crniće

49.955

3.368

8.310

1.778

 

998

     

835

63.574

112

Dom zdravlja Požarevac

379.867

10.786

52.992

14.493

 

24.885

     

4.552

478.471

113

Opšta bolnica Požarevac

918.348

21.476

107.379

153.920

9.292

148.227

54.037

41.066

 

4.300

1.449.445

114

Dom zdravlja Žabari

53.271

4.623

9.942

1.283

 

1.703

     

784

70.038

115

Dom zdravlja Petrovac na Mlavi

97.742

3.708

16.103

5.015

 

1.855

     

1.453

122.970

116

Opšta bolnica Petrovac na Mlavi

262.723

7.801

35.269

19.550

1.334

22.910

18.218

4.247

 

2.098

369.954

117

Apoteka Požarevac

               

579.860

106.925

472.935

XI

Požarevac

2.084.368

64.725

278.033

209.447

10.626

214.877

83.343

45.556

579.860

124.204

3.446.631

118

Dom zdravlja Kragujevac

584.647

19.164

72.552

36.538

 

45.135

     

9.849

748.187

119

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

176.619

3.205

23.970

1.557

 

976

       

206.327

120

Dom zdravlja Batočina

67.395

2.513

13.348

2.668

 

1.941

     

784

87.081

121

Dom zdravlja Knić

60.737

3.282

10.443

3.959

 

3.617

     

1.147

80.891

122

Dom zdravlja Lapovo

45.624

1.662

8.316

1.920

 

2.079

     

283

59.318

123

Dom zdravlja Rača

57.336

3.027

8.874

1.841

 

1.631

     

834

71.875

124

Dom zdravlja Topola

98.807

4.756

20.615

3.326

 

3.069

     

1.757

128.816

125

Zdravstveni centar Aranđelovac

483.194

15.031

66.009

36.675

1.234

70.745

17.807

7.648

 

7.449

690.894

126

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

158.272

4.417

29.196

8.258

 

9.428

     

4.946

204.625

127

Klinički centar Kragujevac

2.413.320

55.904

494.280

1.360.202

31.370

787.321

95.550

64.215

 

12.397

5.289.765

128

Apoteka Kragujevac

               

810.173

128.424

681.749

129

Apoteka Aranđelovac

               

145.781

26.960

118.821

XII

Kragujevac

4.145.951

112.961

747.603

1.456.944

32.604

925.942

113.357

71.863

955.954

194.830

8.368.349

130

Dom zdravlja Despotovac

155.457

4.701

27.752

3.255

 

7.134

 

874

 

2.749

196.424

131

Dom zdravlja Svilajnac

139.099

3.206

30.355

7.000

 

5.140

7.354

1.072

 

2.552

190.674

132

Dom zdravlja Ćuprija

140.528

4.793

26.363

3.154

 

4.251

     

1.517

177.572

133

Opšta bolnica Ćuprija

871.754

27.234

118.898

111.070

6.216

134.645

89.070

25.446

 

3.095

1.381.238

134

Dom zdravlja Rekovac

68.256

2.907

14.380

3.000

 

2.286

   

20.890

3.917

107.802

135

Dom zdravlja Jagodina

279.685

7.886

69.973

17.100

 

6.140

     

3.506

377.278

136

Opšta bolnica Jagodina

625.564

11.715

93.323

126.003

4.480

142.883

 

20.223

 

5.445

1.018.746

137

Apoteka Jagodina

               

252.068

41.763

210.305

138

Opšta bolnica Paraćin

375.884

8.776

47.655

36.732

2.616

44.929

 

7.203

 

2.466

521.329

139

Dom zdravlja Paraćin

172.873

3.750

24.878

8.604

 

5.476

     

3.101

212.480

140

Apoteka Paraćin

               

98.907

16.522

82.385

XIII

Jagodina

2.829.100

74.968

453.577

315.918

13.312

352.884

96.424

54.818

371.865

86.633

4.476.233

141

Dom zdravlja Bor

197.073

2.824

47.933

7.790

 

4.037

     

3.435

256.222

142

Opšta bolnica Bor

633.902

9.331

82.533

75.254

3.466

87.273

18.000

14.330

 

3.634

920.455

143

Dom zdravlja Majdanpek

122.859

3.508

25.325

3.950

 

4.732

     

1.937

158.437

144

Opšta bolnica Majdanpek

103.999

4.135

18.408

9.333

562

2.567

6.524

1.332

 

382

146.478

145

Zdravstveni centar Negotin

518.268

7.535

80.000

47.520

1.940

35.514

10.667

6.977

 

4.377

704.044

146

Zdravstveni centar Kladovo

343.263

5.414

72.768

48.944

4.128

30.517

15.500

7.383

 

1.355

526.562

147

Apoteka Bor

               

5.280

583

4.697

XIV

Bor

1.919.364

32.747

326.967

192.791

10.096

164.640

50.691

30.022

5.280

15.703

2.716.895

148

Dom zdravlja Boljevac

75.890

1.853

12.594

2.519

 

2.034

     

884

94.006

149

Zdravstveni centar Knjaževac

375.944

8.702

57.212

26.348

1.530

36.135

14.640

4.095

 

3.075

521.531

150

Zdravstveni centar Zaječar

856.454

20.277

139.519

100.544

3.762

165.166

29.860

12.240

 

5.078

1.322.744

151

Apoteka Zaječar

               

536.790

85.450

451.340

XV

Zaječar

1.308.288

30.832

209.325

129.411

5.292

203.335

44.500

16.335

536.790

94.487

2.389.621

152

Zdravstveni centar Užice

3.462.575

82.507

570.859

410.991

16.006

420.630

88.840

47.957

 

19.151

5.081.214

153

Apoteka Užice

               

997.961

158.042

839.919

XVI

Užice

3.462.575

82.507

570.859

410.991

16.006

420.630

88.840

47.957

997.961

177.193

5.921.133

154

Opšta bolnica Čačak

960.344

29.737

150.532

171.754

8.897

158.661

59.973

20.025

 

6.013

1.553.910

155

Dom zdravlja Čačak

363.265

9.313

54.645

17.756

 

20.063

     

6.432

458.610

156

Dom zdravlja Ivanjica

163.808

2.285

42.658

9.132

 

8.653

11.579

1.636

 

1.786

237.965

157

Dom zdravlja Lučani

122.007

6.352

19.962

4.140

 

2.937

 

236

 

1.422

154.212

158

Dom zdravlja Gornji Milanovac

159.520

4.577

36.876

12.320

 

2.769

     

2.597

213.465

159

Opšta bolnica Gornji Milanovac

327.921

9.901

49.118

56.155

1.802

49.755

 

7.159

 

2.374

499.437

160

Apoteka Čačak

               

359.860

65.777

294.083

161

Apoteka Gornji Milanovac

               

77.186

14.042

63.144

XVII

Čačak

2.096.865

62.165

353.791

271.257

10.699

242.838

71.552

29.056

437.046

100.443

3.474.826

162

Dom zdravlja Raška

139.310

3.351

25.897

7.939

 

6.336

 

651

 

1.826

181.658

163

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

133.690

4.338

32.971

7.500

 

6.497

     

2.251

182.745

164

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

70.847

4.472

13.995

6.196

 

1.621

1.770

2.356

 

205

101.052

165

Apoteka Kraljevo

               

603.858

104.478

499.380

166

Dom zdravlja Kraljevo

391.899

10.185

74.274

32.445

 

15.203

     

5.673

518.333

167

Opšta bolnica Kraljevo

1.077.390

19.405

181.544

173.177

7.912

174.108

47.904

21.356

 

9.261

1.693.535

XVIII

Kraljevo

1.813.136

41.751

328.681

227.257

7.912

203.765

49.674

24.363

603.858

123.694

3.176.703

168

Dom zdravlja Trstenik

188.778

6.138

39.501

10.165

 

15.766

     

3.979

256.369

169

Dom zdravlja Kruševac

430.372

12.206

94.899

13.328

 

24.046

     

9.514

565.337

170

Opšta bolnica Kruševac

1.121.923

29.210

169.780

196.194

6.272

154.957

83.369

18.765

 

9.039

1.771.431

171

Dom zdravlja Aleksandrovac

113.840

1.962

30.075

7.203

 

7.058

 

1.498

 

1.557

160.079

172

Dom zdravlja Varvarin

64.808

1.433

16.800

3.318

 

3.265

     

1.115

88.509

173

Dom zdravlja Ćićevac

45.348

849

13.174

2.424

 

2.520

     

802

63.513

174

Apoteka Kruševac

               

578.113

79.672

498.441

175

Dom zdravlja Brus

87.204

1.565

25.354

4.101

 

3.531

 

452

 

1.048

121.159

XIX

Kruševac

2.052.273

53.363

389.583

236.733

6.272

211.143

83.369

20.715

578.113

106.726

3.524.838

176

Dom zdravlja Gadžin Han

51.104

3.778

9.303

1.908

 

1.574

     

361

67.306

177

Dom zdravlja Doljevac

72.067

3.292

12.874

4.612

 

3.849

   

20.046

3.320

113.420

178

Dom zdravlja Svrljig

72.254

2.268

12.413

3.436

 

2.412

     

714

92.069

179

Dom zdravlja Sokobanja

75.440

1.457

16.922

3.548

 

3.841

   

13.209

3.136

111.281

180

Dom zdravlja Niš

888.955

25.786

96.754

36.938

 

62.348

     

17.693

1.093.088

181

Dom zdravlja Merošina

60.469

4.308

13.083

4.088

 

2.552

     

886

83.614

182

Dom zdravlja Ražanj

50.897

2.805

10.253

1.806

 

1.434

     

506

66.689

183

Dom zdravlja Aleksinac

148.500

6.921

24.835

10.697

 

3.281

     

2.382

191.852

184

Opšta bolnica Aleksinac

275.808

10.079

39.010

29.329

3.701

34.147

 

5.388

 

1.743

395.719

185

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

498.221

17.258

123.613

37.005

518

7.957

 

33.745

 

130

718.187

186

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

266.691

5.568

61.442

8.209

 

2.452

     

297

344.065

187

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

178.236

5.423

25.938

7.243

 

11.300

     

4.994

223.146

188

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

37.551

735

2.905

370

 

1.399

       

42.960

189

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

49.255

1.425

5.024

327

 

2.029

     

1.075

56.985

190

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

131.415

4.231

33.982

16.166

126

6.675

 

10.182

 

191

202.586

191

Klinički centar Niš

3.172.853

84.553

546.203

1.684.510

124.216

908.147

145.296

55.114

 

9.539

6.711.353

192

Klinika za stomatologiju Niš

156.585

3.480

12.802

6.000

256

8.406

 

1.607

 

175

188.961

193

Apoteka Niš

               

1.165.870

149.581

1.016.289

XX

Niš

6.186.301

183.367

1.047.356

1.856.192

128.817

1.063.803

145.296

106.036

1.199.125

196.723

11.719.570

194

Dom zdravlja Kuršumlija

128.711

1.394

24.080

7.692

 

6.217

7.769

1.233

 

1.224

175.872

195

Dom zdravlja Blace

83.053

890

12.053

4.235

 

2.742

     

965

102.008

196

Dom zdravlja Žitorađa

68.080

4.114

11.832

3.412

 

2.000

     

1.199

88.239

197

Dom zdravlja Prokuplje

198.305

7.019

43.392

12.770

 

10.023

     

3.128

268.381

198

Opšta bolnica Prokuplje

647.552

19.292

87.324

60.839

2.004

87.457

24.000

14.100

 

1.966

940.602

199

Apoteka Prokuplje

               

399.442

58.151

341.291

XXI

Prokuplje

1.125.701

32.709

178.681

88.948

2.004

108.439

31.769

15.333

399.442

66.633

1.916.393

200

Dom zdravlja Bela Palanka

83.032

3.395

17.630

1.829

 

2.896

     

510

108.272

201

Dom zdravlja Pirot

223.585

5.504

38.480

6.767

 

2.912

     

3.792

273.456

202

Opšta bolnica Pirot

653.109

17.202

95.040

95.208

2.748

101.654

36.447

11.253

 

2.932

1.009.729

203

Dom zdravlja Babušnica

71.916

2.201

17.682

1.843

 

3.038

     

506

96.174

204

Dom zdravlja Dimitrovgrad

82.961

1.735

15.917

2.767

 

3.263

 

307

 

736

106.214

205

Apoteka Pirot

               

279.466

51.694

227.772

XXII

Pirot

1.114.603

30.037

184.749

108.414

2.748

113.763

36.447

11.560

279.466

60.170

1.821.617

206

Dom zdravlja Bojnik

62.217

2.082

9.219

2.726

 

2.534

     

366

78.412

207

Dom zdravlja Leskovac

565.006

16.285

111.995

25.986

 

29.202

     

8.298

740.176

208

Dom zdravlja Vlasotince

149.480

1.863

28.211

7.728

 

9.258

     

1.562

194.978

209

Dom zdravlja Medveđa

54.324

1.898

14.565

1.899

 

2.117

     

649

74.154

210

Opšta bolnica Leskovac

1.307.765

29.468

173.133

176.732

7.698

196.759

39.931

24.747

 

4.212

1.952.021

211

Apoteka Leskovac

               

84.988

9.777

75.211

212

Dom zdravlja Lebane

116.716

1.596

14.946

11.366

 

3.062

19.824

   

1.191

166.319

XXIII

Leskovac

2.255.508

53.192

352.069

226.437

7.698

242.932

59.755

24.747

84.988

26.055

3.281.271

213

Zdravstveni centar Vranje

1.299.998

34.250

183.603

167.244

8.300

157.314

98.752

18.725

 

7.368

1.960.818

214

DZ Trgovište

48.377

712

12.916

3.230

 

1.207

     

153

66.289

215

Dom zdravlja Bosilegrad

56.276

 

13.450

1.837

 

1.858

 

365

 

320

73.466

216

Dom zdravlja Bujanovac

193.061

5.644

34.495

7.829

 

5.021

     

1.526

244.524

217

Dom zdravlja Preševo

173.921

5.213

36.943

6.032

 

4.958

 

270

 

468

226.869

218

Dom zdravlja Vladičin Han

110.776

1.462

25.944

4.703

 

4.591

     

1.186

146.290

219

Zdravstveni centar Surdulica

308.802

4.517

48.887

17.864

776

27.071

 

4.472

 

1.000

411.389

220

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

82.314

638

22.669

4.953

 

2.621

 

4.736

 

104

117.827

221

Apoteka Vranje

               

164.915

19.539

145.376

222

Apoteka Bujanovac

               

140.660

16.148

124.512

XXIV

Vranje

2.273.525

52.436

378.907

213.692

9.076

204.641

98.752

28.568

305.575

47.812

3.517.360

223

Dom zdravlja Zvečan

163.139

1.968

19.159

1.793

 

4.992

       

191.051

224

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.733.443

21.491

226.404

47.239

6.720

81.718

22.117

16.113

   

2.155.245

225

Apoteka Kosovska Mitrovica

91.192

813

6.230

         

6.455

205

104.485

XXV

Kos. Mitrovica

1.987.774

24.272

251.793

49.032

6.720

86.710

22.117

16.113

6.455

205

2.450.781

226

Dom zdravlja Barajevo

122.303

4.741

29.631

7.017

48

4.554

23.004

509

 

1.994

189.813

227

Dom zdravlja Voždovac

506.687

18.566

72.908

15.926

 

28.912

     

13.292

629.707

228

Dom zdravlja Vračar

232.933

7.668

46.705

5.319

 

14.480

     

5.280

301.825

229

Dom zdravlja Grocka

343.206

13.117

51.137

10.745

 

12.441

     

4.041

426.605

230

Dom zdravlja Zvezdara

502.871

17.435

65.799

14.475

 

20.845

     

11.422

610.003

231

Dom zdravlja Zemun

656.141

25.064

101.394

24.584

 

41.821

     

21.060

827.944

232

Dom zdravlja Lazarevac

308.079

14.576

65.165

28.739

 

27.258

 

1.044

 

3.138

441.723

233

Dom zdravlja Mladenovac

214.211

8.953

39.766

4.187

 

10.293

     

5.212

272.198

234

Dom zdravlja Novi Beograd

629.402

21.612

108.760

19.418

 

45.737

     

26.610

798.319

235

Dom zdravlja Obrenovac

323.031

9.756

49.394

15.779

80

19.608

34.730

473

 

7.923

444.928

236

Dom zdravlja Palilula

573.155

21.892

88.125

18.884

 

36.434

     

17.454

721.036

237

Dom zdravlja Rakovica

357.326

12.916

46.138

8.920

 

15.903

     

9.159

432.044

238

Dom zdravlja Savski venac

192.033

7.122

36.383

8.396

 

13.135

     

4.264

252.805

239

Dom zdravlja Sopot

94.662

3.934

19.295

2.836

 

4.846

     

1.572

124.001

240

Dom zdravlja Stari grad

298.907

10.677

47.601

7.963

 

18.965

     

7.969

376.144

241

Dom zdravlja Čukarica

548.433

19.200

69.989

25.000

 

39.823

     

19.041

683.404

242

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

156.690

5.649

27.549

12.952

2.150

9.186

41.925

5.966

 

223

261.844

243

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

166.485

6.531

33.032

902

 

1.786

 

4.858

 

17

213.577

244

Institut za neonatologiju

265.922

13.072

62.445

43.540

1.680

37.691

 

5.080

   

429.430

245

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

416.988

16.568

96.366

89.235

978

122.931

 

11.832

 

416

754.482

246

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

958.432

28.305

152.614

4.027

 

3.855

       

1.147.233

247

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

72.219

2.036

8.815

200

 

4.148

     

1.196

86.222

248

Gradski zavod za gerontologiju

245.880

9.775

15.256

600

 

2.000

     

1.345

272.166

249

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

168.494

5.915

23.300

2.244

 

10.925

     

4.551

206.327

250

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

101.919

4.123

25.305

12.204

2.396

8.589

69.580

7.367

 

592

230.891

251

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

145.699

4.759

19.413

1.036

 

2.081

 

539

   

173.527

252

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

113.679

4.272

20.317

3.148

 

8.900

   

7.324

6.439

151.201

253

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

157.472

6.480

29.463

1.923

 

2.218

 

9.541

 

55

207.042

254

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

162.274

4.461

16.559

10.302

 

7.270

 

5.997

   

206.863

255

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

87.314

2.722

17.516

72

 

47

 

3.978

   

111.649

256

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

739.882

29.891

137.254

103.955

20.790

593.881

 

26.492

 

11.596

1.640.549

257

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

621.360

20.517

81.786

62.551

 

5.214

 

25.502

   

816.930

258

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

667.723

27.921

250.415

178.637

23.656

910.858

 

26.899

 

5.159

2.080.950

259

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

950.191

33.257

235.599

379.345

15.046

274.583

 

38.189

 

195

1.926.015

260

Institut za mentalno zdravlje

316.121

8.983

46.213

18.384

 

3.030

 

12.215

 

581

404.365

261

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

867.582

35.049

292.678

1.334.158

6.114

162.393

 

20.630

 

1

2.718.603

262

Institut za reumatologiju

231.611

8.065

40.119

670.452

 

7.151

 

7.968

 

504

964.862

263

Klinika za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović"

264.806

10.340

43.114

8.517

36

9.051

 

18.013

 

2.462

351.415

264

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

113.894

2.889

19.339

1.138

 

2.356

 

4.953

   

144.569

265

Univerzitetska dečja klinika

734.205

30.659

138.686

202.492

11.981

175.540

17.799

23.877

   

1.335.239

266

Ginekološko-akušerska klinika

757.220

29.080

246.711

107.319

7.332

179.055

 

21.978

 

1.118

1.347.577

267

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa"

852.481

31.911

181.796

483.441

27.021

359.220

 

16.872

 

4.245

1.948.497

268

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

1.018.955

41.875

305.383

140.064

6.193

318.854

57.872

52.799

 

1.675

1.940.320

269

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.268.717

48.845

235.173

266.941

29.736

415.150

72.346

27.901

 

4.978

2.359.831

270

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.560.700

51.284

358.754

364.362

25.314

428.678

150.636

36.136

 

2.742

2.973.122

271

Klinički centar Srbije

7.294.327

276.223

1.716.431

4.281.864

266.714

3.134.092

85.311

415.673

 

19.223

17.451.412

272

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

92.464

2.686

24.568

77

 

2.900

 

4.401

 

91

127.005

273

Vojnomedicinska akademija

1.028.175

35.219

427.355

470.295

28.440

590.280

53.949

89.341

 

2.811

2.720.243

274

Apoteka Beograd

               

5.039.926

768.278

4.271.648

XXVI

Beograd

28.503.261

1.056.591

6.267.514

9.474.565

475.705

8.148.968

607.152

927.023

5.047.250

999.924

59.508.105

275

Zdravstveni centar Gnjilane

346.385

7.576

35.048

24.184

 

3.636

 

2.421

 

126

419.124

276

Apoteka Gnjilane

30.418

1.042

936

         

6.637

933

38.100

XXVII

Gnjilane

376.803

8.618

35.984

24.184

 

3.636

 

2.421

6.637

1.059

457.224

277

Dom zdravlja Gračanica, Priština

580.839

 

37.433

1.500

 

13.574

   

2.359

945

634.760

278

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

351.945

 

19.692

355

 

3.728

   

2.955

741

377.934

279

Dom zdravlja Kosovo Polje

148.763

 

12.431

525

 

1.031

   

611

132

163.229

280

Dom zdravlja Obilić

194.285

1.480

9.888

833

 

1.916

   

231

136

208.497

281

Dom zdravlja Štrpce

264.412

3.020

16.962

2.805

 

4.882

   

4.726

972

295.835

282

Kliničko-bolnički centar Priština

892.748

 

31.553

10.247

694

13.366

 

861

 

649

948.820

283

Zdravstveni centar Prizren

115.844

 

3.689

243

 

136

   

759

107

120.564

284

Apoteka Prizren

8.715

 

73

             

8.788

285

Dom zdravlja Dragaš

23.359

 

253

             

23.612

286

Zdravstveni centar Peć

91.852

 

3.632

202

 

433

   

325

43

96.401

287

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

14.708

 

71

             

14.779

288

Apoteka Peć

3.050

 

84

             

3.134

289

Zdravstveni centar Đakovica

15.373

 

245

             

15.618

290

Dom zdravlja Istok

39.901

 

3.571

313

 

198

   

457

76

44.364

291

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

17.147

 

215

             

17.362

292

Dom zdravlja Priština

243.306

 

1.863

             

245.169

293

Apoteka Priština

6.024

 

69

             

6.093

XXVIII

Gračanica

3.012.271

4.500

141.724

17.023

694

39.264

 

861

12.423

3.801

3.224.959

294

Opšta bolnica Novi Pazar

677.418

17.472

105.280

95.285

3.020

81.852

55.089

12.250

 

2.243

1.045.423

295

Dom zdravlja Novi Pazar

318.776

8.175

44.141

28.253

 

3.884

   

267.257

28.088

642.398

296

Dom zdravlja Tutin

183.968

1.777

29.261

12.643

 

7.418

18.950

1.474

46.398

5.991

295.898

XXIX

Novi Pazar

1.180.162

27.424

178.682

136.181

3.020

93.154

74.039

13.724

313.655

36.322

1.983.719

A

SVEGA

99.012.594

3.155.416

18.484.806

21.757.476

1.035.075

18.144.937

2.714.049

2.203.454

18.000.933

3.580.830

180.927.910

297

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja", Aranđelovac

29.866

658

6.066

122

 

444

 

4.915

   

42.071

298

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

14.512

212

2.077

   

408

 

2.011

 

5

19.215

299

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

74.310

1.763

16.823

1.278

 

837

 

7.665

 

321

102.355

300

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur", Vrnjačka Banja

34.754

647

13.758

650

 

2.360

 

9.173

 

60

61.282

301

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

130.792

4.979

24.925

12.704

 

10.325

 

8.140

 

364

191.501

302

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

169.375

4.374

27.969

168.123

3.030

32.747

 

6.067

 

2.181

409.504

303

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

22.992

254

5.723

143

 

29.443

 

472

 

241

58.786

B

SVEGA RH

476.601

12.887

97.341

183.020

3.030

76.564

 

38.443

 

3.172

884.714

V

UKUPNO

99.489.195

3.168.303

18.582.147

21.940.496

1.038.105

18.221.501

2.714.049

2.241.897

18.000.933

3.584.002

181.812.624

304

ZZZR" ŽELEZNICE SRBIJE"

468.247

17.862

62.036

13.245

 

17.600

   

36.254

28.523

586.721

G

SVEGA ZU VAN PMZU

468.247

17.862

62.036

13.245

 

17.600

   

36.254

28.523

586.721

Sledeći