ODLUKA

O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list opštine Vršac", br. 16/2011, 12/2012, 19/2012 i 17/2013)

Član 1

Ovom Odlukom uvodi se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji opštine Vršca (u daljem tekstu: naknada), utvrđuju obveznici, visina, način i rokovi plaćanja i druga pitanja vezana za korišćenje ovih sredstava.

Član 2

Naknadu iz člana 1. ove Odluke plaćaju:

1. Vlasnici odnosno zakupci objekata privrede, poljoprivrede i industrije za koje je, u skladu sa Uredbom o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu ("Sl. glasnik RS" br. 109/2009 i 8/2010), obavezna procena uticaja na životnu sredinu.

2. Vlasnici odnosno zakupci sledećih objekata i postrojenja:

a) Poljoprivreda, akvakultura i šumarstvo

- sistemi za navodnjavanje i odvodnjavanje - meliorativni sistemi (područje na kome se prostiru je veće od 20 ha)

- objekti za intenzivan uzgoj goveda - kapaciteta preko 200 mesta za goveda

- objekti za intenzivan uzgoj

a) svinja kapaciteta preko 1.000 mesta za svinje

b) krmača kapaciteta preko 450 mesta za krmače

- objekti za intenzivan uzgoj životinja sa plemenitim krznom (kapaciteta preko 1.000 mesta za životinje sa plemenitim krznom)

- intenzivan uzgoj riba u bazenima i ribnjacima

a) za salmonide godišnje proizvodnje preko 10 t

b) za ciprinide površine veće od 5 ha

- krčenje šuma radi prelaženja na drugi tip zemljišta (područje na kome se prostire veće od 10ha)

b) Proizvodnja i prerada metala (livnice crne metalurgije)

c) Industrijska prerada minerala (postrojenja za proizvodnju asfaltnih mešavina uključujući mobilna postrojenja - kapaciteta preko 50 t na sat

d) Hemijska industrija

- obrada poluproizvoda i proizvodnja hemikalija

- samostalna postrojenja za proizvodnju, preradu, formiranje i pakovanje baznih organskih i neorganskih hemikalija, veštačkih đubriva na bazi fosfora, azota i kalijuma (prosta i složena hemijska đubriva) proizvoda za zaštitu bilja, kao i biocida, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda, plastičnih masa, eksploziva, boja i lakova, deterdženata i sredstava za održavanje higijene i čišćenje i dr.

e) Prehrambena industrija

- postrojenja za proizvodnju, tretman, preradu ili obradu proizvoda iz

a) sirovina životinjskog porekla (osim mleka) kapaciteta preko 10 t na dan

b) sirovina biljnog porekla kapaciteta preko 30 t na dan

- postrojenja za preradu, pakovanje i konzerviranje mesa, povrća i voća - kapaciteta preko 10 t na dan

- postrojenja za obradu, tretman i preradu mleka

- kapaciteta preko 5.000 litara na dan

- postrojenja za zahvatanje i preradu podzemnih voda, punjenje i pakovanje

- postrojenja za proizvodnju piva - kapaciteta preko 3.000.000 litara godišnje

- postrojenja za proizvodnju slatkiša ili sirupa

- kapaciteta preko 5.000 t godišnje

- postrojenja za proizvodnju

a) alkoholnih pića kapaciteta preko 10.000 litara dnevno

b) bezalkoholnih pića kapaciteta preko 20.000 litara dnevno

- postrojenja za klanje životinja - kapaciteta od 3 t do 50 t na dan

- mlinovi i sušare - kapaciteta preko 200 t dnevno

- hladnjače (bez pogona za preradu sirovine) - kapaciteta preko 10 tona rashladnog fluida u sistemu

f) Industrija tekstila, kože, drveta i papira

- postrojenja za proizvodnju papira i kartona

- postrojenja za proizvodnju proizvoda od celuloze (iverica, lesonit, medijapan i šperploča)

- postrojenja za preradu, obradu i oplemenjivanje drveta

- postrojenja za predtretman vlakana, tkanina i papira (pranje, beljenje, mercerizacija, štampanje, hemijski tretman) ili bojenje vlakana ili tkanina - kapaciteta do 10 t na dan.

3. Vlasnici, zakupci i korisnici poslovnih zgrada i prostorija površine preko 15 m2, plaćaju naknadu u visini od 2,00 dinara po kvadratnom metru poslovnog prostora mesečno.

4. Vlasnici, odnosno korisnici zemljišta koje služi obavljanju redovne delatnosti privrednog subjekta i na kojima nisu izgrađeni poslovni objekti (osim poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta) plaćaju naknadu u visini od 0,50 dinara po kvadratnom metru mesečno,

5. Vlasnici, odnosno zakupci stambenih zgrada i stanova, plaćaju naknadu u visini od 0,50 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, mesečno.

Pravna lica i preduzetnici, koji su obveznici naknade iz stava 1. tačke 1. i 2. ovog člana, plaćaju naknadu od ostvarenog prihoda u visini od 0,1 % od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu a ukoliko pravno lice odnosno preduzetnik obavlja aktivnosti na teritoriji više jedinica lokalne samouprave, naknada se utvrđuje srazmerno ostvarenom prihodu na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se aktivnosti obavljaju.

Fizička lica - obveznici naknade iz tačke 5. ovog člana istu plaćaju putem sistema objedinjene naplate do preuzimanja administriranja od strane Opštinske uprave, Odeljenja za lokalnu poresku administraciju a pravna lica i preduzetnici plaćaju ovu naknadu po rešenju istog odeljenja, na osnovu podnete prijave odnosno službene evidencije na uplatni račun 840-714562843-56 sa naznakom: posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Ako je jedno lice obveznik plaćanja naknade po više osnova, najviši iznos naknade koju taj obveznik plaća, ne može biti veći od 0,4% na godišnjem nivou.

Naknada utvrđena u članu 2 stav 1 tačka 3 umanjuje se za 95% obveznicima koji su vlasnici, zakupci ili korisnici poslovnog prostora čije se poslovanje finansira u potpunosti ili delimično iz budžeta opštine Vršac.

Član 3

Sredstva ostvarena naplatom naknade iz člana 2. ove Odluke prihod su Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Opštine Vršac.

Član 4

Naknada iz člana 2. ove Odluke plaća se tromesečno, a visinu iste utvrđuje i naplaćuje Odeljenje za lokalnu poresku administraciju Opštinske uprave Vršac.

Odeljenje iz stava 1. ovog člana vršiće utvrđivanje, kontrolu i naplatu posebne naknade iz člana 2. tačka 1, 2, 3. i 4. na osnovu poreskih prijava podnetih do 31. marta u godini za koju se utvrđuje posebna naknada odnosno, u roku od 30 dana od dana objavljivanja ove Odluke.

Ako obveznik ne podnese poresku prijavu iz prethodnog stava, naknada će se utvrditi na osnovu podataka kojima raspolažu Odeljenje za lokalnu poresku administraciju i drugi državni organi.

Obveznik naknade je dužan da, radi pravilnog obračunavanja i plaćanja naknade, vodi evidenciju koja obezbeđuje vršenje kontrole.

Obveznik naknade podnosi poresku prijavu nezavisno od toga da li u poreskom periodu ima obavezu plaćanja naknade.

Obrazac poreske prijave je sastavni deo ove Odluke.

Član 5

Obveznik naknade koji je podneo poresku prijavu, nije u obavezi da za isti poslovni prostor, odnosno zemljište za obavljanje poslovne delatnosti, podnosi novu poresku prijavu, osim u slučajevima promene podataka sadržanih u prijavi a koji su od uticaja za utvrđivanje obaveza.

Obveznici naknade iz člana 2. tačka 1. i 2. u obavezi su da svake godine podnose poresku prijavu nakon predaje završnog računa a najkasnije do 15. marta.

Obveznik je dužan da svaku nastalu promenu prijavi u roku od 31 dana od nastanka promene.

Opštinski inspektor za zaštitu životne sredine je dužan da redovno dostavlja Odeljenju lokalne poreske administracije podatke od značaja za utvrđivanje naknade po ovoj odluci.

Član 6

Obveznik naknade - pravno lice, koje u propisanom roku ne prijavi postojanje osnova za plaćanje naknade ili ne podnese tačnu i potpunu poresku prijavu ili ne prijavi promenu podataka na način i u rokovima propisanim ovom Odlukom, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2500,00 do 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se obveznik naknade - preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5000,00 do 250.000,00 dinara, a obveznik naknade - fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 2500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 7

U svemu što nije regulisano ovom Odlukom, a odnosi se na naplatu, zastarelost, rokove, obračun kamate i ostalo, shodno se primenjuju odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit.

Član 8

Sredstva ostvarena naplatom naknade iz člana 2. ove Odluke koriste se namenski za finansiranje poslova zaštite i unapređenja životne sredine prema Godišnjem programu zaštite životne sredine na teritoriji opštine Vršac.

Godišnji program iz stava 1. ovog člana donosi Skupština opštine Vršac, po pribavljenoj saglasnosti nadležnog ministarstva, za svaku kalendarsku godinu.

Član 9

Skupština opštine po potrebi, a najmanje jedanput godišnje, razmatra Izveštaj o korišćenju sredstava od naknade.

Član 10

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji opštine Vršac ("Službeni list Opštine Vršac" broj 9/2011).

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Vršac".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine

("Sl. list opštine Vršac", br. 17/2013)

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Vršac", a primenjivaće se od 01.01.2014. godine.

 

 

Obrazac PP EKO

 

REPUBLIKA SRBIJA
OPŠTINA VRŠAC
ODELJENJE ZA LOKALNU PORESKU ADMINISTRACIJU

PRIJAVA
ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

za 201__. godinu za obveznike iz člana 2. stav 1. tačka 1, 2, 3. i 4.

 

1. PODACI O OBVEZNIKU

1.1 Firma - poslovno ime ____________________________________________________________
1.2 Poreski identifikacioni broj (PIB) ___________________________________________________
1.3 Ime i prezime vlasnika (osnivača) __________________________________________________
1.4 Matični broj (pravnog lica, odnosno preduzetnika) _____________________________________
1.5 Jedinstveni matični broj građana (JMBG) ____________________________________________
1.6 Podaci o sedištu / prebivalištu ____________________________________________________
1.7 Adresa, telefon, faks, E-mail _____________________________________________________

2. PODACI O DELATNOSTI

2.1 Pretežna delatnost (naziv i šifra) __________________________________________________
2.2 Dan početka obavljanja delatnosti _________________________________________________

3. UTVRĐIVANJE OBAVEZE PO OSNOVU VLASNIŠTVA, ODNOSNO ZAKUPA (čl. 2. stav 1. tačka 3. i 4. Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Sl. list Opštine Vršac", br. 16/2011) za 20___ godinu

3.1 Površina poslovnog prostora koji koristi obveznik (u m2)

R. B.

NAZIV

ADRESA I BROJ

VRSTA PRAVA

DATUM POČETKA OBAVLJANJA DELATNOSTI

POVRŠINA OBJEKTA U m2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2 Površina zemljišta van objekta koje se koristi za obavljanje poslovne delatnosti (u m2)

R. B.

NAZIV

ADRESA I BROJ

VRSTA PRAVA

DATUM POČETKA OBAVLJANJA DELATNOSTI

POVRŠINA OBJEKTA U m2

           
           
           
           
           

NAPOMENA: Na osnovu člana 5. Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Sl. list Opštine Vršac", br. 16/2011) obveznici naknade su u obavezi da svaku nastalu promenu prijave Odeljenju za lokalnu poresku administraciju u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

4. UTVRĐIVANJE OBAVEZE PO OSNOVU PRIHODA (član 2. stav 2.) za 20___ godinu

4.1

Prihod ostvaren od prodaje proizvoda, sirovina ili poluproizvoda
na teritoriji opštine Vršac u 20___ godini
I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

4.2

STOPA

0,1%

 

4.3

OBRAČUN (4.1 x 4.2)
I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

NAPOMENA:

5. NAPOMENA OBVEZNIKA POSEBNE NAKNADE

__________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________

 

Popunjava podnosilac prijave

Pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da su podaci u prijavi potpuni i tačni:

_______________

 

______________

 

M.P.

   

(mesto)

 

(datum)

     

(potpis odgovornog lica - podnosioca prijave)

Popunjava Opština Vršac - Odeljenje za lokalnu poresku administraciju:

Potvrda o prijemu prijave