ODLUKA
O NAČINU PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA

("Sl. list grada Subotice", br. 14/2018)

Član 1

Ovom odlukom propisuje se način plaćanja naknade za potrošenu vodu, naknade za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, naknade za uslugu sakupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada iz stambenih objekata i naknade za kontrolu i čišćenje dimovodnih kanala (u daljem tekstu: naknada za komunalne usluge).

Član 2

Naplata naknade za komunalne usluge iz člana 1. ove odluke vrši se objedinjeno.

Objedinjenu naplatu komunalnih usluga vrše Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Subotica, Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" Subotica i Javno komunalno preduzeće "Dimničar" Subotica.

Član 3

Na način propisan ovom odlukom, naknade za komunalne usluge plaćaju sledeći korisnici ovih usluga: vlasnici i zakupci stambenih objekata (kolektivnog i individualnog stanovanja).

Korisnici komunalnih usluga plaćaju naknadu samo za komunalne usluge koje su im pružene.

Korisnici komunalnih usluga navedeni u stavu 1. ovog člana ne plaćaju naknadu za čišćenje dimovodnih kanala za one objekte gde nije izgrađen dimovodni objekat ili kanal odnosno u slučaju da je dimovodni objekat ili kanal stavljen van upotrebe.

Član 4

Komunalne usluge plaćaju se mesečno.

Mesečni iznosi naknada komunalnih usluga utvrđuju se na osnovu posebnih Odluka.

Član 5

Komunalne usluge plaćaju se na osnovu računa objedinjene naplate davaoca komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke na kome su posebno iskazani mesečni iznosi naknada komunalnih usluga (za korisnike u sistemu objedinjene naplate). Račun objedinjene naplate sadrži jedinstvenu uplatnicu sa zbirom navedenih iznosa naknada za komunalne usluge.

Član 6

Račun objedinjene naplate za korisnike u kolektivnom stanovanju ispostavlja Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Subotica, a za korisnike u individualnom stanovanju ispostavlja Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" Subotica.

Davaoci komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke dužni su da korisnicima komunalnih usluga dostave uz račun i jedinstvenu uplatnicu za svaki obračunski period.

Iznosi naknada komunalnih usluga, uplaćuju se na tekuće račune davaoca komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke.

Član 7

Korisnici komunalnih usluga dužni su da mesečne iznose naknada sadržane na računima objedinjene naplate, uplate na šalterima davalaca komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke, na šalteru pošte odnosno poslovne banke, kao i elektronskim putem.

Davaoci komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke, koji vrše objedinjenu naplatu komunalnih usluga, dužni su da na računu objedinjene naplate i jedinstvenoj uplatnici naznače rok u kome dospeva obaveza plaćanja komunalnih usluga i ostala prava i obaveze korisnika komunalnih usluga.

Rok za plaćanje računa je do 25. u mesecu za prethodni mesec.

Član 8

Davaoci komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke, zaključuju ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Troškove objedinjene naplate snose davaoci komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke.

Član 9

Davaoci komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke, dužni su da međusobno razmenjuju i dostavljaju tačne i ažurirane podatke o mesečnim iznosima naknada komunalnih usluga.

Član 10

Davaoci komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke, vrše naplatu svojih nenaplaćenih potraživanja pojedinačno za komunalne usluge koje oni pružaju.

Član 11

U slučaju promene cene komunalnih usluga, korisnicima će se dostavljati novi korigovani račun.

Član 12

Korisnici komunalnih usluga dužni su obavestiti davaoce komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke o svim promenama vezanim za korišćenje komunalnih usluga (promena imena vlasnika, zakupca ili korisnika nepokretnosti, korisne površine nepokretnosti i dr.) u roku od 8 dana od dana nastanka promene.

Obaveza korisnika utvrđena u stavu 1. ovog člana ne dira u pravo davaoca komunalnih usluga iz člana 2. stav 2. ove odluke da samostalno na bazi službenih evidencija ažurira podatke od značaja za naplatu komunalne usluge.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu plaćanja komunalnih usluga (Službeni list Opštine Subotica, br. 20/97, 4/99 i 25/99).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Grada Subotice.