SPORAZUM

O SARADNJI IZMEĐU MINISTARSTVA OMLADINE I SPORTA REPUBLIKE SRBIJE I AMBASADE REPUBLIKE FRANCUSKE U SRBIJI I FRANCUSKOG INSTITUTA U SRBIJI

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 5/2018)

U skladu s članom 9. Sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske, koji je potpisan 8. aprila 2011. godine u Parizu,

Imajući u vidu rezultate Izjave o namerama i Protokola o saradnji između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Ambasade Republike Francuske i Francuskog instituta u Srbiji, zaključenih 11. juna 2013. godine u Beogradu, na osnovu kojih je 70 stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije koji studiraju u Francuskoj dobilo stipendiju Vlade Republike Francuske,

Težeći daljem razvoju i unapređenju razmene studenata između Republike Srbije i Republike Francuske,

Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije s jedne strane i Ambasada Republike Francuske u Srbiji i Francuski institut u Srbiji, s druge strane (u daljem tekstu: Strane),

saglasile su se o sledećem:

Član 1

Ambasada Republike Francuske u Srbiji će u granicama svog godišnjeg budžeta predviđenog za univerzitetsku saradnju dodeliti stipendiju Vlade Republike Francuske svakom korisniku stipendije "Dositeja" Fonda za mlade talente Republike Srbije, koji ispunjava sledeće uslove:

- da je upisan na visokoškolsku ustanovu u Republici Francuskoj u skladu s konkursom Fonda za mlade talente Republike Srbije za stipendiranje najboljih studenata drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu i na vodećim svetskim univerzitetima;

- da je upisan na studije iz oblasti inženjerstva, egzaktnih, tehničkih ili prirodnih nauka, prava ili političkih nauka, ekonomije i menadžmenta, izuzimajući sve ostale oblasti;

- da je upisan na studije master ili doktorskog nivoa.

Član 2

Stipendija Vlade Republike Francuske obezbeđuje i pokriva troškove studentskog socijalnog osiguranja u Republici Francuskoj i obezbeđuje studentu status "stipendiste francuske Vlade" koji pruža izvesne pogodnosti tokom studija.

Ambasada Republike Francuske u Srbiji finansira stipendiju putem procedure koju sprovodi Francuski institut u Srbiji. Administrativni deo stipendije u Republici Francuskoj poveren je francuskoj agenciji Kampus Frans, agenciji Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske, koja je zadužena za promociju studija i mobilnost studenata.

Po prijemu pisma koje potpisuje Ambasada Republike Francuske u Srbiji, studenti treba da započnu proceduru pri Agenciji Kampus Frans radi ostvarivanja svojih prava u Republici Francuskoj. Status stipendiste stiče se mesec dana nakon što Ministarstvo omladine i sporta dostavi Francuskom institutu u Srbiji spisak stipendista koji ispunjavaju uslove iz člana 1. ovog sporazuma. Stipendija traje do 30. juna akademske godine, pod uslovom da se studije odvijaju po planu. Pravila koja važe za ovu stipendiju su ista kao i za sve stipendije Vlade Republike Francuske.

Ambasada Francuske u Srbiji i Francuski institut u Srbiji će obezbediti promociju realizacije ovog programa stipendija svim sredstvima komunikacije kojima raspolažu, a naročito preko odeljenja Kampus Frans u Srbiji.

Član 3

Ministarstvo omladine i sporta će Francuskom institutu u Srbiji dostaviti spisak studenata koji dobiju stipendiju "Dositeja" i koji ispunjavaju uslove navedene u članu 1. ovog sporazuma.

Ministarstvo omladine i sporta će promovisati realizaciju ove vrste saradnje i obavestiti studente koji se prijavljuju za stipendiju "Dositeja" o mogućnostima dobijanja stipendije Vlade Republike Francuske ukoliko ispunjavaju uslove navedene u članu 1. ovog sporazuma.

Član 4

Strane su saglasne da održavaju redovnu zajedničku komunikaciju u vezi sa sprovođenjem programa i mogućnostima koje pruža studentima.

Član 5

Sporazum o saradnji se zaključuje na četiri uzastopne akademske godine (od akademske 2017/18. do akademske 2020/21. godine) i može se obnoviti. Sporazum o saradnji stupa na snagu danom potpisivanja.

Sporazum se može izmeniti razmenom pisama između Strana.

Strane mogu da raskinu ovaj sporazum upućivanjem pisane note, sa otkaznim rokom od tri meseca pre početka svake nove akademske godine.

Svaki spor u vezi s tumačenjem ili izvršavanjem ovog sporazuma rešavaće se kroz konsultacije i pregovore između Strana.

Potpisano u Beogradu, dana 19. aprila 2018. godine, u tri originalna primerka, na srpskom i francuskom jeziku, pri čemu su oba teksta podjednako verodostojna.

 

Za Ministarstvo omladine i sporta
Republike Srbije
Ministar,
Vanja Udovičić, s.r.

 

Za Ambasadu Francuske u Srbiji
Ambasador,
Frederik Mondoloni, s.r.
Za Francuski institut
Direktor,
Žan-Batist Kizen, s.r.