PRAVILNIK

O NAČINU SPROVOĐENJA TESTA INTEGRITETA

("Sl. glasnik RS", br. 39/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način sprovođenja testa integriteta policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), koji sprovode policijski službenici Sektora unutrašnje kontrole (u daljem tekstu: policijski službenici unutrašnje kontrole).

Član 2

Test integriteta sprovode policijski službenici unutrašnje kontrole tako da se prilikom sprovođenja testa integriteta ne ugrožava redovno obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti testiranih, na poverljiv način, po unapred pripremljenom i odobrenom planu.

Član 3

Svi podaci prikupljeni tokom sprovođenja testa integriteta označavaju se stepenom tajnosti "POVERLJIVO".

Policijski službenici unutrašnje kontrole koji sprovode test integriteta i sva lica kojima se učine dostupnim podaci iz stava 1. ovog člana, postupaju u skladu sa propisima koji regulišu tajnost podataka.

Član 4

Postupak sprovođenja testa integriteta policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu pokreće se na pisanu i obrazloženu inicijativu lica ovlašćenih zakonom, nakon čega načelnik Sektora unutrašnje kontrole donosi Odluku o ispunjenosti uslova za sprovođenje testa integriteta (u daljem tekstu: Odluka), u skladu sa zakonom.

Odluka se donosi na osnovu podataka i činjenica navedenih u obrazloženju inicijative koje ukazuju da je neophodno primeniti test integriteta.

Odluka sadrži podatke o: podnosiocu inicijative za sprovođenje testa integriteta, pojavi koja je predmet testiranja, indikatorima na osnovu kojih je doneta i razlozima o prihvatanju ili neprihvatanju inicijative.

Član 5

Na osnovu Odluke kojom se prihvata inicijativa sačinjava se Plan za sprovođenje testa integriteta (u daljem tekstu: Plan), koji odobrava pomoćnik ministra, načelnik Sektora unutrašnje kontrole.

Test integriteta može trajati najduže dvanaest meseci od dana odobrenja Plana.

Član 6

Plan sadrži:

1) odluku kojom se prihvata inicijativa;

2) analizu prikupljenih podataka koji se odnose na uočenu pojavu;

3) detaljne podatke o mestu, vremenu i trajanju testiranja;

4) predviđene prikrivene aktivnosti policijskih službenika unutrašnje kontrole koji neposredno sprovode test integriteta sa bezbednosnom procenom sprovođenja testiranja;

5) specifikaciju materijalno-tehničkih i novčanih sredstava koji se koriste prilikom sprovođenja testa integriteta i potrebnih legendiranih sredstava i dokumenata neophodnih za uspešno sprovođenje testa integriteta;

6) sve druge informacije koje su relevantne za uspešno sprovođenje testa integriteta.

Član 7

Prilikom sprovođenja testa integriteta, u slučaju da testirani zatraži određena dobra, usluge, privilegije, pogodnosti ili predmete, policijski službenici unutrašnje kontrole koji sprovode test integriteta, mogu testiranom da predaju tražena dobra, prihvate uslugu, omoguće privilegije, omoguće pogodnosti ili da testiranom predaju tražene predmete, što će kao mogućnost biti navedeno u Planu, a naknadno će biti detaljno opisano u izveštaju o sprovedenom testu integriteta.

Postupci policijskih službenika Sektora, koji sprovode test integriteta, a koji imaju elemente protivpravnosti ili povrede službene dužnosti neće se smatrati kao takvi, ukoliko je njihovo preduzimanje neophodno da bi se ostvarila svrha sprovođenja testa integriteta i kao takvi moraju biti predviđeni Planom.

Član 8

Policijski službenici unutrašnje kontrole koji neposredno sprovode test integriteta, prilikom njegovog sprovođenja mogu da koriste novčana sredstva predviđena za posebne operativne potrebe, shodno članu 246. Zakona o policiji.

Prilikom sprovođenja testa integriteta policijski službenici unutrašnje kontrole koriste materijalno-tehnička sredstva opredeljena za sprovođenje Plana, a mogu u slučaju potrebe da koriste i materijalno-tehnička sredstva drugih organizacionih jedinica Ministarstva.

Član 9

Policijski službenici unutrašnje kontrole sačinjavaju izveštaj o sprovedenom testu integriteta koji sadrži:

1) opis aktivnosti preduzetih prilikom sprovedenog testiranja koje su izvršene u skladu sa Planom iz člana 6. ovoga pravilnika i druge relevantne činjenice od značaja za sprovođenje testa integriteta;

2) opisanu reakciju i postupanje testiranog;

3) rezultat o sprovedenom testu integriteta.

Video i audio zapisi sačinjeni prilikom sprovođenja testa integriteta predstavljaju prilog izveštaja o sprovedenom testu integriteta i čine njegov sastavni deo.

Rukovodilac organizacione jedinice Sektora nadležne za sprovođenje testa integriteta podnosi izveštaj o sprovođenju testa integriteta pomoćniku ministra, načelniku Sektora.

Izveštaj se sačinjava najkasnije u roku od 15 dana od dana završetka sprovođenja testa integriteta.

Član 10

Smatraće se da sprovedeni test integriteta policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu ima pozitivan rezultat u situaciji kada je testirani dokazao svoj profesionalni integritet tako što tokom postupanja u obavljanju poslova iz svog delokruga nije ispoljio protivpravno ponašanje ili sklonost korupciji.

U slučaju pozitivnog rezultata testa integriteta, kada je testiranje pokazalo da testirani nema sklonosti ka protivpravnom postupanju i koruptivnom ponašanju, Sektor će o tome pisanim putem obavestiti podnosioca inicijative i ovlašćenog rukovodioca organizacione jedinice Ministarstva u kojoj je raspoređen testirani, u roku od 30 dana od dana okončanja testiranja.

Član 11

U slučaju negativnog rezultata testa integriteta, Sektor u roku od 30 dana od dana završetka testiranja, dostavlja izveštaj o sprovedenom testa integriteta sa prikupljenim dokazima podnosiocu inicijative i ovlašćenom rukovodiocu organizacione jedinice Ministarstva u kojoj je raspoređen testirani, radi pokretanja i vođenja disciplinskog postupka prema testiranom.

U slučaju kada Sektor nakon sprovedenog testiranja koji ima negativni rezultat, prema testiranom nastavi postupanje po nalogu nadležnog javnog tužioca, a u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje krivični postupak, može se odložiti dostavljanje izveštaja.

Video i audio zapisi prilažu se uz izveštaj o sprovedenom testu integriteta na takav način da se lica, glasovi, registarske oznake i sve što se ne odnosi na testiranog učine neprepoznatljivim iz razloga zaštite poverljivosti policijskih službenika unutrašnje kontrole koji sprovode testiranje, kao i drugih lica.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".