ODLUKA

O PRAVU NA NAKNADU DELA TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO ILI FIZIČKO LICE NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 11/2018)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se, u skladu sa zakonom, pravo na naknadu dela troškova u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: privatna predškolska ustanova), kao i uslovi i način ostvarivanja ovog prava.

Privatna predškolska ustanova mora da poseduje rešenje o verifikaciji izdato od strane nadležnog ministarstva.

Član 2

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Pančeva za određen broj dece sa konačnih lista čekanja po završenom upisu u Predškolsku ustanovu "Dečja radost" Pančevo ili u jednu od osnovnih škola koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji grada Pančeva.

U broj dece iz prethodnog stava uračunavaju se i deca koja su već upisana u privatnu predškolsku ustanovu u skladu sa tada važećom odlukom grada Pančeva o naknadi dela troškova (u daljem tekstu: Odluka).

Član 3

Pravo iz člana 1. ove odluke, može da ostvari roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj, pod uslovom:

- da je državljanin Republike Srbije koji ima prebivalište na teritoriji grada Pančeva, strani državljanin sa boravištem na teritoriji grada Pančeva ili izbeglo, odnosno interno raseljeno lice sa boravištem na teritoriji grada Pančeva

- da je podneo zahtev za upis deteta u Predškolsku ustanovu "Dečja radost" Pančevo ili u jednu od osnovnih škola koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji grada Pančeva, ali da zbog nedovoljnog kapaciteta dete nije moglo da se upiše

- da privatna predškolska ustanova prema raspoloživim kapacitetima može upisati dete.

Pravo iz člana 1. ove odluke ostvariće dete sa konačne liste čekanja iz člana 2. ove odluke, prema broju i datumu podnošenja zahteva u pisarnici Uslužnog centra Gradske uprave grada Pančeva.

Gradska uprava će o datumu početka prijema zahteva iz prethodnog stava ovog člana i o broju dece čiji boravak će se finansirati iz budžeta grada Pančeva, posebnim javnim pozivom obavestiti javnost nakon formiranja konačnih lista čekanja.

Zahtev iz stava 2. ovog člana se ne podnosi za dete koje je već upisano u privatnu predškolsku ustanovu u skladu sa Odlukom, sve dok dete ima pravo da koristi uslugu.

Član 4

Zahtev za ostvarivanje prava utvrđenog članom 1. ove odluke podnosi se u pisarnici Uslužnog centra Gradske uprave grada Pančeva, na jedinstvenom obrascu koji se preuzima na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva www.pancevo.rs ili u Uslužnom centru Gradske uprave grada Pančeva.

Uz zahtev, lice iz člana 3. ove odluke prilaže:

- potvrdu Predškolske ustanove "Dečja radost" Pančevo ili jedne od osnovnih škola koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji grada Pančeva, da je dete na listi čekanja i da nije upisano zbog nedovoljnih kapaciteta ove ustanove

- potvrdu privatne predškolske ustanove da se dete može upisati u ovu ustanovu prema njenim raspoloživim kapacitetima

- fotokopiju lične karte (izvod iz čitača) ili fotokopiju pasoša sa dokazom o boravištu za stranog državljanina ili izbegličke legitimacije, odnosno legitimacije raseljenog lica sa potvrdom boravišta

- izvod iz matične knjige rođenih za dete

- rešenje nadležnog centra za socijalni rad o statusu staratelja, usvojitelja ili hranitelja.

Član 5

Postupak ostvarivanja prava sprovodi se po propisima o opštem upravnom postupku.

Pravo iz član 1. ove odluke u formi potvrde, utvrđuje Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva i priznaje se počev od 1. septembra tekuće godine, odnosno od dana početka korišćenja usluga do 31. avgusta naredne godine, osim za decu koja su već upisana u privatnu predškolsku ustanovu u skladu sa Odlukom.

Član 6

Nakon izdavanja potvrde iz člana 5. ove odluke i upisa deteta u ustanovu, privatna predškolska ustanova je dužna da Sekretarijatu za javne službe i socijalna pitanja dostavi ugovor zaključen sa licem iz člana 3. ove odluke, osim za decu koja su već upisana u privatnu predškolsku ustanovu u skladu sa Odlukom.

Mesečni iznos koji se priznaje kao osnov za obračun dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi može da bude najviše do mesečne ekonomske cene po detetu koja je utvrđena Rešenjem o utvrđivanju cena usluga u ustanovama koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja Skupštine grada Pančeva, prema vrstama usluga.

Mesečni iznos naknade dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi koji se plaća podnosiocu zahteva iznosi najviše do 80% od ekonomske cene utvrđene u skladu sa rešenjem iz prethodnog stava, prema vrstama usluga.

Obavezno učešće podnosioca zahteva iznosi najmanje 20% od ekonomske cene utvrđene u skladu sa rešenjem iz stava 2. ovog člana, prema vrstama usluga.

Dnevni iznos boravka deteta utvrđuje se deljenjem mesečnog iznosa koji se priznaje kao osnov za obračun dela troškova boravka dece, sa 21 radnim danom u mesecu. Ukoliko je ugovorena cena boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi niža od ekonomske cene iz stava 2. ovog člana, dnevni iznos se utvrđuje deljenjem ugovorene mesečne cene privatne predškolske ustanove sa 21 radnim danom u mesecu.

Za dane odsustva deteta, priznaje se 50% od dnevnog iznosa.

Prilikom obračuna naknade dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi, uzima se ukupan iznos za naknadu dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi, koji se utvrđuje sabiranjem sledećih iznosa:

- iznos za dane prisustva deteta (dobija se množenjem dnevnog iznosa sa brojem dana prisustva deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi) i

- iznos za dane odsustva deteta (dobija se množenjem polovine dnevnog iznosa sa brojem dana odsustva deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi).

Od tako dobijenog iznosa za naknadu dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi oduzima se učešće podnosioca zahteva.

Uplata naknade dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi, vrši se iz sredstava budžeta grada Pančeva, na osnovu mesečnog izveštaja o prisutnosti deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi i obračuna koji privatna predškolska ustanova dostavlja Sekretarijatu za javne službe i socijalna pitanja, do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja, po dobijanju mesečnog izveštaja i obračuna iz prethodnog stava ovog člana, vrši uplatu naknade na namenski tekući račun koji otvara grad Pančevo, za lica iz člana 3. ove odluke za ovu namenu.

Član 7

Lice iz člana 3. ove odluke koje je ostvarilo pravo iz člana 1. ove odluke, dužno je da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava najkasnije u roku od osam dana od dana nastale promene, a ukoliko to ne učini ili je pak ostvarilo pravo iz člana 1. ove odluke, na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, dužno je da naknadi štetu gradu Pančevu, u skladu sa zakonom.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".