PRAVILNIKO UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2018. GODINU("Sl. glasnik RS", br. 40/2018) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program postregistracione kontrole sredstava za zaštitu bilja za 2018. godinu (u daljem tekstu: Godišnji program), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Godišnjim programom obezbeđuje se kontrola primene sredstava za zaštitu bilja ispitivanjem uzoraka hrane biljnog i životinjskog porekla na prisustvo i nivo ostataka sredstava za zaštitu bilja.
Godišnji program sadrži: plan uzimanja uzoraka, vrstu i broj uzoraka, način uzimanja i ispitivanja uzoraka, objekte iz kojih se uzima uzorak, dinamiku uzimanja uzoraka (u daljem tekstu: Plan uzorkovanja i ispitivanja), kao i mere koje se preduzimaju kada se utvrdi da su ostaci sredstava za zaštitu bilja veći od propisanih maksimalno dozvoljenih količina (u daljem tekstu: preduzimanje mera).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
GODIŠNJI PROGRAM
POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2018. GODINU1
1. Cilj sprovođenja Godišnjeg programa
Godišnji program sprovodi se u cilju:
1) praćenja stanja (monitoringa) u oblasti ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani u smislu prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog i životinjskog porekla u Republici Srbiji;
2) upoznavanje proizvođača, distributera, uvoznika i potrošača o utvrđenim nepravilnostima;
3) isključivanje iz prometa u Republici Srbiji hrane biljnog i životinjskog porekla koja ne ispunjava uslove maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani.
U cilju kontrole sprovođenja Godišnjeg programa, sačinjava se Godišnji izveštaj o ispitivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Godišnji izveštaj), koji sadrži:
1) analize rezultata kontrole;
2) moguće razloge prekoračenja utvrđenih maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani, sa odgovarajućim primedbama koje se odnose na mogućnosti upravljanja rizikom;
3) procenu izloženosti potrošača ostacima sredstava za zaštitu bilja u Republici Srbiji;
4) granice detekcije (LOD) koje su primenjene;
5) podatke o laboratorijama koje su vršile ispitivanje uzoraka;
6) detalje o primeni preduzetih mera.
Godišnji izveštaj može da sadrži i podatke o hrani koja će se uzorkovati i ispitivati u narednom periodu u okviru godišnjih programa.
_______
1 Godišnji program postregistracione kontrole sredstava za zaštitu bilja za 2018. godinu delimično je zasnovan na Uredbi o sprovođenju Evropske komisije (EU) broj 2017/660 od 6. aprila 2017. godine o koordinisanom višegodišnjem programu kontrole Evropske unije za 2018, 2019. i 2020. godinu da bi se obezbedilo poštovanje maksimalnih nivoa ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porekla (Commission Implementing Regulation (EU) No 2017/660 of 06 April 2017 concerning a coordinated multiannual control programme of the Union for 2018, 2019 and 2020 to ensure compliance with maximum residue levels of pesticides and to assess the consumer exposure to pesticide residues in and on food of plant and animal origin).
2. Plan uzorkovanja i ispitivanja
Uzorkovanje hrane, objekti iz kojih se uzimaju uzorci i dinamika uzimanja uzoraka
Uzorkovanje hrane biljnog i životinjskog porekla vrši se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju metode uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja ostataka sredstava za zaštitu bilja.
Uzorkovanje hrane vrši nadležna inspekcija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.
Uzorkovanje se vrši u objektima za promet hrane na veliko i malo i kod primarnih proizvođača hrane u toku 2018. godine, u zavisnosti od vrste hrane.
Uzimanje uzoraka, vrsta i broj uzoraka
Hrana biljnog i životinjskog porekla, broj uzoraka u zavisnosti od vrste hrane i procenta hrane iz domaće proizvodnje, odnosno iz uvoza, koja je obuhvaćena Godišnjim programom, data je u Tabeli 1 - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Tabela 1).
Tabela 1 - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja
Hrana |
Ukupan broj uzoraka po vrsti hrane |
Broj uzoraka hrane iz domaće proizvodnje |
% hrane iz domaće proizvodnje |
Broj uzoraka hrane iz uvoza |
% hrane iz uvoza |
Grejpfrut |
40 |
- |
- |
40 |
100% |
Pomorandža |
60 |
- |
- |
60 |
100% |
Limun |
40 |
- |
- |
40 |
100% |
Mandarina |
40 |
- |
- |
40 |
100% |
Jabuka |
180 |
130 |
60% |
50 |
40% |
Kruška |
120 |
80 |
60% |
40 |
40% |
Breskva, uključujući nektarine i slične hibride |
70 |
50 |
50% |
20 |
50% |
Kajsija sveža |
30 |
30 |
100% |
- |
- |
Kajsija suva |
10 |
10 |
100% |
- |
- |
Šljiva sveža iz konvencionalne proizvodnje |
100 |
100 |
100% |
- |
- |
Šljiva sveža iz organske proizvodnje |
15 |
15 |
100% |
- |
- |
Šljiva suva |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Trešnja |
110 |
80 |
70% |
30 |
30% |
Višnja sveža |
50 |
50 |
100% |
- |
- |
Višnja zamrznuta |
30 |
30 |
100% |
- |
- |
Stono grožđe |
80 |
50 |
70% |
30 |
30% |
Stono grožđe iz organske proizvodnje |
10 |
10 |
100% |
- |
- |
Jagoda sveža |
80 |
50 |
66% |
30 |
34% |
Jagoda zamrznuta |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Malina |
120 |
120 |
100% |
- |
- |
Kupina sveža |
30 |
30 |
100% |
||
Kupina zamrznuta |
20 |
20 |
100% |
||
Borovnica |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Aronija |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Stona maslina |
20 |
- |
- |
20 |
100% |
Banana |
30 |
- |
- |
30 |
100% |
Krompir (mladi) |
60 |
30 |
50% |
30 |
50% |
Mrkva |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Celer (koren) |
15 |
15 |
100% |
- |
- |
Rotkvica |
15 |
15 |
100% |
- |
- |
Mladi luk |
15 |
15 |
100% |
- |
- |
Paradajz iz konvencionalne proizvodnje |
90 |
60 |
66% |
30 |
33% |
Paradajz iz organske proizvodnje |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Slatka paprika |
80 |
50 |
70% |
30 |
30% |
Slatka paprika iz organske proizvodnje |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Plavi patlidžan iz organske proizvodnje |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Plavi patlidžan |
30 |
15 |
50% |
15 |
50% |
Krastavac, Kornišon |
80 |
60 |
75% |
20 |
25% |
Lubenica |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Tikvica |
15 |
15 |
100% |
- |
- |
Dinja |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Brokoli |
30 |
15 |
50% |
15 |
50% |
Karfiol |
30 |
15 |
50% |
15 |
50% |
Kupus |
35 |
20 |
60% |
15 |
40% |
Salata iz konvencionalne proizvodnje |
50 |
30 |
60% |
20 |
40% |
Salata iz organske proizvodnje |
10 |
10 |
100% |
- |
- |
Rukola |
10 |
10 |
100% |
- |
- |
Spanać svež |
60 |
30 |
50% |
30 |
50% |
Spanać zamrznut |
70 |
40 |
60% |
30 |
40% |
Blitva |
10 |
10 |
100% |
- |
- |
Pasulj iz konvencionalne proizvodnje |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Pasulj iz organske proizvodnje |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Grašak bez mahune svež |
35 |
20 |
60% |
15 |
40% |
Grašak bez mahune zamrznut |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Praziluk |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Boranija |
15 |
15 |
100% |
- |
- |
Pečurke |
30 |
30 |
100% |
- |
- |
Pšenica |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Pirinač |
30 |
- |
- |
30 |
100% |
Pšenično brašno |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Hleb beli |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Hleb specijalne vrste |
20 |
20 |
100% |
- |
- |
Čaj |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Sok od pomorandže |
10 |
- |
- |
10 |
100% |
Vino |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Pivo |
10 |
- |
- |
10 |
100% |
Devičansko maslinovo ulje |
20 |
- |
- |
20 |
100% |
Hrana za bebe - voćne kašice |
60 |
40 |
50% |
20 |
50% |
Hrana za bebe - voćne kašice iz organske proizvodnje |
20 |
- |
- |
20 |
100% |
Hrana za bebe na bazi žitarica |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Hrana za bebe - sokovi |
50 |
30 |
60% |
20 |
40% |
Hrana za bebe - sokovi iz organske proizvodnje |
20 |
- |
- |
20 |
100% |
Kravlje mleko sirovo |
15 |
15 |
100% |
- |
- |
Kravlje mleko u prahu |
15 |
- |
- |
15 |
100% |
Svinjsko meso |
30 |
15 |
50% |
15 |
50% |
Svinjska mast |
15 |
9 |
60% |
6 |
40% |
Goveđa mast - mast goveda |
12 |
6 |
50% |
6 |
50% |
Jaja |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Med |
20 |
10 |
50% |
10 |
50% |
Ukupan broj uzoraka |
2.837 |
1.850 |
60% |
987 |
40% |
Ispitivanje hrane
U hrani biljnog porekla utvrđenoj u Tabeli 1 ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla.
Tabela 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla
Broj |
Aktivna supstanca |
Napomena |
1. |
2,4-D |
Ispituje se u i na grejpfrutu, stonom grožđu, plavom patlidžanu i brokoliju. |
2. |
Abamektin (Abamectin) |
- |
3. |
Acefat (Acephate) |
- |
4. |
Acetamiprid (Acetamiprid) |
- |
5. |
Akrinatrin (Acrinathrin) |
- |
6. |
Aldikarb (Aldicarb) |
- |
7. |
Aldrin i dieldrin (Aldrin i dieldrin) |
- |
8. |
Azinfos-metil (Azinphos-methyl) |
- |
9. |
Azoksistrobin (Azoxystrobin) |
- |
10. |
Bifentrin (Bifenthrin) |
- |
11. |
Bifenil (Biphenyl) |
- |
12. |
Bitertanol (Bitertanol) |
- |
13. |
Boskalid (Boscalid) |
- |
14. |
Bromopropilat (Bromopropylate) |
- |
15. |
Bupirimat (Bupirimate) |
- |
16. |
Buprofezin (Buprofezin) |
- |
17. |
Kaptan (Captan) |
- |
18. |
Karbaril (Carbaryl) |
- |
19. |
Karbendazim i benomil (Carbendazim and benomyl) |
- |
20. |
Karbofuran (Carbofuran) |
- |
21. |
Hlorantraniliprol (Chlorantraniliprole) |
- |
22. |
Hlorfenapril (Chlorfenapyr) |
- |
23. |
Hlorotalonil (Chlorothalonil) |
- |
24. |
Hlorprofam (Chlorpropham) |
- |
25. |
Hlorpirifos (Chlorpyrifos) |
- |
26. |
Hlorpirifos-metil (Chlorpyrifos-) |
- |
27. |
Klofentezin (Clofentezine) |
Ispituje se u svim proizvodima osim u žitaricama. |
28. |
Klotianidin (Clothianidin) |
- |
29. |
Ciflutrin (Cyfluthrin) |
- |
30. |
Cimoksanil (Cymoxanil) |
- |
31. |
Cipermetrin (Cypermethrin) |
- |
32. |
Ciprokonazol (Cyproconazole) |
- |
33. |
Ciprodinil (Cyprodinil) |
- |
34. |
Deltametrin (Delthametrin) |
- |
35. |
Diazinon (Diazinon) |
- |
36. |
Dihlorvos (Dichlorvos) |
- |
37. |
Dikloran (Dicloran) |
- |
38. |
Dikofol (Dicofol) |
Ispituje se u i na svim proizvodima osim u žitaricama. |
39. |
Dietofenkarb (Diethofencarb) |
- |
40. |
Difenoconazol (Difenokonazole) |
- |
41. |
Diflubenzuron (Diflubenzuron) |
- |
42. |
Dimetoat (Dimethoate) |
- |
43. |
Dimetomorf (Dimethomorph) |
- |
44. |
Dinikonazol (Diniconazole) |
- |
45. |
Difenilamin (Diphenylamine) |
- |
46. |
Ditianon (Dithianon) |
Ispituje se samo u i na stonom grožđu. |
47. |
Ditiokarbamati (Dithiocarbamates) |
Ispituje se u i na svim proizvodima osim brokoliju, karfiolu, kupusu, maslinovom ulju, vinu i luku. |
48. |
Endosulfan (Endosulfan) |
- |
49. |
Epoksikonazol (Epoxyconazole) |
- |
50. |
Etion (Ethion) |
- |
51. |
Etirimol (Ethirimol) |
Ispituje se u i na svim proizvodima osim žitarica. |
52. |
Etofenproks(Etofenprox) |
- |
53. |
Famoksadon (Famoxadone) |
- |
54. |
Fenamidon (Fenamidone) |
- |
55. |
Fenamifos (Fenamiphos) |
- |
56. |
Fenarimol (Fenarimol) |
Ispituje se u i na svim proizvodima osim žitarica. |
57. |
Fenazakin (Fenazaquin) |
Ispituje se u i na svim proizvodima osim žitarica. |
58. |
Fenbkonazol (Fenbuconazole) |
- |
59. |
Fenheksamid (Fenhexamid) |
- |
60. |
Fenitrotion (Fenitrothion) |
- |
61. |
Fenoksikarb (Fenoxycarb) |
- |
62. |
Fenpropatrin (Fenpropathrin) |
- |
63. |
Fenpropidin (Fenpropidin) |
- |
64. |
Fenpropimorf (Fenpropimorph) |
- |
65. |
Fenpiroksimat (Fenpyroximate) |
- |
66. |
Fention (Fenthion) |
- |
67. |
Fenvalerat (Fenvalerate) |
- |
68. |
Fipronil (Fipronil) |
- |
69. |
Flonikamid (Flonicamid) |
Ispituje se samo u i na plavom patlidžanu, stonom grožđu, grejpfrutu, dinji, paprici i pšenici. |
70. |
Fluazifop-P (Fluazifop-P) |
Ispituje se samo u i na plavom patlidžanu, brokoliju, paprici i pšenici. |
71. |
Flubendiamid (Flubendiamide) |
- |
72. |
Fludioksonil (Fludioxonil) |
- |
73. |
Flufenoksuron (Flufenoxuron) |
- |
74. |
Flukvinokonazol (Fluquinconazole) |
- |
75. |
Flusilazol (Flusilazole) |
- |
76. |
Flutriafol (Flutriafol) |
- |
77. |
Folpet (Folpet) |
- |
78. |
Glifosat (Glyphosate) |
Ispituje se samo u i na stonom grožđu i pšenici. |
79. |
Hexakonazol (Hexaconazole) |
- |
80. |
Heksitiazoks (Hexythiazox) |
Ispituje se u i na svim proizvodima osim žitarica. |
81. |
Imazalil (Imazalyl) |
- |
82. |
Imidakloprid (Imidacloprid) |
- |
83. |
Indoksakarb (Indoxacarb) |
- |
84. |
Iprodion (Iprodione) |
- |
85. |
Iprovalikarb (Iprovalicarb) |
- |
86. |
Kresoksim-metil (Kresoxim-methyl) |
- |
87. |
Lambda-cihalotrin (Lambda-cyhalothrin) |
- |
88. |
Linuron (Linuron) |
- |
89. |
Lufenuron (Lufenuron) |
- |
90. |
Malation (Malathion) |
- |
91. |
Mandipropamid (Mandipropamid) |
- |
92. |
Mepanipirim (Mepanipyrim) |
- |
93. |
Metalaksil i metalaksil-M (Metalaxyl and metalaxil-M) |
- |
94. |
Metamidofos (Methamidophos) |
- |
95. |
Metidation (Methidathion) |
- |
96. |
Metiokarb (Methiocarb) |
- |
97. |
Metomil i tiodikarb (Methomyl i thiodicarb) |
- |
98. |
Metoksifenozid (Methoxyfenozide) |
- |
99. |
Monokrotofos (Monocrotophos) |
- |
100. |
Miklobutanil (Myclobutanil) |
- |
101. |
Oksadiksil (Oxadixyl) |
- |
102. |
Oksamil (Oxamyl) |
- |
103. |
Paklobutrazol (Paclobutrazole) |
- |
104. |
Paration metil (Parathion methyl) |
- |
105. |
Penkonazol (Penconazole) |
- |
106. |
Pencikuron (Pencycuron) |
- |
107. |
Pendimetalin (Pendimethalin) |
- |
108. |
Permetrin (Permethrin) |
- |
109. |
Fosmet (Phosmet) |
- |
110. |
Pirimikarb (Pirimicarb) |
- |
111. |
Pirimifos-metil (Pirimifos-methyl) |
- |
112. |
Prosimidon (Procymidone) |
- |
113. |
Profenofos (Profenofos) |
- |
114. |
Propamokarb (Propamocarb) |
- |
115. |
Propargit (Propargite) |
- |
116. |
Propikonazol (Propiconazole) |
- |
117. |
Propizamid (Propyzamide) |
- |
118. |
Prosulfokarb (Prosulfocarb) |
- |
119. |
Protiokonazol (Prothioconazole) |
- |
120. |
Pimetrozin (Pymetrozine) |
- |
121. |
Piraklostrobin (Pyraclostrobin) |
- |
122. |
Piridaben (Pyridaben) |
- |
123. |
Pirimetanil (Pyrimethanil) |
- |
124. |
Piriproksifen (Pyriproxyfen) |
- |
125. |
Kinoksifen (Quinoxyfen) |
- |
126. |
Spinosad (Spinosad) |
- |
127. |
Spirodiklofen (Spirodiclofen) |
- |
128. |
Spiromesifen (Spiromesifen) |
- |
129. |
Spiroksamin (Spiroxamine) |
- |
130. |
Tau-fluvalinat (Tau-Fluvalinate) |
- |
131. |
Tebukonazol (Tebuconazole) |
- |
132. |
Tebufenozid (Tebufenozide) |
- |
133. |
Tebufenpirad (Tebufenpyrad) |
Ispituje se samo u i na stonom grožđu i pšenici. |
134. |
Teflubenzuron (Teflubenzuron) |
- |
135. |
Teflutrin (Tefluthrin) |
- |
136. |
Terbutilazin (Terbuthylazine) |
- |
137. |
Tetrakonazol (Tetraconazole) |
- |
138. |
Tetradifon (Tetradifon) |
Ispituje se samo u i na stonom grožđu i pšenici. |
139. |
Tiabendazol (Thiabendazole) |
- |
140. |
Tiakloprid (Thiacloprid) |
- |
141. |
Tiametoksam (Thiametoxam) |
- |
142. |
Tiofanat-metil (Thiophanate-methyl) |
- |
143. |
Tolklofos-metil (Tolclofos-methyl) |
- |
144. |
Tolifluanid (Tolylfluanid) |
Ispituje se samo u i na stonom grožđu i pšenici. |
145. |
Triadimefon i triadimenol (Triadimefon and triadimenol) |
- |
146. |
Triazofos (Triazophos) |
- |
147. |
Trifloksistrobin (Trifloxystrobin) |
- |
148. |
Triflumuron (Triflumuron) |
- |
149. |
Vinklozolin (Vinclozolin) |
- |
U hrani životinjskog porekla utvrđenoj u Tabeli 1 ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 3 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla.
Tabela 3 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla
Broj |
Aktivna supstanca |
Napomena |
1. |
Aldrin and dieldrin (Aldrin i dieldrin) |
- |
2. |
Bifenthrin (Bifentrin) |
- |
3. |
Chlordane (Hlordan) |
- |
4. |
Chlorpyrifos (Hlorpirifos) |
- |
5. |
Chlorpyrifos-methyl (Hlorpirifos-metil) |
- |
6. |
Cypermethrin (Cipermetrin) |
- |
7. |
DDT |
- |
8. |
Delthametrin (Deltametrin) |
- |
9. |
Diazinon (Diazinon) |
- |
10. |
Endosulfan (Endosulfan) |
- |
11. |
Famoxadone (Famoksadon) |
- |
12. |
Fenvalerate (Fenvalerat) |
- |
13. |
Heptachlor (Heptahlor) |
- |
14. |
Hexachlorobenzene (Heksahlorbenzen) |
- |
15. |
Hexachlorcyclohexan (HCH, Alpha-Isomer) (Heksahlorcikloheksan (HCH, alfa izomer)) |
- |
16. |
Hexachlorcyclohexan (HCH, Beta-Isomer) (Heksahlorcikloheksan (HCH, beta izomer)) |
- |
17. |
Indoxacarb (Indoksakarb) |
- |
18. |
Lindane (Lindan) |
- |
19. |
Methoxychlor (Metoksihlor) |
- |
20. |
Parathion (Paration) |
- |
21. |
Permethrin (Permetrin) |
- |
22. |
Pyrazophos (Pirazofos) |
- |
23. |
Pirimiphos-methyl (Pirimifos-metil) |
- |
Laboratorijsko ispitivanje hrane radi utvrđivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja vrše laboratorije koje su na osnovu sprovedenog konkursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, zaključile ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i to:
1) za hranu biljnog porekla, odnosno voće i povrće:
(1) Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd,
(2) SP Laboratorija, Bečej,
(3) Rea Lab, Beograd,
(4) A Bio Tech Lab, Sremska Kamenica;
2) za hranu životinjskog porekla - "Institut za higijenu i tehnologiju mesa", Beograd;
3) za pšenično brašno i hleb, pečurke, žito, pirinač, čaj, hranu za bebe, sok od pomorandže, devičansko maslinovo ulje, pivo i vino - Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd.
Kada se ispitivanjem uzoraka utvrdi da nivo ostataka sredstva za zaštitu bilja nije u skladu sa maksimalno propisanim količinama ostataka sredstva za zaštitu bilja u hrani, preduzimaju se mere u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za zaštitu bilja i zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.