ODLUKA
O UPRAVLJANJU JAVNIM PARKIRALIŠTIMA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 7/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti upravljanja javnim parkiralištima na teritoriji grada Leskovca kao delatnosti od opšteg interesa.

Član 2

Upravljanje javnim parkiralištima obuhvata:

1. održavanja javnih parkirališta i prostora za parkiranje na obeleženim mestima (zatvoreni i otvoreni prostori);

2. organizaciju, vršenje kontrole i naplatu parkiranja;

3. uklanjanje nepropisno parkiranih, odbačenih ili ostavljenih vozila;

4. premeštanje parkiranih vozila pod propisanim uslovima,

u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i ovom Odlukom.

Član 3

Javna parkirališta u smislu odredaba ove Odluke su namenjeni i uređeni prostori i površine određeni za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila koji su obeleženi saobraćajnom signalizacijom u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji regulišu bezbednost saobraćaja kao i drugim propisima i standardima koji regulišu ovu oblast.

Javnim parkiralištima shodno ovoj Odluci, ne smatraju se posebni prostori za parkiranje vozila koji pripadaju određenom objektu (preduzeća, ustanove i drugo) i koji se koriste kao parkirališta u skladu sa odobrenom dokumentacijom za izgradnju i upotrebu tog objekta.

Posebni prostori za parkiranje vozila bliže definisani stavom 2. ovog člana mogu se ustupiti Vršiocu komunalne delatnosti koji će te prostore urediti i koristiti kao javna parkirališta u skladu sa odlukom nadležnog organa Grada.

Na posebnim prostorima iz stava 2. ovog člana ne može se vršiti naplata parkiranja.

Član 4

Gradska uprava preko nadležnog Odeljenja za komunalno-stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu donosi rešenje o korišćenju javnog parkirališta na teritoriji grada Leskovca.

Član 5

Javna parkirališta, s obzirom da li se vrši naplata za korišćenje mogu da budu javna parkirališta bez naplate za čije korišćenje se ne plaća parkiranje i javna parkirališta sa naplatom za čije korišćenje se plaća parkiranje.

Javna parkirališta sa naplatom i bez naplate mogu biti organizovana i uređena kao stalna, opšta, posebna, privremena ili povremena i mogu se koristiti za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila.

Javna parkirališta mogu biti uređena i kao kombinovana za parkiranje više vrsta vozila.

Stalna parkirališta su uređeni prostori i površine namenjeni za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila, u skladu sa planskim aktima.

Opšta parkirališta su obeleženi delovi kolovoza, trotoara i drugih saobraćajnih površina, uređena saobraćajnom signalizacijom za parkiranje motornih i priključnih vozila u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom od strane nadležnog odeljenja Gradske uprave.

Posebna parkirališta su objekti (garaže, višeetažna montažna parkirališta i sl.) i površine uređene i izgrađene za parkiranje motornih i priključnih vozila sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila i naplatom parkiranja.

Privremena parkirališta su privremeno uređeni prostori i površine koji se koriste za parkiranje vozila do privođenja lokacije nameni u skladu sa važećim planskim aktima.

Povremena parkirališta su prostori i površine uređene za parkiranje vozila za potrebe održavanja javnih skupova, sportskih, kulturnih, umetničkih i drugih manifestacija i priredbi za vreme održavanja istih i određuju se istim aktom kojim se odobrava održavanje manifestacije.

Član 6

Javna parkirališta bez naplate se izuzetno mogu privremeno koristiti za druge namene uz odobrenje Gradske uprave preko nadležnog Odeljenja za komunalno stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu (za potrebe auto-škola, zabavnih i sportskih manifestacija i dr.).

Javna parkirališta sa naplatom se izuzetno mogu privremeno koristiti za druge namene uz odobrenje Gradske uprave preko nadležnog Odeljenja za komunalno stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu.

II VRŠILAC KOMUNALNE DELATNOSTI UPRAVLJANJA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

Član 7

Komunalnu delatnost upravljanja javnim parkiralištima na teritoriji grada Leskovca, može obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik, ili drugi privredni subjekt, kome je grad poverio obavljanje te vrste delatnosti (u daljem tekstu: Vršilac komunalne delatnosti).

Obaveza vršioca komunalne delatnosti

Član 8

Vršilac komunalne delatnosti upravljanje javnim parkiralištima dužan je da svoj rad i poslovanje organizuje na način kojim se obezbeđuje:

1. trajno i nesmetano pružanje komunalne usluge korisnicima pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima i standardima donesenim na osnovu Zakona;

2. propisani ili ugovoreni obim i kvalitet komunalne usluge, koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika u dobijanju usluga u skladu sa pozitivnim propisima;

3. preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata, opreme, koji služe za obavljanje komunalne delatnosti;

4. razvoj i unapređenje kvaliteta, unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Član 9

Obaveze Vršilaca komunalne delatnosti u slučaju planiranih prekida pružanja komunalne usluge da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike komunalnih usluga o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u pružanju komunalne usluge, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u pružanju tih usluga.

Član 10

Obaveze Vršilaca komunalne delatnosti u slučaju neplaniranih prekida pružanja komunalne usluge je da odmah nakon prekida o tome obavesti nadležno odeljenje Gradske uprave i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja.

Ukoliko vršilac ove komunalne delatnosti to ne učini nadležno odeljenje Gradske uprave ima pravo da preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena na teret Vršilaca komunalne delatnosti.

III OBAVEZA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE

Član 11

Obaveza jedinice lokalne samouprave je da u slučaju neplaniranih prekida pružanja komunalne usluge po prijemu obaveštenja o prekidu pružanja, odnosno po utvrđivanju poremećaja ili prekida u pružanja komunalne usluge:

1. odredi red prvenstva i način pružanja usluga onim korisnicima kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica, ili bi nastala značajna, odnosno nenadoknadiva šteta;

2. preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena;

3. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid vršenja delatnosti i učinjenu štetu.

IV KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 12

Javna parkirališta bez naplate koriste se prema uslovima i na propisan način u skladu sa odlukama Grada i ovom Odlukom kojom se reguliše: vršilac upravljanja parkiralištima, način parkiranja i korišćenja parking mesta, kategorije vozila koje se mogu parkirati, zabrane i ostali uslovi kojim se uređuje čistoća javnih površina, održavanje kolovozne konstrukcije i saobraćajne vertikalne i horizontalne signalizacije.

Javna parkirališta sa naplatom koriste se prema uslovima i na propisan način u skladu sa odlukama Grada i ovom Odlukom koje obuhvataju: kategorije vozila koje se mogu parkirati, način parkiranja, propisano vreme korišćenja parking mesta, vremensko ograničenje korišćenja parking mesta, način plaćanja, vreme naplate, iznos naknade, uslove za povlašćeno korišćenje, zabrane i ostale uslove.

Član 13

Korisnik javnog parkirališta u smislu ove Odluke je vozač ili vlasnik vozila.

Član 14

Korišćenje javnog parkirališta sa naplatom vrši se svakim radnim danom u vremenskom intervalu od 07:00 do 21:00 čas, subotom od 07:00 do 15:00 časova.

Korišćenje javnog parkirališta sa naplatom, radnim danom od 21:00 do 07:00 časova narednog dana, subotom od 15:00 do 24:00 časova, nedeljom i državnim praznicima se ne naplaćuje.

Član 15

Korisnik javnog parkirališta bez naplate dužan je da koristi javno parkiralište i parking mesto u skladu sa odredbama ove Odluke, istaknutim obaveštenjima o uslovima i načinu korišćenja, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom i u skladu sa opštim propisima saobraćaja koji regulišu tu oblast.

Korisnik javnog parkirališta sa naplatom dužan je da:

1. koristi javno parkiralište i parking mesto u skladu sa odredbama ove Odluke, istaknutim obaveštenjima o uslovima i načinu korišćenja i horizontalnom i vertikalnom signalizacijom,

2. na parking mestu parkira jedno motorno vozilo,

3. koristi javno parkiralište u skladu sa kategorijom motornog vozila kojoj pripada,

4. postupa u skladu sa vremenskim ograničenjem korišćenja parking mesta,

5. plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način,

6. po isteku ograničenog vremena parkiranja u određenoj zoni na parkiralištu, ima obavezu da ukloni vozilo sa parking mesta.

Član 16

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji,

2. parkiranje neregistrovanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona,

3. ostavljanje odbačenog vozila, ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona,

4. parkiranje i zaustavljanje vozila na parking mestu za osobe sa invaliditetom, ako vozilo ne pripada toj kategoriji korisnika,

5. parkiranje vozila na prilazu parking mestima,

6. parkiranje vozila na zakupljenom parking mestu,

7. zauzimanje parking mesta ograđivanjem, ostavljanjem predmeta i stvari ili na drugi način ometanje parkiranje drugih vozila,

8. parkiranje vozila koje ne pripada kategoriji vozila za koje je parkiralište namenjeno,

9. pranje i popravka vozila,

10. narušavanje čistoće parking prostora bacanjem smeća, opušaka, razne ambalaže, kao i vršenje drugih radnji koje utiču na nesmetano parkiranje,

11. izvođenje radova na javnom parkiralištu bez odobrenja nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Leskovca i bez saglasnosti upravljača puteva i ulica na teritoriji grada Leskovca.

Član 17

Vršilac ove komunalne delatnosti nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila na javnim parkiralištima.

Parking zone

Član 18

Odeljenje za komunalno stambene poslove saobraćaj i infrastrukturu određuje prostor i površine, u skladu sa planskim dokumentom, na kojima se organizuje komunalna delatnost i utvrđuje parking zonu, režim i vremenska ograničenja kao i naplatu komunalne usluge parkiranja na javnim parkiralištima.

Javna parkirališta imaju na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zonu parkiranja, kategoriju vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja, način naplate parkiranja, vremensko ograničenje korišćenja parkirališta i radno vreme.

Parking mesta za osobe sa invaliditetom

Član 19

Vršilac ove komunalne delatnosti je obavezan da na javnim parkiralištima sa naplatom, u zavisnosti od kapaciteta, obezbedi parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom.

Broj i raspored parking mesta određuje nadležno odeljenje Gradske uprave grada Leskovca.

Na javnim površinama kod sedišta državnih organa obavezno se određuje najmanje jedno parking mesto za osobe sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom koje imaju pravo da besplatno koriste parking mesta iz stava 1. ovog člana su lica petog stepena telesnog oštećenja (60% telesnog oštećenja).

Vršilac ove komunalne delatnosti licima iz stava 4. izdaje besplatnu parking kartu.

Povlašćeni korisnici

Član 20

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, vojske Srbije i vatrogasne službe ne plaćaju uslugu parkiranja.

Član 21

Korisnik ima pravo na povlašćeno korišćenje jednog parking mesta.

Vršilac ove komunalne delatnosti nije dužan da povlašćenom korisniku obezbedi slobodno parking mesto.

Član 22

Vlasnici i korisnici stanova koji nemaju mogućnost parkiranja na parceli na kojoj se stan nalazi imaju pravo da kao povlašćeni korisnici koriste javno parkiralište sa naplatom u sektoru u kom se stan nalazi.

Povlašćeni korisnici iz stava 1. ovog člana koriste slobodno parking mesto po povlašćenoj tarifi.

Povlašćeno korišćenje parking mesta vrši se uz plaćanje pretplate.

Početak važenja povlašćene parking karte počinje da teče po isteku 48 časova nakon kupovine povlašćene parking karte, u tom roku je vršilac ove komunalne delatnosti obavezan da elektronskim putem evidentira kupovinu povlašćene karte.

Pretplata se plaća za period od najmanje trideset dana.

Povlašćena parking karta nema vremensko ograničenje.

Povlašćena parking karta se može koristiti samo za vozilo za koje je izdata.

Član 23

Uz prijavu za povlašćeno korišćenje parking mesta:

- vlasnik ili korisnik stana dužan je da podnese važeću ličnu kartu ili potvrdu o adresi stanovanja i saobraćajnu dozvolu sa istom adresom,

- vlasnik ili korisnik stana dužan je da dostavi dokaz da u sklopu zgrade nema sopstveno parking mesto.

Zakupljena i rezervisana parking mesta

Član 24

Korisnik može zakupiti, na javnom parkiralištu sa naplatom, parking mesto na određeni period uz plaćanje naknade.

Vršilac ove komunalne delatnosti nije dužan da zakupljeno parking mesto posebno obeleži horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Član 25

Korisnik može rezervisati, na javnom parkiralištu sa naplatom, parking mesto na određeni period uz plaćanje naknade.

Rezervisana parking mesta Vršilac ove komunalne delatnosti dužan je da obeleži horizontalnom, vertikalnom signalizacijom i dopunskom tablom saobraćajnog znaka.

Vršilac ove komunalne delatnosti dužan je da na javnom parkiralištu sa naplatom obezbedi rezervisana parking mesta za potrebe državnih organa, organa Grada, drugih pravnih lica i preduzetnika uz plaćanje naknade.

V OBELEŽAVANJE I ODRŽAVANJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Obeležavanje javnih parkirališta

Član 26

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Parking mesta se vidno obeležavaju vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

Parking mesta za osobe sa invaliditetom i rezervisana parking mesta obeležavaju se horizontalnom signalizacijom žute boje i dopunskom tablom koja sadrži obaveštenje o nameni.

Na opštim i posebnim parkiralištima na kojima se ne vrši naplata, obeležavanje vertikalnom i horizontalnom signalizacijom vrši Grad preko Javnog preduzeća kome je poverena ta delatnost.

Na opštim i posebnim parkiralištima na kojima se vrši naplata, obeležavanje vertikalnom i horizontalnom signalizacijom obavlja Vršilac komunalne delatnosti.

Kod posebnih parkirališta sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila Vršilac ove komunalne delatnosti postavlja digitalne table za precizno očitavanje broja slobodnih parking mesta.

Održavanje javnih parkirališta

Član 27

Vršilac komunalne delatnosti ne može izdavati parking karata za parkiranje motornih vozila na posebnim parkiralištima koja su mu dodeljena ukoliko nema slobodnih parking mesta.

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da ogradu, stubiće i ostale elemente uređenja javnog parkirališta koja su mu dodeljena drži u urednom i ispravnom stanju. Pod ispravnim i urednim stanjem podrazumeva se da nisu oštećeni, izlepljeni sredstvima za oglašavanje, da boja nije izbledela ili pak da nedostaju.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da javna parkirališta koja su mu dodeljena drži u urednom i ispravnom stanju, odnosno da redovno vrši čišćenje, sakupljanje i odnošenje smeća, kao i da vrši pranje javnih parkirališta u skladu sa planom održavanja ukoliko je temperatura veća od 50°C.

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da na javnim parkiralištima koja su mu dodeljena, na vidnom mestu postavi korpe za otpatke, tako da se ne ometa parkiranje vozila.

Na opštim i posebnim parkiralištima na kojima se ne vrši naplata, održavanje čistoće i uklanjanje snega i leda vrši nadležno Javno preduzeće kome je poverena ova komunalna delatnost.

Na javnim parkiralištima na kojima se vrši naplata, održavanje čistoće i uklanjanje snega i leda vrši Vršilac komunalne delatnosti.

Izvođenje radova na parkiralištu

Član 28

Prilikom izvođenja građevinskih radova kada je neophodno zauzimanje javnog parkirališta, investitor je dužan da plaća i naknadu Vršiocu ove komunalne delatnosti za izgubljenu dobit nastalu zbog nemogućnosti korišćenja i naplate parking mesta, a koja je nastala zauzimanjem parking mesta ili prilaznog puta.

Iznos dnevne naknade obračunava se tako da se broj parking mesta na kojima se ne može izvršiti naplata nastala zauzimanjem parking mesta ili prilaznog puta pomnoži sa cenom dnevne karte.

Ukupni iznos se obračunava tako da se dnevni iznos naknade pomnoži sa brojem dana koliko se sprečava normalno korišćenje javnog parkirališta.

Uslovi izvođenja radova i ukupni iznos naknade i način plaćanja određeni su u rešenju nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Leskovca.

Grad Leskovac kao investitor radova, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad nemaju obavezu plaćanja naknade iz stava 1. ovog člana.

VI CENOVNIK

Član 29

Cenovnikom Vršilaca komunalne delatnosti utvrđuje se:

- kategorija korisnika,

- vrste usluga i radnji sa jediničnim cenama, bez i sa PDV-om,

- popusti po osnovu plaćanja unapred i za period korišćenja,

- usluge koje se plaćaju unapred,

- troškovi izdavanja naloga za plaćanje,

- troškovi dostavljanja naloga za plaćanje na adresu korisnika,

- iznos naknade za uklanjanje i premeštanje vozila,

- iznos naknade čuvanje i skladištenje uklonjenih vozila,

- iznos naknade za prevoz vozila na zahtev vlasnika ili nadležnog organa,

- rok i način plaćanja, kamatna stopa i način obračuna,

- posebna dnevna karta,

- manipulativni troškovi u vezi sa uklanjanjem vozila sa javnog parkinga i drugih javnih i zelenih površina.

Član 30

Elementi za obrazovanje cena su:

- poslovni rashodi iskazani u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima,

- rashodi za izgradnju i rekonstrukciju objekta komunalne infrastrukture i nabavku opreme, prema usvojenim programima i planovima Vršilaca ove komunalne delatnosti na koje je jedinica lokalne samouprave dala saglasnost,

- dobit Vršilaca ove komunalne delatnosti.

Član 31

Cenovnik donosi Vršilac ove komunalne delatnosti uz saglasnost Gradskog veća grada Leskovca.

VII NAPLATA PARKIRANJA

Član 32

Korisnik je dužan da:

1. plati parkiranje prema započetom času (za svakih započetih šezdeset minuta korišćenja parking mesta) i vremenu zadržavanja, po cenovniku za zonu u kojem se parkiralište nalazi.

2. postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom parkiranja.

Obaveza plaćanja usluge korišćenja javnog parkirališta nastaje nakon isteka 10-og minuta od momenta zaustavljanja vozila na parking mestu.

Po isteku 10 minuta od momenta zaustavljanja vozila na parking mesto korisnik ima obavezu da plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način i prema važećem cenovniku po započetom času, ili da ukloni vozilo sa parking mesta.

Po isteku plaćenog vremena parkiranja korisnik ima obavezu da plati parking kartu ili da ukloni vozilo sa parking mesta u roku od 5 minuta od isteka plaćenog vremena.

Iznos naknade po započetom času, način naplate parkiranja, vremensko ograničenje korišćenja parkirališta i radno vreme vidno se ističe na tabli koja se nalazi na početku parkirališta.

Član 33

Naplata naknade za parkiranje vrši se kupovinom parking karte.

Parking karta sadrži uslove i uputstvo za korišćenje.

Parking karta može se kupiti putem SMS poruke, na kiosku, kod ovlašćenog distributera, i u poslovnim prostorijama Vršioca ove komunalne delatnosti.

Broj telefona sa uputstvom za plaćanje putem SMS poruka vidno se ističe na tabli.

Naplata na posebnim parkiralištima sa kontrolisanim izlaskom i ulaskom vrši se putem automata, slanjem SMS poruke ili preko inkasanta, prema vidno istaknutom uputstvu na ulazu.

Član 34

Korisnik je dužan da istakne ispravno popunjenu parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili da parkiranje plati putem mobilnog telefona SMS porukom prema vidno istaknutom obaveštenju.

Član 35

Korisnik javnog parkirališta koji komunalnu uslugu koristi na način koji je u suprotnosti sa članom 32. ove Odluke, dužan je da plati posebnu cenu (posebnu dnevnu kartu) koja se realizuje putem parking naloga.

Član 36

Parking nalog sadrži iznos posebne dnevne karte. Korisnik ne može dobiti više parking naloga za istu povredu u jednom danu. Nalog za plaćanje posebne dnevne karte izdaje ovlašćeni kontrolor Vršilaca ove komunalne delatnosti i uručuje ga korisniku.

Kada je korisnik odsutan, kontrolor parking nalog pričvršćuje na vidno mesto na vozilu.

Dostavljanje parking naloga na način iz stava 2. ovog člana smatra se izvršenim i kasnije oštećenje ili uništenje parking naloga nema uticaja na valjanost dostavljanja i plaćanja.

Kada kontrolor nije u mogućnosti da parking nalog uruči korisniku ili da ga pričvrsti na vozilo, parking nalog za plaćanje dostavlja se na adresu korisnika.

Korisnik parkirališta kome je prvi put u periodu od 12 meseci uručena posebna dnevna karta putem parking naloga plaćanjem polovine iznosa u roku od 8 dana oslobađa se plaćanja druge polovine iznosa naznačene u parking nalogu.

Evidenciju korisnika iz stava 5. ovog člana vodi Vršilac ove komunalne delatnosti.

Ukoliko korisnik parkirališta iz stava 5. ovog člana, koji je oslobođen plaćanja druge polovine iznosa parking naloga, u roku od godinu dana ne ponovi prekršaj isti će biti izbrisan iz evidencije koju vodi Vršilac ove komunalne delatnosti.

Ako korisnik parkirališta ne plati posebnu dnevnu kartu u roku od osam dana Vršilac ove komunalne delatnosti će pokrenuti Zakonom predviđene mehanizme za naknadu štete.

Član 37

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da pri izdavanju naloga za plaćanje:

- utvrdi i dokumentuje činjenično stanje,

- korisniku omogući uvid u dokumentaciju i evidenciju,

- čuva foto i elektronsku dokumentaciju i evidenciju jednu godinu.

VIII KONTROLA PARKIRANJA

Član 38

Kontrolu propisanih uslova i načina korišćenja javnih parkirališta sa naplatom i parking mesta vrši ovlašćeni kontrolor Vršilaca ove komunalne delatnosti.

Kontrolor ima službenu legitimaciju i nosi službeno odelo. Vršilac ove komunalne delatnosti izdaje legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela. Kontrolor je dužan da se prilikom kontrole, predstavi i legitimiše. Kontrolor je ovlašćen da preduzme radnje i naloži mere utvrđene ovom Odlukom.

Kontrolor je dužan da korisniku, na njegov zahtev, da uputstva i informacije o uslovima i načinu korišćenja javnog parkirališta i parking mesta.

Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila

Član 39

Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa puta, javnih parkirališta, sa uređenih zelenih površina i drugih javnih površina obavlja Vršilac ove komunalne delatnosti.

Vršilac ove komunalne delatnosti obavlja radnju premeštanja ili uklanjanja vozila isključivo po nalogu ovlašćenih lica.

Policijski službenik MUP-a kao i komunalni inspektor Gradske uprave grada Leskovca su jedino ovlašćena lica koja preduzimaju mere za uklanjanje nepropisno zaustavljenih i nepropisno parkiranih vozila u skladu sa Zakonom.

Ovlašćeno lica MUP-a iz stava 3. ovog člana postupa u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja.

Komunalni inspektor Gradske uprave grada Leskovca postupa u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima kada se radi o odbačenim vozilima na javnom putu i na mestima gde je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje.

Komunalni inspektor Gradske uprave grada Leskovca postupa u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, odnosno nalaže rešenjem uklanjanje i premeštanje vozila ako su ostavljena protivno propisima.

Vozila koja su parkirana suprotno propisima Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Zakona o komunalnim delatnostima sankcionišu se prekršajnim nalozima.

Član 40

Uklanjanje vozila sa javnih parkirališta sa naplatom vrši se po nalogu komunalnog inspektora na osnovu ličnog uvida, poziva komunalnog policajca ili ovlašćenog kontrolora Vršilaca ove komunalne delatnosti u sledećim slučajevima kada je:

1. vozilo parkirano suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji,

2. na parking mestu ostavljeno odbačeno vozilo,

3. parkirano i zaustavljeno vozilo na parking mestu za osobe sa invaliditetom, ako vozilo ne pripada toj kategoriji korisnika,

4. parkirano vozilo na prilazu parking mesta,

5. parkirano vozilo na rezervisanom parking mestu,

6. parkirano vozilo koje ne pripada kategoriji vozila za koje je parkiralište namenjeno.

Član 41

Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa zelenih i drugih javnih površina vrši se po nalogu komunalnog inspektora Gradske uprave grada Leskovca.

Član 42

Korisnik kome je po nalogu komunalnog inspektora uklonjeno vozilo dužno je da plati naknadu za uklanjanje vozila prema važećem Cenovniku vršilaca komunalne delatnosti.

Član 43

Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila se vrši specijalnim vozilom "Pauk".

Uklonjena vozila odnose se na uređen prostor - depo, koji je predviđen za smeštaj i čuvanje uklonjenih vozila.

Vršilac ove komunalne delatnosti dužan je da omogući plaćanje troškova i preuzimanje uklonjenih vozila svakog dana u vremenu od 00:00 do 24:00 časa.

Član 44

Uklanjanje vozila počinje od trenutka kada se specijalno vozilo "Pauk" zaustavi pored nepropisno parkiranog vozila.

Prevoženje vozila počinje pokretanjem specijalnog vozila "Pauk" sa mesta izvršenja.

Uklanjanje vozila će se obustaviti ukoliko korisnik vozila plati naknadu za započeto uklanjanje do momenta početka prevoza.

Član 45

Korisnik je dužan da prilikom preuzimanja vozila plati troškove uklanjanja vozila i troškove skladištenja i čuvanja vozila, u skladu sa važećim cenovnikom Vršioca ove komunalne delatnosti.

Troškovi skladištenja i čuvanja obračunavaju se za svaki započeti sat po proteku 24 časa od prijema vozila u depo.

Na ime troškova uklanjanja nepropisno parkiranog vozila specijalnim vozilom Pauk korisnik-vlasnik vozila oslobađa se plaćanja iznosa u visini od 30% od cene utvrđene važećim cenovnikom Vršilaca ove komunalne delatnosti, ukoliko je prvi put evidentiran kao učinilac prekršaja.

Za svako naredno uklanjanje vozila isti je dužan da plati punu cenu utvrđenu važećim cenovnikom Vršilaca ove komunalne delatnosti.

Evidenciju korisnika iz stava 3. ovog člana vodi Vršilac ove komunalne delatnosti.

Ukoliko korisnik-vlasnik vozila u roku od dve godine ne ponovi prekršaj iz stava 3. ovog člana isti će biti izbrisan iz evidencije koju vodi Vršilac ove komunalne delatnosti.

Član 46

Uklonjeno vozilo korisnik može preuzeti ukoliko pruži dokaze da je on vlasnik vozila ili korisnik i ispuni obaveze iz člana 45. ove Odluke.

Preuzimanje vozila vrši se kod ovlašćenog lica Vršilaca ove komunalne delatnosti, o čemu se sačinjava zapisnik.

Korisnik ima pravo da u zapisnik upiše primedbe koje se odnose na vozilo i stvari u vozilu.

Jedan primerak zapisnika preuzima korisnik, a drugi primerak zapisnika ostaje kod Vršilaca ove komunalne delatnosti.

Član 47

Vršilac ove komunalne delatnosti je dužan da vlasniku vozila nadoknadi štetu prouzrokovanu greškom ili nemarom pri uklanjanju ili premeštanju vozila, do momenta predaje vozila.

Vršilac ove komunalne delatnosti ne snosi odgovornost za eventualna oštećenja havarisanog ili odbačenog vozila, ukoliko se vozilo nalazi u takvom stanju da ga je nemoguće ukloniti bez oštećenja.

Vršilac ove komunalne delatnosti je dužan da pre uklanjanja vozila dokumentuje vidljiva oštećenja na vozilu.

IX PRAVO NA INFORMACIJU I REKLAMACIJU

Član 48

Pravo na informaciju i reklamaciju ima svaki korisnik ove komunalne delatnosti.

Član 49

Vršilac ove komunalne delatnosti je dužan da razmotri svaku reklamaciju korisnika, da mu omogući uvid u podatke, evidencije i dokumentaciju i da mu da odgovor.

Vršilac ove komunalne delatnosti je dužan da u roku od petnaest dana u pisanoj formi dostavi odgovor na pisanu reklamaciju.

Ukoliko je reklamacija osnovana, vršilac ove komunalne delatnosti je dužan da otkloni nastale posledice.

X OBEZBEĐENJE KVALITETA I KONTINUITETA U VRŠENJU USLUGA

Član 50

Vršilac ove komunalne delatnosti je dužan da svoj rad i poslovanje organizuje tako da obezbedi trajno i nesmetano obavljanje ove komunalne delatnosti.

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da Skupštini grada i Gradskoj upravi, nadležnom Odeljenju za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu Gradske uprave grada Leskovca dostavi godišnji program rada i godišnji izveštaj o radu.

XI NADZOR

Član 51

Nadzor nad primenom ove Odluke i zakonitost rada Vršilaca ove komunalne delatnosti vrši Odeljenje za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu Gradske uprave grada Leskovca.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke, vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca preko komunalnih inspektora.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor u skladu sa Zakonom i odredbama ove Odluke ima pravo da:

1. naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera i radnji u zakonom utvrđenom roku,

2. preduzima druge mere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršenje odredaba ove Odluke, obavlja Odeljenje komunalne policije Gradske uprave grada Leskovca, preko komunalnog policajca koji ima ovlašćenje da preduzima preventivne mere propisane Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o komunalnoj policiji, kao i da izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom Odlukom.

Član 52

U postupku nadzora, nadležno odeljenje Gradske uprave grada Leskovca ima pravo da po potrebi neposredno izvrši kontrolu obavljanja komunalne delatnosti, i to da li se komunalna delatnost obavlja po uslovima i na način koji su određeni ovom Odlukom, kao i da o tome od Vršilaca ove komunalne delatnosti zatraži pismenu informaciju.

U slučaju da se u postupku nadzora kontrole utvrdi da Vršilac komunalne delatnosti ne obavlja komunalnu delatnost u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom, nadležno odeljenje Gradske uprave grada Leskovca je dužno da o tome obavesti organe Grada.

Član 53

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da komunalnom inspektoru omogući nesmetano obavljanje nadzora, da mu bez odlaganja stavi na raspolaganje i uvid potrebnu dokumentaciju, druge dokaze i izjasni se o činjenicama koje su od značaja za vršenje nadzora.

Član 54

Komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora kad utvrdi da se ometa vršenje komunalne usluge ili korišćenje komunalnih objekata ostavljanjem vozila na javnim parkiralištima, narediće rešenjem korisniku, odnosno vlasniku, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ukoliko se korisnik, odnosno vlasnik vozila, ne nalazi na licu mesta, ili odbije da ukloni vozilo, iz stava 1. ovog člana, komunalni inspektor, bez saslušanja stranke, donosi rešenje kojim nalaže da se vozilo ukloni u određenom roku, koji se može odrediti i na minute.

Rešenje iz stava 2. ovog člana se uručuje ili na pogodan način pričvršćuje na vozilo uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno, a kasnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Ako korisnik ne postupi po datom nalogu, komunalni inspektor će odrediti da se vozilo, ukloni o trošku korisnika, odnosno vlasnika, na mesto koje je za to određeno.

Član 55

Prekršajni nalog komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje u pisanoj formi u skladu sa Zakonom kojim je propisana sadržina prekršajnog naloga.

XII KAZNENE ODREDBE

Član 56

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Vršilac ove komunalne delatnosti, ako ne postupa ili postupa suprotno odredbama ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice Vršioca ove komunalne delatnosti, novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Član 57

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac kazniće korisnika javnog parkirališta ako vrši:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji,

2. parkiranje neregistrovanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona,

3. ostavljanje odbačenog vozila, ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona,

4. parkiranje i zaustavljanje vozila na parking mestu za osobe sa invaliditetom, ako vozilo ne pripada toj kategoriji korisnika,

5. parkiranje vozila na prilazu parking mestima,

6. parkiranje vozila na rezervisanom parking mestu,

7. zauzimanje parking mesta ograđivanjem, ostavljanjem predmeta i stvari ili na drugi način ometanje parkiranje drugih vozila,

8. parkiranje vozila koje ne pripada kategoriji vozila za koje je parkiralište namenjeno,

9. pranje i popravku vozila,

10. narušavanje čistoće parking prostora bacanjem smeća, opušaka, razne ambalaže, kao i vršenje drugih radnji koje utiču na nesmetano parkiranje,

11. izvodi radove na javnom parkiralištu bez odobrenja nadležnog Odeljenja.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se:

- privredno društvo ili drugo pravno lice, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara,

- odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara,

- preduzetnik, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara,

- fizičko lice, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara.

XIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 58

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Službeni glasnik grada Leskovca", broj 23/11).

Član 59

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".