ODLUKA
O USVAJANJU PROGRAMA KORIŠĆENJA SREDSTAVA OSTVARENIH OD NAKNADE ZA KORIŠĆENJE ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA ZA 2018. GODINU

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 7/2018)

I

Usvaja se Program korišćenja sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta na teritoriji grada Leskovca za 2018. godinu.

Sastavni deo ove Odluke čini Program.

II

Odluku objaviti u "Službenom Glasniku Grada Leskovca".

* * *

PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA OSTVARENIH OD NAKNADE ZA KORIŠĆENJE ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA ZA 2018. GODINU

I. UVOD

Ovim Programom, na osnovu Zakona o šumama ("Službeni glasnik RS, br.30/10, 93/12 i 89/15) utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta planiranih u budžetu Grada Leskovca za 2018. godinu. Sredstva su namenjena za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja šuma i šumskog zemljišta kao i unapređenju opštekorisnih funkcija šuma grada Leskovca.

Program korišćenja sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta donosi se za svaku kalendarsku godinu. Ovaj Program sadrži: topografsko-geografske i klimatske karakteristike područja, zakonske osnove, opis šuma i šumskog zemljišta, mere i aktivnosti na zaštiti šuma i šumskog zemljišta u 2018. godini, mere i aktivnosti na unapređenju opštekorisnih funkcija šuma od značaja za lokalnu samoupravu, finansijski plan za sprovođenje mera i aktivnosti na zaštiti šuma i šumskog zemljišta i na unapređenju opštekorisnih funkcija šuma za lokalnu samoupravu u 2018. godini, sprovođenje Programa i nadzor, završne odredbe i tabelu predviđenih sredstava Programom.

1. TOPOGRAFSKO-GEOGRAFSKE I KLIMATSKE KARAKTERISTIKE PODRUČJA

Grad Leskovac se nalazi na jugoistoku Republike Srbije i zahvata površinu od 1.025 km2. Teritorija grada prostire se u plodnoj leskovačkoj kotlini, dugačke 50, a široke 45 km. Zahvata deo doline Južne Morave i deo slivova njenih značajnih pritoka, Veternice i Jablanice. Sam grad se nalazi na reci Veternici, u podnožju brda Hisar (341 m), u centralnom delu leskovačke kotline.

Po poslednjem popisu (2011. god.), na teritoriji grada Leskovca živi 144.206 stanovnika, u 144 naseljena mesta. Grad Leskovac je najrazuđeniji od svih ostalih gradova i opština u Srbiji.

Sam grad Leskovac leži na nadmorskoj visini od 228 metara. Oko leskovačke kotline su planine Radan (1409 m) i Pasjača na zapadu, Kukavica i Čemernik (1638 m) na jugu i Babička gora (1098 m), Seličevica (903m) i Suva planina na istoku. Na severu se graniči sa niškom kotlinom a na jugu preko Grdeličke klisure sa vranjsko-bujanovačkom kotlinom.

Ovo područje karakteriše jasno izražen brežuljkasto-brdovit i planinski reljef i velika rečna dolina Južne Morave. Najveći deo terena je brdovit, sa velikom koncentracijom šumskih sastojina.

Na teritoriji grada Leskovca, klima je umereno-kontinentalna, koju karakterišu ekstremno ili umereno topla leta i umereno hladne zime, kao i dva prelazna perioda, proleće i jesen.

Srednja godišnja temperatura vazduha na planskom području je 11,6°C. Prosek padavina za Leskovac je 630 mm.

2. ZAKONSKE OSNOVE

Zakonom o šumama (Sl. gl. RS.br. 30/2010, br. 93/2012 i 89/2015) uređuje se očuvanje, zaštita, planiranje, gajenje i korišćenje šuma, raspolaganje šumama i šumskim zemljištem, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja značajna za šume i šumsko zemljište. Očuvanje, zaštita i unapređenje stanja šuma, korišćenje svih potencijala šuma i njihovih funkcija i podizanje novih šumskih sastojina u cilju postizanja optimalne šumovitosti, prostornog rasporeda i strukture šumskog fonda u Republici su delatnosti od opšteg interesa. Zakonom je propisano da se obezbeđuju uslovi za održivo gazdovanje šumama i šumskim zemljištem, na način i u obimu kojim se trajno održava i unapređuje njihova proizvodna sposobnost, biološka raznovrsnost, sposobnost obnavljanja i vitalnost i unapređuje njihov potencijal za ublažavanje klimatskih promena, kao i njihova ekonomska, ekološka i socijalna funkcija, a da se pri tom ne pričinjava šteta okolnim ekosistemima.

U zaštiti šuma i šumskog zemljišta uključene su i lokalne samouprave na svojoj teritoriji. Na ime naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta lokalnim samoupravama pripada 30% od ostvarenih prihoda na godišnjem nivou. Iz tih sredstava jedinice lokalne samouprave mogu finansirati aktivnosti na unapređenju opštekorisnih funkcija šuma od značaja za lokalnu samoupravu (komunalne, sportsko-rekreativne i druge aktivnosti i objekti), u skladu sa programom koji donosi nadležni organ lokalne samouprave. Takođe, iz budžeta jedinice lokalne samouprave, mogu se finansirati i aktivnosti od opšteg interesa iz zakona.

Izveštaj o trošenju sredstava jedinica lokalne samouprave dostavlja Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravi za šume, do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

3. ŠUME I ŠUMSKO ZEMLJIŠTE

Od ukupne površine grada, u najvećem procentu je zastupljeno poljoprivredno zemljište, oko 57%. Šume i šumsko područje obuhvataju 30.375 ha ili 29,63% ukupne površine grada Leskovca, u čijem sastavu se nalaze: državne šume i šumsko zemljište na oko 12.127 ha, odnosno oko 39,92% (obuhvaćene gazdinskim jedinicama "Kačer-Zeleničje"-deo, "Kukavica G',"Kukavica II", "Leskovačko polje", "Sveti Jovan", "Velja glava-Kopiljak"-deo, Bukova glava - Čobanac deo) i privatne šume koje obuhvataju oko 60,08% od ukupne površine pod šumama.

Učešće visokih sastojina šuma po površini je 2,6%, izdanačkih 81%, veštačkih 1,7%, a šikara i šibljaka 14,7%. Po zapremini, učešće visokih je 7,7%, izdanačkih 87,8% i veštačkih 4,5%. U državnim šumama učešće visokih sastojina iznosi 63,1% po površini i 78,1% po zapremini, dok je učešće izdaničkih 21,1% po površini I 16,8% po zapremini, odnosno učešće veštačkih je 15,2% po površini i 5,1% po zapremini, a učešće šikara i šibljaka po površini je 0,6 %. Za privatne šume nema podataka.

Posmatrano po vrstama drveća dominantno je učešće bukve, zastupljenosti od 50,2% u ukupnoj zapremini, hrasta kitnjaka 7,7%, sladuna i cera 23,7%, graba 1,7%, bagrema 7,3%, dok su sve ostale vrste sa neznatnim učešćem. Ukupno učešće lišćara je 95,9% i skromno učešće sastojina četinara od 4,1%, od čega je najzastupljeniji crni bor. U privatnim šumama najviše je zastupljena bukva, zatim hrastovi i znatnije je učešće bagrema.

Ugroženost šuma i šumskog zemljišta

Za potrebe održivog i ekonomičnog korišćenja šuma i šumskog zemljišta, prilikom izrade programa pažnja je posvećena propratnim, ali veoma bitnim, elementima u gazdovanju i korišćenju šuma, odnosno šumskog zemljišta.

• Šumski putevi - su od velikog značaja za funkcionisanje svakog sela, s obzirom da svako od njih raspolaže šumskim sastojinama u privatnom vlasništvu. Putevi omogućavaju lakši i bezbedniji pristup sopstvenika parcelama pod šumama, a zavisno od uređenosti utiču i na očuvanost postojeće mehanizacije. Trenutno stanje važnijih šumskih puteva, na teritoriji Leskovca, jeste da su oštećeni. Oštećenja nastaju najčešće zbog prevoza velikog tereta-privlačenja drveta do kuća (posečena debla). Šumski putevi su prepuni dubokih rupa u kojima se zadržava voda nakon obilnih padavina, površina je klizava sa dubokim kolotrazima. Često puta dolazi do prevrtanja traktora sa ljudstvom i tovarom. Ovakvo stanje šumskih puteva. predstavlja veliku opasnost, posebno po bezbednost sopstvenika šuma prilikom seče šuma i prevoza ogrevnog drveta.

Slično stanje je i sa tzv. prilaznim šumskim putevima od naseljenog mesta do šumskih sastojina.

• Erozioni procesi - Pod uticajem atmosferskih padavina i drugih faktora dolazi dolazi do ispiranja šumskog zemljišta i puteva, kao i do drugih erozivnih procesa. Erozija zemljišta je ozbiljan problem i mora se permanentno organizovati borba sa njom. Područje grada Leskovca je veoma ugroženo erozionim procesima. Ovo reljefski nemirno područje je znatno napadnuto procesima erozije različitog intenziteta. Procesi erozije prisutni su, pored poljoprivrednog zemljišta i kod šumskog zemljišta i u šumskim sastojinama, naročito kod proređenih šuma i šikara. Ovo je izraženo, posebno na površinama pod šumskim rastinjem, gde je obrast ocenjen kao nedovoljan, a sklop nepotpun ili prekinut, odnosno gde je učešće progala (šumskih čistina) veće od 30%. Popunjavanje se vrši sadnjom uglavnom bukve i četinarskih vrsta (očetinjavanje), a pre svega crnim borom.

Značaj šuma i šumskog zemljišta

Pored privredno-ekonomskog značaja šuma od velikog značaja su i ekološki, sportsko-rekreativni i turistički značaj šuma i šumskog zemljišta.

Ekološki značaj šuma se ogleda u znatnom povećanju kiseonika u atmosferi i smanjenju utljen-dioksida. Pored ovog, šume imaju veliku ulogu i u prečišćavanju vazduha, zadržavaju veliku količinu prašine, čađi, aerosoli i drugih štetnih materija. Šume takođe filtriraju vodu, sprečavaju klizišta i erozije, smanjuju buku i ublažavaju klimatske promene.

Sportsko-rekreativni značaj je zastupljen kroz aktivnosti i sadržaje raznih saveza, klubova i udruženja (planinarski, skijaški, lovački i dr.)

4. MERE I AKTIVNOSTI NA ZAŠTITI ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA U 2018. GODINI

U cilju održivog gazdovanja šumama i šumskim zemljištem, povećanja stepena i kvaliteta njihove iskorišćenosti i ekonomičnosti, Programom. su predviđene preventivne mere zaštite šuma i šumskog zemljišta, koje obuhvataju sledeće aktivnosti:

4.1. Rekonstrukcija šumskih puteva sa i bez pošljunčavanja

Radovi na rekonstrukciji šumskih puteva podrazumevaju:

- Planiranje postojećeg stanja kolovoza buldožerom ili grejderom, mašinski iskop odvodnih putnih jarkova grejderom, izrada i ugradnja propusta za vodu i valjanje posteljice kolovoza. Kod puteva sa pošljunčavanja, pored pomenutih radova imamo i pošljunčavanje kolovoza, odnosno ugrađivanje refuznog rečnog šljunka u sloju od 15,00cm i sabijanje (valjanje).

5. MERE I AKTIVNOSTI NA UNAPREĐENJU OPŠTEKORISNIH FUNKCIJA ŠUMA OD ZNAČAJA ZA LOKALNU SAMOUPRAVU
(komunalne, sportsko-rekreativne i druge aktivnosti i objekti)

5.1. Rekonstrukcija objekata za odmor i sportsko-rekreativne aktivnosti

Ova rekonstrukcija podrazumeva sledeće građevinske radove:

Rekonstrukciju krova, radovi na povećanju energetske efikasnosti objekta (izrada termoizolacije spoljnih zidova i zamena spoljne stolarije), izradu hidro izolacije objekta, izradu drenaže oko objekta, ugradnja horizontalnih oluka i olučnih vertikala, rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukciju ili izgradnju septičke jame, rekonstrukciju sanitarnih čvorova i molersko farbarske radove na objektu.

6. FINANSIJSKI PLAN ZA SPROVOĐENJE MERA I AKTIVNOSTI NA ZAŠTITI ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA I NA UNAPREĐENJU OPŠTEKORISNIH FUNKCIJA ŠUMA OD ZNAČAJA ZA LOKALNU SAMOUPRAVU PREDVIĐENIH PROGRAMOM

6.1. Za potrebe ovog Programa, na raspolaganju su sredstva u ukupnom iznosu od 9.360.749,32 dinara. Grad Leskovac ova sredstva ostvaruje iz dela republičke naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta koji ostvaruju jedinice lokalne samouprave. Po Zakonu o šumama ("Službeni glasnik RS, br.30/10, 93/12 i 89/15), 70% prihoda je republički deo, dok 30% ostvarenih prihoda na godišnjem nivou pripada u budžet lokalnih samouprava na čijoj teritoriji se koriste šume i šumsko zemljište. Ukupna sredstva koj a su na raspolaganju u 2018. godini su:

A. Prihodi od Naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta za 2017. u iznosu od 2.388.003,66 dinara.

B. Preneta sredstva iz prethodnih godina u iznosu od 6.972.745,66 dinara.

6.2. Sredstva predviđena ovim Programom koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih Zakonom o šumama, a kroz sprovođenje mera i aktivnosti na zaštiti šuma i šumskog zemljišta i na unapređenju opšte korisnih funkcija šuma od značaja za lokalnu samoupravu na teritoriji grada Leskovca, prikazanih u prilogu - tabela broj 1.

7. SPROVOĐENJE PROGRAMA I NADZOR

7.1. Opredeljena sredstva u iznosu od 9.360.749,32 din. sa uračunatim PDV-om koristiće se u skladu sa Programom za korišćenje sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta na teritoriji grada Leskovca za 2018. godinu.

7.2. Ukoliko nema prijavljenih kandidata, nema onih koji ispunjavaju uslove konkursa ili nisu utrošena sva predviđena sredstva za neku od predviđenih mera i aktivnosti, sredstva se mogu preneti na drugu meru - aktivnost, ukoliko za to postoji potreba.

7.3. Na kraju perioda 1. januar - 31. decembar 2018. godine, neiskorišćena sredstva prenose se u naredni period i raspoređuju u Programu korišćenja sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta na teritoriji grada Leskovca za 2019. godinu.

7.4. Gradska Uprava, Odeljenje za privredu i poljoprivredu grada Leskovca, će sprovoditi aktivnosti predviđene programom objavljivanjem javnog konkursa, a u skladu sa Pravilnikom o dodeli sredstava po godišnjem Programu za korišćenje sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta na teritoriji grada Leskovca za 2018. godinu.

7.5. Stručne i administrativno-tehničke poslove za realizaciju programa i projekata, kao i nadzor nad izvršavanjem ugovorenih obaveza, sprovodi Odeljenje za privredu i poljoprivredu.

8. ZAVRŠNE ODREDBE

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Prilog:
FINANSIJSKI PLAN PROGRAMA KORIŠĆENJA SREDSTAVA OSTVARENIH OD NAKNADE ZA KORIŠĆENJE ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA ZA 2018. GODINU

Tabela broj 1 - Planirana finansijska sredstva po Programu - ukupno

 

Stavka

Vrednost radova u din. bez PDV-a

Vrednost radova u din. sa PDV-om

Napomena:

4.1.

Rekonstrukcija šumskih puteva - ukupno

2.500.000,00

3.000.000,00

Po Elaboratu. Radovi će biti sprovedeni u toku 2018. godine, Sredstva se obezbeđuju iz Budžeta grada

5.1.

Rekonstrukcija objekata za odmor i sportsko-rekreativne aktivnosti - ukupno

5.000.00000

6.000.000,00

Po Elaboratu. Radovi će biti sprovedeni u toku 2018. godine, Sredstva se obezbeđuju iz Budžeta grada

 

UKUPNO

7.500.000,00

9.000.000,00