PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA ZA IZGRADNJU, ODRŽAVANJE I OPREMANJE USTANOVA SOCIJALNE ZAŠTITE

("Sl. glasnik RS", br. 42/2018)

Predmet pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kriterijumi za dodelu sredstava za izgradnju, održavanje i opremanje ustanova socijalne zaštite koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije (u daljem tekstu: ustanove).

Plan investicija

Član 2

Plan investicija obuhvata: izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, adaptaciju i investiciono održavanje objekata, kao i opremanje.

Plan investicija i opremanja, ustanove dostavljaju ministarstvu nadležnom za socijalnu zaštitu do 31. januara tekuće godine za narednu godinu.

Zahteve za sanaciju i tekuće održavanje objekata, ustanove podnose ministarstvu nadležnom za socijalnu zaštitu do 30. novembra tekuće godine za narednu godinu.

Prioriteti

Član 3

Sredstva za izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, adaptaciju i investiciono održavanje objekata, kao i opremanje, dodeljuju se ustanovama, u skladu sa sledećim prioritetima:

1) Obaveze postupanja po nalogu nadležnih inspekcija, prema stepenu rizika po život i zdravlje korisnika i zaposlenih;

2) Obezbeđivanje ispunjenosti propisanih minimalnih standarda u pogledu prostora i opreme (strukturalnih standarda);

3) Podrška procesu transformacije;

4) Unapređenje uslova zaštite korisnika.

Kriterijumi

Član 4

Raspodela sredstva za izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, adaptaciju objekta i investiciono održavanje objekata kao i opremanje, ustanovama za smeštaj korisnika, vrši se primenom sledećih kriterijuma, po prioritetima utvrđenim u članu 3. ovog pravilnika:

1) Kapacitet (broj korisnika) ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika;

2) Struktura korisnika u ustanovi po stepenu podrške;

3) Visina sredstava koja su dodeljena ustanovi u prethodne tri godine za izvođenje radova i nabavku opreme.

Raspodela sredstva za izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, adaptaciju i investiciono održavanje objekata, kao i opremanje, centrima za socijalni rad vrši se primenom sledećih kriterijuma, po prioritetima utvrđenim u članu 3. ovog pravilnika:

1) Broj stanovnika na području za koje je centar za socijalni rad osnovan;

2) Stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave za koje je centar za socijalni rad osnovan;

3) Visina sredstava koja su dodeljena centru za socijalni rad u prethodne tri godine za izvođenje radova i nabavku opreme.

Raspodela sredstva za izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, adaptaciju i investiciono održavanje objekata, kao i opremanje, centrima za porodični smeštaj i usvojenje čiji je osnivač Republika Srbija i Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu vrši se primenom sledećih kriterijuma, po prioritetima utvrđenim u članu 3. ovog pravilnika:

1) Veličina teritorije za koju je centar za porodični smeštaj i usvojenje, odnosno Republički zavod za socijalnu zaštitu osnovan;

2) Visina sredstava koja su dodeljena centru za porodični smeštaj i usvojenje, odnosno Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu u prethodne tri godine za izvođenje radova i nabavku opreme.

Član 5

Ministar nadležan za socijalnu zaštitu, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, a na osnovu blagovremeno dostavljenih planova investicija, za svaku budžetsku godinu u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu zakona o budžetu, utvrđuje listu ustanova za dodelu sredstava i pojedinačne iznose sredstava za namene iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika.

Ministar nadležan za socijalnu zaštitu, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, a na osnovu blagovremeno podnetih zahteva ustanova, za namene iz člana 2. stav 3. ovog pravilnika za svaku budžetsku godinu opredeljuje sredstva kroz raspodelu sredstava ustanovama socijalne zaštite (indirektnim korisnicima Ministarstva).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".