PRAVILNIK
O NAČINU POSTUPANJA GRANIČNE POLICIJE PRILIKOM UTVRĐIVANJA I REŠAVANJA GRANIČNOG INCIDENTA I POVREDE DRŽAVNE GRANICE

("Sl. glasnik RS", br. 42/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način postupanja granične policije prilikom utvrđivanja i rešavanja graničnog incidenta i povrede državne granice.

Član 2

Postupak utvrđivanja graničnog incidenta i povrede državne granice sprovodi granična policija na način utvrđen ovim pravilnikom, ukoliko međunarodnim sporazumom nisu određena tela koja će utvrditi granični incident ili povredu državne granice.

Član 3

Postupak utvrđivanja graničnog incidenta i povrede državne granice preduzima se sa ciljem da se utvrde okolnosti i uzroci zbog kojih je došlo do graničnog incidenta i povrede državne granice i eventualne posledice koje su time nastupile.

Policijski službenici granične policije postupaju po svim obaveštenjima i saznanjima koja ukazuju na to da je izvršena neka od radnji koja predstavlja granični incident ili povredu državne granice i preduzimaju mere i radnje potrebne za obezbeđenje tragova i drugih materijalnih dokaza.

Član 4

U slučaju graničnog incidenta ili povrede državne granice, granična policija:

1) izlazi na mesto događaja - graničnog incidenta ili povrede državne granice;

2) obezbeđuje mesto događaja graničnog incidenta ili povrede državne granice do dolaska službenog lica nadležnog organa, pregleda mesto događaja radi pronalaženja ili obezbeđenja tragova i predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz, pronalaska učinioca, kao i prikupljanja obaveštenja u vezi sa događajem;

3) o događaju - graničnom incidentu ili povredi državne granice hitno izveštava druge organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova radi preduzimanja mera i radnji iz njihove nadležnosti;

4) preduzima i druge mere i radnje predviđene Zakonom o graničnoj kontroli ili drugim zakonima.

O graničnom incidentu državne granice hitno se obaveštava organ državne uprave nadležan za spoljne poslove.

O graničnom incidentu i povredi državne granice hitno se obaveštava susedni granični organ putem kontakta ili zajedničkog kontakt centra.

Član 5

U slučaju graničnog incidenta i povrede državne granice koji su posledica izvršenja prekršaja ili krivičnog dela, postupa se u skladu sa odredbama zakona kojima su uređeni prekršajni ili krivični postupak.

U slučaju graničnog incidenta i povrede državne granice, kojima je pričinjena materijalna šteta, visina materijalne štete i obeštećenje utvrđuje se na način predviđen međunarodnim ugovorom.

Ako međunarodnim ugovorom nije predviđen način utvrđivanja visine materijalne štete i obeštećenja, dokumentacija koja se odnosi na utvrđivanje materijalne štete i obeštećenja, dostavlja se diplomatskim putem organu uprave nadležnom za spoljne poslove, radi regulisanja obeštećenja.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu utvrđivanja povreda državne granice i graničnih incidenata ("Službeni glasnik RS", broj 120/12).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".