PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA STIPENDIRANJE SPORTISTA I USAVRŠAVANJE SPORTSKIH STRUČNJAKA U AP VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 26/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i kriterijumi za stipendiranje perspektivnih i talentovanih sportista za sportsko usavršavanje, stipendiranje sportista uključenih u razvojni program Olimpijskog komiteta Srbije, kao i utvrđivanje naknada za usavršavanje mladih sportskih stručnjaka u AP Vojvodini.

Član 2

Svi izrazi za fizička lica koji su u ovom pravilniku izraženi u gramatičkom muškom rodu, podrazumevaju prirodni muški i ženski rod lica na koja se odnose.

I - Stipendiranje perspektivnih i talentovanih sportista

Član 3

Pravo na stipendiranje imaju sportisti uzrasta od 14 do 20 godina.

Pod perspektivnim i talentovanim sportistima podrazumevaju se sportisti koji su rangirani u skladu s Nacionalnom kategorizacijom sportista, uzrasta od 14 do 18 godina - perspektivni sportista, odnosno uzrasta 19 i 20 godina - talentovani sportista.

Član 4

Predlog godišnjeg programa stipendiranja perspektivnih i talentovanih sportista podnosi nadležni pokrajinski granski sportski savez.

Pokrajinski granski sportski savezi dostavljaju predloge stipendista za narednu godinu iz svoje grane sporta za sportiste članove klubova AP Vojvodine, do 31. januara tekuće godine.

Uz predloge stipendista, obavezno se dostavlja i dokumentacija koja potvrđuje postignute rezultate sportista (npr. bilteni, izveštaji s takmičenja).

Član 5

Perspektivni i talentovani sportista može dobiti stipendiju za sportsko usavršavanje ako su ispunjeni sledeći uslovi:

1. ostvaren značajan rezultat na zvaničnim međunarodnim takmičenjima;

2. plasman u tekućoj godini od I do III mesta na državnom prvenstvu seniora, mlađih seniora, juniora ili kadeta;

3. ne sme imati potpisan profesionalni ugovor sa određenom sportskom organizacijom ili potpisan ugovor sa inostranim klubom;

4. sportska organizacija čiji je sportista član mora da ima sedište na teritoriji AP Vojvodine;

5. sportska organizacija mora biti član nadležnog pokrajinskog granskog sportskog saveza;

6. mora ispunjavati obaveze prema reprezentaciji nadležnog nacionalnog granskog saveza Republike Srbije;

7. mora ispunjavati kriterijume i uslove iz člana 3. ovog pravilnika;

8. u tekućoj godini ne sme primati nacionalnu stipendiju kao vrhunski sportista.

Član 6

Broj stipendija koje mogu dobiti perspektivni i talentovani sportisti istog pokrajinskog granskog sportskog saveza, pod uslovom da ispunjavaju kriterijume, određuje se prema rangu sporta, utvrđenim pokrajinskom kategorizacijom pokrajinskih granskih sportskih saveza, tako što prednost imaju sportisti iz saveza koji su više kategorisani.

Član 7

Podnete predloge razmatra Komisija koja se sastoji od predsednika i četiri člana, a koju pored predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu (u daljem tekstu: Sekretarijat), čine i predstavnici Sportskog saveza Vojvodine i Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija pregleda i vrednuje podnete predloge, te potom pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu dostavlja predlog za stipendiranje.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Član 8

Visinu i broj mesečnih stipendija, utvrđuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu jednom godišnje, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstava.

O stipendiranju talentovanih i perspektivnih sportista za sportsko usavršavanje Sekretarijat i stipendirani sportista zaključuju ugovor, kojim se osim prava sportiste na stipendiju, ugovara i njegova obaveza testiranja u Pokrajinskom Zavodu za sport i medicinu sporta, kao i obaveza sportiste da se odazove pozivu Sekretarijata radi učešća u promotivnim aktivnostima.

Stipendija za sportsko usavršavanje uplaćuje se na tekući račun sportiste.

Član 9

Stipendija će se sportisti ukinuti:

- kada prestane da postoji neki od uslova za dobijanje stipendije, koji su navedeni u članu 5. ovog pravilnika,

- u slučaju kršenja antidoping pravila propisanih Zakonom od dana utvrđene povrede antidoping pravila,

- ukoliko nadležni nacionalni ili pokrajinski sportski granski savez izrekne sportisti disciplinsku meru za težu povredu,

- u slučaju neopravdanog neispunjavanja obaveze stipendiranog sportiste sadržane u stavu dva prethodnog člana i ugovoru o stipendiranju.

II - Stipendiranje sportista razvojnog programa Olimpijskog komiteta Srbije

Član 10

Pravo na stipendiranje imaju i perspektivni i talentovani sportisti uzrasta do 20 godina iz individualnih grana sporta koji su uključeni u razvojni program Olimpijskog komiteta Srbije (u daljem tekstu: OKS), uz uslov da sportisti nisu korisnici nacionalne stipendije Ministarstva omladine i sporta za tekuću godinu.

Član 11

Predlog godišnjeg programa stipendiranja perspektivnih i talentovanih sportista koji su uključeni u razvojni program OKS, podnosi nadležni pokrajinski granski sportski savez, najkasnije do 31. januara tekuće godine.

Uz predloge stipendista, obavezno se dostavlja i dokaz da se predloženi sportista nalazi na listi učesnika razvojnog programa OKS.

Član 12

Perspektivni i talentovani sportista iz ovog programa može dobiti stipendiju za sportsko usavršavanje ako su ispunjeni uslovi koje propisuje OKS za sportiste učesnike razvojnog programa OKS.

Član 13

Na osnovu predloženog spiska sportista koji su uključeni u razvojni program OKS, pokrajinski sekretar za sport i omladinu donosi rešenje o stipendiranju.

Član 14

Visinu stipendije za stipendiste iz razvojnog programa, utvrđuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu jednom godišnje, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstava.

O stipendiranju talentovanih i perspektivnih sportista iz razvojnog programa OKS-a, Sekretarijat i sportista zaključuju ugovor.

Stipendija za sportsko usavršavanje iz razvojnog programa OKS uplaćuje se na tekući račun sportiste.

Član 15

Stipendija će se sportisti iz razvojnog programa OKS ukinuti u sledećim slučajevima:

- kada prestane da postoji neki od uslovi koje propisuje OKS za učešće sportista u razvojnom programu OKS, od dana prestanka ispunjavanja uslova;

- u slučaju kršenja antidoping pravila propisanih Zakonom, počev od dana utvrđene povrede antidoping pravila;

- ukoliko nadležni pokrajinski ili nacionalni sportski granski savez izrekne sportisti disciplinsku meru za težu povredu pravila saveza, od dana kad odluka postane konačna;

- u slučaju da u toku godine u kojoj prima stipendiju sportista pređe u klub čije sedište se ne nalazi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, od dana prelaska u taj klub.

III - Usavršavanje mladih sportskih stručnjaka

Član 16

Pravo na naknadu za stručno usavršavanje imaju mladi sportski stručnjaci (u daljem tekstu: treneri) od 25 do 45 godina.

Član 17

Predlog godišnjeg programa usavršavanja trenera podnosi nadležni pokrajinski granski sportski savez.

Pokrajinski granski sportski savezi dostavljaju predloge trenera iz svoje grane sporta angažovane u klubovima s teritorije AP Vojvodine za narednu godinu do 20. decembra tekuće godine.

Član 18

Trener može dobiti naknadu za stručno usavršavanje ako su ispunjeni sledeći uslovi:

1. da sportista, odnosno ekipa koju trenira ima ostvaren značajan rezultat na zvaničnim međunarodnim takmičenjima;

2. u pojedinačnim sportovima sportisti trenera moraju imati osvojene najmanje tri medalje od I do III mesta u tekućoj godini na državnom prvenstvu seniora, mlađih seniora, juniora ili kadeta. Treneri iz ekipnih sportova moraju imati plasman od I do III mesta u tekućoj godini na državnom prvenstvu ili kupu seniora, mlađih seniora, juniora ili kadeta ili osvojeno prvo mesto na prvenstvu Vojvodine ili Kupu Vojvodine seniora, mlađih seniora, juniora ili kadeta;

3. da ima odgovarajuće obrazovanje ili stepen stručne osposobljenosti i važeću dozvolu za rad nadležnog nacionalnog granskog saveza, u skladu sa Zakonom o sportu;

4. da je angažovan u sportskoj organizaciji koja ima sedište na teritoriji AP Vojvodine;

5. da je sportska organizacija u kojoj je trener angažovan član nadležnog pokrajinskog granskog sportskog saveza.

Uz predloge, savezi obavezno dostavljaju i dokumentaciju koja potvrđuje ispunjenost navedenih uslova (npr. bilten s postignutim rezultatima, fotokopija diplome i dozvole za rad, fotokopija ugovora o angažovanju, potvrda saveza o članstvu).

Član 19

O podnetim predlozima odlučuje Komisija.

Komisija pregleda i vrednuje podnete predloge, te pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu dostavlja predlog za finansiranje.

O finansiranju stručnog usavršavanja trenera Sekretarijat i nadležni granski sportski savez odabranog trenera zaključuju ugovor.

Član 20

Broj trenera u programu određuje se prema rangu sporta, utvrđenim pokrajinskom kategorizacijom pokrajinskih granskih sportskih saveza, na osnovu postignutih rezultata trenera, kao i u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima.

Član 21

Visinu mesečnog iznosa naknade za usavršavanje trenera utvrđuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu jednom godišnje.

Naknada za stručno usavršavanje uplaćuje se na račun pokrajinskog granskog sportskog saveza koji je predložio trenera.

Član 22

Naknada za stručno usavršavanje mladog sportskog stručnjaka će se ukinuti:

- ukoliko dođe do prestanka uslova iz člana 18. st. 1. tačka 4. Pravilnika, od dana prestanka angažmana trenera;

- ukoliko dođe do kršenja antidoping pravila propisanih Zakonom, od dana utvrđene povrede antidoping pravila;

- u slučaju da se treneru izrekne disciplinska mera za težu povredu od strane nacionalnog ili pokrajinskog granskog sportskog saveza, od dana kada takva odluka postane konačna.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o bližim uslovima i kriterijumima za stipendiranje sportista, usavršavanje sportskih stručnjaka i nagrađivanje za postignute sportske rezultate sportista i sportskih stručnjaka u AP Vojvodini ("Službeni list APV", br. 5/17 i 21/17).