PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA DODELU FINANSIJSKIH SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI RAVNOPRAVNOSTI POLOVA SA CILJEM UNAPREĐENJA RODNE RAVNOPRAVNOSTI U AP VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 27/2018)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se postupak, kriterijumi i način dodele finansijskih sredstava iz budžeta AP Vojvodine predviđenim Finansijskim planom i programom rada Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova (u daljem tekstu: Zavod), po javnom konkursu za finansiranje projekata u oblasti ravnopravnosti polova.

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju Udruženja koja ispunjavaju uslove, a bave se unapređenjem položaja žena i ravnopravnosti polova, čije je sedište na teritoriji AP Vojvodine.

Pravo na dodelu sredstava imaju marketinške agencije koje se bave marketinškom promocijom proizvoda i usluga udruženja.

Sredstva iz člana 1. ovog Pravilnika ne dodeljuju se: fizičkim licima, indirektnim korisnicima budžeta AP Vojvodine i drugim korisnicima čije je finansiranje uređeno aktima koje donosi ili na njih daje saglasnost Skupština AP Vojvodine ili Pokrajinska vlada.

Član 3

Predmeti finansiranja su sledeći:

- organizovanje obuka, edukacija, skupova i drugih aktivnosti sa ciljem unapređenja oblasti rodne ravnopravnosti;

- podrška projektima kojima se podstiče ekonomsko osnaživanje i edukacija žena i muškaraca;

- podrška zajedničkim projektima i aktivnostima civilnog i javnog sektora na podizanju svesti javnosti o problemu nasilja prema ženama;

- podrška projektima koji se bave prevencijom i suzbijanjem nasilja prema ženama, kao i agencijama koje se bave informisanjem javnosti o svim vrstama nasilja;

- podrška projektima kojima se promoviše rodna ravnopravnost, naročito javnim akcijama i kampanjama za podizanje svesti o temi rodne ravnopravnosti, kao i eliminisanju predrasuda i stereotipa o ulozi žena i muškaraca u porodici i društvu;

- podrška projektima i aktivnostima kojima se jačaju kapaciteti udruženja;

- podrška projektima kojima se unapređuje položaj nacionalnih manjina;

- podsticanje aktivnosti i projekata kojima se afirmiše ženski stvaralački potencijal;

- podrška projektima koji se bave promocijom i marketinškom promocijom proizvoda udruženja.

Član 4

Dodela sredstava sprovodi se putem javnog konkursa koji raspisuje Zavod.

Javni konkurs se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine", u javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine i na internet stranici Zavoda za ravnopravnost polova www.ravnopravnost.org.rs

Rok za podnošenje prijava na javni konkurs je 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Podnosilac može aplicirati samo sa jednim projektom, a visina traženih sredstava određuje se u skladu sa projektovanim budžetskim sredstvima i ciljevima koji se propisuju javnim konkursom.

Član 5

Javni konkurs iz člana 4. ovog Pravilnika sadrži podatke o aktu na osnovu koga se raspisuje javni konkurs, oblasti od javnog interesa koja se podstiče ili podržava, podatke o visini ukupnih sredstava koja se dodeljuju po javnom konkursu, zadatak koji je predmet javnog konkursa i rok za njegov završetak, podatke o krugu mogućih učesnika na javnom konkursu, načinu i roku za podnošenje prijava na javni konkurs, kriterijumima i merilima za ocenu prijava, obaveznoj dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu i druge podatke koji su važni za sprovođenje javnog konkursa.

Javni konkurs može da sadrži podatak o maksimalnom iznosu sredstava koja se dodeljuju Udruženjima i marketinškim agencijama putem javnog konkursa za određenu oblast, kao i podatak o broju prijava koje na javni konkurs može podneti Udruženje ili marketinška agencija.

Član 6

Prijave na javni konkurs podnose se na konkursnom obrascu čiju sadržinu utvrđuje Zavod, u tri primerka. Konkursni obrazac se može preuzeti u Pokrajinskom zavodu za ravnopravnost polova ili sa sajta www.ravnopravnost.org.rs, i sa pripadajućom dokumentacijom se dostavlja u zatvorenoj koverti na adresu Zavoda, poštom, ili lično na adresu Zavoda.

Uz prijavu se prilaže sledeća obavezna dokumentacija: fotokopija Rešenja o registraciji podnosioca prijave, fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju, fotokopija OP obrasca (overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje) i fotokopija izvoda iz Statuta Udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi Udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje.

Član 7

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnete od strane ovlašćenih lica, prijave koje nisu podnete na utvrđenom obrascu, prijave koje nisu predmet javnog konkursa neće biti razmatrane, kao ni prijave onih koji nisu ispunili ranije ugovorenu obavezu, a ugovorena obaveza je istekla, prema Zavodu.

Član 8

Postupak javnog konkursa za dodelu sredstava sprovodi stručna komisija (u daljem tekstu: Komisija) koju imenuje direktor/ka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova.

Komisija ima 3 člana, radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik. Komisija odluke donosi većinom od ukupnog broja članova.

Članovi Komisije koji sprovode Javni konkurs za dodelu sredstava ne mogu u isto vreme biti primaoci sredstava koja se dodeljuju po osnovu Javnog konkursa.

Član 9

Komisija procenjuje i vrednuje projekte udruženja i marketinških agencija primenom sledećih kriterijuma, dodelom odgovarajućeg broja bodova:

1. Prema referencama programa za oblast u kojoj se realizuje program (ukupno najviše do 20 bodova);

- postojanje jasno formulisanih ciljeva i ciljne grupe i povezanosti ciljeva i aktivnosti, dužina trajanja programa (do 10 bodova);

- mogućnost razvijanja programa/projekta i njegova održivost (do 10 bodova);

2. Prema ciljevima koji se postižu realizacijom programa/ projekta - doprinos stepenu unapređivanja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi (ukupno najviše 40 bodova po oblasti za koju je prijava podneta);

- za oblast unapređenja položaja žena i ravnopravnosti polova, broj obuka i edukacija u kom je akcenat na ekonomskoj ravnopravnosti žena i muškaraca povećanjem učešća žena na tržištu rada, podsticanje poslovnih preduzetničkih ideja, radi unapređenja sopstvenog biznisa i promocije novih poslovnih ideja;

- za oblast unapređenja rada udruženja i organizacija koje se bave položajem nacionalnih manjina, podrška razvojnim projektima koji za cilj imaju bolji položaj žena pripadnica nacionalnih manjina, kao i uspostavljanje "mosta" između zemalja matica nacionalnih manjina (koje su članice EU) i Republike Srbije.

- za oblast podsticaja razvoja preduzetničkih inicijativa žena za agencije koje se bave marketinškom promocijom proizvoda i usluga, a u čijem fokusu će biti proizvodi ili usluge žena preduzetnica, promocija izabranih biznis planova/poslovnih ideja i osmišljavanje marketinške kampanje za plasiranje proizvoda ili usluga na tržište (putem reklama na televiziji/radiju, na društvenim mrežama, gostovanja na TV, izrada propagandnog materijala…)

3. Prema ekonomičnosti budžeta i usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima (ukupno najviše 40 bodova)

- procena ekonomičnosti budžeta projekta i usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima do 20 bodova)

- visina traženih sredstava u poređenju sa ukupnim obimom sredstava na koja se javni konkurs odnosi (do 20 bodova)

Član 10

Komisija sačinjava preliminarnu listu vrednovanja i rangiranja prijava udruženja i marketinških agencija na javni konkurs primenom kriterijuma iz člana 9. ovog Pravilnika, u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Liste iz stava 1 ovog člana objavljuju se na internet stranici Zavoda i učesnici javnog konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja.

Na listu iz stava 1 ovog člana učesnici javnog konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru učesnika javnog konkursa na listu iz stava 1. ovog člana donosi komisija u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Član 11

Odluku o izboru i visini sredstava koja je konačna, donosi direktor/ka Zavoda - u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta AP Vojvodine u roku od najduže 30 dana od dana utvrđivanja liste vrednovanja i rangiranja prijava na javni konkurs iz člana 10 Pravilnika.

Odluka iz stava 1 ovog člana objavljuje se na internet stranici Zavoda.

Član 12

Na osnovu Odluke o dodeli podsticajnih sredstava, Zavod kao davalac sredstava će zaključiti ugovore sa korisnicima sredstava kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: predmet projekta, rok u kome se on realizuje, iznos sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju projekta, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze - predmeta programa.

Korisnik sredstava prilikom zaključenja ugovora iz stava 1 ovog člana, dužan je da - kao garanciju urednog izvršenja svojih ugovornih obaveza - preda meničnu izjavu s blanko menicom i ovlašćenjem i fotokopiju kartona deponovanih potpisa lica koja je ovlastila poslovna banka, na dan zaključenja ugovora.

U slučaju da korisnik sredstava ne izvrši ugovorene obaveze ili ih delimično izvrši, Zavod će popuniti menicu ukupnim iznosom novčanog dugovanja korisnika sredstava na dan popunjavanja kao "menicu sa dospećem po viđenju", s klauzulom "bez protesta" koju će aktivirati radi naplate. Zavod je obavezan da menicu vrati udruženju ili agenciji nakon realizacije predmeta ugovora u celosti ukoliko je ne iskoristi u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Član 13

Zavod prenosi dodeljena sredstva na osnovu ugovora iz člana 12 na tekući račun korisnika sredstava, u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta AP Vojvodine.

Član 14

Sredstva dodeljena po javnom konkursu korisnici sredstava mogu koristiti isključivo za namene za koje su dodeljena i u obavezi su da izvrše povraćaj neutrošenih sredstava. Ukoliko bude utvrđeno da korisnik sredstava po javnom konkursu nije koristio sredstva namenski, Zavod zadržava pravo da zatraži povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom, računajući od dana uplate do dana povrata dodeljenih sredstava.

Sredstva iz stava 1 ovog člana podležu kontroli budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine i korisnik sredstava po javnom konkursu dužan je da budžetskoj inspekciji omogući nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 15

Korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da nakon završetka realizacije projektnih aktivnosti Zavodu podnesu narativni i finansijski izveštaj o njihovoj realizaciji i korišćenju sredstava, na obrascu koji propisuje Zavod za ravnopravnost polova, u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju projekta, a najkasnije do datuma naznačenog u ugovoru, sa dokumentacijom o njihovom namenskom korišćenju koju su overila odgovorna lica.

Član 16

Korisnici sredstava dužni su da kod svih javnih publikacija i objavljivanja o aktivnostima, merama i programima koji se finansiraju po javnom konkursu navedu da je u njihovom finansiranju učestvovala Pokrajinska vlada, odnosno Zavod za ravnopravnost polova.

Član 17

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za dodelu finansijskih sredstava za finansiranje projekata u oblasti ravnopravnosti polova sa ciljem unapređenja položaja žena i ravnopravnosti polova u AP Vojvodini br. 25/2018 od dana 22.01.2018. godine.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".