ZAKON
O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O ZAJMU (DRUGI PROGRAMSKI ZAJAM ZA RAZVOJNE POLITIKE U OBLASTI JAVNIH RASHODA I JAVNIH PREDUZEĆA) IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I MEĐUNARODNE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 6/2018)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum o zajmu (Drugi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji je potpisan u Beogradu, 21. marta 2018. godine, u originalu na engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma o zajmu (Drugi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, u originalu na engleskom jeziku i u prevodu na srpski jezik glasi:

 

BROJ ZAJMA 8831-YF

SPORAZUM O ZAJMU
(DRUGI PROGRAMSKI ZAJAM ZA RAZVOJNE POLITIKE U OBLASTI JAVNIH RASHODA I JAVNIH PREDUZEĆA)
IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I MEĐUNARODNE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ

SPORAZUM O ZAJMU

Sporazum zaključen na Datum potpisivanja između REPUBLIKE SRBIJE (u daljem tekstu: "Zajmoprimac") i MEĐUNARODNE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ (u daljem tekstu: "Banka") za potrebe pružanja finansijske podrške Programu (na način utvrđen u Prilogu ovog sporazuma). Banka je odlučila da obezbedi ovo finansiranje, između ostalog, i na osnovu (i) aktivnosti koje je Zajmoprimac već preduzeo ili podržao u okviru Programa opisanog u Odeljku I Programa 1 ovog sporazuma; i (ii) održavanja adekvatnog okvira makroekonomske politike Zajmoprimca. Ovim putem, Zajmoprimac i Banka saglasili su se o sledećem:

ČLAN I

OPŠTI USLOVI; DEFINICIJE

1.01. Opšti uslovi (na način utvrđen u Prilogu ovog sporazuma) primenjuju se na ovaj sporazum i čine njegov sastavni deo.

1.02. Ukoliko kontekst ne zahteva drugačije, termini korišćeni u ovom sporazumu, pisani velikim slovom, imaju značenje koje im je dato u Opštim uslovima ili u Prilogu ovog sporazuma.

ČLAN II

ZAJAM

2.01. Banka je saglasna da pozajmi Zajmoprimcu iznos od sto šezdeset miliona šest stotina hiljada evra (160.600.000 EUR), s tim da se ta suma može s vremena na vreme konvertovati putem Konverzije Valute (u daljem tekstu: "Zajam").

2.02. Pristupna naknada iznosi jednu četvrtinu jednog procenta (0,25%) iznosa Zajma.

2.03. Naknada za angažovanje sredstava iznosi jednu četvrtinu jednog procenta (0,25%) godišnje na Nepovučena sredstva zajma.

2.04. Kamatnu stopu predstavlja Referentna stopa uvećana za Varijabilnu maržu ili stopa koja se primenjuje nakon Konverzije.

2.05. Datumi za plaćanje su 15. maj i 15. novembar svake godine.

2.06. Glavnica Zajma otplaćivaće se u skladu sa Programom 2 ovog sporazuma.

2.07. Bez ograničavanja od odredaba Odeljka 5.05 Opštih uslova, Zajmoprimac će blagovremeno Banci dostaviti informacije vezane za odredbe ovog člana II, koje Banka može s vremena na vreme tražiti.

ČLAN III

PROGRAM

3.01. Zajmoprimac potvrđuje svoju posvećenost Programu i njegovom sprovođenju. U tu svrhu i u skladu sa Odeljkom 5.05 Opštih uslova:

(a) Zajmoprimac i Banka će povremeno, na zahtev podnet od bilo koje strane, razmeniti mišljenja o okviru makroekonomske politike Zajmoprimca i napretku postignutom pri sprovođenju Programa;

(b) ne ograničavajući odredbe stava (a) ovog člana, Zajmoprimac će blagovremeno obavestiti Banku o svakoj situaciji koja bi mogla materijalno nepovoljno da utiče na ciljeve Programa ili bilo koju aktivnost u okviru Programa uključujući i aktivnosti definisane u Odeljku 1, Programa 1 ovog sporazuma.

ČLAN IV

PRAVNI LEKOVI BANKE

4.01. Dodatni slučaj obustavljanja isplate podrazumeva situaciju usled koje je onemogućeno sprovođenje Programa ili njegovog značajnog dela.

4.02. Dodatni slučaj prevremene otplate podrazumeva nastupanje događaja preciziranog u članu 4.01. ovog sporazuma i njegovo trajanje tokom trideset (30) dana nakon što Banka o događaju obavesti Zajmoprimca.

ČLAN V

STUPANJE NA SNAGU; RASKID

5.01. Dodatni uslov za stupanje na snagu podrazumeva da je Banka zadovoljna napretkom koji je postignut od strane Zajmoprimca u sprovođenju Programa i adekvatnošću okvira makroekonomske politike Zajmoprimca.

5.02. Krajnji rok za stupanje na snagu je sto osamdeset (180) dana od Datuma potpisivanja.

ČLAN VI

PREDSTAVNIK; ADRESE

6.01. Predstavnik Zajmoprimca koji se, između ostalog, može složiti sa izmenama odredbi ovog sporazuma u ime Zajmoprimca razmenom pisama (osim ako Zajmoprimac i Banka nisu drugačije dogovorili), je ministar finansija.

6.02. Za potrebe Odeljka 10.01. Opštih uslova:

(a) adresa Zajmoprimca je:

Ministarstvo finansija

Kneza Miloša 20

11000 Beograd

Republika Srbija;

i

(b) Elektronska adresa Zajmoprimca je:

Faks:

Elektronska pošta:

(381-11) 3618-961

kabinet@mfin.gov.rs

6.03. Za potrebe Odeljka 10.01. Opštih uslova:

(a) adresa Banke je:

International Bank for Reconstruction and Development

1818 H Street, N.W.

Washington, D.C.20433

United States of America; and

(b) Elektronska adresa Banke je:

Telefaks:

Faksimil:

Elektronska pošta:

248423(MCI) or

1-202-477-6391

sndegwa@worldbank.org

64145(MCI)

SPORAZUM postignut na datum potpisivanja.

REPUBLIKA SRBIJA

_____________________________________
Ovlašćeni predstavnik

Ime: Dušan Vujović

Zvanje: ministar finansija

Datum: 21. mart 2018. godine

MEĐUNARODNA BANKA
ZA OBNOVU I RAZVOJ

____________________________________
Ovlašćeni predstavnik

Ime: Stephen Ndegwa

Zvanje: šef Kancelarije
Svetske banke u Beogradu

Datum: 21. mart 2018. godine

 

Program 1

PROGRAMSKE AKTIVNOSTI; RASPOLOŽIVOST SREDSTAVA ZAJMA

Odeljak I. Programske aktivnosti

Aktivnosti koje Zajmoprimac sprovodi ili podržava u okviru Programa obuhvataju sledeće:

Stub A. Upravljanje javnim rashodima

1. Zajmoprimac je: (a) doneo Uredbu o radu, ovlašćenjima i obeležjima budžetske inspekcije, u cilju jačanja funkcija nadzora i izvršenja budžetske inspekcije; (b) usvojio Strategiju interne finansijske kontrole u javnom sektoru i povezani akcioni plan, kako bi se obezbedio okvir za planirani budući razvoj finansijskog upravljanja i funkcija kontrole i interne revizije; i (v) preko Ministarstva finansija, doneo izmene i dopune Pravilnika o sistemu izvršenja budžeta, kako bi se obezbedilo da tačne, sveobuhvatne i ažurirane informacije o budžetskim obavezama budu dostupne u trenutku preuzimanja budžetskih obaveza (dokaz o tome je Pravilnik Ministarstva finansija broj 110-00-6/2017-001-007, od 5. decembra 2017. godine koji je objavljen u "Službenom glasniku RS", broj 110/17).

2. Zajmoprimac je utvrdio maksimalni dozvoljeni broj zaposlenih na neodređeno vreme u svakom organizacionom obliku u javnom sektoru za 2017. godinu (kao što je navedeno u Odluci Vlade o maksimalnom dozvoljenom broju zaposlenih za 2017. godinu).

3. Zajmoprimac je: (a) usvojio izmene i dopune Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru; (b) usvojio Zakon o zaposlenima u javnim službama; i (v) usvojio Zakon o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave, a sve sa ciljem da se obezbedi pravni okvir za mapiranje radnih mesta i usklađivanje Kataloga radnih mesta u javnom sektoru i novih platnih razreda definisanih Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Stub B. Javna preduzeća u energetici

4. Zajmoprimac je, preko Saveta Agencije za energetiku, odobrio povećanje cena električne energije za garantovano snabdevanje u 2017. godini (što se vidi iz Odluke broj 515/2017-D-02/1, od 31. avgusta 2017. godine, na koju je saglasnost dao Savet Agencije za energetiku i koja je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 81/17) i nastavlja da obezbeđuje zaštitu ugroženim domaćinstvima od navedenog povećanja cena električne energije povećanjem broja korisnika Programa energetski zaštićenog kupca u 2017. u poređenju sa 2016. godinom (što se vidi iz dopisa ministra rudarstva i energetike Zajmoprimca, od 31. januara 2018. godine).

5. Zajmoprimac je, preko Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS): (a) ažurirao Plan optimizacije radne snage za 2017. godinu, uključujući godišnje ciljeve, pakete kompenzacije, kategorije koje ispunjavaju uslove, kriterijume selekcije i žalbeni mehanizmi za EPS (što se dokazuje Odlukom Nadzornog odbora EPS-a, broj: 12.01.462952/2-17, od 18. septembra 2017. godine); i (b) objavio drugi poziv za prijavljivanje za dobrovoljno napuštanje preduzeća što se dokazuje: (i) odlukom Nadzornog odbora EPS-a, broj 12.01.462952/3-17, od 18. septembra 2017; i (ii) pozivom EPS-a za podnošenje prijava za prestanak radnog odnosa, broj 12.01.462952/5-17, od 18. septembra 2017. godine).

6. Zajmoprimac je, preko Srbijagasa, osnažio finansijsko upravljanje Srbijagasa:

(a) usvajanjem Zaključka Vlade 05 br. 312-11499/2016, od 1. decembra 2016. godine, kojim je definisan mehanizam za prekid snabdevanja gasa komercijalnim potrošačima koji imaju docnje;

(b) donošenjem Odluke broj 01-01/529, od 2. februara 2018. godine, od strane rukovodstva Srbijagasa, o usvajanju metodologije ocene investicija; i

(v) donošenjem Odluke broj 01-01/2665, od 3. jula 2017. godine, kojom je uspostavljena komisija za reviziju Srbijagasa, kao tela zaduženog za nadzor nad sistemom interne kontrole Srbijagasa.

Stub C. Javna i državna preduzeća u sektoru saobraćaja

7. Zajmoprimac je, preko: (a) svakog pojedinačnog železničkog preduzeća izmirio dug Železnica prema EPS-u i odobrio plan restrukturiranja komercijalnih dugova na način koji preduzeću omogućava finansijsku održivost i započeo implementaciju (što se dokazuje Izveštajima preduzeća i Zaključkom Vlade 05 br: 312-11997/2016, od 15. decembra 2016. godine); (b) učinio javno dostupnim Godišnje finansijske izveštaje za 2016. godinu; i (v) odvojio resurse za unapređenje finansijskog i računovodstvenog sistema kako bi se omogućilo efikasno finansijsko upravljanje preduzećem i primena Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (što se dokazuje programom poslovanja Železnica).

8. Zajmoprimac je, preko svakog pojedinačnog železničkog preduzeća: (a) ažurirao plan optimizacije radne snage za 2017. godinu, uključujući godišnje ciljeve, pakete kompenzacije, kategorije koje ispunjavaju uslove, i žalbeni mehanizam; i (b) postigao ciljeve definisane za 2017. godinu navedenim planom optimizacije radne snage (sve se dokazuje Planovima optimizacije radne snage u Železnicama i izveštajima o implementaciji).

9. Zajmoprimac je, preko JPPS, pripremio i odobrio okvir za sporazum o nivou usluga sa MGSI, u cilju: (a) definisanja standarda učinka za različite kategorije puteva, na osnovu uslova kolovoza, operativnih standarda i bezbednosti; (b) preko MGSI se zahteva od Zajmoprimca da obezbedi dogovoreni nivo finansiranja puteva kako bi se postigli dogovoreni standardi; i (v) JPPS će biti odgovorno za dogovorene standarde učinka (što se dokazuje Odlukom JPPS br. 953-27619/17-19, od 27. decembra 2017. godine).

Odeljak II. Raspoloživost sredstava Zajma

A. Opšte odredbe

Zajmoprimac može povlačiti sredstva Zajma u skladu sa odredbama ovog odeljka i dodatnim instrukcijama koje Banka može utvrditi u obaveštenju Zajmoprimcu.

B. Raspodela sredstava zajma

Zajam (osim iznosa koji su namenjeni plaćanju pristupne naknade) će biti dodeljen u jedinstvenoj tranši iz koje Zajmoprimac može povlačiti sredstva Zajma. Raspodela sredstava Zajma u tu svrhu definisana je u Tabeli koja sledi:

Alokacija

Iznos sredstava Zajma
(u EUR)

(1) Povlačenje u jednoj tranši

160.198.500

(2) Pristupna naknada

401.500

UKUPNO

160.600.000

V. Uslovi za povlačenje tranše

Povlačenja sredstava iz jedinstvene tranše Zajma neće se vršiti ukoliko Banka nije zadovoljna (a) realizacijom Programa od strane Zajmoprimca; i (b) adekvatnošću okvira makroekonomske politike Zajmoprimca.

G. Deponovanje iznosa Zajma

Zajmoprimac će u roku od trideset (30) dana nakon povlačenja Zajma sa računa zajma izvestiti Banku o: (a) tačnoj sumi primljenoj na račun iz Odeljka 2.03 (a) Opštih uslova; (b) detaljima računa na koji će dinarska protivvrednost sredstava Zajma biti deponovana; (v) evidenciji da je ekvivalentni iznos proveden u sistemima budžetskog upravljanja Zajmoprimca; i (g) prihodima i troškovima sa računa iz Odeljka 2.03 (a) Opštih uslova.

D. Datum završetka. Datum završetka je 30. avgust 2019. godine.

Program 2

PLAN OTPLATE POVEZAN SA PREUZETOM OBAVEZOM

Naredna tabela utvrđuje Datume otplate glavnice Zajma i procenat iznosa ukupne glavnice Zajma plative na svaki Datum plaćanja glavnice ("Udeo rate").

Otplata glavnice

Datum plaćanja glavnice

Udeo rate

Svakog 15. maja i 15. novembra
počevši od 15. maja 2027. godine
do 15. maja 2037. godine

4,55%

Dana 15. novembra 2037. godine

4,45%

 

PRILOG

Odeljak I. Definicije

1. "Godišnji finansijski izveštaji" označavaju finansijske izveštaje svakog železničkog preduzeća, pripremljene u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja, u skladu sa Zakonom o računovodstvu Zajmoprimca.

2. "Savet Agencije za energetiku" označava Savet Agencije za energetiku, koji donosi odluke o pitanjima iz nadležnosti Agencije za energetiku.

3. "Odluka o maksimalnom broju zaposlenih za 2017. godinu" označava Odluku Vlade o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS", br. 61/17, 82/17, 92/17 i 111/17.

4. "Uredba o radu, ovlašćenjima i obeležjima budžetske inspekcije" označava Uredbu Zajmoprimca o radu, ovlašćenjima i obeležjima budžetske inspekcije, koja je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 93/17.

5. "Elektroprivreda Srbije" ili "EPS" označava Elektroprivredu Srbije, javno preduzeće Zajmoprimca koje obavlja energetsku delatnost.

6. "Agencija za energetiku" označava Agenciju za energetiku Zajmoprimca, osnovanu kao regulatorno telo za oblast energetike.

7. "Zakon o energetici" označava Zakon o energetici Zajmoprimca, usvojen 29. decembra 2014. godine i objavljen u "Službenom glasniku RS", broj 145/14.

8. "Energetski ugroženi kupac" označava energetski ugroženog kupca kao pojam definisan Zakonom o energetici. "Energetski ugroženi kupci", označava više od jednog energetski ugroženog kupca.

9. "Program zaštite energetski ugroženih kupaca" označava program Zajmoprimca za zaštitu energetski ugroženih kupaca.

10. "Opšti uslovi" označavaju "Opšte uslove za zajmove Međunarodne banke za obnovu i razvoj za finansiranje IBRD-a, finansiranje razvojnih politika", od 14. jula 2017. godine.

11. "Izveštaji o implementaciji" označavaju izveštaje o implementaciji planova optimizacije: (a) za akcionarsko društvo za železnički prevoz putnika, Srbija voz, Beograd, Izveštaj broj 1/2018-81, od 1. januara 2018; (b) za akcionarsko društvo za železnički prevoz robe Srbija Kargo, Beograd, Izveštaj broj 1/2018-486, od 29. januara 2018; (v) za akcionarsko društvo za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom, Infrastruktura železnice Srbije, Beograd, Izveštaj broj 11/2018-39, od 31. januara 2018; i (g) za akcionarsko društvo Železnica Srbije, Beograd, Izveštaj broj 1/2018-120, od 29. januara 2018.

12. "Međunarodni standardi finansijskog izveštavanja" ili "IFRS" su računovodstveni standardi objavljeni od strane IFRS Fondacije i Odbora za međunarodne računovodstvene standarde.

13. "Zakon o zaposlenima u javnim službama" označava zakon Zajmoprimca pod istim nazivom, koji je objavljen u "Službenom glasniku RS", broj 113/17.

14. "Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru" označava zakon Zajmoprimca pod istim nazivom, koji je objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 18/16, 108/16, i 113/17.

15. "Zakon o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave" označava zakon Zajmoprimca pod istim nazivom, koji je objavljen u "Službenom glasniku RS", broj 113/17.

16. "MGSI" označava Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zajmoprimca, ili pravnog sledbenika ministarstva.

17. "Ministarstvo finansija" označava Ministarstvo finansija Zajmoprimca, ili pravnog sledbenika ministarstva.

18. "Službeni glasnik RS" označava službeno glasilo Zajmoprimca.

19. "JPPS" označava Javno preduzeće Putevi Srbije, preduzeće Zajmoprimca osnovano u skladu sa odlukom Zajmoprimca, objavljenom u "Službenom glasniku RS", br. 115/05 i 82/16.

20. "PIFC Strategija" označava strategiju Zajmoprimca o razvoju interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Republici Srbiji za period 2017-2020, objavljenu u "Službenom glasniku RS", broj 51/17.

21. "Program" označava program aktivnosti, ciljeva i politika donetih ili koje se odnose na pismo od 9. januara 2018. godine, koje je Zajmoprimac uputio Banci i u kome potvrđuje posvećenost Zajmoprimca realizaciji Programa i traži pomoć Banke za Program tokom trajanja njegove realizacije i koji sadrži preduzete aktivnosti, uključujući i one definisane u Odeljku I Programa 1 ovog sporazuma i aktivnosti koje će se realizovati u skladu sa ciljevima programa.

22. "Katalog radnih mesta u javnom sektoru" označava Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, donet uredbom Zajmoprimca, koja je objavljena u "Službenom glasniku RS", br. 81/17 i 6 /18.

23. "Programi poslovanja Železnica" označavaju, zajedno, programe poslovanja: (a) Akcionarskog društva za železnički prevoz putnika Srbija Voz, Beograd, koji je usvojio Zajmoprimac 31. januara 2018. godine (Odluka br. 023-919/2018); (b) Akcionarskog društva za železnički prevoz robe, Srbija Kargo, koji je usvojio Zajmoprimac 31. januara 2018. godine (Odluka br. 023-972/2018), i (v) Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Infrastruktura železnice Srbije, Beograd, koji je usvojio Zajmoprimac 31. januara 2018. godine (Odluka br. 023-724/2018).

24. "Železnice" označavaju, zajedno: (a) Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe, Srbija Kargo, Beograd; (b) Akcionarsko društvo za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom, Infrastruktura železnice Srbije, Beograd; (v) Akcionarsko društvo za železnički prevoz putnika, Srbija Voz, Beograd; i (g) Akcionarsko društvo Železnice Srbije, Beograd.

25. "Operativna železnička preduzeća" označavaju, zajedno: (a) Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe, Srbija Kargo, Beograd; (b) Akcionarsko društvo za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom, Infrastruktura železnice Srbije, Beograd; i (v) Akcionarsko društvo za železnički prevoz putnika Srbija Voz, Beograd.

26. "Planovi optimizacije Železnica" označavaju usvojene planove optimizacije broja zaposlenih: a) za Akcionarsko društvo za železnički prevoz putnika, Srbija voz, Beograd, usvojen Odlukom broj 5/2017-48-26, od 15. juna 2017; (b) za Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe Srbija Kargo, Beograd, usvojen Odlukom broj 5/2017-54-35, od 16. juna 2018; (v) za Akcionarsko društvo za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom, Infrastruktura železnice Srbije, Beograd, usvojen Odlukom broj 5/2017-112-48, od 19. juna 2017; i (g) za Akcionarsko društvo Železnica Srbije, Beograd, usvojen Odlukom broj 10-4/2017-212-62, od 16. juna 2017. godine.

27. "Izveštaji Železnica" označavaju zajedno sledeće izveštaje: (a) Srbija Kargo, Izveštaj broj 1/2017-2383, od 7. decembra 2017; (b) Železnice Srbije - Izveštaj broj 1/2018-167, od 2. februara 2018; (v) Srbija Voz - Izveštaj broj 1/2018-131, od 2. februara 2018; i (g) Infrastruktura železnice Srbije - Izveštaj broj 1/2017-88, od 28. oktobra 2017. godine.

28. "Pravilnik o sistemu izvršenja budžeta" označava dokument Ministarstva finansija istog naziva, koji je objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 83/10, 53/12, 20/14 i 110/17.

29. "Datum potpisivanja" znači datum koji je kasniji od dva datuma kada su Zajmoprimac i Banka potpisali ovaj sporazum, a ta definicija se primenjuje na sva pozivanja na "datum Sporazuma o zajmu" u okviru Opštih uslova.

30. "Jedinstvena tranša Zajma" označava iznos Zajma koji je dodeljen za kategoriju pod nazivom "Jedinstvena tranša Zajma" u tabeli u Delu B Odeljka II Programa 1 ovog sporazuma.

31. "Srbijagas" označava javno preduzeće u državnom vlasništvu Zajmoprimca koje obavlja energetske delatnosti u oblasti prirodnog gasa.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori".