PRAVILNIK
O IZDAVANJU PARKING KARTE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

("Sl. list grada Pančeva", br. 13/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom određuju se kategorije osoba sa invaliditetom koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje putničkog vozila osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad) i uređuju uslovi i postupak za ostvarivanje ovog prava na osnovu izdatog rešenja i parking karte za osobe sa invaliditetom (u daljem tekstu: parking karta), od strane Sekretarijata za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj - Odeljenja za saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva (u daljem tekstu: Odeljenje).

Osoba sa invaliditetom, u smislu ovog pravilnika, jeste lice sa trajnim posledicama telesnog i senzornog oštećenja ili bolesti, koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom.

Član 2

O pravu na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje putničkog vozila osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada, Odeljenje odlučuje rešenjem.

Odeljenje donosi rešenje na osnovu kojeg izdaje parking kartu u formi nalepnice, za tekuću kalendarsku godinu.

Odeljenje vodi evidenciju o donetim rešenjima.

Odeljenje je u obavezi da na javnim parkiralištima odredi broj parking mesta za parkiranje putničkog vozila osoba sa invaliditetom, koji ne može biti manji od 5%, od ukupnog broja parking mesta na javnim parkiralištima.

Član 3

Pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje putničkog vozila osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada mogu ostvariti: osobe sa invaliditetom čiji su ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom oštećeni najmanje 70%, ostale invalidne osobe sa najmanje 80% invalidnosti, osobe sa oštećenjem karlice, osobe sa više od 50% oštećenja vida, osobe na hemodijalizi, osobe obolele od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize, koje za kretanje koriste invalidska kolica, osobe sa višestrukim smetnjama u razvoju i osobe obolele od autizma, daunovog sindroma, multiple skleroze, ratni i mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata od I do IV grupe (100% - 80% invaliditeta) i roditelji, odnosno staraoci invalidne dece sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice kao i slepe dece, pod uslovom da pohađaju školu, fakultet ili da su smeštena u ustanovu za dnevni boravak ili da idu na rehabilitaciju ili redovan lekarski pregled.

Član 4

Osoba sa invaliditetom iz člana 3. ovog pravilnika može da ostvari pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje putničkog vozila, na teritoriji Grada, pod uslovom:

1. da ima prebivalište na teritoriji Grada (dokaz: lična karta, odnosno prijava prebivališta za maloletno dete)

2. da je vlasnik putničkog vozila (dokaz: saobraćajna dozvola) ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu (dokaz: saobraćajna dozvola, odnosno ugovor o lizingu) ili kupoprodajnog ugovora (dokaz: overeni kupoprodajni ugovor).

Ukoliko je vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora roditelj, odnosno staratelj, odnosno hranitelj osobe sa invaliditetom iz člana 3. ovog pravilnika, pored saobraćajne dozvole, odnosno ugovora o lizingu, odnosno kupoprodajnog ugovora, potrebna je i lična karta, odnosno uverenje o prebivalištu roditelja, odnosno staratelja, odnosno hranitelja i rešenje nadležnog centra za socijalni rad o stavljanju pod starateljstvo, odnosno smeštaja u hraniteljsku porodicu.

Ukoliko je vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora bračni drug osobe sa invaliditetom iz člana 3. ovog pravilnika, pored saobraćajne dozvole, odnosno ugovora o lizingu, odnosno kupoprodajnog ugovora, potrebna je i lična karta, odnosno uverenje o prebivalištu bračnog druga i izvod iz matične knjige venčanih, a za vanbračnog druga overena izjava dva svedoka o postojanju vanbračne zajednice.

Ukoliko je vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu ili kupoprodajnog ugovora dete osobe sa invaliditetom iz člana 3. ovog pravilnika, pored saobraćajne dozvole, odnosno ugovora o lizingu, odnosno kupoprodajnog ugovora, potrebna je i lična karta, odnosno uverenje o prebivalištu deteta i izvod iz matične knjige rođenih za dete.

3. da je putničko vozilo sa registarskim tablicama PA (dokaz: saobraćajna dozvola).

4. osoba sa invaliditetom i vlasnik ili korisnik vozila moraju biti na istoj adresi prebivališta.

Član 5

Odeljenje donosi rešenje i izdaje parking kartu, na osnovu podnetog zahteva osobe sa invaliditetom ili pratioca osobe sa invaliditetom i priloženih dokaza i to:

1. fotokopija lične karte (očitane lične karte), odnosno uverenja o prebivalištu osobe sa invaliditetom;

2. fotokopija saobraćajne dozvole (očitane saobraćajne dozvole vozila) osobe sa invaliditetom, odnosno ugovora o lizingu, odnosno overenog kupoprodajnog ugovora za vozilo;

3. fotokopija rešenja o procentu telesnog oštećenja, odnosno medicinske dokumentacije o vrsti invaliditeta, izdato od nadležnih institucija;

4. dve fotografije osobe sa invaliditetom dimenzija 30x35 mm, ne starije od dve godine.

Protiv donetog rešenja Odeljenja može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Pančeva, putem Odeljenja, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 6

Vozilo parkirano na mestu obeleženom za parkiranje putničkog vozila osobe sa invaliditetom mora biti obeleženo parking kartom.

Parking kartom se obeležava putničko vozilo kojim upravlja ili se prevozi osoba sa invaliditetom koja se stavlja ili privremeno lepi u donji desni ugao prednjeg vetrobranskog stakla vozila, tako da registarska oznaka vozila bude vidljiva sa spoljne strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila.

Parking karta je lični dokument osobe sa invaliditetom, a pravo koje proizilazi iz parking karte je lično pravo i može ga koristiti samo osoba sa invaliditetom ili pratilac osobe sa invaliditetom, ali samo u prisustvu osobe sa invaliditetom.

Osoba sa invaliditetom ima pravo na jednu parking kartu, koja se izdaje samo za jedno putničko vozilo.

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o izdavanju parking karte za osobe sa invaliditetom ("Službeni list grada Pančeva" broj 10/13).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

Ovaj pravilnik dostaviti: Sekretarijatu za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, Sekretarijatu za inspekcijske poslove, Komunalnoj policiji i Sekretarijatu za skupštinske poslove, poslove Gradonačelnika i Gradskog veća Gradske uprave grada Pančeva, radi objavljivanja.