PRAVILNIK
O SREDSTVIMA ZA PODSTICANJE PROGRAMA ILI NEDOSTAJUĆEG DELA SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJA REALIZUJU UDRUŽENJA U OBLASTI SOCIJALNE I ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

("Sl. list grada Vršca", br. 7/2018)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuju kriterijumi, uslovi, obim, način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada Vršca, kao i način i postupak pravdanja sredstva za podsticanje pograma ili projekata od javnog interesa na teritoriji grada Vršca (u daljem tekstu: program), a koje realizuju udruženja i organizacije u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, a koji su od javnog interesa.

Ovim Pravilnikom se uređuje i minimalna sadržina programa, dokumentacija koja se uz program prilaže, način i postupak kontrole realizacije programa, način javnog objavljivanja podataka o programima, dodeljenim sredstvima i realizaciji programa, izgled i sadržina obrazaca prijave programa, izveštaja o realizaciji programa, kao i drugih potrebnih obrazaca.

Član 2

Pod udruženjem, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva se dobrovoljna nevladina, nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom, upisana u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom i koje deluje na teritoriji Grada Vršca najmanje 6 meseci u prethodnoj kalendarskoj godini.

Pod organizacijom, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva se udruženje označeno u svom nazivu kao organizacija ili savez, registrovano kod nadležnog državnog organa koja deluje u skladu sa zakonom i deluje na teritoriji Grada Vršca najmanje 6 meseci u prethodnoj kalendarskoj godini.

U daljem tekstu ovog Pravilnika udruženje i organizacija iz ovog člana označavaće se rečju: "udruženje".

Član 3

Pod programom iz člana 1. ovog Pravilnika podrazumeva se niz jedinstvenih aktivnosti u određenom vremenskom periodu, uz mogućnost ponavljanja, koje se realizuju korišćenjem ljudskih, finansijskih i drugih resursa, radi postizanja programom definisanog cilja, kako bi se unapredila oblast socijalne i zdravstvene zaštite na teritoriji Grada Vršca.

Program čija realizacija traje najduže godinu dana u formalnom smislu može biti označen i nazivom projekat.

Član 4

Program iz oblasti socijalne zaštite od javnog interesa za Grad Vršac je program koji ima za cilj:

- očuvanje i unapređenje položaja socijalno osetljivih kategorija građana,

- razvoj inkluzije i socijalne uključenosti,

- integraciju u lokalnu zajednicu,

- uvođenje i unapređenje inovativnih aktivnosti i programa,

- unapređenje položaja ranjivih i marginalizovanih pojedinaca i grupa,

- podršku osobama sa invaliditetom za samostalni život, uključivanje u zajednicu i integracija u okruženju,

- unapređenje položaja i podršku osobama sa invaliditetom sa senzornim, telesnim ili mentalnim oštećenjima (slepa lica, gluva i nagluva lica, paraplegična ili kvadriplegična lica, ratni vojni invalidi...), čija udruženja deluju na teritoriji Grada Vršca i/ili su udružena u saveze na pokrajinskom i/ili republičkom nivou najmanje 6 meseci u prethodnoj kalendarskoj godini,

- unapređenje položaja Roma,

- unapređenje života starih lica,

- unapređenje položaja dece sa smetnjama u razvoju, dece bez roditeljskog staranja i zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja,

- unapređenje položaja mladih kroz usavršavanje u veštinama,

- organizovanje manifestacija osoba s invaliditetom,

- program mora biti u skladu sa Strategijom socijalne zaštite Grada Vršca

Program iz oblasti zdravstvene zaštite od javnog interesa za Grad Vršac je program koji ima za cilj:

- promociju zdravlja i prevenciju bolesti u oblasti javnog zdravlja,

- zaštita i unapređenje zdravlja posebno osetljivih grupa stanovništva,

- zdravstveno vaspitanje stanovništva,

- unapređenje položaja i podrška zavisnicima, lečenim od psihoza ili obolelima od HIV-a,

- organizovanje manifestacija iz zdravstvene oblasti,

- organizovanje zdravstveno-promotivnih kampanja,

- organizovanje edukativnih sadržaja obolelih osoba.

Član 5

Iznos ukupnih sredstava za programe iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite na godišnjem nivou, utvrđuju se Godišnjim planom javnih konkursa i kalendarom javnih konkursa, koji se donosi na osnovu Odlukom o budžetu Grada Vršca i dostavlja Kancelariji za saradnju sa civilnim društvima, a objavljuje na internet stranici Grada.

Programi iz člana 3. i 4. ovog Pravilnika finansiraju se jednokratno ili u ratama, u zavisnosti od vremenskog perioda za realizaciju programa ili iznosa dodeljenih sredstava.

Udruženje kojem su dodeljena sredstva za realizaciju programa obavezno je da za nabavku dobara, usluga i radova u okviru odobrenih sredstava, primenjuje zakonske propise koji se odnose na javne nabavke.

Dodeljena sredstva udruženje može koristiti isključivo za sprovođenje programa, za koji su sredstva dodeljena.

Finansiranje programa vršiće se u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima.

Član 6

Udruženje odobrena sredstva ne može da koristi za promociju političkih stranaka ili političkih stavova, za sticanje profita, pokrivanje dugova, kupovinu nepokretnosti, izgradnju i rekonstrukciju objekata, kupovinu opreme koja nije u skladu sa sprovođenjem programskih aktivnosti za koja su sredstva dodeljena, individualno sponzorstvo, za učestvovanje u radionicama, seminarima, konferencijama ili kongresima, za stipendije za studiranje i obuku zaposlenih u udruženju i za kupovinu vozila.

Član 7

Sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada Vršca za realizaciju programa na koje se odnosi ovaj Pravilnik neće se finansirati nabavka osnovnih sredstava za rad udruženja, osim računarske opreme, koja se koristi za realizaciju programa.

KRITERIJUMI ZA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA VRŠCA ZA PODSTICANJE PROGRAMA

Član 8

Izbor programa koji će se finansirati sredstvima budžeta Grada Vršca vrši se primenom sledećih kriterijuma:

1) reference prijave: prijava na konkurs na propisanom obrascu, korišćenje drugih propisanih obrazaca, blagovremenost prijave, potpunost dokumentacije priložene uz prijavu, ažurnost podataka;

2) reference udruženja: udruženje registrovano u registru nadležnog organa, udruženje koje svoju delatnost obavlja u oblasti socijalne ili zdravstvene zaštite na teritoriji grada Vršca ili deluje kao međuopštinsko (u kojem je uključen Grad Vršac), koje ima sedište na teritoriji grada Vršca, dužina organizacionog postojanja udruženja, udruženost u organizacije ili saveze na pokrajinskom i/ ili republičkom nivou, osoba sa posebnim potrebama, broj članova udruženja, udruženje koje direktno priprema i realizuje program, nije u postupku likvidacije niti pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti, da je uredno izvršilo svoje ugovorne obaveze ukoliko je ranije koristilo budžetska sredstva i deluje na teritoriji grada najmanje 6 meseci u prethodnoj kalendarskoj godini;

3) reference programa: da je u skladu sa zakonom, da je u skladu sa javnim konkursom, da se realizuje na teritoriji grada Vršca, da se odnosi na jednu od oblasti iz člana 3. ovog Pravilnika, održivost programa i mogućnost njegovog razvijanja i unapređenja, jasno definisan cilj, povezanost aktivnosti i postavljenog cilja, dužina trajanja programa u godini za koju se dodeljuju sredstva, kapacitet i iskustvo odgovornih lica za realizaciju programa, nepostojanje realne sumnje u mogućnost realizacije;

4) ciljevi koji se postižu: obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se sprovodi program, doprinos kvalitetu života ciljne grupe i unapređenju njihovih prava;

5) sufinansiranje programa iz drugih izvora: sopstvena sredstva u iznosu od najmanje 10% ukupne vrednosti programa, dodeljena sredstva iz budžeta AP Vojvodine ili Republike sredstva iz fondova Evropske unije, pokloni, donacije i slično;

6) ekonomičnost budžeta programa: usklađenost budžeta sa planiranim aktivnostima i predviđenim troškovima, zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava za realizaciju ranijih programa.

Partnerski program

Član 9

Udruženja u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite mogu da podnesu programe individualno ili udruženo sa drugim udruženjima (partnerski program), pri čemu se partnerska udruženja i troškovi koje oni naprave prihvataju ako ispunjavaju iste uslove koji se primenjuju i za udruženje koje će biti odgovorno za finansijsko upravljanje.

Ako za dodelu sredstava konkuriše partnerski program, samo jedno udruženje će biti odgovorno za upravljanje finansijskim sredstvima svih partnerskih udruženja na programu, i ono u programu mora biti označeno kao odgovorno.

FINANSIJSKI PLAN PROGRAMA

Član 10

Finansijski plan programa (u daljem tekstu: budžet programa) treba da bude:

1) preciziran realnim iznosima po svakoj stavci,

2) da obuhvata sve troškove programa i prikaže izvore finansiranja,

3) da u potpunosti prati zahteve propisanog obrasca,

Član 11

Troškovi programa po pravilu se priznaju za:

- sprovođenje programskih aktivnosti (sa honorarima za lica angažovana na programu ili drugo) - maksimalno 70% ukupnog budžeta,

- materijalni troškovi (oprema, energenti, zakup i slično) - maksimalno 25% ukupnog budžeta,

- administrativni i ostali troškovi (troškovi platnog prometa, poštanski troškovi, provizija banke i slično) - maksimalno 5%.

Udruženje je u obavezi da obezbedi najmanje 10% od ukupno planiranih troškova programa iz sopstvenih sredstava ili iz nekog drugog izvora.

Član 12

U budžetu programa moraju svi troškovi biti detaljno opisani.

Član 13

Podnosilac prijave i programa ne može dobiti sredstva iz budžeta Grada Vršca narednih godinu dana računajući od dana kada je utvrđeno postojanje sledećih okolnosti:

- netačno ili nepotpuno obaveštavanje davaoca sredstava o bitnim okolnostima vezanim za dodelu sredstava,

- neizvršavanje programa u celini ili izvršavanje u nebitnom delu isključivo svojim propustom,

- nenamensko korišćenje dodeljenih sredstava u celini ili delimično ili neizvršavanje ugovornih obaveza u vezi realizacije programa,

- nedostavljanje u predviđenim rokovima potrebnih izveštaja i dokaza vezanih za realizaciju programa iako ga je davalac sredstava prethodno upozorio na nepravilnosti i posledice,

- prestanak ispunjavanja uslova koji su potrebni za dodelu sredstava.

Neopravdani troškovi su: dugovi, gubici, zaduženja, kamate na zaduženja, stavke koje se finansiraju iz nekog drugog programa, troškovi otplate rata po ranije zaključenim ugovorima (lizing, kredit), kupovina alkoholnih pića i duvana, kazne, kupovina poklona, "razno", "eventualno", "ostalo".

KONKURS

Član 14

Dodela sredstava za podsticanje programa ili projekata od javnog interesa na teritoriji Grada Vršca u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite vrši se na osnovu konkursa koji raspisuje grad Vršac na osnovu Godišnjeg plana javnih konkursa i kalendara javnih konkursa i oglašava se na zvaničnom portalu e-uprave.

Tekst javnog konkursa priprema Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave.

Konkurs obavezno sadrži sledeće podatke: da se raspisuje za oblast socijalne i zdravstvene zaštite; ko može biti učesnik konkursa; rok za podnošenje prijava; obim sredstava koja se dodeljuju; pregled konkursne dokumentacije koju je potrebno dostaviti, uz popunjen obrazac predloga programa; trajanje programa; bliža merila i dopunske kriterijume čijom primenom se vrši vrednovanje prijavljenih programa, sa jasnim sistemom za vrednovanje svakog pojedinačnog kriterijuma, odnosno upućivanje na Službeni list Grada Vršca u kome je objavljen ovaj Pravilnik.

Član 15

Obrasci koji se odnose na prijavu učešća na konkursu, označavaju se nazivom i brojem na sledeći način:

Obrazac broj 1 - Prijava; Obrazac broj 2 - Izjava o prihvatanju obaveza korisnika sredstava budžeta Grada Vršac; Obrazac broj 3 - Izjava o partnerstvu; Obrazac broj 4 - Propratno pismo; Obrazac broj 5 - Periodični izveštaj; Obrazac broj 6 - Izveštaj o pravdanju sredstava dobijenih po prethodnom konkursu, Obrazac br. 7. Izjava o broju članova udruženja.

Izgled i sadržina obrazaca objavljuju se kao sastavni deo javnog Konkursa.

Član 16

Uz Obrazac broj 1. - Prijava, obavezno se podnosi sva odgovarajuća dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost propisanih kriterijuma koji se odnose na udruženje i program:

- program za koji se traži dodela sredstava, sačinjen u skladu sa Uputstvom koje se odnosi na prijavu programa/projekta

- važeći statut udruženja (potpisan i sa pečatom),

- ovlašćenje za zastupanje udruženja izdato od statutom ovlašćenog lica (ukoliko prijavu podnosi i dokumentaciju potpisuje zastupnik/punomoćnik udruženja),

- kopija izveštaja o realizovanim aktivnostima u prethodnoj godini - ukoliko su dobili sredstva iz budžeta Grada, (ukoliko je udruženje imalo takvih aktivnosti) ili izjava da aktivnosti nije bilo,

- dokaz o članstvu u savezu udruženja ili organizaciji na pokrajinskom i/ili republičkom nivou (ukoliko nije utvrđeno statutom).

Uz prijavu se podnose i ostali propisani obrasci objavljeni u konkursu.

Član 17

Rok za podnošenje prijave ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Utvrđeni tekst javnog konkursa objavljuje se na sajtu i oglasnoj tabli Grada Vršca.

Član 18

Prijava i sva dokumentacija moraju biti dostavljena u jednoj zapečaćenoj koverti (ili paketu), zaštićenoj od oštećenja koja mogu nastati u transportu, a predaje se na prijemnom šalteru Gradske uprave Grada Vršca ili preporučenom pošiljkom na adresu: Grad Vršac, Trg pobede 1, sa naznakom: "za Komisiju za dodelu sredstava udruženjima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite".

KOMISIJA ZA SPROVOĐENJE KONKURSA

Član 19

Gradsko veće obrazuje Komisiju za sprovođenje javnog konkursa za dodelu sredstava udruženjima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: Komisija) koja sprovodi konkursni postupak, vrši procenu programa iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, utvrđuje Bodovnu listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa na konkurs za dodelu sredstava iz budžeta Grada Vršca udruženjima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Članovi komisije dužni su da potpišu izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem komisije, odnosno sprovođenjem konkursa (Izjava o nepostojanju sukoba interesa).

Imenovano lice ne može preduzimati radnje u svojstvu člana Komisije pre nego što potpiše Izjavu iz stava 2. ovog člana.

Član 20

Komisija donosi odluke većinom glasova od prisutnih članova.

Komisija vrši ocenu programa na osnovu ovog Pravilnika i uslova i kriterijuma navedenih u javnom konkursu za učešće na konkursu.

O svom radu Komisija vodi zapisnik.

Član 21

Komisija može da za programe kod kojih postoji potreba za dodatnim informacijama ili intervencijama traži dodatno objašnjenje od udruženja-učesnika na konkursu. Ukoliko udruženje u ostavljenom roku ne dostavi dodatno objašnjenje Komisija će prijavu za takav program odbiti.

Komisija može o određenom pitanju da pribavi i stručno mišljenje od strane stručnjaka ili odgovarajućih organizacija iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

Član 22

Administrativne i tehničke poslove za Komisiju obavlja Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Vršca.

Član 23

Komisija će uzeti u razmatranje samo one prijave i programe koji su blagovremeno podneti, za koje su prijava, program, prateći obrasci i tražena dokumentacija potpisani od ovlašćenog lica za zastupanje udruženja i uz potpis otisnut pečat udruženja i koji su kompletni.

Obrasci koji se odnose na prijavu učešća na konkursu, označavaju se nazivom i brojem na sledeći način:

Obrazac broj 1 - Prijava; Obrazac broj 2 - Izjava o prihvatanju obaveza korisnika sredstava budžeta Grada Vršac; Obrazac broj 3 - Izjava o partnerstvu; Obrazac broj 4 - Propratno pismo; Obrazac broj 5 - Periodični izveštaj; Obrazac broj 6 - Izveštaj o pravdanju sredstava dobijenih po prethodnom konkursu; Obrazac broj 7 - Izjava o broju članova udruženja.

Komisija može, pored obrazaca navedenih u stavu 2. ovog člana, da propiše i druge obrasce.

Izgled i sadržina obrazaca objavljuju se kao sastavni deo javnog konkursa.

Član 24

Uz Obrazac broj 1. - Prijava, obavezno se podnosi sva odgovarajuća dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost propisanih kriterijuma koji se odnose na udruženje i program:

- program za koji se traži dodela sredstava, sačinjen u skladu sa Uputstvom koje se odnosi na prijavu programa/projekta,

- važeći statut udruženja (potpisan i sa pečatom),

- ovlašćenje za zastupanje udruženja izdato od statutom ovlašćenog lica (ukoliko prijavu podnosi i dokumentaciju potpisuje zastupnik/punomoćnik udruženja),

- kopija izveštaja o realizovanim aktivnostima u prethodnoj godini-ukoliko su dobili sredstva iz budžeta Grada, (ukoliko je udruženje imalo takvih aktivnosti) ili izjava da aktivnosti nije bilo

- dokaz o članstvu u savezu udruženja ili organizaciji na pokrajinskom i/ili republičkom nivou (ukoliko nije utvrđeno statutom).

Uz prijavu se podnose i ostali propisani obrasci objavljeni u konkursu.

Član 25

Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave po službenoj dužnosti utvrđuju da li je udruženje upisano u registar nadležnog organa i da li se, prema statutarnim odredbama, ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje.

NAČIN DODELE SREDSTAVA

Član 26

Prijavljeni program boduje se prema Tabeli bodovanja koja sadrži kriterijume iz člana 8. ovog Pravilnika, a na osnovu kojih se boduje:

- jasno formulisan/ni cilj/ciljevi i ciljna grupa/ciljne grupe (jasno i prikladno određeni, dostižni u predviđenom roku, predstavljaju rešenje uočenog problema) - do 5 bodova;

- usklađenost ciljnih grupa i ciljeva sa lokalnim strateškim dokumentom iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite - do 5 bodova;

- povezanost ciljeva i aktivnosti (realnost i ostvarivost programa u lokalnoj zajednici u predviđenom roku) - do 5 bodova;

- kapaciteti i iskustva učesnika za realizaciju predloženih aktivnosti (adekvatnost kvalifikacije, iskustvo i drugi raspoloživi kapaciteti) - do 5 bodova:

- ekonomičnost budžeta programa (realnost troškova, odnos između procenjenih troškova i očekivanih rezultata, da li su obezbeđeni drugi izvori finansiranja, odnos između administrativnih i programskih troškova) - do 5 bodova;

- doprinos predloženih aktivnosti unapređenju stanja u oblasti u kojoj se aktivnosti realizuju i obuhvat ciljne grupe - do 5 bodova;

- opravdanost korišćenja sredstva Grada Vršca u prethodnoj godini - do 5 bodova;

- broj članova udruženja - do 5 bodova;

- godine postojanja i delovanja udruženja - do 5 bodova;

- članstvo udruženja u savezu ili drugom organizacionom obliku na nivou AP Vojvodine i/ili Republike Srbije - do 5 bodova;

Maksimalan broj bodova koje može dobiti program je 50 bodova.

Minimalan broj bodova kao uslov za dodelu sredstava je 10 bodova.

Jedno udruženje može prijaviti samo jedan program i konkurisati za sredstva iz Budžeta samo u jednoj oblasti.

Član 27

Po izvršenom bodovanju, Komisije utvrđuje novčanu vrednost boda tako što iznos sredstava koja se dodeljuju po konkursu, podeli sa zbirom bodova koje su programi osvojili bodovanjem u skladu sa članom 26. ovog Pravilnika.

Član 28

Komisija utvrđuje Bodovnu listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa na način propisan članom 25. ovog Pravilnika u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnom sajtu Grada Vršca.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri radna dana od dana objavljivanja liste iz stava 1. ovog člana.

Na listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru, koja mora biti obrazložena, donosi Gradsko veća u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Odluku o izboru programa donosi Gradonačelnik na osnovu zapisnika i Bodovne liste, u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Odluka iz stava 6. ovog člana objavljuje se na zvaničnom sajtu Grada Vršca.

Član 29

Neblagovremene prijave, nekompletne ili formalno neusaglašene sa uslovima konkursa i prijave podnete bez obaveznih formulara biće zaključkom Komisije odbačene.

Komisija će odbiti prijavu ako prijavljeni program neispunjava programske kriterijume ili očigledno ne predstavlja realne potrebe i interese građana u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite ili nije u skladu sa Strategijom socijalne zaštite Grada Vršca ili ako jedno ili više udruženja koja podnose partnerski program ne ispunjavaju propisane kriterijume.

Član 30

Ukoliko se udruženje kojem su dodeljena sredstva ne odazove pozivu za zaključenje ugovora u roku od osam dana od dana prijema poziva, smatraće se da je odustalo od dodeljenih sredstava.

Član 31

Na osnovu Odluke iz člana 28. stav 6. ovog Pravilnika Gradonačelnik zaključuje ugovor o dodeli sredstava sa korisnicima sredstava

Član 32

Ugovorom iz člana 30. se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: program za koji se dodeljena sredstva, rok u kome se program realizuje, konkretne obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava, odnosno za slučaj neizvršenja ugovornih obaveza-predmeta programa i povraćaj neutrošenih sredstava.

IZVEŠTAJ O REALIZACIJI PROGRAMA I KONTROLA IZVRŠAVANJA PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI

Član 33

Udruženja kojima su dodeljena sredstva za realizaciju programa dužna su da organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Vršca, nadležnoj za vođenje finansija, na njen zahtev, kao i u roku predviđenom ugovorom o realizaciji programa, dostave izveštaj o ostvarivanju programa sa potrebnom dokumentacijom o korišćenju sredstava budžeta Grada Vršca.

Gradska uprava može obustaviti finansiranje programa, odnosno Gradonačelniku predložiti jednostrani raskid ugovora o realizaciji programa ako udruženje ne dostavi izveštaj u roku predviđenom ovim Pravilnikom i ugovorom.

Udruženje podnosi Periodični izveštaj, Aktivnosti planirane u narednom periodu, Specifikaciju rashoda za realizaciju programa/ projekta, Završni izveštaj o realizaciji programa/projekta, kao i eventualno druge izveštaje na propisanim obrascima.

Periodični izveštaj se podnosi u roku od 15 dana po isteku kvartala u kojem se realizuje program, na Obrascu broj 5, osim u slučaju kada program ne traje duže od 6 meseci.

Naredna avansna uplata budžetskih sredstava se neće uplaćivati onim udruženjima koja ne dostave Završni izveštaj o realizaciji programa.

Član 34

Korisnik sredstava ima obavezu da u roku od 30 dana od završetka realizacije programa dostavi nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Vršca izveštaj o realizaciji programa, sa fotokopijama kompletne finansijske dokumentacije o utrošku sredstava, overene sopstvenim pečatom.

Korisnik sredstava dužan je da vodi sve potrebne evidencije koje omogućavaju nadležnom organu kontrolu realizacije programa i utroška sredstava.

Član 35

Korisnik sredstava, u izuzetnim situacijama, može da traži saglasnost od nadležnog organa radi preraspodele sredstava za realizaciju planiranih aktivnosti u okviru odobrenog programa.

Zahtevom za preraspodelu sredstava ne može se tražiti povećanje rashoda koji se odnose na ljudske resurse.

Preraspodela sredstava se može izvršiti tek nakon dobijanja pismene saglasnosti ili potpisivanjem aneksa ugovora sa davaocem sredstava.

Član 36

Korisnici sredstava koji ne utroše primljena budžetska sredstva po nekoj od avansnih uplata, dužni su da u Završnom izveštaju obrazlože zbog čega sredstva nisu utrošena i da traže odobrenje da se sredstva prenesu u naredni period.

Ukoliko se radi o neutrošenim sredstvima na godišnjem nivou, korisnik sredstava je obavezan da po podnošenju Završnog izveštaja izvrši povraćaj tih sredstava u budžet Grada Vršca.

Član 37

Korisnici sredstava su u obavezi da najmanje jednom godišnje čine dostupnim javnosti izveštaje o svom radu koji se odnosi na finansirani program, o obimu, načinu sticanja i korišćenja sredstava za program koji je predmet ugovora i da taj izveštaj dostave članu Gradskog veća zaduženom za oblast socijalne zaštite.

Na svim dokumentima i medijskim promocijama vezanim za realizaciju finansiranog programa mora biti istaknuto da se program finansira sredstvima budžeta Grada Vršca.

Član 38

Odobreno, odnosno započeto finansiranje realizacije programa prekida se jednostranim raskidom ugovora o dodeli sredstava za podsticanje programa/projekta, u sledećim slučajevima:

1. korisnik sredstava netačno ili nepotpuno obaveštava nadležnu organizacionu jedinicu Gradske uprave o bitnim okolnostima vezanim za odobrenje i prenos sredstava za program,

2. korisnik sredstava svojom krivicom ne izvrši program u celosti, u utvrđenim rokovima ili ga izvrši u nebitnom delu,

3. korisnik sredstava upotrebi sredstva nenamenski, u potpunosti ili delimično, ne poštuje vremensku dinamiku ili se ne pridržava ugovorenih rokova i mera,

4. prestane da ispunjava uslove koji su potrebni za dobijanje sredstava a propisani su ovim pravilnikom,

5. ne dostavi u predviđenim rokovima potrebne izveštaje i dokaze o ostvarivanju programa ili delova programa i korišćenju sredstava iz budžeta Grada Vršca, iako ga je nadležni organ Grada Vršca upozorio na nepravilnosti i posledice.

Član 39

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite sa članovima Komisije i/ili organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za vođenje finansija vrši nadzor nad realizacijom programa i namenskim korišćenjem sredstava i može realizovati monitoring posete.

Pod monitoring posetom, u smislu ove uredbe, smatra se: poseta udruženju, održavanje sastanaka ovlašćenih predstavnika nadležnog organa sa ovlašćenim predstavnicima udruženja, prisustvo određenim događajima i manifestacijama ili drugim programskim aktivnostima koje udruženje sprovodi u sklopu realizacije programa.

Monitoring poseta može biti najavljena ili nenajavljena.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite o monitoring poseti sastavlja se izveštaj u roku od deset dana od dana sprovedene posete i može izraditi i preporuke za otklanjanje nedostataka i rokove za njihovu realizaciju i uputiti ih korisniku sredstava.

Član 40

Ukoliko se utvrdi da su ispunjeni uslovi iz člana 32. ovog Pravilnika Gradsko veće pokreće postupak za vraćanje sredstava dobijenih iz budžeta Grada Vršca, zajedno sa zakonskom kamatom od momenta prijema sredstava.

Član 41

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite dostavlja Gradskom veću godišnji izveštaj o realizaciji svih odobrenih programa iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 42

U drugoj polovini 2018. godine biće raspisan javni konkursa za dodelu sredstava za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja, u skladu sa Odlukom o budžetu Grada Vršac za 2018. godinu, dok će se odredba stava 1. člana 5. primenjivati od 01.01.2019. godine.

Član 43

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dodeli sredstava za podsticanje programa ili projekata od javnog interesa na teritoriji Grada Vršca u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite broj: 110-4/2017-III-01 od 09.02.2017. godine ("Službeni list Grada Vršca" 3/2017).

Član 44

Na sve što nije regulisano ovim Pravilnikom primenjivaće se odredbe Uredbe o sredstava za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuje udruženja ("Službeni glasnik RS" br. 16/2018).

Član 45

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Vršca".