PRAVILNIK
O ORGANIZACIJI, SASTAVU I NAČINU RADA KOMISIJE ZA UTVRĐIVANJE ISPUNJENOSTI USLOVA ZA IZVOĐENJE UČENJA KROZ RAD KOD POSLODAVCA

("Sl. glasnik RS", br. 46/2018)

 

I UVODNA ODREDBA

Predmet uređivanja

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju organizacija, sastav i način rada Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad kod poslodavca (u daljem tekstu: Komisija).

II ORGANIZACIJA, SASTAV I NAČIN RADA KOMISIJE

Obrazovanje Komisije

Član 2

Predsednik Privredne komore Srbije (u daljem tekstu: PKS) obrazuje Komisiju za obrazovni profil ili grupu srodnih obrazovnih profila za koje se obrazovanje organizuje po dualnom modelu.

Rešenjem o obrazovanju Komisije utvrđuje se mandat Komisije.

Broj članova Komisije

Član 3

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Sastav Komisije

Član 4

Komisiju čine:

- dva stručnjaka za odgovarajuću oblast rada,

- jedan nastavnik iz odgovarajuće oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja,

- jedan inspektor rada i

- jedan predstavnik ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja.

Stručnjake za odgovarajuću oblast rada određuje PKS, i to:

- jednog zaposlenog u PKS;

- jednog predstavnika privrede iz redova članova PKS.

Zaposleni u PKS je predsednik Komisije.

Nastavnika iz odgovarajuće oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja određuje odgovarajuća srednja stručna škola za tu vrstu obrazovanja i vaspitanja sa teritorije školske uprave za koju se obrazuje Komisija, iz reda nastavnika praktične nastave i vežbi, odnosno koordinatora učenja kroz rad.

Inspektora rada određuje ministarstvo nadležno za oblast rada.

Ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja određuje svog predstavnika u radu Komisije.

Administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja PKS.

Izuzeće iz rada Komisije

Član 5

Član Komisije - predstavnik privrede iz redova članova PKS mora se izuzeti iz rada Komisije ukoliko je u sukobu interesa, odnosno ukoliko je:

- zakonski zastupnik u privrednom društvu odnosno ukoliko je zaposlen u privrednom društvu ili kod preduzetnika za koga se vrši provera ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad ili

- preduzetnik za koga se vrši provera ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad ili

- na drugi način povezan sa privrednim društvom ili preduzetnikom za koga se vrši provera ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad (osnivač, članstvo u organu privrednog društva, angažovanje po osnovu rada van radnog odnosa, itd.).

Podnošenje zahteva

Član 6

Privredno društvo ili preduzetnik (u daljem tekstu: Poslodavac) podnosi PKS zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad (u daljem tekstu: Zahtev), na obrascu koji je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Zahtev se podnosi elektronskim putem ili u štampanom obliku, lično ili preporučenom poštom na adresu PKS.

Uz Zahtev se prilaže sledeća dokumentacija:

- osnivački akt i rešenje Agencije za privredne registre o upisu u registar privrednih subjekata;

- odluka o određivanju lica za bezbednost i zdravlje na radu;

- izvod iz Akta o proceni rizika za radna mesta na kojima će učenici obavljati učenje kroz rad;

- stručni nalaz o izvršenom pregledu i proveri opreme za rad na kojoj će učenici obavljati učenje kroz rad, ukoliko oprema za rad podleže pregledu i proveri;

- izveštaj o kontroli ispravnosti opreme za rad;

- stručni nalaz o izvršenom ispitivanju uslova radne okoline;

- program osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad učenika;

- uputstvo za bezbedan i zdrav rad opreme za rad na kojoj će učenik obavljati učenje kroz rad.

Ukoliko se Zahtev podnosi u štampanom obliku, fotokopija dokumentacije iz stava 3. ovog člana dostavlja se uz Zahtev.

Ukoliko se Zahtev podnosi elektronskim putem, dokumentacija iz stava 3. ovog člana dostavlja se u obliku elektronskog dokumenta.

Postupanje po podnetom zahtevu

Član 7

Po prijemu Zahteva, PKS proverava da li je Zahtev uredan, odnosno da li sadrži sve podatke i dokumentaciju iz člana 6. ovog pravilnika i u roku od tri dana po prijemu Zahteva obaveštava poslodavca o tome.

Ukoliko se utvrdi da je Zahtev nepotpun, PKS u roku od tri dana pisanim putem poziva Poslodavca da Zahtev dopuni u roku od narednih osam dana, uz upozorenje da će u slučaju nepostupanja njegov zahtev biti odbačen kao neuredan.

Ukoliko je Zahtev uredan, odnosno ukoliko Poslodavac u ostavljenom roku dopuni Zahtev, Komisija pristupa proveri ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad kod Poslodavca.

Provera ispunjenosti uslova

Član 8

Komisija vrši proveru ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad kod Poslodavca iz člana 11. Zakona o dualnom obrazovanju (u daljem tekstu: Zakon) na sledeći način:

- provera ispunjenosti uslova iz člana 11. tač. 1)-2) Zakona vrši se uvidom u objekte u kojima će biti realizovano učenje kroz rad za konkretan obrazovni profil za koji se učenik obrazuje, na osnovu realizovane posete Poslodavcu;

- provera ispunjenosti uslova iz člana 11. tačka 3) Zakona vrši se uvidom u Registar o izdatim licencama za instruktora koji vodi PKS;

- provera ispunjenosti uslova iz člana 11. tač. 5)-7) Zakona vrši se na osnovu podataka dobijenih od nadležnih organa koji vode službenu evidenciju o tim podacima.

Provera ispunjenosti uslova iz člana 11. tačka 4) Zakona vrši se uvidom u dostavljenu dokumentaciju iz člana 6. stav 4. ovog pravilnika, kao i na osnovu realizovane posete Poslodavcu.

Komisija je dužna da utvrdi da učenik neće obavljati poslove koji su štetni po zdravlje, bezbednost ili moral dece, poslove koji se obavljaju u okviru opasnih okolnosti ili opasnih delatnosti, u smislu propisa kojim se utvrđuje opasan rad za decu.

Komisija proverava da li je Poslodavac na osnovu procenjenih rizika preduzeo sve preventivne mere za bezbedan i zdrav rad učenika u skladu sa propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Komisija naročito proverava:

- organizaciju rada na radnom mestu na kome se učenici osposobljavaju za rad kod Poslodavca;

- način organizovanja poslova bezbednosti i zdravlja na radu;

- stručni nalaz o izvršenom pregledu i proveri opreme za rad, kao i stručni nalaz o izvršenom ispitivanju uslova radne okoline, pri čemu svaki od stručnih nalaza mora imati pozitivan zaključak;

- da li su na opremi za rad primenjene sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu;

- prirodu, stepen i trajanje izloženosti učenika fizičkim, biološkim i hemijskim štetnostima;

- način, obim i upotrebu opreme za rad, mašina, uređaja i alata;

- program osposobljavanja i nivo osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad učenika.

Plan poseta poslodavcima

Član 9

Predsednik Komisije saziva sednicu Komisije na kojoj se utvrđuje plan poseta poslodavcima.

Plan posete sadrži:

- spisak odgovornih lica sa kojima će Komisija obaviti razgovor;

- spisak licenciranih instruktora;

- spisak prostorija i opreme navedene u Zahtevu, koje će Komisija obići.

Poseta se realizuje prema utvrđenom planu poseta. PKS obaveštava Poslodavca o datumu realizacije posete Komisije i dostavlja mu utvrđeni plan posete najkasnije 7 dana pre planiranog termina posete.

Izveštaj Komisije

Član 10

Nakon izvršene provere ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad kod Poslodavca iz člana 11. Zakona, Komisija je dužna da u roku od osam dana od dana izvršene posete sačini izveštaj.

Na osnovu utvrđenih činjenica, Komisija u izveštaju iz stava 1. ovog člana konstatuje:

1) da Poslodavac ispunjava uslove za izvođenje učenja kroz rad, ukoliko su ispunjeni svi uslovi iz člana 11. Zakona i predlaže izdavanje potvrde o ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad;

2) da Poslodavac ne ispunjava uslove za izvođenje učenja kroz rad, uz taksativno navođenje svih uslova koje Poslodavac ne ispunjava i obrazloženje okolnosti na osnovu kojih je utvrđeno da Poslodavac ne ispunjava te uslove.

Komisija dostavlja PKS izveštaj iz stava 1. ovog člana u roku od tri dana.

Odlučivanje po Zahtevu

Član 11

PKS, na predlog Komisije, Poslodavcu koji je ispunio sve propisane uslove izdaje Potvrdu o ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad, u roku od 15 dana od dana prijema izveštaja Komisije iz člana 10. ovog pravilnika.

Ukoliko Komisija u izveštaju iz člana 10. ovog pravilnika utvrdi da Poslodavac ne ispunjava uslove za izvođenje učenja kroz rad, PKS donosi rešenje o tome koje je konačno u upravnom postupku.

III UTVRĐIVANJE PRESTANKA ISPUNJENOSTI USLOVA ZA IZVOĐENJE UČENJA KROZ RAD

Postupak za utvrđivanje prestanka ispunjenosti uslova

Član 12

Inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje prestanka ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad može podneti svako zainteresovano lice.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana podnosi se PKS, koja o tome obaveštava Komisiju u roku od osam dana od dana prijema inicijative.

Ukoliko Komisija utvrdi da je poslodavac prestao da ispunjava uslov iz čana 11. Zakona koji se odnosi na instruktore, daje nalog poslodavcu da delegira nove zaposlene koji će obavljati poslove instruktora za učenje kroz rad i koji će u roku od šest meseci steći licencu u skladu sa Zakonom.

Ukoliko utvrdi da je Poslodavac prestao da ispunjava druge uslove propisane članom 11. Zakona, Komisija predlaže PKS da donese rešenje o prestanku ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad.

Na osnovu predloga Komisije iz stava 3. ovog člana, PKS donosi rešenje o prestanku ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad kod Poslodavca koje je konačno u upravnom postupku.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Stupanje na snagu

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1

Na osnovu člana 12. stav 5. Zakona o dualnom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", broj 101/17), podnosim:

ZAHTEV
ZA UTVRĐIVANJE ISPUNJENOSTI USLOVA ZA IZVOĐENJE UČENJA KROZ RAD KOD POSLODAVCA

 

Naziv privrednog subjekta

 

Odgovorna osoba (preduzetnik
ili zakonski zastupnik privrednog društva)

 

Adresa

 

Kontakt osoba:
Ime i prezime,
Radno mesto,
E-mail,
Službeni mobilni telefon,
fiksni telefon

 

U prilogu Zahteva dostavljam sledeću dokumentaciju:

- Fotokopiju Osnivačkog akta i rešenja APR o upisu u registar, kao dokaz obavljanja delatnosti (ukoliko se dokumenta dostavljaju u papiru)

______________________________________ (navesti šifru i naziv)

- odluku o određivanju lica za bezbednost i zdravlje na radu;

- izvod iz Akta o proceni rizika za radna mesta na kojima će učenici obavljati učenje kroz rad;

- stručni nalaz o izvršenom pregledu i proveri opreme za rad na kojoj će učenici obavljati učenje kroz rad, ukoliko oprema za rad podleže pregledu i proveri;

- izveštaj o kontroli ispravnosti opreme za rad;

- stručni nalaz o izvršenom ispitivanju uslova radne okoline;

- program osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad učenika;

- uputstvo za bezbedan i zdrav rad opreme za rad na kojoj će učenik obavljati učenje kroz rad.

Učenje kroz rad će se obavljati na sledećim lokacijama (navesti tačne adrese):

• _______________________________________________________
• _______________________________________________________
• _______________________________________________________

U _____________,

 

Datum: _________________

 

__________________________________________

 

(ime i prezime, funkcija
i svojeručni potpis zakonskog zastupnika privrednog društva, odnosno preduzetnika)