UREDBA KOMISIJE (EU) O SPROVOĐENJU BR. 2018/787

OD 25. MAJA 2018. GODINE O SVRSTAVANJU ODREĐENE ROBE U KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 46/2018)

EVROPSKA KOMISIJA,

Imajući u vidu Ugovor o funkcionisanju Evropske unije,

Imajući u vidu Uredbu (EU) broj 952/2013 Evropskog parlamenta i Saveta od 9. oktobra 2013. godine kojom se utvrđuje Carinski zakon Unije1, a posebno član 57. stav 4. i član 58. stav 2,

____________
1 OJ L 269, 10.10.2013. str. 1.

s obzirom na to da:

(1) Kako bi se osigurala jednoobrazna primena Kombinovane nomenklature priložene uz Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/872, neophodno je usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem robe navedene u Aneksu ove uredbe.

____________
2 Uredba Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifnoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi (OJ L 256, 7.9.1987, str. 1).

(2) Uredbom (EEZ) broj 2658/87 utvrđena su osnovna pravila za primenjivanje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na svaku drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili koja joj dodaje bilo kakve potpodele i koja je uspostavljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifnih i drugih mera koje se odnose na trgovinu robom.

(3) U skladu sa tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1. tabele u Aneksu svrstava se u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3. te tabele.

(4) Potrebno je obezbediti da korisnik obavezujućeg obaveštenja o svrstavanju, izdatog za robu na koju se odnosi ova uredba, a koje nije u skladu sa ovom uredbom, može određeni period, da nastavi da se poziva na nju, u skladu sa članom 34. stav 9. Uredbe (EU) broj 952/2013. Utvrđuje se da ovaj period treba da bude tri meseca.

(5) Mere predviđene u ovoj uredbi su u skladu sa mišljenjem Odbora za Carinski zakon,

DONELA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1. tabele date u Aneksu svrstava se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2. te tabele.

Član 2

Obavezujuće obaveštenje o svrstavanju koje nije u skladu sa ovom uredbom, može nastaviti da se primenjuje u skladu sa članom 34. stav 9. Uredbe (EU) broj 952/2013, u periodu od tri meseca od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba je obavezujuća u celini i neposredno se primenjuje u svim državama članicama.

U Briselu, 25. maja 2018. godine.

Za Komisiju,
u ime predsednika,
Stephen QUEST
Generalni direktor
Generalni direktorat za poreze i carinsku uniju

ANEKS

Opis robe

Svrstavanje
(CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

Proizvod (tzv. "ortoza sa pertlama") izrađen od nekoliko komada tekstilnog materijala zajedno zašivenih, sa otvorom za petu i prste, porubljen oko otvora i na krajevima proizvoda.

Površina lica (prednji lub) zatvorena je jezikom izrađenim od kukičanog tekstilnog materijala. Drugi tekstilni delovi sastoje se od nekoliko slojeva elastičnog kukičanog tekstilnog materijala.

Pločica od elastične plastike pričvršćena je za tekstil i samo je delimično vidljiva na spoljašnjoj strani proizvoda. Plastična pločica obavija đon i ima rupice duž lica proizvoda i kukice za pertle duž cevanice kako bi se omogućilo zatezanje proizvoda tekstilnim pertlama oko stopala i lista.

Plastična pločica daje ovom proizvodu izvesnu stabilnost. Međutim, ona je fleksibilna i, kada se zategne pertlama ostvaruje pritisak na stopalo i list.

Ovaj se proizvod isporučuje da se nosi unutar cipele i upotrebljava se kao utega za članak u slučaju iščašenja članka i kontuzije članka, pokidanih i povređenih ligamenata i za prevenciju ovih povreda, kao i u slučajevima ligamentarne nestabilnosti. Međutim, on ne može u potpunosti da spreči specifične pokrete dela tela koji je oštećen.

U postoperativnom oporavku on omogućava povratak na oslonac celom težinom.

Videti sliku (*)

6307 90 10

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima za primenjivanje Kombinovane nomenklature 1, 3(v) i 6. i naimenovanjima CN oznaka 6307, 6307 90 i 6307 90 10.

Proizvod se ne može prilagoditi za specifični nedostatak pacijenta, ali ima multi funkcionalnu upotrebu. Sličan je običnom tekstilnom zavoju koji se obavija oko ligamenta i zateže oko određenih delova kako bi delovao pritiskom i doprineo izlečenju ili da sprečio buduće povrede, osiguravajući da se neželjeni pokreti ne dese podsvesno kao refleksna kretnja (videti takođe Dopunski komentar Kombinovane nomenklature (Dopunski komentar CN) Evropske unije uz tarifni podbroj 9021 10 10, stav 2).

Shodno tome, objektivne karakteristike proizvoda su takve da ga one ne razlikuju od običnih zaštitnih proizvoda za opštu upotrebu, naročito, iz razloga materijala od kojeg je izrađen (fleksibilni materijal), načina delovanja (ostvaruje pritisak preko zatezanja) ili mogućnosti prilagođavanja specifičnom nedostatku pacijenta. (videti takođe Napomenu 6. uz Glavu 90 i presudu od 7. novembra 2002. godine, Lohmann and Medi Bayreuth, spojeni predmeti C-260/00 do C-263/00, ECLI:EU:C:2002:637, st. 39. i 45).

Dalje, proizvod se ne svrstava kao "ortopedska sprava" u CN oznaku 9021 10 10 kako, usled svoje elastičnosti ne može u potpunosti da spreči specifični pokret oštećenog dela tela u cilju isključivanja naknadnog povređivanja (videti takođe Dopunski komentar CN uz tarifni podbroj 9021 10 10, stav 2). Na primer, u slučaju pokidanih ligamenata, proizvod bi trebalo da učini nemogućim naginjanje zgloba članka čak i kada se trči ili skače. Međutim, tekstilni materijal i fleksibilni plastični materijal od kojih je proizvod izrađen ne mogu da održe težinu tela u toku trčanja.

Željeni efekat delovanja pritiska daje plastika u istom obimu kao i tekstilni materijal. Shodno tome, oba materijala su jednako bitna u smislu osnovnog pravila za primenjivanje Kombinovane nomenklature 3(b), a proizvod se svrstava u poslednji po redu od onih tarifnih brojeva koje zbog važnosti treba podjednako uzeti u obzir (tarifi brojevi 3926 i 6307).

Proizvod se prema tome svrstava u CN oznaku 6307 90 10 kao "ostali gotovi tekstilni proizvodi".

(*1) Slika je samo informativnog karaktera